Banca britanică Barclays a ajuns la un acord amiabil de 2 miliarde de dolari pentru a închide o anchetă a departamentului Justiției (DoJ) din Statele Unite în ceea ce privește activitățile sale legate de sectorul imobiliar înaintea crizei financiare, scrie AFP.

DolariFoto: Flickr / Ervins Strauhmanis

Instituția financiară a fost acuzată de "frauda" după ce a vândut investitorilor între 2005 și 2007 credite imobiliare toxice denumite "RMBS", care au generat apoi pierderi de miliarde de dolari în momentul în care aceste produse financiare și-au pierdut întreaga valoare, potrivit unui comunicat publicat joi.

RMBS (residential mortgage-backed securities) sunt titluri financiare pe bază de credite ipotecare riscante, pe care marile bănci le-au vândut investitorilor. Intrarea în încetare de plata a persoanelor care au contractat respectivele credite a generat o cascadă de provizioane în sectorul financiar mondial și, în final, criza din 2008.

Filiale ale Barclays au efectuat 36 de tranzacții legate de RMBS, potrivit ministerului american. „Au mințit asupra calității creditelor imobiliare conținute în aceste operațiuni", potrivit sursei citate.