Complicata relație a românilor cu banii. Dragoș Neacșu: Trebuie să spargem niște mituri și să privim adevărul în față. Avem mai multe Românii!

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2018, 3:59 Economie | Finanţe & Bănci


Dragos Neacsu
Foto: Hotnews
Trebuie să privim adevărul în față, spune Dragoș Neacșu, unul dintre cei mai respectați administrator de fonduri din România, care a condus un proiect de cercetare sociologica al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), in colaborare cu Institutul de Studii Financiare (ISF), care arată câtă încredere au românii în a-și plasa banii în diverse produse de economisire si de investire. ”Avem mai multe Românii! Ideea e să fim conștienți de acest lucru. Avem mai multe Românii din punctul de vedere al atitudinii față de risc, al modului în care oamenii aleg să se informeze- sau aleg să NU se informeze”, spune Neacșu. O discuție despre mituri, despre fricile românilor, despre obiceiurile milenialilor legate de bani și despre multe altele.

 • Motto: ”Aproape 50% dintre români cred că vorba care spune că, dacă te mănâncă palma, vei primi bani ar trebui luată în serios” (Daniel David,  Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, pag.217)

Rep: V-a mirat ceva din rezultatele studiului e care tocmai l-ați realizat?
Dragoș Neacșu, EAM: Cred că cea mai mare mirare am avut-o văzând că 35% dintre cei chestionați aleg să nu se informeze. Acest studiu a fost cel mai extins, cel mai ...

Rep: Stufos...
Dragoș Neacșu, EAM: Da, stufos, pentru că sunt foarte multe mesaje de scos de acolo. Nici noi nu am apucat să extragem toate concluziile importante și cu siguranță în luna mai vom ieși public cu mult mai multe informații legate de această cercetare- infografice,  constatari pe diverse subiecte concrete, mesaje vizuale- pentru a sintetiza mesaje de importanță națională, regională, pe tipuri de comportamente, pe grupe de vârstă ...
Dacă ar fi să sintetizez, aș spune că avem, din punct de vedere al comportamentului financiar, mai multe Românii. Ideea e să fim conștienți de acest lucru. Avem mai multe Românii din punctul de vedere al atitudinii față de risc, a modului în care oamenii aleg să se informeze, activ sau pasiv.

Rep: Bun, și cei 35% de unde provin...?
Dragoș Neacșu, EAM: Studiul e făcut pe un esantion de 2100 de persoane intre 18 și 55 de ani, care au cel puțin un cont de economii pe lângă cont bancar curent. Cinci sute dintre ele mai au cel putin un produs de investire, adica fond mutual, pensie privata facultativa sau polita de asigurare tip unit-linked.Trebuie să ne uităm mai atent pe grupele de vârstă, pe nivele de educație. Din acest ultim punct de vedere, lucrurile nu arată foarte bine, tinand cont de faptul ca peste jumătate au studii universitare și postuniversitare. Peste 90% din respondenti au cel puțin liceul absolvit. Putem spune ca cercetarea este reprezentativa pentru Romania educată, pentru România urbană care trăiește în localitati cu peste 50.000 de locuitori. Partea cea mai semnificativă a populației active a României. Și dacă,  din acest segment demografic, 35% decide să nu se informeze în mod activ despre produsele de investire, avem cu toții o problemă! Și e o problemă legată de ritmul în care se vor produce schimbări structurale de comportament socio-economic în perioada următoare! Pentru că orice politică publică ai vrea să construiești- în educație sau în alte domenii sociale- ai ce să ”extragi” din acest studiu! Constatam că avem un procent foarte mare de români care aleg să depindă de informația obținută la mâna a doua- de la rude, prieteni, de pe Facebook, aproape că nu mai contează. Ar trebui să fie mult mai mulți cei care se informează în mod direct, din surse specializate. Foarte mulți preferă însă să li se spună ce să facă și așteaptă să li se spună cum e (mai) bine! Intre motivele acestei stari de fapt, aviz tuturor institutiilor din zona financiar-bancara!, pentru ca nu au incredere, intr-un procent de peste 21%...

