Florin Georgescu, BNR: Dacă prin reformă fiscală înțelegem ceea ce s-a înțeles până acum- tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe- înseamnă că e un eșec care va tensiona societatea la limite la care eu nu pot să mă gândesc
”Dacă se continuă de o manieră nesustenabilă în ceea ce priveşte raportul cerere - ofertă se poate ajunge, nu la o situaţie ca în 2008, dar la o situaţie care să necesite apoi nişte ajustări, nişte corecţii economice foarte dureroase şi care pot fi distribuite în raport cu orientarea politică a celor care operează acele ajustări de o manieră care să tensioneze şi mai mult relaţiile din societate. Ceea ce nu este de dorit. Atunci, traducerea noastră se referă la următoarea situaţie, anume: sunt trei obiective care se doresc a fi realizate concomitent, după părerea mea cam de toată lumea, dar care nu pot fi aplicate în acelaşi timp. Ceva trebuie sacrificat. Aşa numita trinitate imposibilă care e şi în domeniul monetar şi în cel fiscal”,a spus Georgescu.
Potrivit acestuia, un prim lucru ar fi creşterea puterii de cumpărare, pe care şi-l doreşte societatea.
”Se doreşte din partea societăţii, pe bună dreptate, pentru că oamenii se uită după 30 de ani spre Vest, spre standardele de viaţă şi de servicii sociale din Vest, se doreşte creşterea puterii de cumpărare, echilibrat pe segmente sociale şi îmbunătăţirea infrastructurii fizice şi sociale a ţării. Asta vor cetăţenii şi vedem discuţiile din spaţiul public”, a menţionat el.
”Doi: e necesar să ne menținem ţinta de deficit de 3% din PIB, iar al treilea presupune să nu se apeleze la pârghia redistribuirii în cadrul economiei- a veniturilor și a averii- pentru că ea nu poate fi activată din cauza lipsei de informaţii cu privire la avere sau venit şi nici nu există mecanismele fiscale legale pentru a putea amenda, îmbunătăţi echilibrul economic şi social, mecanisme care funcţioneazăîn șările dezvoltate”, a mai spus Georgescu.
”Dacă prin reformă fiscală înțelegem ceea ce s-a înțeles până acum, adică tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe- eventual din alea indirecte care sunt regresive și îi afectează pe cei săraci, ocolindu-i pe cei bogați- înseamnă că e un eșec care va duce la tensionarea relațiilor în societate la limite la care eu nu pot să mă gândesc.
Fără o analiză care să îți ofere date cu privire la modul de distribuție al averii, care s-a schimbat radical față de 1989, fără informații așadar nu poți așeza o politică fiscală fermă și fundamentată pentru că nu știi cum să stabilești sarcina fiscală în raport cu puterea contributivă a fiecărui cetățean. Și de aici disparitățile sociale, tensiuni și presiunea politicii fiscale asupra celei monetare!
Dacă nu ai fundamentele ca să poți să așezi o politică fiscală și pe partea de venituri și pe partea de cheltuieli bugetare, politica fiscală e facută discreționar din păcate de oricine ar fi la butoane pentru că nu are tabloul de bord! Și atunci se mută presiunea pe politica monetară ca să corecteze eventualele disfuncții ale unei politici fiscale lipsită de fundamentul informațional”, a mai explicat primul viceguvernator.
”După părerea mea, aceste trei obiective se impune a fi armonizate în sensul de a fi aplicate cu înţelepciune pentru că, altfel, trebuie să sacrifici unul dintre ele. Dacă vrei creşterea puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea serviciilor publice fără redistribuire bazată pe informaţii, sacrifici 3% şi derapezi şi vin ajustări dure. Dacă vrei să ţii şi 3% şi lipsă de redistribuire, sacrifici creşterea puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea infrastructurii şi vezi cum explici oamenilor acest blocaj decizional. Dacă vrei să rezolvi creşterea puterii de cumpărare, îmbunătăţirea serviciilor şi menţinerea în 3%, vezi cum stai cu averea şi venitul din societate după 30 de ani de reforme şi transformări pe care tot oamenii ăştia le-au suportat şi vezi ce măsuri se impun când pui pe un perete aşa de mare ca aici, la Parlament, toate datele, pe surse de venituri, pe categorii de cetăţeni, pe proprietăţi şi aşa mai departe. Altfel facem politică fiscală, cum se cheamă, în orb”, a explicat Florin Georgescu.
