- Participa mai jos la sondajul HotNews.ro: Ajuta cu ceva amanarea formularului 600 pana in aprilie?
Acesta a precizat ca in perioada urmatoare, Ministerul Finantelor trebuie sa identifice o solutie permanenta "care sa vizeze depunerea unui singur formular de catre cei cu activitati independente, iar plata sa se faca o singura data pe an si nu anticipat".
UPDATE Proiectul de OUG a fost aprobat. Formularul 600 - Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate - va putea fi depus pana la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate astazi de Guvern.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018. Masura a fost luata in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative instituite pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate). Pana acum au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un numar total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimarilor facute la nivelul anului 2016.
Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice, care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse. CAS si CASS se datoreaza astfel:
- CAS se datoreaza de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
- CASS se datoreaza de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
altu vine cu aminare ..... ori dau pe afara de prosti
"Viorica Dancila: Vom adopta astazi OUG privind prorogarea termenului de depunere a formularului 600 de la 31 ianuarie la 15 aprilie |
ori au probleme la mansarda
Indrazniti ...
Si azi...ce vedem?!
Au amant depunerea.
Hal de politicieni!
Asa ceva mai rar.
Ca sa fim bine intelesi : Vorbim adica de decizia lui Dragnea transmisa docilei sale prim ministrese.
Un lucru este totusi imbucurator in ceea ce priveste un domeniu deficitar al guvernelor anterioare: comunicarea! Doamna Vasilica a citit de pe foaie tot ce avea de spus in deschiderea primei sedinte a Guvernului. :)
PPS. Inclusiv multumirile adresate presei !! :)))
Asta am votat, asta avem. Un guvern care tot incearca, in pseranta ca intr-un final va nimenri formula fermecata...
Prelungiti agonia pana in aprilie acum? Sa nu stie omul daca ca mai fi pragul se 22800 sau nu etc.
Acu ati bagat soparla ca nu se mai plateste anticipat ci doar o data. O data cand? Anul urmator obtinerii venitului? Va bazati ca pune romanul banii undeva in asteptara anului urmator cand sa plateasca?
De ce nu ati lasat D600 asa cum e? E bine asa cum era, cu pragul ala se 22800 si plata raportata la veniturile de anul trecut. Ca exact asta faceti prin plata nu la anticipat ci la cat ai facut deja anul anterior.
Nu asa e si acum? Adica ai facut peste 22800 anul trecut platesti anul asta in 4 rate - ceea ce e perfect. Ai deja banii de anulu trecut.
Daca va atingeti de pragul ala de 22800 cred ca iese revolutie. Lasati pragul acolo. Cine e sub prag sa nu plateasca cas si cass, cine e peste prag sa plateasca raportat la prag.
Altfel, astia mai cu venituri extra or sa se trezeasca la un moment dat de sarada voastra cu D600 si adevaratele motive si ...
Altfel, prin deciziile voastre aratati ca nu formularul e o problema ca nu ati rezolvat nimic cu amanarea termenului. Oricum o dati tot nu iese. Fie ca e plata anticipata la banii de anul trecut cum e acum, fie ca e plata anul urmator pt banii de anul asta e tot aia. Ce e manevra asta inutila si prosteala maxima?
Nu va ati atingeti de pragul de 22800. E bun, e singura masura ok pt toate partile.
Legat de cretinatatea "600", oamenii erau suparati de lipsa instructiunilor de completare, de lipsa lui de logica, si mai ales de faptul ca trebuiau sa plateasca niste sume in avans care nu se regularizau (articolele au fost abrogate) pentru niste venituri iluzorii/putin probabile !!! Ia-ti naibii si consilieri adevarati ca te duci dupa Valcov daca crezi ca asta poate sa consilieze ceva..........
De ce regularizare vorbesti? Nu ai inteles sistemul, sunt plati fixe, la cass e 10% din 1900 si la pensie e 25% din cat trecu tu dar nu poti trece mai putin de 1900. La ce sa faci regularizare?
Regularizare faci cand schimbi sistemul, adica nu mai ai pragul de 22800. Adica declari la anu cat ai facut si ti se aplica 10% cass si 25% cas la suma aia. Daca vrei regularizare inseamna ca nu vrei prag.