Rep: Studiul vorbește și de câteva mituri care operează printre români. E vorba de mitul că fondurile de investiții presupun o sumă consistentă de bani..

Dragoș Neacșu, EAM: Sunt mai multe asemenea mituri...mai e și mitul blocării banilor...

Rep: Adică?
Dragoș Neacșu, EAM: Adică, dacă îți pui banii în fonduri de investitii deschise, banii ramân blocați foarte mult timp acolo și nu ai acces la ei.

RepȘ Și în realitate?

Dragoș Neacșu, EAM: Păi, în realitate, în 48 de ore de la momentul în care îți ceri răscumpărarea îți primești banii înapoi. Fără comision de retragere, ca să adaug un amănunt. In fondurile deschise de investitii ai acces tot timpul la banii tăi si poti intra cu o suma pe care si-o poate permite oricine. Dar repet, acestea sunt mituri...si, ca in multe alte domenii, perceptia bate realitatea!

Rep: Și cu mitul sumei minime necesare pentru a investi în fonduri de investiții...?

Dragoș Neacșu, EAM: Există idea- mitul, dacă doriți să-i spuneți așa- că e nevoie de foarte mulți bani ca să investești în fonduri de investiții. O treime din oamenii Romaniei educate considera că nu au destui bani. Și atunci i-am întrebat pe oameni: ce înseamnă ”foarte mulți bani”? Unii au spus ca ar fi vorba de 1000 de euro, alții că e nevoie de 100.000 de euro. Iar realitatea e cu totul alta!

Rep: Anume?

Dragoș Neacșu, EAM: Cu 100 de lei poți să iei un titlu de participare intr-un fond deschis (mutual). Iar 100 de lei nu cred că e o sumă pe care să nu ți-o permiți, indiferent de varsta...Acumularea de avere financiară in mod activ, prinn fonduri de investitii si pensii private, la nivel European e norma, nu excepția. La noi, e o zonă de nișă, care pare construită doar pentru cei sofisticați financiar.

Rep: Tot citim despre millennials. Au un comportament mai diferit față de alte generații?

Dragoș Neacșu, EAM: Tinerii au o aversiune la risc mai ridicată din punct de vedere financiar, dar bazată pe ignoranță. În școală nu li se transmit aceste informații așa încât comportamentul familial este cel care îi motivează să ia o decizie. Dacă părinții au pensii private, copiii sunt mai înclinati să își facă și ei. Dacă părinții sunt în zona de economisire clasică- depozite bancare etc, așa se vor comporta și ei.  Însă sistemul actual de invatamant  nu le livrează informații pe un subiect ca acesta, unul esential in viata oricarui adult, fie el tanar sau matur.

Rep: Acum doi ani ați făcut un studiu similar...

Dragoș Neacșu, EAM: Da, așa e, dar deosebirea fundamentală e că acum am inclus tinerii din grupa de vârstă 18-25 de ani. Această grupă de vârstă e extrem de importantă nu doar din punct de vedere al dimensiunii cohortei demografice (un român din sase aparține acestei grupe de vârstă), dar mai ales prin prisma faptului că orice schimbare în societate își are originea în tineri. E foarte important să aflăm ce știu, cum se informează, care le sunt obiceiurile de utilizare șamd. In plus, ca să putem avea și comparații regionale de substanta, am mărit semnificativ numărul de respondenți. Luna viitoare vom putea prezenta și aceste deosebiri regionale care sunt foarte mari...

Rep: Puteți să ne dați un hint...?

