Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voinţă al părţilor şi se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act adiţional la contractul individual de muncă existent.
În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce le revin, telesalariaţii organizează programul de lucru de comun acord cu angajatorul, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil.
- Ce trebuie să conțină în plus un contract de telemuncă?
În cazul activităţii de telemuncă, contractul individual de muncă conţine, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele:
• precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă;
• perioada şi/sau zilele în care telesalariatul îşi desfăşoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator;
• locul/locurile desfăşurării activităţii de telemuncă, convenite de părţi;
• programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului şi modalitatea concretă de realizare a controlului;
• modalitatea de evidenţiere a orelor de muncă prestate de telesalariat;
• responsabilităţile părţilor convenite în funcţie de locul/locurile desfăşurării activităţii de telemuncă, inclusiv responsabilităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
• obligaţia angajatorului de a asigura transportul la şi de la locul desfăşurării activităţii de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa, după caz;
• obligaţia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispoziţiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi/sau regulamentul intern, în materia protecţiei datelor cu caracter personal, precum şi obligaţia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
• măsurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul să nu fie izolat de restul angajaţilor şi care asigură acestuia posibilitatea de a se întâlni cu colegii în mod regulat;
• condiţiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activităţii în regim de telemuncă.
- Ce obligații are angajatorul?
Angajatorul are următoarele obligaţii specifice privind securitatea şi sănătatea în muncă a telesalariatului:
a)să asigure mijloacele aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel;
b)să instaleze, să verifice şi să întreţină echipamentul de muncă necesar, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel;
c)să asigure condiţii pentru ca telesalariatul să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de desfăşurare a activităţii de
telemuncă şi utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la schimbarea locului de desfăşurare a activităţii de telemuncă, la introducerea unui nou echipament de muncă, la introducerea oricărei noi proceduri de lucru.
- Poate angajatorul să își verifice teleangajatul? Dar autoritățile ?
Pentru aplicarea şi verificarea condiţiilor de muncă ale telesalariatului, reprezentanţii organizaţiilor sindicale la nivel de unitate ori reprezentanţii salariaţilor au acces la locurile de desfăşurare a activităţii de telemuncă, în condiţiile stipulate în contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă ori regulamentul intern, după caz.
Pentru verificarea aplicării şi respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi al relaţiilor de muncă, reprezentanţii autorităţilor competente au acces la locurile de desfăşurare a activităţii de telemuncă, în condiţiile stipulate în Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată, cu modificările ulterioare.
În cazul în care locul de desfăşurare a activităţii telesalariatului este la domiciliul acestuia, accesul se acordă doar în urma notificării în avans a telesalariatului şi sub rezerva consimţământului acestuia. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Arian Bența.
Organele statului pot oricand sa descinda la locuinta telesalariatului si sa constate daca toate reglementarile legale sunt indeplinite. Ca de exemplu: marcarea tuturor prizelor de curent cu 220V, existenta unui plan de evacuare afisat la loc vizibil, stingator de incendiu, trusa medicala, cabluri ascunse in canal de cablu pt. a nu te impiedica de ele etc.
Si acum vine bomboana de pe coliva: pentru orice nereguli, de vina este angajatorul.
In aceste conditii, telemunca e moarta din fasa, nu am cum (omeneste vorbind) sa ma asigur ca toate reglementarile si chitibusurile legale sunt indeplinite de telemuncitori, ca or sa isi umple casa si peretii cu stickere, ca or sa tina la vedere stingatorul chiar si cand le vin musafiri etc. Asa ca or sa vina in continuare la servici, unde pot sa ma asigur ca toate aceste lucruri sunt indeplinite si sub control.
Astia inhiba orice activitate economica si mentin starea de saracie.
Daca statul interlopo-mafiot rromanistanez ar concedia 1.900.000 de lipitori am avea prosperitate in tara.
Statul hiperreglementeaza si practic nu te lasa sa muncesti.
Ar trebui sa stai sa faci hartii in loc sa muncesti sa fie fericiti cele 2 milioane de inspectori-amante, securisti, nepoti, verisori. samd.
In acest domeniu, la obiect, daca-si baga ratul statul mai moare o parte functionala a economiei, O sa ajunga sa ramana 2 milioane de inspectori si nici un salariat in tara jafului!
Pe langa astea baietii destepti isi rezerva dreptul de a
supraveghea salariatul prin webcam si de a se asigura ca acesta munceste in loc sa piarda vremea gandindu-se la Pamela Anderson din posterul de pe peretele din fundal.
Ura! Ce bine e "work from home"!
Cu ocazia asta se rezolva si problema aglomerarii traficului la orele de varf. Inca un stres in minus.