Colectarea veniturilor poate fi substantial imbunatatita. De asemenea, schimbarile fiscale ar trebui mai rar facute", au declarat joi reprezentantii Fondului Monetar International, intr-o conferinta de presa.
Ce au mai spus vineri, reprezentantii FMI:
- Romania are o lege a responsabilitatii fiscale foarte buna dar care nu este respectata.
- Per total, cresterea economiei e de 7%. Aceasta crestere puternica a fost alimentata in general de consum, de cresterile salariului minim si de relaxarile fiscale. In privinta inflatiei, intervalul tintit de BNR a fost atins.
- Cresterea va decelera in acest an pe fondul unor reforme structurale lente si a unui impuls fiscal in scadere.
- Ne asteptam la o crestere de 5% in acest an si de 3% pe termen mediu. Fara unele schimbariin zona politicilor publice, ne asteptam ca cresterea sa devina din ce in ce mai fragila.
- E nevoie un mix prudent de politici ceea ce va face posibila reducerea celor doua deficite: bugetar si extern.
- Apreciem strategia Guvernului de a reduce treptat programului "Prima Casa"
- Intarirea politicii monetare a BNR trebuie sa continue.
- Recomandarile noastre au fost sa ca schimbarile fiscale sa fie efectuate intr-un interval de timp rezonabil si cu consultarea tuturor partilor interesate
- Am identificat nevoia unei organizari sau a unei reorganizari a autoritatii fiscale si a sistemului de IT utilizat
FMI se afla in tara de circa 10 zile, timp in care au discutat cu reprezentantii institutiilor publice si private.
Stirea se actualizeaza
Dar cea mai amunzanta e chestia cu "Aceasta crestere puternica a fost alimentata in general de consum, de cresterile salariului minim si de relaxarile fiscale" adica dupa ei bine era ca populatia sa nu consume nimic, salariile sa scada sau macar sa ramana asa la un nivel de 100 de euro si taxele si impozitele sa creasca si in nici un caz sa scada.
Daaaaa!
Ma intreb ce salarii au astia care au ideiile astea geniale.
Intrebarea la care va invit sa raspundeti este: daca bancile fac profituri asa mari de pe pielea romanilor de ce nu se bulucesc toate in Romania?
Faceti o minima comparative numerica:
- in Romania opereaza cam 20 de banci (la 20 milioane locuitori) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_in_Romania
- in Ungaria 30 banci la 9.5 milioane
- in Cehia 47 banci la 10 milioane
si lista poate continua.
O fi majoritatea bancilor neinformata? Ei nu stiu ce profituri mari se fac in Romania? Le impiedica BNR sa vina? - Bineinteles ca nu!
O fi rau sa avem mai multe banci pe piata? - Bineinteles ca nu! Inutil sa mai spun ca daca am avea o concurenta mai mare generata de banci mai multe, am avea si noi comisionae 0 pentru tot felul de servicii.
Noi nu avem nicio banca mare americana sau britanica.
Indraznesc sa afirm ca principalul factor care le tine la distanta nu este inflatia (care l-ar impune sa dea credite la dobanzi mai mari pentru lei decat pentru euro), ci legilatia idioata (gen varianta Romaneasca de dare in plata, si restul initiativelor lui Zamfir. Toate aceste nu fac decat sa alunge bancile sau sa-si mai restranga cate putin activitatea in Romania, in loc sa le aduca pentru a avea competitie si servicii bancare mai bune.
Dar asta este ... Vorba lui Milton Friedman, toate masurile populiste au ceva in comun: se intorc mereu impotriva celor pe care intentionau sa-i protejeze.
Te ajuta pe tine personal la ceva daca au sau nu au profit? Prea putin...
In schimb, te ajuta enorm daca bancile romanesti sau straine care actioneaza in Romania au concurenta puterinica in Romania sau nu!
Dupa legea cu darea in plata, un grup semnificativ de banci au majorat procentul de avans cerut la creditare. Este adevarat a fost o majorare temporara, poate o presiune din partea lor (cum ar zice majoritate) poate doar o masura de precautie sau poate ambele (cum as zice eu).
