Un comunicat al Statisticii rămas aproape neobservat. Rețineți: pensia noastră nu ne-o va plăti Statul, ci cei care vor munci atunci când ne vom pensiona noi!

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 28 martie 2018, 15:56 Economie | Finanţe & Bănci


Numarul mare si in crestere al pensionarilor pune serioase probleme bugetelor de pensii
Foto: sxc.hu
Că tot suntem în anul Centenarului, imaginați-vă o familie care trăia prin 1918. Oamenii se gospodăreau singuri, pbțineau pe cont propriu cele necesare traiului, facându-și inclusiv încălțămintea, dar și lumânările în regie proprie. Nu mai vorbesc de case, pe care și le ridicau în cel mai bun caz cu ajutorul vecinilor. Membrii familiei care erau apți de muncă asigurau cele trebuincioase casei, inclusiv pentru copii și pentru bătrânii care nu mai puteau munci la câmp. Faptul că azi trăim într-o altă societate și avem venituri mari nu schimbă deloc faptul că cei care muncesc trebuie să producă toate bunurile și serviciile consumate de întreaga populație. Persoanele aflate în întreținere și care nu lucrează sunt la fel de dependenți astăzi ca acum 150 de ani. Contribuțiile pentru pensii plătite azi sunt de fapt acele produse alimentare recoltate, la care țăranii  de acum 100 de ani trebuiau să renunțe pentru a-i întreține pe bătrânii aflați în întreținere.
 
Sistemul de pensii actual stabilește limita de vârstă la care să te pensionezi, fără a ține seama de capacitatea de a lucra a persoanei. Ceea ce a făcut ca foarte mulți români să se pensioneze anticipat, deși fizic încă ar fi putut rămâne productivi. Față de exemplul dat mai sus, e ca și cum acum 100 de ani batrânii aflați în întreținere n-ar mai avea chef de muncă, deși ar mai putea s-o practice.

Institutul Național de Statistică a dat miercuri un comunicat sec, în care anunță numărul pensionarilor și pensia medie lunară. Semnalul de alarmă tras de INS este că pensionarii sunt în creștere numerică, iar proiecțiile pentru viitor arată dezastruos.

Nimeni însă din zona politică nu arată a sesiza pericolul. Iată mai jos cum arată pe județe ”harta” celor cărora va trebuim să le achităm pensiile.

România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat ritm de îmbătrânire a populaţiei. Asta este prima veste proastă. A două veste proastă e că suntem una din ţările cu cele mai ridicate fluxuri de emigraţie. Pleacă și tinerii şi cei în floarea vârstei. Cele două evoluţii vor avea un efect devastator asupra sistemului public de pensii. Trebuie repetat faptul că pensiile sunt plătite din taxele şi impozitele achitate de persoanele aflate în câmpul muncii în acel moment. Ele nu sunt plătite dintr-un fond care există şi care a fost construit de-a lungul timpului, ci din nişte bani cheltuiţi în secundă doi după ce CAS-urile sunt colectate de la populaţie Şi asta are o importantă enormă pentru noi, viitorii pensionari, din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte pentru că pensia noastră va depinde de numărul tinerilor care vor fi în ţara în acel moment. Cu cât aceştia vor fi mai puţini, cu atât pensia noastră va fi mai mică. Pentru că pensia noastră nu o va plăti efectiv Statul, ci o vor plăti cei care vor munci atunci când ne vom pensiona noi! Paradoxul situaţiei este următorul: presupunând că astăzi, contribuţiile sociale cresc pentru toate lumea, ele nu vor avea niciun impact asupra pensiilor noastre viitoare. Şi asta pentru că ele vor mari fondurile necesare pentru plată pensiilor de astăzi, în vreme ce pensiile noastre viitoare vor depinde de contribuţiile plătite din acel moment. Care la rândul lor vor depinde de numărul de tineri care vor lucra atunci, de profesiile lor şamd”,  explică Radu Crăciun, într-o discuție cu HotNews.ro.

Ce arată datele INS:

