Amnistia fiscala care ii vizeaza pe vanzatorii de imobile "pe persoana fizica" a aparut in Monitorul oficial

de Adrian Benta     Consultant fiscal
Vineri, 19 ianuarie 2018, 13:28 Economie | Finanţe & Bănci


Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews
Joi a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 29/2018, care se adreseaza persoanelor fizice ce au realizat vanzari de imobile in calitate de persoana fizica si care au achitat impozitul pe venitul din cedarea proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Aceasta lege vine si acorda o amnistie persoanelor fizice ce au platit impozitul pe venitul din cedarea bunurilor din patrimoniul personal, dar prin natura tranzactiilor multiple repetitive si cu caracter economic, acestea s-au comportat ca si persoane fizice ce desfasoara activitati independente. Legea dispune amnistia asupra tranzactiilor efectuate pana la data de 30 iunie 2017.


Aici se regasesc cu precadere persoanele fizice ce au ridicat in nume personal imobile rezidentiale pe care ulterior le-au cesionat sau le-au inchiriat in scopul realizarii de venituri.

Fie dintr-o interpretare eronata a prevederilor din Codul fiscal, fie din necunoasterea obligatiilor de inmatriculare si inregistrare fiscala, aceste persoane au interpretat ca efectueaza cesiuni de active imobilizate din patrimoniul personal unde se datoreaza doar impozitul pe venit in procent de 2% - 3% din pretul vanzarii (conform evolutiei legislative), chiar daca faptic acestea s-au comportat ca persoane fizice ce desfasoara activitati independente.

In esenta, incepand cu anul 2008, persoanele fizice ce desfasoara activitati economice aveau obligatia sa se inmatriculeze la Registrul comertului, conform OUG nr. 44/2008, si ulterior sa se inregistreze fiscal la autoritatea fiscala.

Pentru aceasta structura de afaceri, aceste persoane fizice se incadreaza in categoria persoanelor ce realizeaza venituri din activitati independente, iar pentru aceste tipuri de venituri se datoreaza:
 •  impozit asupra venitului net, in procent de 16%;
 • contributia la asigurarile sociale de sanatate in procent de 5,5% si  
 • contributia la asigurarile sociale pensii in procent de 10,5%.

Asigurarile sociale au fost uneori plafonate superior, in functie de nenumaratele modificari ale Codului fiscal.

In foarte multe situatii, datorita inspectiilor fiscale, si datorita obligatiei notarilor de a raporta la ANAF tranzactiile privind transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, aceste persoane au fost inregistrate in scopuri de TVA fie direct din decizia acestora, fie ca urmare a inspectiilor tematice.

Insa, autoritatea fiscala nu s-a pronuntat la momentul inregistrarii in scopuri de TVA asupra tipului de venit si asupra structurii impozitarii acestui tip de venit.

In plus, asupra unor inspectii ce au avut ca tematica TVA la vanzarea acestor tranzactii, au fost stabilite debite suplimentare pentru taxa pe valoarea adaugata, respectiv dobanzi si penalitati, insa nu s-a avut in vedere impozitarea veniturilor.

In ultimii ani, s-a schimbat maniera de interpretare a acestor tranzactii in sensul ca venitul realizat de aceste persoane ce au realizat tranzactii multiple (achizitii terenuri, constructie de imobile cu caracter repetitiv), au retratate fiscal drept venituri din activitati independente pentru care s-a aplicat procedura impozitarii cu impozitul pe venit de 16% si s-au stabilit asigurari sociale obligatorii. Aceasta procedura o apreciem noi ca fiind cea corecta, lasand la o parte balbaiala fiscala.

Prin Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligatii fiscale, legiuitorul vine si acorda o amnistie acestor persoane in sensul ca daca a fost platit impozitul din transferul proprietatii imobiliare se anuleaza diferentele de obligatii fiscale generate de sumele suplimentare datorate la impozitul pe venit, respectiv  datorate pentru asigurarile sociale si se anuleaza cheltuielile accesorii, pentru tranzactiile realizate inainte de 01 iulie 2017.

Daca au fost emise decizii de impunere ce au fost comunicate contribuabilului, acestea se anuleaza si se radiaza din evidenta organelor fiscale in baza unui "Borderou de scadere".

Anularea diferentelor la plata se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal, prin emiterea unei decizii de anulare, ce se comunica contribuabilului.

