Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, sustine ca sumele pe care teoretic statul ar trebui sa le ia ca impozit Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) vor ramane in cadrul bisericii pentru activitati cu caracter social, transmite Agerpres. In vara anului trecut, Teodorovici sustinea impozitarea bisericii si le cerea reprezentantilor BOR sa ajunga in secolul XXI.
"Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar in a sublinia mult mai bine si mai clar rolul acesteia pe care il are in societate vizavi de problemele cu caracter social. Adica, acele sume pe care statul teoretic al trebui sa le ia raman la Biserica. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani intreprinde activitati cu caracter social pe care statul le mentioneaza si anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilitati, oameni in varsta,", a declarat, sambata, Eugen Teodorovici, intr-o emisiune la Antena 3, in care a fost intrebat daca mai sustine impozitarea bisericii potrivit unor declaratii facute anul trecut in acest sens.
In ceea ce priveste modul in care poate fi verificata Biserica daca a derulat acele activitati sociale, mai ales ca in momentul de fata biserica nu plateste impozit pe ceea ce vinde si pe serviciile pe care le ofera populatiei, Teodorovici a raspuns: "E posibil sa se aplice o suma forfetara".
"Repet. Asta a fost ideea. Discutam impreuna care sunt acele activitati pe care statul ar putea sa....(le impoziteze n.r.), dar suma respectiva nu o ia statul si ramane la nivelul bisericii, pentru ca Biserica a demonstrat foarte clar ca mult mai bine gestioneaza acest tip de probleme. Statul a dovedit ca este corigent la acest capitol, de a avea grija de probleme sociale, iar biserica a facut asta foarte bine in ultimii ani. (...) Astfel de actiuni, sa spunem, opresc acel curent negativ impotriva Bisericii!", a subliniat ministrul Finantelor .
Acesta a mentionat ca MFP nu impoziteaza cand are nevoie de bani "doar asa, te apuci si pui birul pe o tara, indiferent ca este biserica sau altceva". "Ideea asa a fost: nu sa impozitam, nu sa punem birul pe nimeni, era o chestiune corecta fata de cei trei, biserica, administratie/guvern si populatie. Era o chestiune in care toata lumea avea de castigat", a adaugat Teodorovici.
In luna iunie 2017, Eugen Teodorovici sustinea impozitarea bisericii si le cerea reprezentantilor BOR sa ajunga in secolul XXI.
"Biserica trebuie sa inteleaga si sa aleaga. Traim in secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte multi bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le indrageste, dar trebuie sa gasim un compromis. E o discutie pe care am inceput-o in 2015 cu Patriarhul, nu intr-un mod direct, dar am lasat sa se inteleaga ca undeva, candva, intr-un viitor foarte apropiat trebuie sa discutam despre acest subiect. Putem sa gasim o formula pe care si Biserica sa o accepte, si populatia sa o primeasca foarte bine si anume: trebuie sa vedem care sunt acele activitati cu caracter economic care pot fi impozitate", declara atunci Teodorovici
Nu e mai simplu decit sa-l impozitezi pe Batman?
Cum ar fi ca masina de propaganda a BOR Srl sa inceapa sa provaduiasca duminica ca mai bine ar fi ca la alegerile viitoare sa se puna stampila pe concurenta... adica pe aia care NU ar impozita srl-ul respectiv.
- camine de batrani
- camine de copii
- cantine sociale
- azile de noapte
- centre de ocrotire a mamei si copilului
adica tot ce ar trebui sa faca niste institutii de stat din banii acumulati din impozite si care pot fi facute mai repede si mai corect daca BOR foloseste direct acei bani, fara a-i mai trece prin bugetul de stat.
In afara de cativa preoti cu mila si suflet mare, ati vazut vreun PreaFericit sau InaltPreaSfintit sa declare sau sa fac ceva in sensul asta ?
Eu nu...
Banii, or fi ochiul Dracului, dar le face irezistibil cu ochiul fetelor bisericesti. Cam la 95% din ele...
@altiro talibanu este asteptat cu textele cliseu gen 800 de stabilimente caritabile din care peste 70 % in fapt sunt subventionate de Romanii contribuabili, nu de BOR....practic se explica disponibilitatea financiara pentru flota auto de provenientza Stuttgart, numita CLSfinte
Auzi, cica unde sint!? Mare e gradina ta...si multi sar gardul!
Ti-a spus omu' unde sa cauti, nu e bine, ca nu ti-a dat si link. Vreii sa te uiti asa, bine, nu vrei, iarasi bine; treaba e ca informatia exista, deci tu trebuia sa te documentezi, nu el!
