Statistica a revizuit datele privind cresterea economica pe trimestrul al III-lea din 2017 fata de trimestrul al doilea din acelasi an (de la 102,6% la 102,4%).
INS inventariaza evolutia PIB in 5 cicluri: datele semnal, apoi datele provizorii (I), date provizorii (II), date-semidefinitive si in final, dupa circa doi ani, datele definitive. Comunicatul de miercuri reprezinta datele semnal, urmand ca in 7 martie INS sa publice datele provizorii (I).
Reamintim ca in 2016, economia romaneasca a crescut cu 4,8%, dupa ce in 2015 crescuse cu 3,9%.
"Romania: boom generat de consum" - isi intituleaza CE analiza pentru tara noastra, din cadrul Estimarilor economice de iarna 2018, emise in urma cu o saptamana. In noua prognoza, din februarie 2018, Comisia Europeana prevede ca Romania va inregistra o crestere a produsului intern brut, in anul 2018, de 4,5%, o estimare usor imbunatatita fata de prognoza de toamna 2017, din noiembrie anul trecut, cand CE prevedea o crestere economica de 4,4% pentru Romania in anul 2018. Astfel, tara noastra ar urma sa aiba a doua cea mai mare crestere economica procentuala din UE in anul 2018, dupa Malta (5,6%, estimare).
In schimb, CE si-a inrautatit usor previziunea de crestere economica a Romaniei pe anul 2019, de la o prognoza la alta: de la 4,1% la 4%.
Si agentia americana de evaluare financiara Fitch estimeaza o incetinire a PIB-ului Romaniei in 2018, la 3,8%, in timp ce calculele Guvernului se bazeaza pe un avans de 5,5% (la sfarsitul anului trecut), revizuit si acesta recent la 6.1% .
- Industria a crescut cu 8.2%, cel mai bun ritm din 2007
Potrivit datelor publicate anterior de INS, in 2017 productia industriala a consemnat un avans de 8.2% an/an, cel mai bun ritm din 2007. Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea productiei in ramura prelucratoare, de la 2.6% an/an in 2016 la 8.9% an/an in 2017, cea mai buna dinamica din 2013, pe fondul impulsului exporturilor si accelerarii consumului privat intern (dat fiind mix-ul relaxat fara precedent de politici economice). Totodata, in ramura energie/utilitati productia a crescut cu 1% an/an in 2017, dupa declinul cu 1.1% an/an din 2016. Nu in ultimul rand, in ramura extractiva productia s-a majorat cu 5.9% an/an, dupa ajustarea cu 15.8% an/an din 2016.
Analiza pe marile grupe industriale evidentiaza accelerarea productiei de bunuri de capital, de la 2.3% an/an in 2016 la 12.4% an/an in 2017. De asemenea, productia de bunuri intermediare a crescut cu 10.2% an/an in 2017, in accelerare de la 2.6% an/an in 2016.
Pe de alta parte, productia de bunuri de folosinta indelungata a decelerat de la 9.4% an/an in 2016 la 5.2% an/an in 2017, evolutie care confirma intrarea consumului privat in faza de maturitate a ciclului post-criza. Nu in ultimul rand, productia de bunuri de uz curent a urcat cu 0.8% an/an in 2017, dupa declinul cu 0.7% an/an din 2016.
In ultimele luni se observa o accelerare a componentei structurale a productiei in industria prelucratoare, evolutie convergenta cu cea a comenzilor noi, sub influenta momentului favorabil din Zona Euro (cel mai bun ritm de crestere din 2007) si a dinamizarii consumului privat intern (dat fiind mix-ul relaxat de politici economice), se arata intr-un raport de analiza al Bancii Transilvania.
- Comertul cu amanuntul a crescut si el cu peste 10.7% in 2017
de finantare) si efectul de avutie (generat de tendinta ascendenta a preturilor la activele imobiliare si activele financiare).
De asemenea, vanzarile de carburanti au crescut cu 12.4% an/an (cel mai bun ritm din 2008), dinamica la care a contribuit si redinamizarea investitiilor productive.
Pe de alta parte, volumul vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun a decelerat de la 13.7% an/an in 2016 la 6.8% an/an in 2017, cel mai redus ritm din 2014 (anul de dinainte de implementarea Noului Cod Fiscal).
In perioada recenta vanzarile din comertul cu amanuntul au accelerat in convergenta catre ritmul potential, insa acesta s-a consolidat, reflectand intrarea in faza de maturitate a consumului privat, principala componenta a PIB.
In scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a consumului privat pe termen mediu, pe fondul maturitatii ciclului economic post-criza in plan global si a perspectivelor de rebalansare a politicii economice in Romania, cu impact asupra costurilor de finantare. Astfel, principala componenta a PIB ar putea creste cu ritmuri anuale de 5.3% in 2018 si 4.1% in 2019 si 2020, dupa un ritm estimat la 8.4% in 2017.
