Fost presedinte al bancii din Romania si in prezent consultant financiar in cadrul BRD, Bogdan Baltazar, explica intr-un interviu pentru radio RFI Romania ca frauda de 4,9 miliarde euro descoperita de Societe Generale este una destul de uzuala in raport cu bilantul grupului.

Interviu RFI Romania:

Rep: Domnule Bogdan Balthazar, actiunile BRD au fost suspendate in aceasta dimineata pentru o perioada, din cauza unor informatii aparute in presa internationala, informatii confirmate pana la urma si de conducerea Societe Generale. Aceste informatii aratau ca societatea franceza a fost victima unei fraude de 5 miliarde de euro. Ce inseamna asta mai exact?

BB: Un trader de la operatii de piata a savarsit o frauda de 4,9 miliarde de euro - ceea ce pentru omul simplu e mult dar in raport cu bilantul lui Societe Generale, care este 1000 de miliarde de euro, e o frauda sa-i spunem destul de uzuala. Si ceea ce m-a frapat foarte mult e faptul ca din criza actuala finaciara din restatarea pozitiilor de piata, Societe Generale a pierdut numai 2 miliarde de euro - ceea ce iar e foarte putin comparativ cu pierderile majoritatii bancilor care sunt de 10-12 miliarde.

Societe Generale este o banca corecta, respecta legea si a dat acest comunicat, subliniind ca isi mentine profitul prevazut pentru 2007, profitul net la 0, 6 - 0,8 miliarde de euro. Cam atat. O sa ma intrebati legatura cu BRD. Nicio legatura decat asa de imagine pentru cine nu se pricepe. Ca doar n-o sa apuce, nici juridic, nici legal, moral nu mai vorbim, Societe Generale n-o sa bage mana in buzunarul BRD-ul si nici n-are nevoie.

Rep: Suspendare de astazi a actiunilor BRD la Bursa de Valori Bucuresti a fost un efect de moment?

BB: Este fireasca suspendarea pentru a feri in primul rand, daca vreti, pe cei care ar putea sa vanda fara sa se gandeasca.

Rep: Ce inseamna aceasta frauda pentru un om care nu lucreaza in acest domeniu..Practic unde s-au dus acei bani, ce s-a intamplat cu ei?

BB: Banii trebuie sa fie in niste conturi ale fraudatorului si ale complicilor. E in genul Nick Leeson, daca va mai amintiti, care lucra pentru Barings. Barings fiind o banca batrana si foarte slaba a avut de suferit foarte rau. Dar pentru un grup bancar important in cele mai mari grupuri bancare din Europa nu este o problema deloc insurmontabila.

Rep: Deci putem spune ca a incercat sa joace bani pe care nu ii avea impreuna cu complicii sai, nu?

BB: Sigur ca da. A adoptat pozitii deschise, pariuri din astea pe curs, pe actiuni, s.a.m.d trebuia sa le acopere, a depasit probabil cu mult autorizatia care o avea el. Deci a lucrat fara niciun fel de incadrare in normele bancii si nemaiputand sa le acopere, deci castigurile si le-a transferat. Probabil ca o sa spuna acum ca dorea sa le acopere, sa continue, deci si-a bagat mana in banii Societe Generale.

Rep: Dar aceasta banca este una dintre cele mai puternice din Franta. Nu exista un sistem de protectie pentru cazuri de acest gen?

B: Exista la toate insa toate depind de calitatea umana la locul respectiv. Sigur ca exista. Se verifica asa numitele limite de trading, exista mecanisme care semnaleaza automat cand se depaseste o astfel limita..dar toate sunt in mana oamenilor pana la urma. Cred ca a avut si ceva complicitati.

Rep: Conducerea bancii a marit capitalul cu 5 miliarde de euro. Practic exact cat a pierdut. Ce inseamna asta de fapt?

BB: Merge inainte. Asta era programata inainte de criza si e sustinuta de un sindicat bancar puternic. Nu pentru asta a facut majorarea de capital. A demarat asta inainte de declansarea acestei furori pe plan mondial.