"Nu putem sa tinem un curs artificial daca piata nu este in echilibru pentru ca am pierde rezervele. Si ele nu au scazut. Am dat inapoi bancilor o parte din rezerva minima obligatorie, care nu era a noastra, ci era imprumutata de la banci. Ceea ce este un lucru absolut firesc, nu asa cum a fost prezentat. Si rezerva nu a scazut. Deci am gasit alte resurse cu care am pus rezerva. Daca mai si pierdeam bani intervenind impotriva fortelor pietei va dati seama unde eram! Poate ne ajutati sa spunem un lucru evident pentru orice specialist: piata valutara functioneaza cum trebuie, cursul este acolo unde trebuie sau unde spune piata", a spus miercuri Guvernatorul BNR in briefingul de presa care a urmat sedintei Comitetului de politica monetara.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"Unii spun ca ar fi bine sa fie 4,40. Nu? Si altii 5,40. Mai nene, pai de la 5,40 la 4,40 e un leu. Pai asta inseamna cat de, cuvantul nu e potrivit, diversificata e societatea romaneasca. Nu se poate. Avem un singur curs, el trebuie sa multumeasca pe toata lumea. Nu mai putem reveni la cursuri multiple cum erau in perioada planificata. Fiecare exportator avea un curs. Nu merge. Cursul are alte functii, ca si dobanda. Acum fiecare ar vrea sa faca ordine in ograda lui cu cursul. Un curs care ii convine lui. Fiecare trebuie sa ia faptul ca acesta este un curs de piata si sa caute, uitandu-se la nivelul cursului, daca este exportator serios, sa-si faca ordine in ograda lui. Altminteri, o spun cu toata responsabilitatea, noi ne uitam la toate semnalele din piata. Nu am desconsiderat deloc acest semnal, reprezinta un punct de vedere", a mai spus Isarescu.

"Fata de raportul precedent, traiectoria inflatiei a fost revizuita ascendent. Incertitudinile si riscurile provin in principal din conduita politicii fiscale si de venituri, dar si din conditiile de pe piata muncii. Dinamica anuala a importurilor a continut sa se plaseze peste cea a e exporturilor", a spus miercuri Guvernatorul BNR in briefingul de presa care a urmat sedintei Comitetului de politica monetara.

Ce a mai spus miercuri, Guvernatorul:

 • Rata anuala a inflatiei a urcat in luna decembrie la 3,32%, de la 3,23% in noiembrie, plasandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare, dar peste nivelul prognozat. Evolutia a fost determinata, in principal, de accelerarea inflatiei de baza si, in mica masura, de cresterea preturilor volatile ale produselor alimentare si a pretului tutunului.
 • Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa creasca, pana la 2,5% in decembrie 2017, de la 2,3% in noiembrie. In contextul mentinerii tendintei de largire a excedentului de cerere agregata din economie si al costurilor de productie in crestere (forta de munca, utilitati), majorarea a vizat toate categoriile de bunuri si servicii, dar mai ales segmentul alimentelor procesate, afectat suplimentar de unele socuri pe partea ofertei, comune la nivel european.
 • Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa creasca pana la 1,3% in luna decembrie 2017, de la 1,0% in noiembrie; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala a crescut la 1,1%, de la 0,9% in luna anterioara.
 • Datele revizuite privind cresterea economica in trimestrul III 2017 reconfirma dinamica inalta a PIB real, de 8,8%. Determinantul major al acestei evolutii l-a constituit consumul gospodariilor populatiei (8,3 puncte procentuale), a carui dinamica anuala a crescut considerabil, nivelul atins (12,5%) fiind similar celor din perioada precriza. Expansiunea consumului a fost impulsionata de masurile de crestere a veniturilor implementate incepand cu 1 iulie 2017, care s-au suprapus conditiilor financiare favorabile, precum si de contextul stimulativ de pe piata muncii. O contributie pozitiva la cresterea economica a revenit in trimestrul III si formarii brute de capital fix (2,1 puncte procentuale).
 • Aportul exportului net la evolutia PIB a continuat sa fie negativ. Deficitul de cont curent si-a accelerat ritmul anual de crestere, pe fondul accentuarii soldului negativ al balantei bunurilor.
 • Datele statistice aferente primelor doua luni ale trimestrului IV 2017 releva accentuarea tendintei ascendente a productiei industriale insotita de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucratoare, precum si mentinerea ritmurilor inalte de crestere a activitatii din comert si servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real. Deficitul comercial si-a accentuat evolutia nefavorabila, in conditiile in care dinamica anuala a importurilor a continuat sa se plaseze peste cea a exporturilor.
 • Creditul acordat sectorului privat si-a continuat cresterea robusta in decembrie 2017, intr-un ritm anual de 5,6%, in conditiile in care componenta in lei a crescut in termeni anuali cu 15,8%; ponderea acesteia in total credit s-a majorat la 62,8% (de la un minim de 34,6% in mai 2012).
 • In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia februarie 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei evidentiaza perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in lunile urmatoare, succedata de o temperare a acesteia in ultima parte a anului 2018. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflatiei a fost revizuita in sens ascendent pe termen scurt, in principal ca urmare a relativei intensificari a efectelor inflationiste recente si anticipate ale factorilor pe partea ofertei, asociata cu presiuni ale factorilor fundamentali.
 • Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective provin in principal din conduita politicii fiscale si a celei de venituri, din conditiile de pe piata muncii si din evolutia preturilor administrate.
 • Pe plan extern, relevante sunt incertitudinile si riscurile legate de volatilitatea pietelor financiare internationale, evolutiile preturilor petrolului si ale produselor agroalimentare, precum si ritmul expansiunii economice a zonei euro si pe plan global, inclusiv in conditiile normalizarii politicilor monetare ale bancilor centrale majore.
 • Date fiind evaluarile actuale, informatiile disponibile in prezent, dar si noile surse de incertitudine, Consiliul de administratie al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an de la 2,00% pe an; totodata, a decis majorarea la 1,25% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si cresterea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 3,25% pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
 • Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.
 • BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international, fiind pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune cu scopul atingerii obiectivului sau fundamental.
 • Nu putem repeta in fiecare luna recomandarea de a nu cumpara Bitcoin. Cand vedem ca lucrurile se agraveaza, venim cu remandari. Dar nu e primul nostru comunicat pe tema Bitcoin, am mai avut vreo doua inainte. (intrebare pe tema monedelor virtuale)
 • Nu putem reveni la un curs planificat. Si mai fac o precizare: Banca Nationala nu poate face orice cu cursul! Cum am putea noi sa ne ducem peste vanzatori si cumparatori si sa impunem un curs artificial de vanzare /cumparare? Asemenea acuzatii vin pe un fond de intelegere limitata a modului de functionare a pietii valutare! (legat de acuzatiile aduse de Vorel Catarama, care opina ca BNR tine intentionat un anume curs al leului.)