 • ​Între anii 2002 şi 2015 populaţia rezidentă de 65 de ani şi peste a crescut de la 3,05 milioane persoane la 3,4 mlioane, iar ponderea a crescut de la 14,1% la 17,2%. În viitor, procesul de îmbătrânire demografică va continua însă cu intensităţi diferite la nivel teritorial. Pentru populaţia rezidentă în vârstă de 65 de ani şi peste este anticipată o creştere numerică continuă.  Ponderea populaţiei rezidente vârstnice în total populaţie rezidentă va creşte de la 17,2% la 29,7%, iar ponderea tinerilor se va reduce de la 15,5% la 12,9%.
 • Dacă în anul 2015, indicele de îmbătrânire la nivelul ţării a fost de 111 vârstnici la 100 tineri, în perspectiva anului 2060 indicele de îmbătrânire va fi de 231 vârstnici la 100 tineri.  În profil teritorial judeţul Gorj şi municipiul Bucureşti vor fi, în 2060, zonele cele mai “îmbătrânite” cu ponderi de peste 38,0% din populaţia totală proiectată. 
 • Populaţia de 65 de ani şi peste reprezintă o categorie socială vulnerabilă, cu probleme specifice în raport cu celelalte segmente sociale. Asigurarea necesităţilor populaţiei vârstnice cu resurse pentru un trai decent presupune o gamă largă de preocupări, atât în plan economic, cât şi pe plan social şi psihosocial.
 • Premisele pesimiste ale unui dezechilibru demografic grav al ţării în viitor sunt deja vizibile, anticipând posibile consecinţe negative economice şi sociale în general, pe piaţa forţei de muncă, în aplicarea şi funcţionarea corespunzătoare a sistemului de pensii, a serviciilor de sănătate, în educaţie, în protecţia socială, în asigurarea echilibrului în cadrul balanţei de venituri şi cheltuieli bugetare ale statului, precum şi ale fiecărei gospodării a populaţiei.
 •  Accentuarea îmbătrânirii populaţiei, însoţită de creşterea speranţei de viaţă a populaţiei   determină schimbări structurale în cadrul populaţiei vârstnice prin apariţia unei noi grupe, ”vârsta a patra” şi anume ”cei mai vârstnici vârstnici”, persoane de peste 80 de ani.

Efectele acestor schimbări vor fi cu siguranță speculate politic. Deja la ultimele alegeri generale, cei care au făcut jocurile au fost cei de peste 55 de ani, nu e greu de intuit că dacă vii în fața acestora cu promisiuni electorale bine ”confecționate”, suucesul e de partea ta.

Pentru oamenii de afaceri, comunicatul INS e un îndemn mai mult decât clar în a se orienta către noul trend: servicii destinate celor de vârsta 65+, unde suntem mult deficitari față de țările din jur.

Pentru politicieni, e un semnal tras cu privire la actualul nivel al fiscalității, greu de susținut la actualele niveluri și în anii următori.

Pe scurt, comunicatul de miercuri al Statisticii trebuie citit cu cea mai mare seriozitate. Și , mai ales, trebuie reacționat pe măsura gravității lui!Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6284 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 martie 2018, 16:02)

  [anonim]

 • +18 (20 voturi)    
  ! (Miercuri, 28 martie 2018, 16:14)

  tudorr [utilizator]

  Concluzia, nicio sansa sa scapam de psd!
  • +15 (19 voturi)    
   nu e chiar asa... (Miercuri, 28 martie 2018, 16:27)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   eu daca o sa ajung pensionar nu o sa votez psd nici mort!
   daca vad ca ma sclerozez imi tai buletinul pentru orice eventualitate!
    ()
 • -20 (26 voturi)    
  articolul reia o dezinformare folosita recent de.. (Miercuri, 28 martie 2018, 16:24)

  demaGOGU [utilizator]

  ...de Micron: interpelat de o pensionara care ii spune ca a muncit, toata viata!, ptr pensie, micronul liber si arogant ii raspunde ben non madame, nu ati muncit pentru pensia Dvs.

  pana la noi ordine , contribuabilul roman sau francez transfera cotizatii sociale catre statul roman:francez si nu in conturile pensionarilor actuali!

  in contrapartida contributiilor pe care le incaseaza in cont, statul se obliga sa vireze o pensie in momentul in care stagiul de cotizatie este complet.

  daca statul doreste sa nu isi mai respecte obligatiile contractuale, tb sa o spuna explicit si clar ptr ca oamenii sa nu-i mai vireze nicio contributie sociala.
  • +19 (21 voturi)    
   nu reia nicio dezinformare (Miercuri, 28 martie 2018, 16:47)

   major_ballsack [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Probabil aveti probleme cu intelegerea textului. Nu e nicio dezinformare acolo.

   Da, actualii contribuabili vireaza contributii in contul statului. Statul ia contributiile si le plateste actualilor pensionari. Nu sunt puse deoparte in vreun cont. Cititi bugetul.

   Da, statul are obligatia sa plateasca pensii in viitor. Nu contesta nimeni asta.

   Problema e ca pensiile in viitor trebuie sa vina de undeva. Statul nu poate produce valoare din neant. Singurul loc de unde pot fi luati banii in viitor sunt de la viitorii contribuabili.

   Ce faceti cand nu vor fi suficienti contribuabili in viitor? Exact asta intreaba articolul. Vor fi din ce in ce mai multi pensionari, si din ce in ce mai putini contribuabili, pentru ca tinerii pleaca.