O alta sectiune a legii se adreseaza persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente-¬ persoane fizice autorizate, intreprinderilor familiale, intreprinderilor individuale, ce au desfasurat activitati economice in Romania din activitati agricole.

In cazul in care aceste persoane fizice au realizat venituri din productia agricola, au realizat activitati de transformare a productiei agricole sau au prestat servicii manuale in zona activitatilor agricole si au depasit plafonul de inregistrare in scopuri de TVA, iar acestea nu s-au inregistrat in scopuri de TVA, aceste persoane nu vor fi obligate sa achite diferentele de TVA si diferentele la cheltuielile accesorii.

Legea adopta si procedura de urmat de catre autoritatea fiscala in aceasta situatie, atat in cazul in care a fost emisa o decizie de impunere, dar si in cazul in care vor urma inspectii ulterioare.

Daca aceasta lege este una favorabila unor categorii de persoane sau legiuitorul a vrut sa respecte binele general, ramane ca fiecare dintre noi sa apreciem.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7663 vizualizari

 • +16 (32 voturi)    
  Multumim d-le Iohannis (Vineri, 19 ianuarie 2018, 13:49)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Tocmai l-ai iertat pe psd-ul primar hot Negoita de o plata restanta la bugetul statului de 77 milioane lei din vanzarea catorva cartiere pe " persoana fizica "
  Sa-ti fie RUSINE Iohannis !
  • +2 (16 voturi)    
   Haha (Vineri, 19 ianuarie 2018, 14:00)

   DanielSurpateanu [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Da ba, Iohannis a furat, nu aia de au propus legea si Parlamentul de KKO.
   Oricum, nu te mai stresa, vinde ce ai si ne vedem in Suedia sau Elvetia!
   • +7 (21 voturi)    
    .. (Vineri, 19 ianuarie 2018, 14:30)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui DanielSurpateanu

    Si Johanis de ce a promulgato ??Putea sa o trimita inapoi cel putin
    • +2 (6 voturi)    
     cica il suspenda Dragnea! (Vineri, 19 ianuarie 2018, 15:28)

     kingdavid hotel [utilizator] i-a raspuns lui /./

     asa am inteles din comentariile HN.
    • +9 (11 voturi)    
     De ce (Vineri, 19 ianuarie 2018, 15:39)

     Encounter [utilizator] i-a raspuns lui /./

     Ca să te miri tu! Iohannis ar fi obținut maxim o amânare, nimic mai mult.
     Jalnică tactica asta: vinovat nu e cel ce face prostia ci cel ce nu o oprește! Nu frate, hoțu-i vinovat, nu polițistul! Poate ar fi vremea să scoți capul de unde-l ai băgat și să pricepi că o asemenea tactică jalnică nu mai merge de când am învățat să citim.
     • 0 (6 voturi)    
      ... (Vineri, 19 ianuarie 2018, 16:46)

      /./ [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

      Totusi era o amanare , Johanis parca a candidat din partea PNL??Poate dc ii tragea putin de urechi se razgandeau.Dar ce avem noi aici Johanis cu PNL-ul joaca impotriva poporului roman dupa cum se pare.
      • 0 (0 voturi)    
       Bați câmpii. (Luni, 22 ianuarie 2018, 16:24)

       Encounter [utilizator] i-a raspuns lui /./

       Nu era o amânare, 3 zile de la refuz l-am fi avut ca președinte pe trădiceanu și game over!
     • -1 (1 vot)    
      Pai atunci ... (Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, 1:08)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

      ..hai sa renuntam la functia de presedinte, daca tot nu poate face nimic.
      • +1 (1 vot)    
       Pai atunci, (Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, 14:11)

       paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Alius

       poti sa mergi la vot si sa nu votezi ciuma rosie!
       • 0 (0 voturi)    
        Pai atunci, .. (Duminică, 21 ianuarie 2018, 0:48)

        Alius [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

        ... daca mergem toti la vot si ne ies oamenii pe care ii vrem in parlament si dau legile care trebuie, revin la intrebarea initiala: de ce mai avem nevoie de presedinte?
        • +1 (1 vot)    
         De ce mai avem nevoie (Duminică, 21 ianuarie 2018, 11:47)

         paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Alius

         de presedinte?
         De ce sa renuntam la presedinte?

         Pai Romania este republica in UE si avand in vedere ca ne vrem o tara oarecum civilizata guvernata de constitutie trebuie sa avem si un presedinte (ales democratic) in fruntea statului!
         Daca presedintele greseste putem sa-i atragem atentia, sa-l avertizam, sa protestam cand este nevoie...iar data viitoare putem sa nu-i mai dam votul!

