Ordonanta care corecteaza situatiile transferului de asigurari sociale pentru persoanele scutite de impozit a fost publicata. Vezi cum se aplica concret, pe exemple de calcul

de DP     HotNews.ro
Luni, 12 februarie 2018, 9:33 Economie | Finanţe & Bănci


Situatiile transferului de asigurari sociale pentru persoanele scutite de impozit, explicate
Foto: sxc.hu
In urma cu cateva zile a fost publicata OUG nr. 3/2018 care corecteaza situatiile transferului de asigurari sociale pentru persoanele scutite de impozit (programatori, persoane cu handicap, etc.), pentru contractele de munca cu timp partial si pentru contributia la pensii pentru concediile medicale. OUG nr. 3/2018 reglementeaza trei situatii fiscale a caror efect este negativ, generate de transferul asigurarilor sociale de la angajator la salariat. Vezi in text cum se aplica in mod concret pe exemple de calcul.

Cele trei situatii fiscale reglementate sunt:
A. Recalculul contributiei la sanatate in sensul reducerii sumei de plata pentru persoanele scutite de impozitul pe venit (programatori, cercetatori, persoane cu handicap) astfel incat sa nu scada salariul net;

B. Modificarea obligatiei de plata pentru asigurarile sociale pentru contractele de munca cu timp partial astfel incat sa nu se mai ajunga la salarii nete negative;

C. Un nou mod de calcul a contributiei la pensii pentru persoanele aflate in concediu medical astfel incat sa nu mai existe situatia prin care contributia la pensie este mai mare decat indemnizatia pentru concediu medical.


 • A. Diminuare contributie la sanatate pentru persoanele angajate ca programatori, cercetatori, persoanele cu handicap si muncitori sezonieri ¬ art. 60 din Codul fiscal

 Prezentele prevederi normative se aplica persoanelor fizice ce realizeaza venituri din salarii aflate in desfasurare la data de 31 decembrie 2017, beneficiaza de scutire la impozitul pe venitul din salarii conform art. 60 din Codul fiscal al caror salariu brut este majorat cu minim 20% in anul 2018 fata de nivelul lunii decembrie 2017.

 Pentru aceste persoane, contributia la asigurarile de sanatate retinuta la sursa si platita la buget se calculeaza dupa urmatoarea formula:


 CASSretinuta = Venit brut2018 - CASdatorata in 2018 - Salariu net decembrie2017

  Simbolurile utilizate au urmatoarele intelesuri:

a)CASSretinuta = contributia de asigurari sociale de sanatate retinuta de catre angajatori/platitori din salariul brut in luna, care nu poate fi mai mare decat contributia calculata si datorata conform dispozitiilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

b)venit brut2018 = venitul baza de calcul al CASS, realizat in anul 2018;

c)CASdatorata in 2018 = contributia de asigurari sociale, calculata si retinuta de catre angajatori/platitori, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

d)salariu netdecembrie2017 = salariul net, determinat prin deducerea din salariul brut a contributiilor sociale individuale obligatorii, potrivit legii, in luna decembrie 2017, corespunzator salariului brut prevazut in contractul individual de munca, aflat in derulare la data de 31 decembrie 2017.

Exemplu de calcul
Sa aplicam aceasta formula pe un exemplu concret:

Presupunem ca salariu brut al unui programator in decembrie 2017 a fost de 10.000 lei. Presupunem ca aceasta persoana a avut norma intreaga si nu beneficiaza de deduceri suplimentare. In acest caz, retinerile din salariu si salariu net in decembrie 2017 se determina astfel:

o    Salariu Brut = 10.000 lei;
o    Asigurari Sociale (CAS) 10.5% = 1.050 lei;
o    Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 5.5% = 550 lei;   
o    Fondul de Somaj (CFS) 0.5% = 50 lei;
o    Salariu Net = 8.350 lei;

In anul 2018 s-a efectuat transferul asigurarilor sociale si s-a majorat salariu brut cu 20% la suma de 12.000 lei.