Lasand la o parte justificarea prudentiala invocata de banci, tu de ce crezi ca au majorat procentul (si implicit si-au inrautatit serviciile disponibile)? Iti spun eu: pentru ca au putut face acest lucru fiind putine pe piata. Nici macar nu ar avea nevoie de un cartel. Sunt atat de putine ca orice decizie se afla imediat si se influenteaza piata.
Daca am fi avut un numar dublu de banci (nu conteaza asa de mult de unde ar fi fost ele), nu si-ar fi permis sa se prezinte cu astfel de reactii...
Asadar, daca serviciile devin mai bune ca urmare a unei concurente mai acerbe, Romania ce ar trebui sa faca? Sa mareasca riscurile operationale pentru banci prin tot felul de masuri copiate cu greseli de substanta din alte tari, sau sa se concentreze sa asigure conditii corecte si predictibile de operare astfel incat in Romania sa vina cat mai multe banci si sa rezitea cea cu serviciile cele mai bune.
Nu poti da lege de felul: "asigurati conditii mai bune consumatorilor" - trebuie doar sa creezi conditii ca aceasta sa se intample in mod natural.
Cand maresti otova salariile la stat si pensiile fara sa faci investitii,trebuie sa te imprumuti pentru ca de la privati nu ai de unde sa iei atatia bani.
Anu' asta te imprumuti,la anu' platesti rate si dobanzi,dobanzi din ce in ce mai mari si iar te imprumuti...si ajungi la mana FMI.
Salariile crescute din pix ,neacoperite cu bunuri si servicii fac inflatie,adica ce vedeti acu' si dati vine pe BNR.
Cred ca cei mici,de clasa a doua inteleg ce zic eu.
Ro. are una din cele mici datorii din europa.
Inflatia e ok, pana si aia de la FMI au spus.
Alta intrebare?
Ma.din adausul comeercial pe care il pune buticarul la biscuiti trebuie traiasca si el si angajatul,sa platesca utilitati ,taxe etc.
De aici,poti calcula cati biscuiti trebuie sa vanda angajatul si cu ce adaus comercial pentru ca nenorocitul ala de patron sa-i dea 1000 de euro salariu.E simplu,ce zici?
Inflatia, asa OK,a ras si va mai rade-tavalul a pornit-cresterile de pensii si salarii.
Ti se pare normal ca tu sa traiesti pe datorie,fie ea si mica,datorie pe care s-o plateac\sca nepotii tai?
Ca tara asta nu e a ta si a lui Dragnea ,ma ,ci a urmasilor si urmasilor...
Nu poci asa si din senin sa aplici piste tat ca iti vine matale pe chelie...
sa mai citm. sa mai gandim, sa mai socotim si mai apoi sa decidem - ma rog, dupe posibiltiati, coane Fanica, dupe...
In Franta, unde e formulata TOTAL DIFERIT: se limiteaza dobanda la 1.33 x DAE la momentul semnarii.
Daca ne amintim de legea darii in plata au beneficiat destul de putini de ea, mai mult smecheri carora nu le-au iesit calculele, unii cu credite in franci elvetieni, alti cu mai multe apartamente - ceilalti au considerat ca dupa 10 ani deja platisera o gramada de bani si pierderea era cam aceeasi cu deprecierea.
Sunt disperati bancherii, cumpara articole pe net sa "explice" poporului ca ce naspa e cu plafonarea dobanzii, cum se vor inchide bancile, cum va veni apocalipsa. La darea in plata isi facusera si un site web.
Ce s-a intamplat in tot acest timp? S-a inchis vreo banda? A iesit in pierdere cineva cu legea aia?
Chiar e "banda" la cum se comporta!
Iar FMI, dupa ce disciplineaza Romanistanul sa "rezolve" si celelalte 14 state UE care au cam plafonat nesimtirea bandelor.
A mai functionat legea in vreun caz dupa decizia Curtii Constitutionale? Ma refer la cazurile litigioase.
Nu se pun la socoteala situatile (putine) in care bancile au acceptat pentru ca stiau ca nu mai au nicio sansa sa mai ia ceva de pe debitorii respectivi. Tineti cont si de faptul ca pentru aceste din urma situatii nu s-au opus nici bancile sa fie data o lege. Si pentru ele era convenabil sa nu mai cheltuiasca bani cu proceduri de executare a unor amarati de pe carenu iei bani cat te costa executorul. Le convenea si lor un temei legal pentru stergerea acestor datorii..