​Capital romanesc vs capital strain- ce spun cifrele? La Stat, salariul mediu net a crescut pana aproape la cel acordat de firmele straine, desi firmele de stat au cea mai mica productivitate

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 31 ianuarie 2018, 13:30 Economie | Finanţe & Bănci


Anul trecut firmele straine au ajuns la 50% in cifra de afaceri totala din economie
Foto: sxc.hu
 documente
(31 Ian 2018) PDF, 4MB
Anul trecut firmele straine care opereaza in Romania au ajuns la o pondere de 50% in cifra de afaceri totala din economie,  iar cele romanesti au coboarat la 46%, se arata in a treia editia a studiului Capitalul privat romanesc, lansat de Piarom si ZF.  In 2015 firmele straine aveau 49%, iar cele cu capital privat romanesc 47%. Trei ani mai tarziu, firmele straine aveau o pondere egala cu cele romanesti, de 48%. Companiile straine si-au majorat productivitatea cu 3%, diferenta de productivitate intre companiile cu capital privat romanesc si companiile cu capital strain ramanand de 1 la 2. Capitalul privat romanesc are peste 90%, in doua dintre cele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic judete ale Romaniei: Tulcea si Vaslui Vezi integral studiul, in atasament.

Ce mai trebuie retinut din studiu, foarte pe scurt:

 • Numarul de companii cu capital privat romanesc a crescut cu 3%, pana la 447.749, fata de 434.000 anul trecut. Numarul de companii cu capital strain a scazut cu 1%, pana la 36.537
 • Companiile cu capital privat romanesc au avut afaceri de 571 de miliarde de lei in 2016, cu 4% mai mult fata de anul anterior in timp ce companiile cu capital strain si-au majorat afacerile cu 5% in 2016, pana la 609 miliarde de lei.

 • Companiile din Romania au inregistrat profituri nete totale de 85 de miliarde de lei, cu 13% mai mult decat anul anterior, iar pierderile nete totale s-au diminuat cu 17%, pana la 29 de miliarde de lei.
 • Companiilor cu capital strain si-au imbunatatit suma profiturilor nete cu 26% in 2016, pana la 34 de miliarde de lei. Cresterea profiturilor nete in cazul companiilor straine este dubla fata de cretterea profiturilor nete in cazul companiilor cu capital privat romanesc.
 • Companiile de stat au ramas la o cifra de afaceri de circa 45 de miliarde de lei, in scadere cu 4% fata de anul anterior. Ponderea companiilor de stat in economie a ramas la 4%.
 • Companiile straine si-au majorat productivitatea cu 3%, diferenta de productivitate intre companiile cu capital privat romanesc si companiile cu capital strain ramanand de 1 la 2.
 • Salariul mediu net din firmele cu capital privat romanesc a fost de 1.288 de lei in 2016, in crestere cu 15% fata de anul anterior. In sectorul de stat salariul mediu net a crescut cu 6% in 2016, pana la 2.541 de lei, fiind apropiat practic de salariul mediu net din companiile straine. Cu toate acestea, companiile de stat au cea mai mica productivitate, de 163.000 de lei/salariat/an, aproape de trei ori mai redusa decat companiile straine, care au avut productivitate de 504.000 de lei in 2016.
 • Companiile cu capital privat romanesc aveau un grad de indatorare de 69%, in crestere cu un punct procentual. Gradul de indatorare a companiilor straine a scazut de la 67% pana la 63%.
 • Companiile cu capital privat romanesc domina lucrarile speciale de constructii unde au o pondere de
  86%, activitatile de investigatie si protectie, cu 86% si restaurantele cu 83%. Firmele straine detin peste 80% din fabricarea produselor de tutun, prelucrarea titeiului, fabricarea de autovehicule si echipamente electrice, telecomunicatii, in industria metalurgica, fabricarea bauturilor si fabricarea de masini si echipamente.
 • In topul celor mai productive sectoare din economie au ramas obtinerea produselor din prelucrarea titeiului, adica rafinariile, comertul cu ridicata, productia si furnizarea de energie electrica
 • Capitalul privat romanesc are peste 90%, in doua dintre cele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic judete ale Romaniei: Tulcea si Vaslui. In alte 32 din judetele Romaniei, capitalul privat romanesc are o pondere de peste 51% (Neamt  cu 80%, Teleorman, cu 83%, Vrancea, cu 87%, sau Botosani, cu 83%, Bacau s.a.).
 • In clasamentul celor mai puternice judete din economie - in afara de Municipiul Bucuresti si Ilfov, care impreuna au afaceri totale de circa 510 miliarde de lei, adica 45% din cifra de afaceri totala pe Romania - sunt Timis ( cu afaceri de 54 de miliarde de lei) , Arges (cu afaceri de 52 de miliarde de lei), Cluj, cu afaceri de 47 de miliarde de lei, Constanta, cu afaceri de 42 de miliarde de lei si Prahova, cu afaceri de 41 de miliarde de lei. Aceste cinci judete timpreuna cu Bucurestiul si Ilfov ruleaza afaceri de 750 de miliarde de lei, adica circa doua treimi din economia romaneasca - 1.225 mld. lei cifra de afaceri totala.

Vezi in atasament intregul studiu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2318 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  ponderea si numarul angajatilor (Miercuri, 31 ianuarie 2018, 13:43)

  falcoind [utilizator]

  ar fi Interesant de știut câți lucram la "străini" romani, respectiv stat. iar la stat defalcat , profesori, administrație locala , armata etc
 • +1 (1 vot)    
  media pe tipuri de bugetari (Miercuri, 31 ianuarie 2018, 15:27)

  Paul_ [utilizator]

  Cred ca mai corecta ar fi media salariului mediu si numarul angajatilor de la stat. De exemplu un profesor cu 15 ani vechime si grad 1 are 2400 de lei net. Probabil la medici salariul mediu este mai mare. Numarul medicilor si al profesorilor nu a crescut prea mult in ultimii 10 ani (al profesorilor chiar au fost perioade cand a scazut).
 • 0 (0 voturi)    
  Documentul atasat e chiar interesant (Miercuri, 31 ianuarie 2018, 17:32)

  falcoind [utilizator]

  documente
  Capitalul privat romanesc, editia III
  (31 Ian 2018) PDF, 4MB

  merita citit , companiile de stat au o productivitate de sub 1/3 din cele străine și salariul mediu net e aproape egal , vaci de muls practic , în companii cu capital roman lucrează de 2 ori mai multi decât în cele cu capital străin, din păcate productivitatea e la sub jumate... etc cine e interesat sa parcurgă singur și sa tragă propriile concluzii .
 • 0 (0 voturi)    
  Statistica e buna, dar ar trebui defalcata (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 4:30)

  CristianG [utilizator]

  pe ramuri.
  Nu poti compara industria pharma cu industria textila si cu cea de panificatie. Vor fi intotdeauna diferente ale numarului de angajati, profitabilitatii, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  comparatie (Duminică, 4 februarie 2018, 17:27)

  gpavel [utilizator]

  cum puteti compara salariul mediu "la stat"cu cel din privat(capital romanesc sau strain),si mai vorbiti si de productivitate!,"la stat"lucreaza sute de mii de profesori,medici,judecatori,procurori,ofiteri,economisti,functionari cu studii superioare,toti cu salarii mari si foarte marii(in mare parte justificat)....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by