Inainte de aparitia acestei ordonante, retinerile din salariu si salariu net sunt:

o    Asigurari Sociale (CAS) 25% = 3.000 lei;
o    Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 10% = 1.200 lei;
o    Salariu net = 7.800 lei.

Dupa aparitia acestei ordonante:

CASSretinuta = venit brut2018 (12.000) - CASdatorata in 2018 (3.000) - salariu net decembrie2017 (8.350) = 650 lei.

Salariu net = 12.000 - 3.000 (CAS) - 650 = 8.350 lei.

Salariu net dupa intrarea in vigoare a aceste ordonante este 8.350 lei.

Practic, se pastreaza acelasi net prin reducerea la plata a contributiei la sanatate. Aceasta reducere (deducere) va fi declarata prin Declaratia 112, iar suma va fi transferata din bugetul de stat catre Fondul de Sanatate.

Nota: aceasta procedura nu se aplica pentru personalul bugetar, pe perioada in care contractul de munca este suspendat si daca partile agreaza reducerea salariului brut sub procentul de 20% amintit anterior.
 • B. Asigurarile sociale pentru contractele de munca cu timp partial pentru care se recalculeaza asigurarile sociale la nivelul salariului minim pe economie.

 Ordonanta stabileste ca baza de calcul a asigurarilor sociale ramane tot salariul minim pe economie atunci cand salariul persoanei fizice este mai mic decat salariul minim pe economie si nici nu poate fi aplicata vreo exceptie prevazuta de lege.

Ordonanta se adreseaza cu precadere la acele situatii in care salariul net este unul negativ, dar si la acele salarii pozitive unde salariul net a scazut ca urmare a transferului asigurarilor sociale.

 In esenta, ordonanta stabileste:
a) Persoana fizica suporta din venitul brut salarial contributia la pensii in procent de 25% si contributia la sanatate in procent de 10% calculate la venitul brut salarial;
b) diferenta de asigurari sociale recalculata pana la nivelul salariului minim pe economie este suportata de angajator;

Exemplu de calcul pentru un salariu brut de 500 lei.

 Presupunem ca acest salariu este incasat de o persoana fizica rezidenta ce nu beneficiaza de o exceptie la recalculul asigurarilor sociale. Pentru aceasta valoare a salariului nu se pune problema impozitului pe venitul din salarii intrucat deducerea personala este de 510 lei.


 Inainte de aparitia ordonantei, contributiile si salariu net se prezinta astfel:

o    Contributie la pensii = 1.900 X 25% = 475 lei;
o    Contributie la sanatate = 1.900 X 10% = 190 lei;
o    Total contributii = 665 lei;
o    Salariu net =  - 165 lei.

Practic, persoana fizica trebuie sa vina cu bani de acasa pentru plata asigurarilor sociale.

Dupa intrarea in vigoare a ordonantei, asigurarile sociale suportate de persoana fizica sunt:

o    Contributia la pensii = 500 X 25% = 125 lei;
o    Contributia la sanatate = 500 X 10% = 50 lei;
o    Total contributii suportate de persoana fizica = 175 lei;
o    Salariu net = 500 ¬ 175 = 325 lei.

 Diferenta la contributiile sociale (665 - 175 = 490 lei) va fi suportata pe cheltuiala angajatorului.

 • C. Contributia la pensii pentru concedii medicale.

Legiuitorul reformuleaza mai multe prevederi corelate privind contributia la asigurarile sociale pentru concedii medicale prevazute de art. 139, art. 143, art. 144 din Codul fiscal.

 "Art. 144. - Pe perioada in care persoanele fizice prevazute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) si la art. 32 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate de care beneficiaza conform prevederilor legale, iar contributia de asigurari sociale se suporta la nivelul cotei prevazute la art. 138 lit. a) si se retine din indemnizatia de asigurari sociale de sanatate."