Citeste mai multe despre bnr politica monetara florin georgescu politica fiscala
Însă alegătorii lui Dragnea și a găștii lui nu s-au gândit decât la bunăstarea pușcăriașilor, absolvirea marilor infractori de pedepse, urmată de plecarea acestora în Madagascar, Costa Rică, Brazilia, iar prostimea care n-a votat să rămână cu plata datoriilor țării și sărăcia generalizată.
Nu este de loc un efewct secundar nedorit al "revolutiei fiscale", ci exact ASTA doreste partidul lui Ilici!
Pedeseresii stiu de minune sa gestioneze penuria, nu belsugul, asa ca pentru ei o tara cu economia dezvoltata ar fi un dezastru!
Ei VOR ca in Romania sa fie mizerie si saracie. Daca oamenii ar avea nivel de trai ridicat si ar fi educati, nu ar mi putea fi pacaliti cu traditionala sacosa electroala rosie ...
Georgescu e coerent cu sine, a militat impotriva curentului taliban, ptr o taxare a venitului global in trepte progresive.
Asa nu se poate...
#showComment() #showComment() #showComment()
Impozitarea progresiva va reduce temporar presiunea pe buget, dar va duce din nou la evaziune. Plus ca vom spune bye-bye la cresterea economica. De unde crestere economica daca clasa mijlocie nu are posibilitatea de a incepe mici afaceri proprii din banii acumulati?
Va scadea drastic numarul de mici firme, tocmai cele care dau de lucru la cei mai multi lucratori din mediul privat. Vom avea iar somajul ala peste 6-7%, ca dupa revolutie.
#showComment()
#showComment()
pe de alta parte te stiu ca pe un propagandist politic cu vechime pe forumul asta si nu ma surprinde ca incerci sa "acoperi rahatu' cu fata de masa"
Fiind ei oameni inteligenți, statul nu are nici o șansă să-i taxeze supranumerar, ca să aibă Dragnea bani de dat la primarii din solda Partidului Unic PCR-FSN-PDSR-PSD. Așa că taxarea va crește pe spinarea fraierilor muncii - muncitorii și pensionarii, fraierii votaci ai PCR-PSD.
Cât despre prima matale replică, e demnă de cascadorii râsului - poate să fie în România rata taxării cât peste SUA și Germania, că bugetofagii din PSD tot vor avea grijă să o termine; vorba PSD, nu putem taxa cât putem fura.
Pana atunci trebuie pastrata cota unica!
Statul psd-ist nu este in stare sa reduca evaziunea acum cand cota de impozitare este relativ redusa...ce sa mai vorbim in cazul unei impozitari progresive?!
Degeaba ai capital si investitori daca nu mai ai forta de munca.
Forta de munca (oamenii) sunt cel mai pretios capital
#showComment() #showComment() #showComment()
S-a luat cu mainile de cap cand a vazut dezastrul lasat de Georgescu si Vacaroiu, i-a chemat pentru explicatii si vroia sa-i aresteze.
Dupa care a decis sa nu ia aceasta masura, si sa-i lase pe romani sa suporte acest dezastru prin inflatie de 500% si pierderea economiilor.
( O decizie proasta, as zice eu, demonstrata prin disparitia CD.)
Si pornind de la aceasta scurta istorie, mereu cand il vad pe Georgescu (Vacaroiu nu se prea vede, dar e tot acolo sus), ma intreb:
Ce ar fi fost Romania acum, daca i-ar fi arestat pe cei doi.
Putem visa, nu .........
este solutia castigatoare.
Si am tresarit cand am auzit de "pot fi distribuite în raport cu orientarea politică", idee care a mai fost sugerata de domnul Georgescu in alte randuri.
