Trei simple comparații între milenialii români și bunicii lor

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 3 aprilie 2018, 15:41 Economie | Finanţe & Bănci


Schimbrile dintre generaii sunt foarte vizibile i în Romania
Foto: sxc.hu
Adulții români de azi sunt mult mai bine educați decât adulții generațiilor anterioare, reiese din datele transmise HotNews.ro de către Institutul Național de Statistică, însă o privire de-a lungul a trei generații (adulții de acum, părinții acestora și respectiv bunicii lor) arată diferențe uriașe, chiar dacă explicabile. HotNews.ro a luat în calcul generațiile născute în 1940, 1970 și 2000, uitându-se la câțiva indicatori sociali specifici.

Că aminteam de educație, să ne uităm la ultima școală absolvită, pe generații de români:
Dacă ne uităm defalcat pe sexe, femeile sunt cele care au avut cel mai mult de câștigat, ponderea domnițelor cu studii superioare crescând de câteva ori. În generația bunicelor tineretului de azi, doar două din 100 aveau studii superioare. Deh, erau vremuri în care rolul femeii era mult redus față de ceea ce avem azi.

Pe scurt, femeile din generația milenială fac parte din cea mai educată generațiefeminină, lucru absolut de salutat!

 • 2. Structura etnică a României s-a schimbat!
În 1956 aveam aproape 86% români. Acum avem sub 80%. Rromii, de la 0.6% au urcat ca pondere de aproape 5 ori. Au 2.94%. Nemții, de la 2.2% au coborât la 0.1%. Evreii, de la aproape 1%, sunt pe la 0.02%. Toate aceste influențe se resimt la nivelul unei societăți. Iar aici, defalcarea pe sexe nu are relevanță ridicată.


 • 3. Vârsta la care femeile se căsătoresc, crește!

Bunicile noastre se măritau pe la 20 de ani. Părinții noștri se căsătoreau la 25 de ani. Azi, căsătoria e mai degraba un business ghidat de rațiuni atent calculate. Dacă nu ai venituri care să îți permită creșterea unui copil în condiții optime, mai bine te abții!

Trecem peste faptul că femeile tinere de astăzi au mult mai multe șanse de a lucra, comparativ cu femeile de generațiile anterioare. În 1970, tinerele de atunci nu participau la forța de muncă (într-o proporție uimitoare- de aproape 70%). Azi e taman pe dos- 70% dintre tinere sunt înrolate în forța de muncă.

Evident, această privire socială ar putea fi un interesant punct de pornire cu privire la schimbările la care asistăm în societate. Orice demers ulterior nu poate fi decât apreciat!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1049 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  numai tampenii in capul vostru... (Marţi, 3 aprilie 2018, 16:17)

  socialismic [utilizator]

  1) "Deh, erau vremuri în care rolul femeii era mult redus față de ceea ce avem azi."
  Deh, asta ziceti voi. Deh, probabil ca educatia copiilor+tinerea casei e o chestie considerata "redusa". Deh, cand ai scoala ce-ti mai trebuie educatie, deh.... Mai bine face statul decat mama.

  2) "Dacă nu ai venituri care să îți permită creșterea unui copil în condiții optime, mai bine te abții! "
  Sfaturi de viata intr-un articol despre statistica ? De ce nu, dar de ce nu ne spuneti si ce facultate sa alegem, si ce tip de haine sunt cele mai bune ?

  3) "Azi, căsătoria e mai degraba un business ghidat de rațiuni atent calculate."
  Casatoriile aranjate de familie sunt o chestie eminamente moderna, secolul 21 ! Ofer 10 capre, 2 perechi de boi, si 1 macbook pro. Era unu Liviu Rebreanu care a scris o revista, Ion.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by