         Si eu consider ca de data asta Iohanis a gresit si in speta de fata dar si in nominalizarea marionetei VDancila pentru functia de pm.

         Dar haideti sa vedem ce are de gand Iohanis...de ce a facut nominalizarea in asa graba, de ce a dat drumul la legea asta cu amnistia fiscala...?!
         Poate ca grasa nu a cantat inca!?

         Deocamdata dusmanii tarii sunt nenorocitii si hotii din psd...ciuma bolsevica!

         Haideti sa-i “rezolvam” pe rand!
        • 0 (0 voturi)    
         Păi deocamdată (Luni, 22 ianuarie 2018, 16:23)

         Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Alius

         Deocamdată în palavrament domină niște javre, deci ce rost are discuția despre momentul imaginar în care am avea niște oameni de calitate?
    • +2 (4 voturi)    
     Dupa retrimitere (Vineri, 19 ianuarie 2018, 16:05)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui /./

     era obligat. Tagma infractorilor e transpartinica
     • 0 (6 voturi)    
      corect (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:01)

      /./ [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Da da in frunte cu infractorul sef, Johanis !!!!
  • +4 (4 voturi)    
   Negoita sa fiu acuma (Vineri, 19 ianuarie 2018, 15:37)

   darkdragon [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Ca as da un mega bairam cu cu.rve una si una la Rin Grand Hotel!
  • +2 (2 voturi)    
   vezi ca nu ai citit bine.... (Vineri, 19 ianuarie 2018, 19:30)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   ...sau nu stii despre cazul Negoita. Acesta are de platit TVA aferent tranzactiilor sale imobliare, aproape 77 mil lei fara penalitati. Daca citesti ce a promulgat Iohannis, o sa vezi ca este despre altceva,
 • +10 (12 voturi)    
  o mizerie (Vineri, 19 ianuarie 2018, 13:54)

  blueela [utilizator]

  In CD au fost trei abtineri de la usr si un vot impotriva de la pnl. In rest au votat toooooooooti ! http://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.Nominal?idv=18702
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 ianuarie 2018, 13:55)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 ianuarie 2018, 15:04)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 ianuarie 2018, 15:52)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Asra a fost pentru cei ca Negoita, care are 36 (Vineri, 19 ianuarie 2018, 20:24)

  deval [utilizator]

  pagini cu apartamente pe persoana fizica, construite de el ! Personal ...
  In calitate de finantator al Ciumei rosii e normal sa primeasca cadou cateva milioane de euro de la Escobar, ca si 80% dintre pensionari (cred ca 80% au pensii de 1000 lei) au primit aproape 100 lei in plus la pensie !
 • +1 (1 vot)    
  Bataie de joc (Vineri, 19 ianuarie 2018, 20:32)

  tibiro [utilizator]

  Frumos, cei ce trag tepe de milioane de euro primesc o amnistie. In schimb se introduce CAS/CASS obligatoriu pentru veniturile PFA-urilor/micro/activitati independente ca vorba aia, astia mici nu pot "cotiza" cat si cui trebuie.
 • 0 (0 voturi)    
  mult rau (Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, 10:41)

  Dedalus [utilizator]

  Unii vor lupta toata viata pentru a mentine aceasta prevedere in lege.

  Vor lupta pentru a pastra niste bani pe care de fapt nu ii pot folosi.

  Vor cumpara vile in care nu vor sta, masini cu care nu vor merge, terenuri pe care nu vor cultiva nimic.

  Astia nu sunt intreprinzatori capitalisti, pentru ca un intreprinzator isi pune banii la lucru: o firma, a afacere.

  Ei strang bani de dragul de a-I strange, nu conteaza cum.

  Intre timp copiii lor ajung niste rasfatati ratati, niste oameni pierduti. Nu au in fata nici exemplul parintilor si nici nu au fost educati vreodata.

  ===

  E o situatie foarte trista in primul rand pentru ei.

  Desigur, impactul social este major. Dar nu e vorba de banii sustrasi. Impactul este in exemplul josnic pe care il ofera tinerilor.

  In ghearele unei educatii factue exclusive pentru posturile profesorilor si cu exemplul hotiei pline de mitocanie in fata, mii de tineri au ajuns sa considere ca a fi mincinos, hotz si lipsit de character este un obiectiv legitim.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by