Salariul mediu net a urcat  anul trecut cu 11.7%. In administratia publica, salariile nete au urcat cu viteza dubla, cresterea fiind de peste 24%

de DP     HotNews.ro
Vineri, 9 februarie 2018, 9:38 Economie | Finanţe & Bănci


In sectorul bugetar, cresterile salariale au fost in 2017 de 24.15%, reiese din datele transmise vineri de Institutul National de Statistica. Cresterea medie in toate sectoarele economiei a fost de jumatate din cresterea de care au beneficiat angajatii de la Stat, cu toate bonusurile si premiile acordate la final de an de unele companii din mediul privat.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale salariilor, acestea fiind determinate de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2629 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 165 lei (+6,7%), arata datele INS.  Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (9239 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1481 lei).

Decembrie 2017 comparativ cu Noiembrie 2017
In luna decembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie 2017. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 •  cu 92,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 67,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
 •  intre 20,0% si 35,5% in activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica, tranzactii imobiliare;
 •  intre 16,0% si 20,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati extractive, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), telecomunicatii.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 • intre 1,5% si 3,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor  electrice, alte activitati industriale n.c.a.
In sectorul bugetar  s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+2,9%), respectiv in administratie publica (+0,6%). Castigul salarial mediu net a scazut in invatamant (-4,3%) ca urmare a inceperii vacantei scolare si reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4569 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  adica (Vineri, 9 februarie 2018, 10:25)

  laurentiucat [utilizator]

  e rau..
  • +3 (5 voturi)    
   Adica (Vineri, 9 februarie 2018, 11:47)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

   ... e de bine. :)
   • -1 (3 voturi)    
    Adica (Vineri, 9 februarie 2018, 13:02)

    if0014 [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

    a crescut salariul minim garantat in februarie 2017 cu 15%. Crescand chiar in februarie, impactul in salariul mediu pe 2017 e semnificativ.

    Mai luam in calcul ca "in sectorul bugetar, cresterile salariale au fost in 2017 de 24.15%", si o sa vedeti ce rauri de lapte si miere au curs in buzunarele celor care chiar muncesc in Romania in 2017.

    Oricum, cresterea e in trend cu ultimii ani.
 • +3 (13 voturi)    
  aham.... (Vineri, 9 februarie 2018, 11:35)

  liviu_ [utilizator]

  ceea ce nu spune INS este venitul net NU salariul net!!! multor bugetari (97%... probabil olguta are dreptate aici) le-au crescut salariile, DAR le-au scazut veniturile!

  cum asa?! simplu! cresti salariile (ca da bine pe hartie) dar tau sporuri etc , deci veniturile scad!

  inca o minciuna si manipulare psd...

  o spun si o repet... pt prima data in aproape 30 de ani de existenta... psd isi bate joc de bugetari... si partial de asistatii sociali.!

  mai ramane sa-si bata joc si de pensionari... dar mai are aproape 3 ani de guvernare... are timp!
  • +4 (8 voturi)    
   imposibil (Vineri, 9 februarie 2018, 12:57)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ar fi bine sa fie asa. Ar insemna ca acea crestere de peste 8% a PIB si noul imprumut de 2 mild euro luat anul asta se duc in investitii.
   Din pacate, acest lucru nu se va intampla.

   "Articolul" este penibil. Dupa grafice e clar cine este autorul.. Cresteri in decembrie (luna cu bonusuri) fata de noiembrie? Ce relevanta au? Doar daca esti complet paralel cu macroeconomia publici astfel de cifre.

   Raportul INS da o singura estimare utila: cresterea reala (ajustata cu inflatia) a salariilor a fost de 8.1% fata de anul anterior. 8.1% combinat privat/public, deci in sectorul privat sigur a fost mai mica. Procentul sigur s-a redus semnificiativ in ianuarie, dupa trecerea contributiilor la salariati. Dar asta nu este o stire pe care INS se va grabi sa o publice, nici D.P. nu va sti unde sa caute cifrele..
 • 0 (16 voturi)    
  Pai parca postacii de-aici spuneau ca (Vineri, 9 februarie 2018, 11:51)

  xrogo [utilizator]

  nu ar fi crescut salariile, ca ele sunt sub procentul de crestere a inflatiei, acum s-a aratat adevarul?
  • +2 (10 voturi)    
   rahat pe bat (Vineri, 9 februarie 2018, 13:17)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   La mine la servici nu s-au marit salariile de vreo 2 ani, deci la mine a scazut nivelul de trai. Daca cineva de aici a zis ca cresterile au fost erodate de inflatie e corect, doar ca tu nu intelegi ca a fost vorba de cei "25%" de la bugetari care au ramas vreo 3-4% nominal, dar inghititi de inflatie.
   O economie poate sa aiba salarii foarte mari (gen Norvegia, Elvetia), daca sunt multi bani in interiorul tarii, oamenii nu imigreaza, si nu importa de afara decat lucrurile strict esentiale.
   La noi s-au marit salariile la bugetari de-a valma, fara legatura cu performanta lor si cu necesarul de personal in multe zone - si au EXPLODAT importurile.
   • -4 (10 voturi)    
    Inseamna ca patronul te"furat", (Vineri, 9 februarie 2018, 14:12)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    trebuie luate masuri!
    • +1 (5 voturi)    
     Trebuie sesizat DNA (Vineri, 9 februarie 2018, 15:12)

     unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     pentru abuz is serviciu. :))
     • -1 (3 voturi)    
      Administratia publica injumatatita (Vineri, 9 februarie 2018, 17:31)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

      si atunci erau bani de cresteri salariale fara deficit, firmele private aveau de unde anagaja personal.
      Medici, asistente, infirmiere nu poti sa reduci.
      Nici profesori nu prea poti da reduce.
      Dar sunt mii de localitati cu 7-8 sute de mii de angajati care freaca buha in jumatate de timp, iar in rest iti pun piedici doar-doar dai si tu "de-o ciorba".
      Si la comunitari ar fi niste oportunitati de reducere, oricum sunt inutili similar cu paznicii de la banci si institutii - nu dau o amenda unuia parcat pe zebra in mijlocul orasului langa primaria de municipiu (din top 10 - BV).
    • +1 (7 voturi)    
     bai icsroago (Vineri, 9 februarie 2018, 16:31)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     Tu ai lucrat vrodata in privat? Bine, in privat neinsemnind postat priostii pe forum contra 50 de lei pe zi. Privat din ala cu contract de munca. Ai lucrat?
     • 0 (2 voturi)    
      Da domnule, am lucrat la privat, (Sâmbătă, 10 februarie 2018, 10:31)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      dar la un privat care nu fura din munca mea!
      • 0 (2 voturi)    
       "Ai lucrat la privat..?!" (Sâmbătă, 10 februarie 2018, 15:29)

       scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

       Iar acu', nu-i asa ca nu mai e cazul sa lucrezi, curge banisorul rauri-rauri, de cand a venit la putere "Protectorul Sarabandei Devalorizarilor", mai pe scurt PSD ...!?
       • 0 (2 voturi)    
        Nu-i asa cum dai cu presupusul, (Sâmbătă, 10 februarie 2018, 19:19)

        xrogo [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

        acum sunt la pensie, iar despre banisorii rauri-rauri da, imi vin, dar din pensie, care intradevar mi-a crescut din cauza PSD-lui!
        • 0 (2 voturi)    
         Sa indraznesc sa cred ca e (Duminică, 11 februarie 2018, 22:10)

         scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

         o pensie speciala, din cele pentru merite deosebite ...pe campul de lupta..?!
      • 0 (0 voturi)    
       daca ai fi lucrat la privat nu aveai replica aia (Luni, 12 februarie 2018, 15:41)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

       La privat nu functioneaza logica ta de bugetar. La privat problema se pune asha: tu ai niste competente de oferit, patronul niste joburi de oferit. Atit timp cit competentele tale si nevoia lui se intersecteaza si concretizeaza intr-o intelegere pe partea financiara, esti anagajat. Cind una din cele doua parti nu mai e multumita, se rupe intelegerea. Iar chestii din alea cu furat din munca ta suna ca si cum te duci la piata, vrei un kil de cartofi, precupeata iti cere 3 lei si tu faci scandal ca asta e furt, ca pretul corect e 1 leu. Da' e greu sa intelegi chestiuni din astea cind habar n-ai ce e aia economie privata.
    • +3 (3 voturi)    
     care erau optiunile? (Vineri, 9 februarie 2018, 17:23)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     Batut cu pumnul in masa, demisie cu reangajare la o firma de inginerie/IT concurenta din oras (BV nu e neaparat foarte competitiv pe nisa mea), mutat in B sau CJ, emigrat intr-o tara nordica, Elvetia/Germania nu prea intra in optiuni ca nu stiu limba.
     Inca n-am eliminat niciuna dintre optiuni, mai ales daca firma mama nu performeaza.
     "Transferul" contributiilor s-a facut dupa o mica negociere, ca aveam motive de oftica.
  • +3 (9 voturi)    
   mai baiete.. (Vineri, 9 februarie 2018, 14:37)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   in primu rand nu am incredere in statistica publicata de psd

   in al 2lea iti pot da exemple de salarii (si salarii sub salariu mediu) care au scazut

   in al 3lea o marire fara acoperire economica inseamna sinucudere...
   • +1 (5 voturi)    
    e, nici chiar asha (Vineri, 9 februarie 2018, 16:57)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    O marire fara acoperire nu e snucidere. Si Tariceanu a facut un dezmats din asta generalizat, de ajunsese la deficit de 5.5% in 2008, si dupa aia a mai venit si criza. Si a fost dureros, e adevarat, dar nu a murit nimeni din asta.