Foarte important: daca au existat situatii in care s-au facut calcule de salarii si s-a efectuat depunerea Declaratiei 112 conform situatiilor anterioare, legiuitorul permite recalculul acestor sume si depunerea unor declaratii rectificative pe intreaga perioada a anului 2018. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14420 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Care declaratie 112? (Luni, 12 februarie 2018, 10:27)

  Vizitatoru [utilizator]

  "Foarte important: daca au existat situatii in care s-au facut calcule de salarii si s-a efectuat depunerea Declaratiei 112 conform situatiilor anterioare,...."
  Sa-mi arata cineva locul de unde pot descarca la ora actuala declaratia 112 pentru 2018!! :)
  • +3 (3 voturi)    
   Stai linistit , dupa cum scrie in OUG (Luni, 12 februarie 2018, 23:02)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui Vizitatoru

   in termen de 15 zile trebuie aprobate norme de aplicare , asa ca declaratia 112 va aparea dupa 20 februarie. O sa fie nin nou bataie de joc la adresa noastra.Si inca ceva :reducerea asigurarii de sanatate se aplica doar anul asta , de la anul pa!
 • +9 (9 voturi)    
  Nu sunt numai ticalosi, sunt si natarai... (Luni, 12 februarie 2018, 10:28)

  Fuscus [utilizator]

  Cum sa dai o asemenea ordonanta cu o asemenea formulade calcul!? Ce faci cu cei care nu au avut contract in decembrie sau a fost zero netul? Ce fac cei care-si schimba locul de munca? Nu pot sa cred ca a putut cineva sa conceapa asa ceva. Asta e formula elaborata pe un servetel la o bauta cand intre doua "contre" intre participanti, unul dintre simpatizantii PSD gaseste solutia tuturor problemelor si o pune pe un servetel. Pe urma da o fuga la buda!
  • +3 (3 voturi)    
   E destul de clar (Luni, 12 februarie 2018, 11:00)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

   Statul compenseaza doar contractele aflate in derulare la momentul cand a facut schimbarea fiscala. Cu alte cuvinte atat timp cat contractul tau e afectat, ei iti dau banii inapoi.

   Cei care pleaca la alta firma, sau cazurile in care e un nou contract de munca, problema devine intre angajat si angajator. E vorba de un nou contract negociat, un nou net agreat intre parti.

   Baietii chiar sunt geniali in mutarea facuta. Datorita migratiei de personal intre firme, in 3-5 ani procentul celor carora firma trebuie sa ceara deducerea CAS va fi mic. Poate la un moment nici nu va mai renta, pentru ca pana la urma firmele trebuie sa faca niste hartoage sa-si ceara banii.

   Deci pe termen lung firmele vor fi cele care vor absobi costul...Eh...lasa ca il fac din pix doar din devalorizarea cursului....nu le mai plangeti de mila!
   • +3 (3 voturi)    
    Aberații legislative (Luni, 12 februarie 2018, 18:28)

    Pacientul_2020 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Deocamdată poate "te bucuri" că ai acestă facilitate, dar pe viitor dacă vrei să te muți pierzi, și noua firma trebuie să cheltuiască cu tine mai mult ca să ai cel puțin același salariu.
    Dar noii absolvenți, cum sunt ei încurajați dacă firma la care se angajează trebuie să platească mai mult ca ei sa obțină acelsi net ca ceilalți angajați ?
    • -4 (4 voturi)    
     Tu cat timp crezi ca or sa fie IT-stii asistati? (Luni, 12 februarie 2018, 20:57)

     Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Pacientul_2020

     Pana la pensie?