Hai sa vedem cum te descurci la alte intrebari:
1. de ce facem deficit de 3%, si ala tras de par prin aminari de plati si cheltulit toate fondurile de investitii de la companiile de stat intr-un an cu 7% crestere economicA?
2. Citi km de autostrada s-au facut cu cresterea asta economica
3. De ce scad salariile cind ai asemenea crestere economica?
Si ma opresc la astea deocamdata.
Noi stim adevarul, fiindca nu ne luam informatiile de la mafie, cum faci tu.
Mai inchina-te o data la Dragnea, poate ai noroc si nu-ti scade Olguta salariul.
nu crestem pt ca merge mai bine economie, ci pentru ca noi cumparam mai mult.
Si asta e rau pt ca nu poate sa mearga pe termen lung, pentru ca "ajuta" la inflatie etc...
+ ca daca oamenii nu o sa mai consume (vezi inflatie) s-a dus dracu toata cresterea,,,,
nu sunt economist si e posibil sa fie mici scapari in explicatia mea...
dar ideea e ca nu stau atat de bine lucrurile...
+ ca totu e inselator... urlati de crestere economica dar uitam cateva lucruri
1 - cand suntem ultimii din europa , nu e atat de extraordinar ca avem cea mai mare crestere
2 - la deficit stam mult mai prost decat ne-am propus
3 - la inflatie stam multmai prosti decat ne-am propus
4 - ne-am imprumutat mult mai mult decat trebuia
2,3 si 4 anuleaza (daca nu mai mult) toata cresterea economica
daca eu dublez salariile in toata tara (si ma imprumut 100 miliarde ca sa acopar lipsa de bani cauzata de asta), o sa am o crestere economica incredibila... dar pe termen lung bag tara in faliment...
Dar tine cont ca este inflatie la nivel global in momentul asta (vezi prima paigna pe Reuters). La noi e si mai si. Va urma deflatia ca asa e legea firii.
Daca multi ar gandi ca tine, Romania ar arata altfel...
Problema nu e insa aici. Cresterea asta are citeva componente: industria, in special IT-ul, cu o crestere sanatoasa si consumul din import pe datorie generat de explozia de cheltuieli cu salariile si pensiile, componenta nesanatoasa, care deja incepe sa-si ceara nota de plata (vezi inflatia, cresterile scazatoare de salarii, etc).
si tie iti creste "economia" cand te imprumuti cu buletinul ca nu-ti mai ajung banii de mancare?..
Ca nu votezi cu USR era evident din modul in are iti bati joc de limba romana in titlul comentariului tau.
care populeaza INS.Apropo,cand anuntati public rata
inflatiei pe 2017,in mod mai correct decat ati facut cu
cresterea economica?
Romania, cu o clasa politica slab competenta si inclinata catre comportamente iresponsabile in politicile publice, cu conditii dificile de infrastructura, situata in periferia UE si aflata sub asaltul "penalilor" si al unor tari vecine care vor slabirea statului roman, reuseste totusi sa aiba cea mai mare crestere de PIB din intreaga Europa. Si nu e prima oara, suntem pe "podium" de cativa ani deja.
Ni se spune mai nou ca "nu e bine" sa ai crestere economica mare, cand de fapt asa ceva nu e deloc rau, trebuie doar o ajustare in sensul mentinerii echilibrelor macroeconomice.
Suntem departe de situatia in care ne adusese guvernul Tariceanu in 2007, economia este astazi mult mai solida, finantele publice mai atent supravegheate, sistemul bancar bine monitorizat.
Avem insa foarte mult "zgomot de fond", bruiaj mediatico-politic, din cauza unor politicieni mult mai preocupati de a scapa de anchete penale decat de performanta in gestiunea statului.
Cultivam si un masochism national, o bizara tendinta in autoumilire pe care nu ne-o admira nimeni, nicaieri, pentru ca e jenant sa te "plangi" non-stop de tot ce ar putea fi mai bine facut, in loc sa o rezolvi singur sau colectiv si sa eviti sa te porti infantil mergand cu jalba pe la usile "mai marilor" din UE.
Depinde de noi, nu de Bruxelles, sa selectionam "alesii" la vot, sa ne autoeducam, sa invatam din erori, sa actionam cand observam ca e util si necesar.
In raporturile dintre state, inclusiv in negocierile din UE, "greutatea" PIB-ului e unul dintre factorii esentiali, alaturi de marimea teritoriului si resursele naturale, a populatiei (adica a "pietei" de desfacere pt multinationale), a diversitatii activitatilor economice, a aliantelor strategice.