    Asha ca la 3 m-as limita la dureros. Ca asha e economia de piata, are mecanisme prin care sa regleze toate excesele.
  • +1 (3 voturi)    
   Inca nu s-a aratat "adevarul", dar daca (Vineri, 9 februarie 2018, 21:42)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   aveti putintica rabdare, curand veti avea o revelatie...!

   Pana una alta, hai sa va explic eu putintel fenomenul , pt ca vad ca va prefaceti ca nu intelegeti ce se intampla:

   Un plan simplu, dupa vorba si dupa portul celui care l-a intocmit, a fost pus in aplicare de un personaj aflat intr-un moment de mare rascruce, cu o condamnare definitiva la activ si cu perspectiva altor condamnari, de data asta cu executare, la orizont.

   Am spus un plan simplu si chiar asa e, principiul de baza e unul banal: folosirea banului public pentru mituirea electoratului labil, pana in momentul
   in care mare parte a puterii executive a statului + puterea judecatoreasca, e acaparata.

   Asupra planului respectiv a planatinca de la bun inceput , un mare semn de intrebare: se va reusi acapararea puterii intr-o proportie suficienta pana in momentul in care alegatorul va descoperi ca totul e o mare pacaleala si ceea ce se da cu o mana se ia cu 2 maini, in principal prin cresterea preturilor...?

   Sa incercam sa raspundem la aceasta intrebare: puterea a fost acaparata in proportie de 35% (necesar fiind un minim de 60%) iar "munitia" a fost epuizata in proportie de 90%, deci situatia e clara.

   Orice om sanatos la cap, poate merge in primul magazin care-i iese in cale si poate constata fara drept de apel ca preturile au ajuns la un nivel incredibil. Peste toate acestea curand se va suprapune si caderea bursei (care pe pietele externe deja se observa) si cocktail-ul e gata...

   Asdteptam "decat" anuntul prin care suntem informati ca: intentiile au fost bune dar cu mare parere de rau anuntam ca ...pacientul a decedat ...!

   Din pacate, toate acestea se petrec pe spinarea noastra, a celor care "producem" banutu' zi de zi ...
   si nu pe spinarea lor, a celor care-l toaca, tot zi de zi...!
 • -3 (15 voturi)    
  . (Vineri, 9 februarie 2018, 11:58)

  unsimpluom123 [utilizator]

  Aici nu dati vina pe ciuma rosie? :)))
  • -2 (6 voturi)    
   . (Vineri, 9 februarie 2018, 14:34)

   adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

   Pai ar trebui scazute salariile si datoria tinuta sub control, consumul franat ca romanii nu ar trebui sa traiasca mai bine. Asta e politica PCR, pardon USR.
  • +3 (7 voturi)    
   nope.... (Vineri, 9 februarie 2018, 14:38)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

   pe aia o sa dam vina peste 1-3 ani cand o sa avem 10% inflatie 8% deficit , 5 RON (sau mai mult) euro si imprumuruti pentru 200 de ani de acum incolo!

   nu intelegi cum functioneaza economia, nu?!
   cresterile fara acoperire sunt un glont tras in picior
  • +2 (4 voturi)    
   blia (Vineri, 9 februarie 2018, 15:40)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

   Ce mai face varul tau postac putinist, "un om simplu din multime"? Te-a inmatriculat kuzmin si ti-a dat nr. de inregistrare? :))))))
 • -1 (5 voturi)    
  ! (Vineri, 9 februarie 2018, 14:46)

  tudorr [utilizator]

  Urmeaza o devalorizare masiva a leului... superb! Guvernate mafiota! Subminarea economiei nationale scrie pe fruntea acestor infractori si sri doarme...!
  • 0 (4 voturi)    
   Apetit comunist (Vineri, 9 februarie 2018, 15:25)

   unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   1. Daca astepti ca SRI-ul sa se bage in economia tarii, esti mai comunist ca Iliescu si gasca lui.
   2. Toti sunt infractori in capul tau, doar ca nu au fost inca condamnati (cu cateva mici exceptii si condamnari cu suspendare). Asa pot sa-ti fac o plangere penala si sa-ti spun pana se inchide dosarul: infractorule.

   Data viitoare mergeti la vot, si nu plangeti la colt de strada, ca niste copii prosti.
 • +1 (5 voturi)    
  mai au (Vineri, 9 februarie 2018, 14:59)

  nash pandelica [utilizator]

  astia vreun post de ministru liber ?!
  sau macar de secretar de stat, directot la hidroelectrica, ceva.
  vreau sa particip la realizarea programului de guvernare !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by