Cat despre de la '48 incoace, n-ai decat sa vorbesti la Finante. E alegerea lor sa puna informatia doar pe 5 ani in urma si e standard pentru toate entitatile (probabil nu accesa nimeni informatie mai veche si ocupa si spatiu). Da' acu' 1 an era si 2010, acu' 2 si 2009, totul e doar sa te intereseze cu adevarat. Da' tu vrei doar scandal.
Sunt tare curios sa vad o comparatie intre sumele de bani investite de asa-zisa biserica in ultimii 10-15 ani in "actiuni sociale" si banii investiti in... biserici intre blocuri, clopote gravate cu chip de prelat si biserici faraonice. Cate camine de batrani ar fi putut fi construite cu banii din sutele de biserici ridicate in parcari ultimii ani? Cate cantine? Cate orfelinate? Ce, cum? Lasa ca le aruncam prostilor un colt de paine si-o sarma aratata in prim-plan la TV si e de-ajuns pentru alte donatii de la cei mai saraci (si, sa-mi fie cu iertare, cei mai natangi) pentru alte biserici si alte gloate viitoare.
Precum spuneam, sila egala.
Problemele « sociale » sînt de competenţa STATULUI şi nu de cel al Bisericii.
Pe de altă parte, Biserica nu este controlată şi asta din rea-voinţă politică.
Jupânii României îşi măresc salariile privind cu nesimţire, de la tribuna celor ce « pot », cele peste 40-50% de familii sărace ale feudei lu’ Teleormanu’.
iar astia de la finante sa fie trimisi acasa, oricum freaca menta.
O idee minunata!
Lumea striga ca vrea separarea bisericii de stat, ca nu mai vor manastiri, biserici si catedrale ci spitale si ca biserica ar trebui sa fie impozitata corespunzator, dar "distinsii nostri alesi" fie adauga scutiri, fie pompeaza bani in Catedrala Minciunii Neamului si alte aberatii.
E minunat sa stim ca PSD asculta dorintele cetatenilor si ca fac tot ce stiu ei mai bine ca sa ne fie noua bine.
De ce trebuie biserica sa aiba regim special? Sunt atatea organizatii si socetati care fac lucruri de genul asta... In schimb la firmele care platesc impozite adauga tot felul de taxe si declaratii imbecila si birocratizeaza si mai mult mediul de afaceri.
Eu propun o lege prin care orice firma nou infiintata sa nu primeasca aviz de functionare pana ce nu este binecuvantata cladirea si echipamentul de catre preoti (cam ca si cartita de Metrou). Tariful sa fie la numarul de PC/laptop, birou/scaun, pix/proiector etc.
Firmele care nu se conformeaza vor primi vizite de la noua directie AntiFrauda a BOR (care trebuie sa fie compusa doar din pireteni de incredere).
In plus, daca patronii firmelor nu merg la biserica saptamanal sa fie amendati.
Propunerea mea are la fel de multa logica ca si a lor.
1.Adios cu reclame psd prin biserica....stiti voi treaba aia ...e roman...crescut in tara....
2. nu mai sustine familia cu 1 barbat si o femeie.
.....pam....pam..
decat in rai cu astia, mai bine in iad...
doreste statul roman sa si renege acest contract? daca da inseamna ca e pregatit sa restituie totate averile manastiresti si bisericesti "secularizate"!
Restul este manipulare, minciuna, interes.
Care este diferenta intre impozitul datorat de mine si cel datorat de biserica?
Si eu pot ramane cu banii cu conditia sa ma implic in activitati sociale sau cum le ziceti.
Ce faceti este discriminare.
Ministerul Finantelor are nevoie de acel expert in promovarea egalitatii de sanse sau cum ii spuneti.
Atata vreme cat exista venit implicit exista impozit.Sau nu? Nu pentru toti.
Cum sa mai faca biserica campanie electorala psd-ului daca incepe sa ii taxeze?
Mai bine facem asa ceva..noi ne facem ca va taxam, voi va faceti ca platiti.
Diferenta ar fi ca tu esti persoana fizica si platesti impozit pe venit si contributii sociale, cum platesc si popii.
Ar si anarb un raspuns mai sus care te poate ajuta sa intelegi mai bine.
Ai inteles exact despre ce vorbesc.
Evident ca ar trebui "fortata" dirijarea acestor sume catre orfelinate, azile de batrani, cantine sociale, etc, dar cine sa faca treaba asta, politrucul care arde de nerabdare (arza-l-ar focul iadului !) sa culeaga roadele propagandei practicata in chiar sfanta biserica si fireste, in "deplasarile" pe teren la enorias...?!
impozitarea pt fapte caritabile... este reclama bor...
si pe langa asta nu e impozitare...
impozitare inseamna ca banii se duc la stat, nu unde vrea cel impozitat!