     Firmele vor da pretul pietei.
     In cativa ani se poate regla, si nu neaparat in defavoarea unora sau altora, ci poate undeva la mijloc.
  • +1 (1 vot)    
   Ce a fost mai întâi, buda sau legea ? (Luni, 12 februarie 2018, 18:18)

   Pacientul_2020 [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

   Sigur nu a fost invers? Adică nu a mers la budă după ce a scris, poate a fost întâi la budă de unde a venit cu hârtia !
 • +2 (6 voturi)    
  Nu mai vorbim de cei care isi schimba contractul.. (Luni, 12 februarie 2018, 10:45)

  Fuscus [utilizator]

  si le creste venitul in 2018... si de acum inainte. in veacul
  vecilor amin! ca numai Dumnezeu ne mai poate scapa de nenorocirea care s-a abatut peste noi.
 • -1 (3 voturi)    
  Formula de praf in ochi (Luni, 12 februarie 2018, 13:55)

  FilipW [utilizator]

  Conform acestei formule, daca salariul se mareste cu mai mult de 30% netul scade fata de calculul initial. De exemlplu cu 30% la 13.000 lei calculul este:

  CASSretinuta = venit brut2018 (13.000) - CASdatorata in 2018 (3.250) - salariu net decembrie2017 (8.350) = 1.400 lei > 1.300 lei cat as fi avut de plata fara aceasta ordonanta (13.000 * 10% = 1.300)....no comment!

  In calculele de mai sus lipseste impozitul (sau s-a scos impozitul pentru programatori, cercetatori, etc?). Daca in 2017 netul era de 8.350 lei pentru ca nu se platea impozit anul acesta cu 10% mai mic, adica 7.515 lei.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e chiar asa, dar tot de praf in ochi e (Marţi, 13 februarie 2018, 11:44)

   al1lego [utilizator] i-a raspuns lui FilipW

   Nu e chiar asa, ca zice ca CASSretinuta nu poate fi mai mare decat contributia calculata si datorata [...], adica 10% din brut 2018.

   Ce e nasol e ca diferenta dintre o marire de 20% si una de 27% a brutului se scurge, din cate inteleg eu din calculul ala, in buzunarul statului.
   Deci ca angajatorul sa dea o marire efectiva la net(de performanta sau orice), tre sa isi creasca costurile cu 8% care se duce la stat, apoi cu marirea respectiva.
 • 0 (0 voturi)    
  Greu cu calculele matematice (Luni, 12 februarie 2018, 18:21)

  Pacientul_2020 [utilizator]

  Pragul de minim 20% mărire față de decembrie 2017 nu este corect !!! Eu sunt încadrat cu handicap grav (la fel este și pentru cei din IT sau alte situații) și firma unde lucrez a mărit la toți angajații salariile astfel ca să aibă același venit net (pentru cei care nu au deduceri). În aceste condiții creșterea este de 19,88% . Deci firma a transferat contribuțiile în brutul angajatului, a fost o negociere colectivă într-o firma mare, nu știam la momentul respectiv că pentru mine va fi acest prag de 20%. Am semnat toți noile contracte că suntem de acord, pe ianuarie deja am primit cu acestă valoare, nu pot să-i oblig numai mie și celor în situația mea să ne majoreze !!!
  Grea este matemetica pentru unii !!!!!
 • +1 (1 vot)    
  nebunie (Marţi, 13 februarie 2018, 10:12)

  legolas1979 [utilizator]

  Ce se intampla daca vreau sa dau intr-o luna un premiu de 500 ron brut??? Se adauga la brutul la care se calculeaza deducerea??? pentru ca in cazul acesta, in mana la angajat nu ajunge nimic in realitate. Doar ia statul mai multi bani la cass???? nebunie totala aceasta ordonanta. Adica eu nu mai am cum sa maresc brutul in 2018???
  • 0 (0 voturi)    
   mare nebunie (Marţi, 13 februarie 2018, 13:19)

   capopescu [utilizator] i-a raspuns lui legolas1979

   Dupa calculele mele pe hartie. Dupa ce salariul este marit la 120% ca sa reusesti sa maresti din nou salariul angajatului si tot odata sa vada si el ceva la net ar trebui ca marirea sa fie mai mare de 7.01%. Orice marire peste cei 120% sub procentul asta va fi automat redirectionata la contributii. Pam pam ne-a rezolvat frumos si de data asta. Ordonanta zice ca se aplica respectiva formula pana ceand CASS-ul va fi egal cu 10% din brut, de aici rezulta acest procent 7.01%.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by