Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: "Modernizati ANAF! /In momentul actual Agentia nu are resorturile interne pentru a se moderniza. E nevoie de sustinere politica venita de la cel mai inalt nivel"
Potrivit aceluiasi document, modernizarea ANAF ar veni in sprijinul contribuabililor si ar da statului instrumentele de care are nevoie pentru a creste gradul de colectare si pentru a combate evaziunea fiscala. Consideram ca la momentul actual ANAF nu are resorturile interne pentru a se moderniza. De aceea are nevoie de sustinere politica venita de la cel mai inalt nivel si, in acelasi timp, de continuarea acestui proiect cu Banca Mondiala care a parcurs deja etape importante. Avand in vedere experienta din ultima vreme si nevoia imbunatatirii relatiei dintre ANAF si contribuabili, CDR isi propune in perioada urmatoare sa comunice public necesitatea reformarii si modernizarii administratiei fiscale. Va informam ca o scrisoare similara a fost transmisa Bancii Mondiale, Comisiei Europene, Fondului Monetar International, Presedintiei si tuturor partidelor parlamentare. Va stam la dispozitie in perioada urmatoare, pentru o intalnire pe aceasta tema
Reamintim ca in prezent programul de modernizare al ANAF, incheiat in 2013, cu fonduri de 70 de milioane de euro de la Banca Mondiala, exista doar pe hartie, iar intre anii 2015 si 2016 a stat pe loc, asa cum a confirmat la RFI, fostul presedinte al ANAF, Bogdan Stan.
In anul 2013, a fost demarat un program de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), printr-un acord incheiat cu Banca Mondiala, programul urmand a se finaliza in 2018. Complexitatea acestui program a fost invocata, de-a lungul ultimilor ani, ca argument pentru sincopele inregistrate de ANAF. Acum, fostul presedinte al institutiei spune ca de fapt programul a stagnat timp de doi ani inaintea mandatului sau - 2015 si 2016 - si ca are "decalaje majore".
"De cand am preluat aceasta functie, la inceputul acestui an, am constatat ca modernizarea informatica a ANAF era doar pe hartie si, practic, din 2015 pana acum nu s-a mai intamplat nimic concret", a declarat Stan.
Solicitat sa ofere mai multe detalii, presedintele ANAF a spus: "Proiectul de Modernizare a Administratiei Fiscale (Revenue Administration Modernization Project - RAMP), incheiat in anul 2013, prin care Romania urma sa acceseze fonduri rambursabile in valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea administrarii fiscale, exista doar pe hartie. Intre anii 2015 si 2016, RAMP a stat pe loc. Exista decalaje majore fata de calendarul initial care prevedea ca in anul 2018 RAMP sa fie finalizat, decalaje generate de procesul dificil de evaluare a ofertelor tehnice primite din partea celor sase ofertanti, noul termen de implementare fiind 1 ianuarie 2021".
Infrastructura actuala de servere si unitati de stocare a centrelor de date ale ANAF "este formata, in marea sa majoritate, din echipamente care sunt la sfarsitul ciclului de viata, cu o uzura fizica si morala avansata (gradul de incarcare este de 99%). "Aceasta situatie are mai multe cauze, principala fiind data - spune Bogdan Stan - de acordurile-cadru si de contractele subsecvente incheiate incepand cu anul 2013. Precizam ca ultimul contract subsecvent din acordul cadru de mentenanta a expirat in octombrie 2016. Fara o insanatosire a sistemului informatic, RAMP nu va fi aplicat. Sistemul informatic trebuie sa fie mentinut functional. Dar nu s-a achizitionat un echipament informatic pentru mentinerea la cote rezonabile a infrastructurii actuale de servere si unitati de stocare", a mai spus Stan, la RFI.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
PSD nu vrea sa vada ANAF confiscand banii lui Voiculescu din Cipru sau pe unde or fi azi.
Dacă se hotărăsc să-şi reloce afacerile, o s-o încurcăm. Asta ne-ar mai lipsi!
Plus ca se poate usor verifica, daca mai conteaza pentru cineva cateva miliarde in plus sau in minus la buget.
Infrastructura inseamna foatre multi bani, cheltuiti cu cap si corect ! Rezulta : NICIODATA !!
Coalitia cucilor sunteti mai jenanti ca ei !! Atat aveti de spus ?
Acolo trebuie trecut cu buldozerul,dati afara toti si cladit totul de la 0.