Moneda nationala are forta de a se redresa dupa deprecierile din ultima perioada, determinate de iesirile capitalurilor volatile, dar si de problemele interne ale economiei romanesti, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, citat de NewsIn.

"Cred ca in ciuda a ceea ce se intampla in prezent, leul are forta de redresare si, de la un anumit punct, isi va reveni", a spus Isarescu.

El a adaugat ca leul a avut de suferit atat din cauza turbulentelor internationale, cat si din cauza problemelor interne ale economiei romanesti. "Au avut loc iesiri de capitaluri volatile, reflectate de ceea ce vedem la Bursa de Valori Bucuresti, dar avem si un fond de slăbiciune pentru leu", a mai spus guvernatorul bancii centrale.

Mugur Isarescu a precizat ca leul nu s-ar fi depreciat atat de mult daca nu exista obiceiul "pacatos" de a cheltui masiv, la nivel public si privat, in ultimele luni din an. "Este un obicei pacatos al economiei romanesti de a concentra cheltuielile bugetare in ultimele doua luni ale anului. Sumele au fost foarte mari si au avut impact asupra pietei valutare", a spus Isarescu.

"Numerarul aflat in circulatie in ultima luna a anului era cu 30% peste nivelul numerarului in perioada sarbatorilor de Paste, din aprilie, iar numerarul aflat in circulatie in piata la sfarsitul anului trecut era cu 50% peste nivelul de la finalul lui 2006", a explicat seful bancii centrale.

"Leul nu poate fi atat de nesimtit incat sa reziste unei asemenea avalanse de cheltuieli, atat publice, cat si private", a conchis Isarescu.

Declaratiile guvernatorului BNR vin in contextul in care leul a pierdut masiv in ultimele zile fata de moneda unica europeana, ajungand la cotatii de 3,79 lei pentru un euro marti dimineata, in ton cu pierderile inregistrate si de celelalte monede ale tarilor din regiune si pe fondul caderii burselor internationale.