#showComment()
Daca aia, ce experimenteaza democratia si capitalismul de sute de ani, au ajuns ca impozitarea preogresiva este solutia, e penibil sa vina unii din Romanica, tara iesita din comunsim de 30 ani, sa le dea lectii.
Aia nu de tampiti au ajuns la impozitul progresiv
#showComment() #showComment() #showComment()
Adica impozitarea clasei de mijloc, in Romania cei bogati isi muta banii in paradisuri fiscale oricum.
Cum s-ar zice din lac in put.
e fost ministru de finante 92-96, fost vice-pm si e de 14 ani in BNR
serios acum, cine credeti ca indrazneste sa nu`l asculte din gasca de habarnamisti care e acum la butoane? =))
Am citit numeroase pozitionari fata de aceasta cota unica si bineteles ca cei cu venituri mari se opun...ca de, nu le convine sa le creasca impozitele iar cei amarati, masa imensa care traieste cu salariul minim habar nu are....
Dar d-l georgescu si altii ca el ar trebui sa explice, sa se faca o campanie de informare/constientizare DE CE e buna impozitarea progresiva. Un sistem de impozitare similar cu cel din tarile din Vest.
Asa ca INFORMARE, CONSTIENTIZARE pe toate canalele! pentru ca bugetarii si pensionarii de lux oricum vor striga in gura mare ca vai, ii spoliaza statul iar amarastenii habar nu au pe ce lume traiesc.
Oamenii ce controleaza media, mediul politic si economic sunt oameni bogati ce n uau niciun interes sa isi mareasca prorpiul impozit.
Si chiar daca ar reusi sa duca o asemenea campanie, asa zisii liberali de Romania vor sari ca hinele, au banii, influenta, ONG-urile de serviciu ce vor taia din fasa orice promovare a impozitarii progresive.
#showComment()
Umbla cumva cel cu venituri mai mari pe alt fel de autostrazi, in alt fel de spitale publice, etc? Ba nu, contribuie mai mult la jafuri/hotii, la pensiile speciale, etc. Deci el e cel care ar trebui sa se revolte. Cel cu minim e mai predispus sa mearga in spitalele publice, de ex, unde consuma servicii "gratuite" pe cend cle cu venituri mai mari va alege mai degraba sa plateasca in plus la privat (pt confort si siguranta) dar asta inseamna ca va fi platit absolut degeaba la sanatate, deci e super-solidar indirect cu "saracul", intrucat si sustine mai mult sistemul si nici nu beneficiaza de el in acelasi raport. situatia asta se poate replica la orice, pensii, infrastructura, etc.
#showComment()
#showComment() #showComment()
Ii explicam ca la no iin tara cel cu salariul minim plateste aceasi cota de impozit de 16% ca milionarul.
Nu ii venea sa creada, credea ca asa ceva nu mai exista nicaieri...
Spunea omul ca pentru salariul minim nu ar trebui platite impozite...
#showComment()
nu e adevarat ca nu se stie cine ce avere+venit are, nu se doreste, cand scapam de acest impersonal? impozitarea corespunzatoare ptr ca grupul celor cu averi mari detine puterea decizionala in stat.
cea mai grea lupta e cea care te face un om liber
iata aceste ziceri din Macedonia la care eu ma gandesc azi cand sunt chinuit de telepati si de mortii care traiesc in mine
cand i-am acceptat erau draguti amu or devenit periculosi
oare de ce sunt hoteluri la care platesti 100000 de dolari pe noapte?
oare viata mea nu valoreaza un milion de dolari pe zi?
atunci ar trebui sa fiu platit cu 23 de miliarde de dolari
#showComment()
In momentul de fata investitorii decid sau nu sa investeasca intr-o anumita tara in functie de existenta sau nu acapitalului uman calificat.
Asa ca, in primul rand, Romania ar trebui sa creeze un sistem fiscal prietenos cu angajatii, pentru ca acestia sa nu mai plece in numar imens din Romania.
In felul asta vor veni si investitorii seriosi la noi in tara
De fapt, toata BNR va fi atacata constant si distrusa, pas cu pas (sic!), pentru ca are rezerve uriase la care Mafia pofteste.