Dragoș Neacșu, EAM: Haideți să luăm gestionarea surplusului de bani. Cum ar fi folosit el? Prin ochii celor care sunt deja utilizatori de produse de investire, la nivel național, două treimi dintre respondenți spun că i-ar plasa în fonduri de investiții. Insa, diferențele dintre regiuni sunt fabuloase! Culmea, cea mai mică valoare e în București, doar 27.2%, in timp ce în Oltenia e 85%, iar în Banat si Crisana e 75%, la fel ca în Transilvania si Maramures.
Daca punem aceeasi intrebare esantionului general, ce include si pe cei ce nu au tilizat inca produse de investire, rezultatele sunt rasturnate in oglinda. Astfel, cei ce ar plasa surplusul in fonduri de investitii au aceeasi pondere cu cei ce i-ar plasa in pensii private, circa 20% la nivel national, cu precizarea ca diferentele intre regiuni sunt mai mari in cazul fondurilor de investitii, intre 14% in Oltenia si peste 28% in Transilvania si Maramures. Contul bancar reprezinta destinatia favorita a surplusului pentru doua treimi dintre respondentii la nivel national, cu minimul in Transilvania si Maramures (45%), in comparatiee cu varful de 72%, inregistrat in Oltenia.
Aș mai remarca ceva, însă!

Rep: Ce anume?

Dragoș Neacșu, EAM: A scăzut foarte mult numărul celor reticenți în a ne răspunde. Dar să revin: de regulă, Transilvania si Maramuresul reprezinta regiunea cea mai informată și cu dispersia cea mai mare a plasamentelor! Ardeleanul se informeaza si își asumă decizii în mai mare măsură decât o fac alții. La polul opus e Oltenia. La moldoveni, de vină pare a fi lipsa informațiilor (40%)!
O altă zonă de provocare pentru noi este numărul mare de români care spun că nu au încredere! Această lipsă de încredere vine și din lipsa experienței directe cu administratori de fonduri, consultanti financiari si specialisti. Aici trebuie să intram pe analiza pe grupe de vârstă..

Rep: Asta voiam să vă întreb...
Dragoș Neacșu, EAM: Trebuie văzut, dar cu siguranță până în 30 de ani această neîncredere e mai mare decât în alte grupe. La fel ca la românii de 50-55 de ani, care spun că nu sunt interesați de produse care implică riscul, deși le-ar putea aduce un randament bun.  Siguranța îi atrage mai mult decât asumarea unor riscuri și asta ii diferențiază de celelalte grupe de vârstă.

Rep: Motive de speranță aveți?

Dragoș Neacșu, EAM: Da. Faptul că scade numărul celor care refuză să ne dea detalii despre comportamentul financiar e un semn bun. Mă aștept de asemenea ca in cazul cohortelor celor cu varstele intre 18-25 de ani și, respectiv, 25-29 de ani, lucrurile să se schimbe mai radical. Dacă vom fi buni în a utiliza avantajele tehnologiilor disruptive, vom reuși să acoperim lipsa de informație din această zonă demografică. Ce mi se pare pozitiv in comportamentul utilizatorilor de produse de investire, este faptul că, deși se tem de o nouă criză - pentru că de aici le pot crește ratele, poate crește riscul valutar - aceștia văd, per total, riscurile la adresa stabilitatii lor financiare ca fiind mai ponderate. După ce își planifică atent banii, peste jumătate dintre ei ar investi surplusul financiar în fonduri de investiții! Ceea ce reprezinta un câștig important, de etapa! Si pentru ei, si pentru noi! Spre deosebire de alte forme de a-ti pregati un viitor confortabil financiar, cu fondurile de investitii iti poti pune banii in economia reala. Astfel, pe langa randament in folosul personal, stimulezi si afacerile transparente, facute onest.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6180 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Deci mai exista speranta! 1,5% suna perfect (Miercuri, 4 aprilie 2018, 10:10)

  Fides [utilizator]

