Joi, Statistica a publicat o lucrare referitoare la numărul pensionarilor și la pensia minimă. Lucrarea poate fi citită aici, dar nu voi insista asupra datelor incluse în cercetare, ci asupra altei probleme, mult mai grave: starea deplorabilă a sistemului de pensii și vulnerabilizarea lui în formă continuată, ca să preiau o expresie juridică. PSD, prin politicile sale și prin intențiile anunțate nu face decât să agraveze starea sistemului și să inducă investitorilor un sentiment de nesiguranță (dacă nu chiar de teamă). Și ca să spunem lucrurilor pe nume, începem prin a aminti că la fiecare 3 lei dați de către Stat unui pensionar, un leu este împrumutat de același Stat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deficitul fondului de pensii este aproape cât deficitul bugetar în termeni nominali, ceea ce înseamnă că orice creștere a datoriei publice nu face altceva decât să acopere găurile din sistemului de pensii. Pe acest fond, a venit PSD cu măsurile prevăzute în programul cu care a câștigat alegerile, aceste măsuri nefăcand altceva decât să agraveze starea ”pacientului”. Vă reamintesc: de la 1 ianuarie 2017 pensiile au crescut cu 5,2% (efort financiar de 3 mld. lei), de la 1 martie 2017 pensia minimă a crescut la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), iar, de la 1 iulie punctul de pensie a crascut la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,6 mld. lei, după calculele Consiliului Fiscal).

De asemenea, de la 1 februarie anul trecut a fost eliminat și impozitul pentru pensiile între 1.050 de lei și 2.000 de lei (cu un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei.)

Cu aceste date, in 2017 deficitul fondului de pensii a urcat la 3,5% din PIB, adica peste deficitul bugetar de 3%, asumat de România. Ca să reiau: În aceste moment ne împrumutăm ca să achităm pensiile sau, altfel spus, luăm de la copiii și nepoții noștri (prin îndatorarea României - n. red.) ca să dăm pensii mărite.

În următorii 20 de ani populația aptă de muncă din România se va înjumătăți, arată datele unei alte cercetări statistice consultate de HotNews.ro. Cel mai drastic va scădea populația în vârstă de muncă din Muntenia (cu aproape 1,14 milioane persoanei și cea din Oltenia (cu circa 900.000 de locuitori).

Ocazie cu care vă mai reamintesc ceva: Pensiile noastre nu le va plăti Statul, așa cum cred mulți români astăzi. E doar un mit acest lucru! Pensiile ni le vor plăti acei români care vor munci atunci cand noi ne vom pensiona! (detalii, aici!)

Sigur, întrebarea este ce putem face acum? La nivel de individ, dacă nu vrei să ajungi la limita cerșetoriei, musai e să îți cauți forme alternative de a-ți crește veniturile la bătrânețe. Asta înseamnă să pui economisești și să investești. Nu în Pilonul II, că soarta lui pare să fie clară. Socialiștii, când n-au putut produce bani, au confiscat banii produși de alții. Sau, mai elegant, nu i-au confiscat direct, ci au oferit clientului oportunitatea să opteze.

În bănci iar nu are rost să îți ții banii. La o inflație de 4.7% și o dobândă de 2% e clar că la final ieși pe minus. Ar mai fi fondurile de investiții, dar o discuție cu Dragoș Neacșu m-a convins că încă nu părem pregatiți pentru asta.

Dacă faci parte din generația decrețeilor și încă nu ai emigrat, gândește-te foarte bine la ce te va aștepta în 10-15 ani, când ar urma să te pensionezi.

Date din lucrarea INS amintită la începutul acestui articol:

  • Numărul mediu al pensionarilor, în cursul anului 2017, a fost de 5,22 milioane de persoane
  • În anul 2017s-au pensionat 510.000 români şi au ieşit din sistemul de plată 527.000 români
  • Numărul mediu al pensionarelor depăşeşte pe cel al bărbaţilor pensionari
  • În schimb, nivelul pensiei ce revine femeilor se situează sub cel al pensiei bărbaţilor în aproape toate cazurile.
  • La nivelul ţării, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi numărul mediu de salariaţi a fost în anul 2017 de 9 la 10. Acelaşi nivel al raportului s-a înregistrat în 3 dintre judeţele ţării ( Covasna, Iaṣi ṣi Satu-Mare) şi a fost inferior în 10 judeţe, cel mai mic raport (5 la 10) fiind în Bucureşti
  • În celelalte 29 de judeţe, nivelul raportului s-a situat peste media pe ţară, cea mai mare valoare fiind atinsă în judeţul Teleorman (17 pensionari la 10 salariați)

În rest, Sărbători Fericite care să te găsească întru bună sănătate și cu mintea limpede, atent la tot ceea ce ți-am spus mai sus!