
E oarecum de neconceput. Statistica a publicat recent Anuarul statistic, care cuprinde toti indicatorii majori ai economiei. Daca va uitati la locurile de munca ocupate de tineri, o sa aveti o surpriza! In plina epoca a Internetului, jumatate din romanii cu varsta mai mica de 25 de ani lucreaza in agricultura si in comertul cu amanuntul. Abia pe la varsta de 40 de ani veti gasi oameni care incearca sa produca ceva, dar asta e un lucru dezastruos pentru sistemul nostru de pensii.

La grupa superioara de varsta, cea intre 25 si 35 de ani, lucrurile nu stau foarte diferit:

Sistemul de educatie trebuie resetat, La fel ca si sistemul de stipendii sociale. Olguta, fii pe faza!
(Amanunte, aici)
Suntem atat de hapsani incat ne-am lua si 3 joburi.
Suntem extrem de rai cu tinerii si ii vedem ca niste adversari ce atenteaza la locurile noastre de munca.
Un sistem de impozitare porgresiv, care sa te faca pe tine cel de 40 ani sa mai stai si pe acasa pentru a nu intra in grila urmoatoare de impozitare, ar fi de dorit. Asta ar creea loc si pentru tineri.
Ne laudam ca avem somajul mic, dar majoritatea locurilor de munca nou create sunt in domenii de rahat prost platite, asa ca tinerii prefera sa plece din tara
Doar acolo intalniesti gandirea ta
De-asta tzipa ca vrea impozitare progresiva, fiindca asta e porumbelul care a iesit relativ recent pe gura PSDistilor.
Daca ar avea minte, ar intelege ca prin impozitarea progresiva statul de fapt ia mai putini bani si se distruge dorinta de a munci. Dar deh, explica-i asta unei slugi PSDiste.
de ce cota unica e doar in state foste socialiste ?
Noi trecem printr--o perioada de capitalism salbatic bananier si rudimentar, prin care occidentalii au trecut in urma cu 100 ani. Intre timp ei au mai reglat cateva derapaje, dar noi nu vrem sa invatam absolut nimic din experienta lor.
Fiecare angajat poate beneficia de o deducere fiscala (o suma care nu se impoziteaza) in functie de venitul total si numarul persoanelor aflate in intretinere. In plus, mai avem si sistemul de alocatii pentru cresterea copiilor, care va returna unui parinte cu salariu mic o parte din impozite.
Exemplu:
A. ai 2000 de lei salariu (aberant, dar avem +2 milioane salariati cu minim pe economie), 2 copii minori si sotul/sotia nu lucreaza? Statul ia 38% din costul total al salariului (2045 lei) si iti da inapoi 84 x 2 alocatii pt copii, deci net iti ia 30% din ce ai muncit.
B. ai 5000 de lei salariu, in aceleasi conditii. Statul ia ~43% din costul total si iti da inapoi aceeasi alocatie fixa, deci net iti ia 39.5%
C. ai 5000 de lei si nu ai copii? 42.7% din munca ta se duce la stat
30% vs 39.5% vs 42.7% => impozitare progresiva!
daca ar fi la putere un partid de stanga (nu e cazul.. ciuma rosie e partid de hoti si atat), ar putea creste deducerile fiscala pentru a diferentia si mai mult treptele de venit. teoretic, nimic nu-i impiedica sa puna o deducere fiscala completa pentru venituri sub 2000 de lei si sa lase cota unica de impozitare neatinsa.
problema reala (si motivul pentru care tinerii nu se grabesc sa fie salariati) este ca nici o tara europeana nu-ti ofera atat de putin in schimbul taxelor pe care ti le ia.
In Romania e mai degraba o loterie, pe baza unui comul de factori gen valul economic, pile, relatii, cunostinte
In IT de exemplu e criza de personal cronica, si cu toate astea stiu multi absolventi care nu isi gasesc de munca pentru ca nu stiu sa faca nimic. Eventual ajung pe ca customer support.
Dar lasand IT-ul la o parte, orice facultate ai termina, daca esti bun si nu gasesti de munca in tara poti opta pentru un doctorat afara urmat de un job acolo. Stiu nenumarate cazuri. Dar conditia e sa fi si invatat ceva in timpul facultatii. Pentru ca asta e diferenta mare intre o facultate la noi si in occident, ca acolo cine termina chiar stie ceva, pe cind la noi macar jumatate din absolventi ies din facultate mai prosti decit au intrat.
https://imgur.com/a/FHZ7l
- proiecte facute de altii pe bani
- copiat la examene(a evoluat tehnica)
Eu nu am terminat facultatea si stiu mai multa programare decat fosti colegi care au terminat.
Ce spune galeo:
In occident terminarea unei facultati iti aduce aproape garantat un loc de munca in domeniul studiat.
E o prostie, in afara nu conteaza facultatea cat conteaza la noi, la noi ai facultate iti gasesti loc de munca, nu ai nici macar nu se oboseste nimeni sa te sune(unde ai depus CV-ul).
Mai rau e ca programa din facultate(cea de stat) nu s-a schimbat prea mult fata de anii '90 si se fac lucruri depasite, fara o logica anume, plus materii de umplutura. Cand vezi ce sa face iti vine sa pleci si sa te scolesti singur(asta e motivul pentru care nici nu am terminat facultatea, am invatat mult mai mult decat am facut la facultate).
Acum, ca in unele domenii in vest iti cere citiva ani experienta, asha o fi, nu stiu. Dar in mod sigur sunt si firme care angajeaza juniori, altfel s-ar bloca sistemul.
Cit despre facultatile din vest vreau sa spun ca acolo un absolvent are un minim de cunostinte, altfel nu termian facultatea. Ii rapunsdeam lui to'ar'shu galeo care sustine fix contrariul a ce sustii tu, si anume ca in vest o facultate iti garanteaza loc de munca pe cind in romania degeaba inveti, ca oricum nu ajuta.
Adică în agricultură se consumă şi se redristribuie ?!? măi hotnews...
cei sub 25de ani sunt Generatia Y
Tinerii sub 25 de ani apartin in general generatiei Z.
Just sayin'...