  Imbucuratoare cifre - chiar daca este vorba de un studiu bancar, unde mai mult ca sigur respondentii au fost extrem de optimisti.
  Poate de aceea si targetul acestor noi si vechi gulere albe sunt tinerii cu varste intre 18-30 de ani. Suna bine acel procent de 1,5% - deci chiar daca ai castiga la loto - tot au inteles ca ar trebui sa fii incostient sa iti plasezi banii in ceva ce maine da faliment - e suficienta o cautare online ca sa parcurgi lista falimentelor celebre, garantate a fi investitii solide 100%. Am avut si noi cateva, chiar si banci.
  Sa vedeti stimabililor cum va fi peste 5-10-15 ani la noi, cand vor creste copiii celor pacaliti azi, cu contracte si credite pline de clauze abuzive, cu asigurari de viata private pline de nereguli, cu pensii private fara acoperire si lista poate continua.
 • -1 (5 voturi)    
  Deci mai exista speranta! 1,5% suna perfect (Miercuri, 4 aprilie 2018, 10:10)

  Fides [utilizator]

  Imbucuratoare cifre - chiar daca este vorba de un studiu bancar, unde mai mult ca sigur respondentii au fost extrem de optimisti.
  Poate de aceea si targetul acestor noi si vechi gulere albe sunt tinerii cu varste intre 18-30 de ani. Suna bine acel procent de 1,5% - deci chiar daca ai castiga la loto - tot au inteles ca ar trebui sa fii incostient sa iti plasezi banii in ceva ce maine da faliment - e suficienta o cautare online ca sa parcurgi lista falimentelor celebre, garantate a fi investitii solide 100%. Am avut si noi cateva, chiar si banci.
  Sa vedeti stimabililor cum va fi peste 5-10-15 ani la noi, cand vor creste copiii celor pacaliti azi, cu contracte si credite pline de clauze abuzive, cu asigurari de viata private pline de nereguli, cu pensii private fara acoperire si lista poate continua.
  • +2 (6 voturi)    
   Esti exemplul perfect al ignorantei unui roman (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:50)

   droox [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Si chiar reprezentativ pentru motivul pentru care suntem condusi de politicienii de astazi atunci cand crezi ca jucand la Loto este mai sigur decat sa investesti, ca altii sunt responsabili decat tine pentru faptele personale bancile fiind bineinteles in topul vinovatilor , atunci cand bugetul tarii este directionat mai mult catre consum decat catre investitii, ca doar parerea celor in varsta trebuie luata in considerare, de lipsa unor cunostinte elementare al administrarii unui buget personal si lista poate continua ;).
   PS: si in cazul in care nu ai stiut uneori majoritatea nu detine adevarul suprem
   • -1 (3 voturi)    
    Adevar suprem, majoritatea, politicienii de azi? (Miercuri, 4 aprilie 2018, 13:36)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui droox

    Eu cred ca ai inteles ce am scris, insa doresti sa-mi rastalmacesti vorbele.
    De unde apare acest Loto - intrebarea folosita la studiu de Erste Asset Management (are ceva cu BCR?) este una simpla: Daca ar castiga maine 100.000 de euro...ce ar face romanii? Ei bine, cati romani cunosti matale ce castiga de pe o zi pe alta suma respectiva? Si chiar daca -prin extrapolare sa zicem castiga 100.000 de euro (fie si la Loto ) - eu zic ca este perfect ca doar 1,5% doresc sa bage banii (chiar obtinuti prin gratie divina) in fonduri de investitii ce pot da faliment. Arata ca ne-am invatat lectia din criza. Nu toti, insa marea majoritate da.
    Nu pot sa nu mai remarca ceva ce este strident: din moment ce procentul de investire in fonduri este mic, devine mincinos si faptul ca 15,5% dintre romani ar investi intr-o afacere. Pai nu investesc bancile in afaceri...
    In rest, numa de bine cu majoritatea, adevarul suprem si politicienii de azi.
    • +1 (3 voturi)    
     Ai spus multe dar de fapt nimic :) (Miercuri, 4 aprilie 2018, 14:30)

