Mai mult de jumatate dintre europenii care declara ca sunt fericiti in relatia lor de cuplu (55%) isi pun si finantele la comun, comparativ cu 76% dintre cuplurile din Romania, potrivit studiului ING International Survey - Economii 2018, scrie Agerpres. Conform documentului, resursele financiare comune presupun o mai mare transparenta a cheltuielilor. Insa unul din cinci (21%) europeni ar ascunde unele cheltuieli, economii sau datorii de partenerii lor, in anumite circumstante. Motivatiile lor tin de de faptul ca nu vor ca partenerul sa stie cat cheltuiesc (16%) sau vor sa isi tina datoriile un secret (9%).

HotNews.roFoto: Hotnews

'Conform unui nou studiu ING International Survey - Economii 2018, in Europa, 53% dintre cupluri spun ca isi pun banii la comun, insa pentru cuplurile din Romania practica este mult mai intalnita la 71% dintre respondenti. Exista un raport direct intre armonia in cuplu si modul de gestionare a banilor. Mai mult de jumatate dintre europenii care declara ca sunt fericiti in relatia lor (55%) declara ca isi impart finantele cu partenerul si 46% dintre cei cu probleme in cuplu isi impart banii cu partenerul. Raportul dintre fericirea in cuplu si conturile comune este peste media europeana si in SUA (69%) sau in Australia (64%). Cea mai puternica legatura dintre resurse financiare administrate in comun si cupluri fericite se vede in Romania, unde 76% dintre cupluri tin banii la comun, si in Spania, unde ajunge procentul la 68%', se arata in studiul ING.

Pe de alta parte, un partener ar alege sa nu isi puna banii intr-un cont comun fie ca are nevoie de intimitate (34%), pentru ca isi gestioneaza finantele mai bine decat partenerul (28%) sau pentru ca partenerul sa nu isi faca griji pentru el (25%).

Studiul ING International Survey mai arata si ca putin peste un sfert din gospodariile din Europa (26%) nu au deloc bani economisiti. In Europa, cel mai mare numar de persoane fara economii se afla in Romania (36%) si in Germania (29%), urmate de Belgia, Polonia si Marea Britanie (fiecare cu 27%). Luxembourg este la polul opus, cu numai 13% dintre persoane care declara ca nu au economii, Luxembourg avand cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre cele 15 tari in care s-a realizat studiul.