INS confirma: ​Avansul economiei din 2017 a fost alimentat de consum

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 7 martie 2018, 9:14 Economie | Finanţe & Bănci

Statistica a confirmat miercuri faptul ca economia a crescut in 2017 cu 7%, crestere bazata pe consumul populatiei (acesta a urcat cu peste 10%), in timp ce importurile mari au tras in jos avansul economiei. "O contributie negativa importanta la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecinta a cresterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 11,1%", arata comunicatul de miercuri al Institutului National de Statistica.

Comparativ cu trimestrul III 2017, Produsul intern brut in trimestrul IV 2017 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,6%. Fata de acelasi trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 6,9% pe seria bruta si de 7,0% pe seria ajustata sezonier.

La cresterea PIB, in anul 2017 fata de anul 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri:
 •  Industria (+1,9%), cu o pondere de 24,2% la formarea PIB si al carei volum  de  activitate s-a majorat cu 8,0%;
 • Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 8,4%;
 • Agricultura, silvicultura si pescuitul (+0,7%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (4,4%), dar  care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (18,3%);
 • Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 6,9% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 9,9%;
 • Impozitele nete pe produs (+0,7%), cu o pondere de 9,7% la formarea PIB si al caror volum  de  activitate s-a majorat cu 6,5%.

Categorii de utilizari
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal:
 • cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la cresterea PIB;
 • formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,2%, consecinta a cresterii cu 5,4% a  volumului sau.
O contributie negativa importanta la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecinta a cresterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 11,1%.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

710 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  "Alimentat" ? Eu cred ca asa-numitul avans... (Miercuri, 7 martie 2018, 11:14)

  gigiN [utilizator]

  ...a constat numai in cresterea consumului !! Insa,"maretul"psd trebuie protejat,nu ??


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version