Investitii masive in infrastructura, educatie, cercetare, diminuarea emigrarii, devin fundamentale pt intarirea Romaniei.
Germania are PIB/cap de locuitor de $40.000, in timp ce Irlanda, spre exemplu, are $61.000 iar Norvegia $75.000. La o privire simplista ai tinde sa crezi ca Irlanda e cu 50% mai tare ca Germania. Daca insa te uiti mai atent la datele economice, descoperi ca Germania exporta de rupe,si are somaj spre zero. Cum face asta? Tinind salarrile relativ jos, ceea ce determina si chiriile sa fie relativ jos, si costul vietii in general sa fie mai mic decit in Irlanda, de exemplu.Si salariile nitel mai mici determina si productivitate nitel mai mare, lcouri de munca mai multe, somaj mai mic, etc, etc.
De aia, PIB-ul conteaza, dar nu e singurul component care conteaza. Mai e important si deficitul, si investitiile, si infrastructura, si rata de ocupare a fortei de munca.
iar la noi cresterea asta are o componenta clara data de consumul din import pe datorie, adica marit salarii si pensii facind deficit bugetar mare cu efect cresterea cumparaturilor din supermarket, cu efect cresterea galopanta a importurilor, cu efect deicit de cont curent, inflatie, cresteri de dobanzi. Tipul asta de crestere e rau pentru ca nu il poti sustine multi ani (nu poti creste la infinit din pix consumul pe datorie), genereaza inflatie, dezechilibreaza economia.
Daca ar fi crestere de 7% cu deficit de 3%, cu deficitul cheltuit cu constructia a doua autostrazi, dinspre ungaria spre moldova si dinspre Ungaria spre oltenia/muntenia, care sa genereze o invazie de fabrici dinspre vest, atunci ar fi crestere economica sanatoasa, sustenabila.
Vai de noi!
Sictir !
Iar filmul asta cu crestere economica prin consum pe datorie l-am mai vazut o tura in 207-2008, cind cresterea era chiar de 8.5%. Si stim toti ce a urmat dupa.
Acum e si mai rau. E suficient sa ne uitam putin la infrastructura si vedem imediat care este realitatea. Sau la forta de munca. Sau la cei care pleaca definitiv din tara cu familiile lor. Sau la asfaltul crapat si plini de gropi din Bucuresti. Sau la spitalele unde mori cu zile. Sau la infractorii care sunt in Parlament.
+ ca e crestere bazata pe consum... deci fix 0...
Mai vrei cifre? Inflatie 5%. Mai vrei? Investitii reduse la 0 la nivel national, atat din partea statului cat si din partea strainilor speriati de guvernarea haotica a PSD.
Nici nu vreau sa ma uit sa vad ce datorie externa a facut PSD-ul, mi-e teama. S-au imprumutat ca sa-ti plateasca salariul tie si tuturor slugilor PSD.
Continua sa fii sluga la PSD, altfel o sa mori de foame in Romania, nu te-ar angaja in sectorul privat nici la telemarketing.
Nu stiu ce data includ insa situatia e departe fata de cea prezentata
Un roman amarat care are un purcel si reuseste sa-si mai cumpere unul, inseamna ca si-a crescut afacerea cu 100%
Statistic totul arata bine. Romanul a avut o crestere de 100%, fata de neamtul cu doar 1%.
In realitate, e vai de romanul cu cei doi purcelusi.
https://www.youtube.com/watch?v=t4KeaMCxUzE
Asa si cu economia Romaniei. E usor sa te lauzi cu cresteri din consum in timp ce infrastructura nu exista, spitalele sunt lagare de concentrare, exporturile se bazeaza pe materie prima, strazile din orase sunt distruse, autoritatile nu-si fac treaba etc.
Toti banii destinati cetateanului sunt furati si cheltuiti de PSDisti - de aici duduie economia.
Numai ca fraiereala nu mai tine mult si clientii nemultumiti fug pe capete din hotelul numit Romania.
Doctrina Dragnea Liviu Nicolae : Jos Justitia, liber la furat la scara parlamentara !!!
Daca ar fi fost o crestere de 0,2%, puteam sa zicem ca e o crestere sanatoasa in conditiile date. Nu datorita, ci in pofida pesedeului.
Mai buna ar fi fost o crestere de 0%. Ca sa se vada ca nu sint buni de nimic.
Dar idealul ar fi fost o crestere negativa de vreo -7%. Ca sa fie si argumente, nu doar gargara obisnuita.
Lasind gluma la o parte, avind in vedere "marimea" economiei romanesti, crestere, stagnare, descrestere - tot un drac. 7% sau -7% din mai nimic e absolut nimic.