Saptamana care s-a incheiat a adus importante informatii economice, de la cea privind posibilitatea optarii pentru Pilonul I sau II de pensii ( o incercare voalata de eliminare a Pilonului II, despre care HotNews.ro a scris aici), pana la informatii legate de Programul Pima Casa sau alte neajunsuri ale Revolutiei Fiscale. Am incercat sa facem o selectie a celor mai importante stiri economice ale acestei saptamani, selectie pe care o puteti citi mai jos.

  • Companiile din mediul privat mai pot apela la varianta acordarii de bonusuri, in loc de marire salariala, pana la data de 31 martie 2018, iar ulterior acesti angajatori trebuie sa inregistreze in Revisal contractele cu actele aditionale care sa prevada noul brut, a declarat, luni, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la finalul Consiliului National al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) Fratia.
  •  Proiectul privind Legea pensiilor este finalizat, dar se va lucra la legislatia subsecventa, iar in acest moment se fac simulari pe 3 formule de calcul pentru a vedea care este mai avantajoasa, a declarat luni ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
  •  Cel mult 5.000 de persoane care activeaza in domeniul Sanatatii au pierdut la salariu sume cuprinse intre 186 si 1.000 de lei, a declarat, luni, Leonard Barascu, presedintele Federatiei Sanitas, la finalul Consiliului National al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) Fratia.
  •  Legea potrivit careia magazinele mari sunt obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt nu trebuie abandonata, desi Comisia Europeana (CE) a declansat procedura de infringement asupra Romaniei din aceasta cauza, iar statul roman are argumente sa o sustina, a declarat marti presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
  •  Comisia Europeana nu este un 'bau-bau' al Romaniei in ceea ce priveste legea supermarketurilor, deoarece dincolo de procedura de infringement, care este una preliminara, sunt doua luni la dispozitie pentru a oferi explicatii pe toate punctele posibile, a declarat, marti, presedintele Pro Agro, Emil Dumitru.
  • Consiliul Concurentei lucreaza la o serie de investigatii in domeniul IT, una dintre acestea fiind la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, dar si cu privire la unele lucrari sau achizitii pentru firme de stat, in special din zona de gaze si electricitate, a declarat marti presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
  •  Programul Startup-Nation este unul de antreprenoriat si nu trebuie transformat in unul de ajutor social, a declarat, marti, Florin Jianu, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, intr-o conferinta organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
  •  Administratia Automobile Dacia si Sindicatul Autoturisme Dacia au incheiat miercuri negocierile pentru un nou contract colectiv de munca, reprezentantii salariatilor reusind sa obtina o crestere salariala cu 120 de lei incepand cu 1 ianuarie 2017, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
  •  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat proiectul de ordin privind implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2016 - 2020, care contine, printre altele, indicatorii de performanta, riscurile asociate obiectivelor si masurilor din strategie, precum si sursele de verificare.
  •  Romania a importat zilele acestea pana la o treime din consumul zilnic de gaze pentru a trece cu bine perioada geroasa, acestea fiind cele mai mari importuri zilnice de gaze din ultimii cinci ani, potrivit unor surse din sectorul energetic.
  •  Programul 'Prima Casa' va continua pana in 2021, dar este posibil ca acesta sa continue atat timp cat va fi necesar in piata, a declarat, vineri, Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, la forumul 'Piata imobiliara: tendinte si obiective pentru 2018'.
  • Preturile la proprietatile rezidentiale au crescut cu 12-13% in 2016 si cu 9% in 2017, iar pentru 2018 cresterea va fi moderata, a apreciat, vineri, Dorel Nita, Head of Data&Research, Imobiliare.ro, la forumul 'Piata imobiliara: tendinte si obiective pentru 2018'.
  • Inspectia Muncii a aplicat amenzi de 800.000 euro, in perioada 19-23 februarie, fiind depistate 288 de persoane care lucrau fara forme legale, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Selectie facuta cu ajutorul fluxului de stiri Agerpres.