   Atitudinea dvs., "nu ma intereseaza de unde, statul trebuie sa" e un soi de politica de strut. Continuati si ajungeti la o tara de pensionari, fara contribuabili. Sunt curios sa vad cum o sa va platiti pensiile. Sau mai degraba, cum va mancati intre voi.
    () ()
  • +3 (7 voturi)    
   ? (Miercuri, 28 martie 2018, 17:16)

   Doaroparere [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Pensia se stabileste prin punct pensie; contractul tau e pe puncte pensie si nu pe bani; asta e smecheria. Pensia nu depinde de punctaj si salariu minim?
  • +11 (11 voturi)    
   Of, mama ei de logică! (Miercuri, 28 martie 2018, 17:43)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Păi și ce vei face nene dacă statul va colecta tot mai puțiini bani pentru că vor fi tot mai puțini plătitori?
   Matematica simplă spune că nu există decât 4 variante:
   Crești taxele pătite de cei ce muncesc (Bravo, tocmai ai crescut și mai tare numărul emigranților),
   Scazi efectiv pensiile,
   Crești inflația mințind proștii că le-ai crescut/menținut pensia,
   Scazi numărul de pensionari.

   Niciuna nu mi se pare ok, tu ce zici?
   A, mai e o variantă, una SF: crești productivitatea celor activi sau ai doar joburi cu valoare adăugată foarte mare de pe care poți lua taxe mari pentru că sunt salarii mari. A, wait, învățământul e sub nivelul mării, deci asta pică. Nasol!
  • +3 (3 voturi)    
   domnu gogu, statul nu e o fiinta supranaturala (Joi, 29 martie 2018, 10:20)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Statul ala care se obliga sa plateasca pensii la toata lumea trebuie sa aiba de la cine culege taxe si impozite pentru a plati pensiile peste ani. Iar daca raportul va fi de un salariat la 2 pensionari, in mod sigur pensia medie va fi mult mai mica decit acum comparativ cu salariul mediu. Realitatea economica bate orice promisuni din astea sforaitoare. De aia lumea civilizata, estimind ca peste 20-30 de ani vor aparea probleme grave a inventat pilonul 2, adica angajatul nu mai plateste totata contributia la stat, ci de exemplu, din cei 25% brut asigurari sociale 5% se duc la pilonul 2, astfel incit statul va trebui sa-i dea pensie doar proportional cu cei 20% virati la asigurari, completarea venind de la pilonul 2. Doar ca partidele populiste interesate doar de prostit populatia saraca azi, vad in pilonul 2 un mod perfect de a da niste pomeni electorale prostimii.
  • +1 (1 vot)    
   gogu (Joi, 29 martie 2018, 11:37)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Pe aiurea prostului, care vorbeste fara sa aiba habar, i se spune "gogu"...
 • +16 (20 voturi)    
  stai putin... (Miercuri, 28 martie 2018, 16:27)

  liviu_ [utilizator]

  mai are cineva impresia ca statul nu o sa dea faliment pana in 2060?!
  ce pensii visati nene...
  o sa primim un rahat de la stat. nu o sa poata sa plateasca pensiile! hai sa nu visam!
  • -4 (6 voturi)    
   just (Miercuri, 28 martie 2018, 21:00)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   punem banii la saltea , ca nici bancile nu au viitor
    () ()
 • +12 (14 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 28 martie 2018, 16:27)

  un_deget_de_secaturi [anonim]

 • +17 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 martie 2018, 16:36)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  proiectia este optimista (Miercuri, 28 martie 2018, 16:40)

  major_ballsack [utilizator]

  Este previzibil ca pe masura ce creste dezechilibrul, deci scade numarul producatorilor si creste numarul consumatorilor, presiunea politica va impinge spre marirea fiscalitatii, care va duce la accentuarea tendintei. Un cerc vicios care duce la saracie galopanta.

  Cine nu are batrani sa-si cumpere, da? Ce facem cu batranii care voteaza in masa pentru PSD si mega furtul banului public, ala putin cat e?

  Si asa investitii publice practic se fac cu mare parcimonie in acest moment. Banii se fura, ca asa gandeste poporul roman ca e normal sa faca un primar/ministru/etc, si ce ramane se imparte intre bugetari si pensionari.

  Ce tanar va vrea sa ramana intr-o tara esentialmente devastata tocmai de batranii ei, si sa suporte o impozitare extrema (adica saracie) pentru a le plati pensiile?

