Danescu (ARB) despre plafonarea dobanzilor: In Romania creditarea este compromisa
Acesta a precizat ca in industria bancara costul creditului este format din mai multe elemente si ca o eventuala plafonare a dobanzilor nu ar mai permite reducerea acestora decat prin diminuarea creditarii. Astfel, cheltuielile operationale nu mai pot fi reduse dupa o perioada de peste 10 ani in care bancile s-au tot optimizat din perspectiva costurilor. Bancile au redus personalul cu peste 25%, reteaua bancara cu peste 25%, iar in concluzie nu mai exista interval de reducere a acestui element de cost.
Un alt element de cost il reprezinta depozitele atrase de la clienti si capitalul, dar nici aici nu exista multe posibilitati. In plus, o eventuala asteptare de a vedea dobanzi real - pozitive la depozite de acum incolo nu este una realista.
Exista un element care ar putea fi redus, iar acesta este cel al riscului.
"Al treilea element de cost si cel mai important din perspectiva acestei initiative legislative este nivelul de neperformanta sau riscurile pe care si le asuma bancile. Cu cat pretul va fi fixat si va fi mai jos acest interval trebuie sa scada, al neperformantei. In concluzie, clientii care ar fi avut riscuri mai mari, dar care puteau sa acceseze un credit astazi, nu vor mai putea sa-l acceseze", a declarat Danescu.
Astfel, cei cu venituri mai mici care se calificau la limita nu vor mai putea sa se califice pentru ca vor afisa un risc mai mare. Dar nici cei cu venituri mai mari nu se vor mai putea califice la credite. Danescu a spus ca exista posibilitatea de a mai vedea in Europa dobanzi negative.
"Daca vom vedea in Romania o dobanda cheie negativa ce vom face? Vom multiplica cu 2,5? Vor veni bancile cu bani de acasa ca sa poata sa dea credite? Evident ca aceasta pune sub semnul intrebarii si portofoliul curent de credite", a precizat Florin Danescu.
Presedintele executiv al ARB a spus ca in cazul unei dobanzi cheie de -1%, dobanda la credite va fi de -2,5%.
De asemenea, Danescu a mentionat ca a incercat sa explice aceste aspecte si in Comisia economica din Senat, dar ca acolo i s-a cerut sa raspunda cu da sau nu daca sunt de acord cu propunerea.
"Este nevoie de dialog si de un dialog rational, mai putin politic, pentru ca economia nu prea face politica", a declarat Danescu.
Totodata, acesta a spus ca in conditiile in care cererea de credite ipotecare va disparea sau se va diminua sensibil este posibil ca preturile proprietatilor vor scadea pentru ca nu va mai exista cerere prin credit.
La inceputul acestei saptamani, Senatul a adoptat, cu amendamente, propunerea legislativa de modificare a Ordonantei Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, stabilind ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
DAE declara nu a fost niciodata declara intergral. De nicio banca! Ba iti mai bagau o asigurare, ba o taxa cadastrala, notariala etc.
Intr-o tara ca Romania TREBUIE impuse reguli.
Sa amintim anul 2008 cand oamenii s-au trezit peste noapte cu dobanzile dublate.
Vezi bancile turcesti din Romania care au aruncat dobanzile de la 18 la aproape 40%. Nu acceptai, dadeai pe loc toti banii inapoi. Justificare? Ca asa au vrut muschii lor. Acum turcii se ascund sub actionariat "olandez" si sunt in prima linie impotriva plafonarii. Dez"Avantaj", ei! :-)))
Se vrea plafonarea dobanzii la de 2,5 ori Robor? Creste Robor, creste dobanda. Deci nu au cum sa iasa in pierdere. Acum ar fi vorba de o dobanda maxima de 5,5%. Pai in tara lor de origine bancile dau credite ipotecare cu dobanzi de 3-4%, (in Turcia - creditele in lire turcesti - 7,5-9%, dar inflatia este mare). Rare sunt cazurile in care dobanda impusa clientului se raporteaza la Euribor.
De fapt, managerii nu se vorm scalda in luxul de pana acum, multi dintre cei din "top management" avand venituri anuale mai mari decat omologii lor din UE. Iar daca raportam la economia Romaniei ...
Da, aceasta plafonare este absolut normala.
Chiar si in extremis in care ar scadea creditarea cu 10 procente asta ar insemna dependenta mai mica a populatiei fata de banci, scaderea usoara a preturilor in imobiliare... Nici vorba de catastrofe, compromiterea creditatii si alte baliverne!