Daca nu vrei prag inseamna ca esti impotriva celor care au facut sub 22800 si care erau scutiti de cas si cass. Ce ai cu ei? De ce vrei regularizare? De ex. daca ai facut 20000 dupa D600 actuala nu tre sa platesti nimic. Dupa tine care vrei regularizare tre sa platesti 2000 lei cass si 5000 lei cas (la cei care sunt pfa si sunt obligati si la pensie). De ce sa ma obligi tu la regularizare si la plata a 70000 lei cand D600 imi da dreptul sa nu platesc banii aia sau sa-i dau daca vreau sa fiu asigurat si sa am pensie.
Scandalul cu D600 nu a aparut ca e neclar formularul ci tocmai ca vor sa scoata pragul de 22800 si sa cotizeze mai multi. Si tu le faci pe plac cu regularizarile tale. Nu e nimic de regularizat.
In plus, in anii 2016 si 2017 conform codului fiscal de atunci, PFA-urile plateau la pensie 26,3% din tot venitul lor (dupa ce deduceau cate ceva, eu nu am avut ce sa deduc). Pentru veniturile din 2016 si 2017 PFA-urile au platit contributii anticipate la pensie la nivelul salariului minim, ca asa zicea legea, urmand ca anul acesta sa le vina regularizari la pensie - mie mi-a venit deja cea pentru 2016: am avut un venit de aproape 20.000 lei, pentru care trebuie sa platesc contributia la pensie de aproape 5.200 lei, din care am platit anticipat aproape 3.000 lei in 2016, iar acum mai am de platit regularizarea de 2.200 lei. Pe 2017, la fel tre sa-mi vina regularizarea la toate alea, iar cu cele 8.000 lei pe care trebuie sa ii platesc anul acesta, am bani de dat mai multi decat voi incasa.
Asa ca nu sunt de acord nici sa se plateasca toata suma odata, ca nu am de unde - din moment ce eu am dat anii anteriori la stat jumatate din ce am castigat, si a trebuit sa ma si intretin, nu am avut ce pune deoparte, asa ca sa ma lase naibii sa muncesc ca sa fac banii aia si sa pot sa ii platesc treptat, trimestrial.
Sa vedem ce fac?
Daca nu se linistesc si nu vin cu solutii normale, hai sa nu viram taxele pe luna Ianuarie!
Si tot asa pana la greva fiscala!
Ce alternativ aimi oferi ?!
Va intreb :
Ce alternativa avem pentru a informa fiscul cu privire la contributiile CAS si CASS pe care noi trebuie sa le platim fiscului,in calitate de contribuabili ?!
Salariatilor le sunt retinute la sursa,dar noi cei cu activitati independnte ce optiune avem in privinta relatiei cu fiscul ?!
Poate as lasa D600 doar optional cand vrei sa incepi sa platesti, si eventual daca vrei sa platesti extra si nu l-ai mai depune pana in ziua cand ai vrea sa renunti la plata sau sa modifici sumele.
Ce vor sa faca ei defapt e ca sa ii oblige pe toti sa plateasca ca sa creasca bugetul la CAS/CASS care defapt merge in oala mare, iar nu targetat in sanatate si pensie.
Atat eu, cat si alte mii de independenti.
ESTE VORBA DE TAXE! Anuale !!
Taxe specifice persoanei fizice, in sine, pentru ca sanatatea si pensia sunt ale persoanei, nu ale afacerii !!!
Este nevoie de un document scris si inregistrat, anual, nu presupus !!!
Calculele acestor taxe se fac in baza unei declaratii, care nu poate fi decat a persoanei !
D600 este asignat CNP-ului, pentru ca CAS si CASS sunt contributii ale persoanei fizice.
Este 1 singur document, pentru 2 aspecte,care se depune odata pe an, intr-un singur loc, la FISC, care il distribuie catre Casa de Asigurari si Casa de Pensii. Sau ar fi mai bine sa completati cate o declaratie pentru fiecare dintre acestea si sa faceti drumuri separate ?!
Spre deosebire de D600, D200 este asociat CUI sau CIF, si raporteaza taxe de profit, venit,contabil..si care sunt ale afacerii,nu ale persoanei !!