  Le dorest noroc bun tuturor, din Elvetia, de unde nu le voi plati niciun fel de pensie. Copiii mei nici atat - sunt elvetieni, nu supusii lui Dragnea.
  • +3 (3 voturi)    
   nu-s de acord (Joi, 29 martie 2018, 10:24)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui major_ballsack

   Nu batrinii votanti de PSD sunt vinovati, ci tinerii care nu ies la vot. PAS are 3-3.5 mil de votanti iar pensionari sunt 5-5.5 mil. Si nu toti votantii PSD sunt pensionari. Daca toti votantii lui Johannis ieseau la vot, PNL si USR ar fi avut 60%.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 29 martie 2018, 19:33)

   [anonim] i-a raspuns lui major_ballsack

 • +12 (14 voturi)    
  paraziti (Miercuri, 28 martie 2018, 16:49)

  Delavale [utilizator]

  Sistemul pensiilor este in colaps si din cauza
  politicienilor cu 2 pensii si a parazitilor care nu contribuie dar iau
  cele mai mari pensii.
 • +6 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 martie 2018, 17:08)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  Chestiuni de maxim interes. (Miercuri, 28 martie 2018, 17:24)

  g01an [utilizator]

  Nu stiu de ce ar fi asta stire noua, acelasi lucru il discutam cu prietenii de la facultate la inceputul anilor 2000. Discutia s-a reluat cand s-au infiintat piloanele de pensii. Inca de cand a venit criza dupa 2008 trebuia sa fie destul de evident pentru cei sub 35 de ani de zile ca pensia de la batranete va fi constituita in foarte mare masura doar din ce agonisesc ei singuri.

  Ca merge, ca nu merge pilonul 2 - tot contributia lor personala, la final nu se va strange o suma suficienta pentru o pensie respectabila (70% din veniturile nete dinainte de pensionare). E si aritmetica simpla, nu poti sa contribui 5-6% pe luna timp de 45 ani si sa te astepti sa primesti 60-70% din salariile cele mai mari timp de 20-25 de ani de zile cat ai nevoie (aici intervine si factorul criminal din partea PSD, nu doar ca au blocat cresterea procentuala a contributiei, dar mai rau, au scazut contributia neta - nu doar prin schimbarea bazei de calcul si a procentului). Fiecare dintre noi trebuie sa-si faca planuri sa dubleze macar suma pe care asteapta sa o primeasca de la pilonul 2 (pe o estimare relativ optimista - nu de alta, dar sa ai suficient pus deoparte in caz ca se intampla ceva cu pilonul 2 sau sa ai o pensie linistita daca merge treaba cat de cat ok).
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 martie 2018, 18:01)

   [anonim] i-a raspuns lui g01an

 • +5 (5 voturi)    
  Cred ca pun astia ceva in pensie... (Miercuri, 28 martie 2018, 22:03)

  justin puscasu [utilizator]

  Cum e posibil ca in judetul Galati - si doar acolo - ponderea estimata a pensionarilor pentru 2060 este de 70%, in timp ce media celorlalte judete se situeaza in jurul valorii de 30%.
  Se pare ca Galatiul e un fel de gaura neagra unde timpul curge mai repede si lumea imbatraneste accelerat. Sau poate se preconizeaza exterminarea sau deportarea populatiei cu varste sub 65 de ani.
  • 0 (0 voturi)    
   Legat de Galati (Joi, 29 martie 2018, 12:31)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   Statistica de mai sus ia in calcul probabil persoanele ce au 30-35 ani si inca apar cu domiciliul in Galati in buletin.
   Insa cele mai multe din aceste persoane doar figureaza cu domiciliul in Galati, sunt plecate de multa vreme prin vest sau Bucuresti, Brasov, Cluj, etc si nici nu se vor mai intoarce la pensie in judetul natal.
 • +3 (5 voturi)    
  solutia? (Joi, 29 martie 2018, 0:53)

  Paul_ [utilizator]

  Solutia este simpla. cum varsta medie este de 68.5 ani, se creste varsta de pensionare la 70 de ani.

  Eventual se poate gandi si un scenariu de tipul: daca de la 65 la 70 de ani vrei sa mai muncesti atunci statul iti da numai 50% din pensie.
 • +1 (1 vot)    
  marea pacaleala (Joi, 29 martie 2018, 8:23)

  cosminbut [utilizator]

  faceti calculul punctajului mediu lunar, folosit la calculul pensiei sa vedeti adevarata drama; comparati punctajul mediu lunar la decembrie 2017 fata de luna asta de exemplu, pentru a vedea cat scade pensia in urma transferului contributiilor la angajat si implicit majorarea salariului mediu brut pe economie de la 3131 lei la 4162 lei; si asta in conditiile in care contributia noastra creste de la 10,5% la 25%
 • 0 (0 voturi)    
  din exemplele (Joi, 29 martie 2018, 9:58)

  victor L [utilizator]

  Bucuresti si Gorj dece lipseste Galatiul?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by