     droox [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Sunt curios ce lectii ai invatat din criza?
     Cum poate da faliment un fond de investitii deschis - adica accesibil publicului larg?
     Ce alte alternative nu pot da faliment - chiar vreau sa ma luminezi pe acest subiect?
     Care este legatura intre criza din 2007 - pentru ca sunt sigur ca doar la aceasta criza te referi - si a invata lectia din falimentul fondurilor de investitii deschise la care se face referire in acest sondaj?
     De cand ar trebui sa investeasca bancile in afaceri :) ? Eu stiam ca bancile dau credite iar actionarii sunt cei care investesc altfel nu le mai poti spune actionari.
     Daca tu vezi ceva strident in aceste procente luate clar dintr-un stiudiu de piata nu inseamn ca nu reprezinta realitatea ;).

     De ce te intreb toate astea ? pentru ca ai aruncat cu niste afirmatii care nu duc la nici o concluzie si care nu spun absolut nimic. Caz in care nu vad sensul comentariilor tale ;)
     • -1 (1 vot)    
      Islanda, Bear Stearns,Lehman Brothers etc (Miercuri, 4 aprilie 2018, 16:08)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui droox

      Ce alternative nu pot da faliment? Credeam ca esti luminat suficient sa nu pui intrebari retorice.
      • +2 (2 voturi)    
       Hai ca ma distrezi ! (Miercuri, 4 aprilie 2018, 17:52)

       droox [utilizator] i-a raspuns lui Fides

       Cred ca trebuie sa repet ce ai spus ca sa realizezi de ce ti-am spus intrebarile de mai sus "retorice" :)) :
       Te bucuri ca doar 1,5% doresc sa investeasca in fondurile mutuale citat "Deci mai exista speranta, 1,5% suna perfect" ii cataloghezi "inconstienti" si esti indignat pentru ca vezi "strident" o cifra atat de mare de 15,5 % din romani care se gandesc sa investeasca in afaceri iar motivul pe care il aduci este ca "plaseaza banii in ceva ce maine da faliment".
       Si atunci repet intrebare ! Ce alternative care tu bineinteles le consideri mai bune NU pot da faliment? te rog sa ma luminezi! Sa ne spui si noua ce sa facem cu banii ca sa ajungem "la fel de bogati ca si tine"
       La restul intrebarilor nu ma astept sa raspunzi pt ca din cate imi dau seama iti cer prea mult.
       • -1 (1 vot)    
        Esti doar un trol (Joi, 5 aprilie 2018, 9:40)

        Fides [utilizator] i-a raspuns lui droox

        Si da este perfect ca doar 1,5% vor sa-si arunce economiile pe geam - chiar daca banii le-ar cadea din cer. Iar acest lucru spune clar ca acel procent este umflat de sondajul Erste Asset Management.
        Ma bucur sa vad ca romanii invata din greseli.
        • +1 (1 vot)    
         Nu esti in stare sa raspunzi la niste intrebari (Joi, 5 aprilie 2018, 12:39)

         droox [utilizator] i-a raspuns lui Fides

         Si nici macar nu are vreo logica ceea ce spui si mai zici ca eu sunt un trol. Sunt un simplu cetatean al acestei tari incapatanat sa inteleaga "ignoranta" si "prostia financiara" care iese in evidenta in cazul tau ;) - este de-a dreptul hilar sa crezi ca investind arunci de fapt banii pe geam- in cazul tau nici nu ma indoiesc ca singura "investitie" este sa cumperi cel mai smecher smartphone ,TV sau masina din piata , sa fiu mai optimist sper ca esti unul din cei 35% care refuza sa se informeze . Si nu lucrez la vreo banca daca cumva e unul din ideile care iti trec prin cap.
 • +2 (2 voturi)    
  Cifrele astea sunt si la altii, nu e Romania motz (Miercuri, 4 aprilie 2018, 15:53)

  Claudia_1_2_3 [utilizator]

  Acest studiu a fost directionat pe fonduri mutuale si indirect pe starea de educatie financiara.
  Rezultatele nu sunt iesite din comun: in majoritatea lumii fondurile mutuale nu sunt cunoscute (poate ceva mai bine la americani pt ca pensiile sunt majoritar private) - dar cifra e de aprox 8% .
  Cazurile de coruptie si instabilitatea economica dar si piata speculativa m-a facut sa ma uit la fonduri din occident ce sunt mult mai stabile si putin fluctuante (o crestere de 3-5 % pe an e satisfacator pt mine), asa ca nu o sa cumpar asa curand vreun fond mutual in romania. In plus comisioanele broker--ilor sunt mai mici decat la achizitiile de pe piata rp,ameasca.

  In privinta economiilor, cifrele in america sunt: 15% din americani economisesc. Din nou Romania nu e departe. Ceva mai bine stau europenii (de ex. aprox jumatate din olandezii de 20 ani economisesc pt pensie sau locuinta) dar nu cu mult diferit, pt ca majoritatea opteaza pt cont de economii sau pensii private deductibile.
 • +2 (2 voturi)    
  Educatia = auto educatie. (Miercuri, 4 aprilie 2018, 15:59)

  Claudia_1_2_3 [utilizator]

  Citii din nou articolul si vad ca se plange ca nu e educatie. Educatia nu inseamna ce se preda la scoala - aia e informare. Educatia financiara ca si cea civica, politica, etc. se face acasa, si nu de la altii ci singuri, la inceput coordonati de experienta parintilor apoi singuri din experienta si ghidati de nevoi si dorinte. Sa asteptam ca niste profesori in pragul saraciei si care nu resuesc sa aiba grija de ei sa ne predea ceva ce se schimba la fiecare 2-4-5 ani.....imi aduce aminte de tataia care zicea "nimic nu te-au invatat la scoala".

  Mi-ar fi placut daca acest studiu ii intrebau pe oameni daca stiu ce e aia dobanda cu capitalizare, daca stiu cum se calculeaza rata la un credit, daca stiu la ce varsta vor iesi la pensie si si-au calculat estimativ pensia uitandu-se la venitul actual, daca stiu sa calculeze ROI sau au auzit de Dave Ramsey sau Tim Ferris sau Robert Kiyosaki, de concepte gen: plateste-te pe tine insuti. Cartile sunt traduse si in romana, si de 5-6 ani sunt cateva site-uri/bloguri pe tema finantelor, deci exista un interes, chiar daca numai la 1-2% din populatie.
  • 0 (0 voturi)    
   Exista un studiu facut pe aceste intrebari (Miercuri, 4 aprilie 2018, 17:56)

   droox [utilizator] i-a raspuns lui Claudia_1_2_3

   Il gasesti aici si o sa te surpinda si mai mult ;).

   http://www.zf.ro/zf-24/doar-4-din-romani-stiu-sa-raspunda-corect-la-trei-intrebari-simple-de-finante-personale-12324353
 • 0 (0 voturi)    
  Da (Miercuri, 4 aprilie 2018, 22:18)

  Rdu [utilizator]

  "Păi, în realitate, în 48 de ore de la momentul în care îți ceri răscumpărarea îți primești banii înapoi." injumatatiti de comisioane !
 • 0 (2 voturi)    
  sofisticare financiara (Joi, 5 aprilie 2018, 1:42)

  Cryogen [utilizator]

  Da, foarte profesonist facut studiul (ca si continutul interviului), nimic de zis. Totusi, legat de anumite decizii cu impact economic, dl Dragos Neascsu ar putea sa ne impartaseasca din experienta proprie: care au fost beneficiile concrete pentru Romania in anii care au trecut de la semnarea de catre domnia sa, in calitate de secretar de stat in Ministerul Finantelor, a acordului prin care se stergea o datorie de circa 2 miliarde de dolari pe care Irakul o avea fata de tara noastra?
  https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1214371-romania-iertat-aproape-complet-irakul-datorie.htm


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by