Deficitul fondului de pensii este aproape cât deficitul bugetar în termeni nominali, ceea ce înseamnă că orice creștere a datoriei publice nu face altceva decât să acopere găurile din sistemului de pensii. Pe acest fond, a venit PSD cu măsurile prevăzute în programul cu care a câștigat alegerile, aceste măsuri nefăcand altceva decât să agraveze starea ”pacientului”. Vă reamintesc: de la 1 ianuarie 2017 pensiile au crescut cu 5,2% (efort financiar de 3 mld. lei), de la 1 martie 2017 pensia minimă a crescut la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), iar, de la 1 iulie punctul de pensie a crascut la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,6 mld. lei, după calculele Consiliului Fiscal).

De asemenea, de la 1 februarie anul trecut a fost eliminat și impozitul pentru pensiile între 1.050 de lei și 2.000 de lei (cu un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei.)
Cu aceste date, in 2017 deficitul fondului de pensii a urcat la 3,5% din PIB, adica peste deficitul bugetar de 3%, asumat de România. Ca să reiau: În aceste moment ne împrumutăm ca să achităm pensiile sau, altfel spus, luăm de la copiii și nepoții noștri (prin îndatorarea României - n. red.) ca să dăm pensii mărite.
În următorii 20 de ani populația aptă de muncă din România se va înjumătăți, arată datele unei alte cercetări statistice consultate de HotNews.ro. Cel mai drastic va scădea populația în vârstă de muncă din Muntenia (cu aproape 1,14 milioane persoanei și cea din Oltenia (cu circa 900.000 de locuitori).
Ocazie cu care vă mai reamintesc ceva: Pensiile noastre nu le va plăti Statul, așa cum cred mulți români astăzi. E doar un mit acest lucru! Pensiile ni le vor plăti acei români care vor munci atunci cand noi ne vom pensiona! (detalii, aici!)
Sigur, întrebarea este ce putem face acum? La nivel de individ, dacă nu vrei să ajungi la limita cerșetoriei, musai e să îți cauți forme alternative de a-ți crește veniturile la bătrânețe. Asta înseamnă să pui economisești și să investești. Nu în Pilonul II, că soarta lui pare să fie clară. Socialiștii, când n-au putut produce bani, au confiscat banii produși de alții. Sau, mai elegant, nu i-au confiscat direct, ci au oferit clientului oportunitatea să opteze.
În bănci iar nu are rost să îți ții banii. La o inflație de 4.7% și o dobândă de 2% e clar că la final ieși pe minus. Ar mai fi fondurile de investiții, dar o discuție cu Dragoș Neacșu m-a convins că încă nu părem pregatiți pentru asta.
Dacă faci parte din generația decrețeilor și încă nu ai emigrat, gândește-te foarte bine la ce te va aștepta în 10-15 ani, când ar urma să te pensionezi.
Date din lucrarea INS amintită la începutul acestui articol:
- Numărul mediu al pensionarilor, în cursul anului 2017, a fost de 5,22 milioane de persoane
- În anul 2017s-au pensionat 510.000 români şi au ieşit din sistemul de plată 527.000 români
- Numărul mediu al pensionarelor depăşeşte pe cel al bărbaţilor pensionari
- În schimb, nivelul pensiei ce revine femeilor se situează sub cel al pensiei bărbaţilor în aproape toate cazurile.
- La nivelul ţării, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi numărul mediu de salariaţi a fost în anul 2017 de 9 la 10. Acelaşi nivel al raportului s-a înregistrat în 3 dintre judeţele ţării ( Covasna, Iaṣi ṣi Satu-Mare) şi a fost inferior în 10 judeţe, cel mai mic raport (5 la 10) fiind în Bucureşti
- În celelalte 29 de judeţe, nivelul raportului s-a situat peste media pe ţară, cea mai mare valoare fiind atinsă în judeţul Teleorman (17 pensionari la 10 salariați)
În rest, Sărbători Fericite care să te găsească întru bună sănătate și cu mintea limpede, atent la tot ceea ce ți-am spus mai sus!
Pana atunci eu imi fac economii si investii, astia se uita urat la pilonul 2 si 3 contribuit de mine.
Nu in ultimul rand sanatatea - e cea mai mare investitie a mea. Nu am mai luat nimic din farmacie de multi ani asadar se poate, multumesc domn doctor pentru coordonare!
Nu mai vorbesc de pensionari dupa 20 de ani de munca cum propune PSD in justitie. E nebunie curata!
Vorbesti de rata mare de pensionari in Romania, fara sa pomenesti ca varsta medie in romania e 41 si in germania 48, ca acolo taxele pe munca sunt imense, ca generatia decreteilor e mai degraba generatia tinerilor comparativ cu ce se intampla in Germania, ca sa dau un exemplu. Ca in afara la orice criza financiara tu, care nu esti local esti primul care zboara.
Toate astea nu se zic in articolele astea, platite sa ne zica zilnic cat de multi pensionari sunt in romania, si sa induca constant ideea ca ar trebui sa emigram.
Cred ca o problema mai larga, de unde vine interesul asta crescut al unor trusturi de media sa fie cat mai multa emigrare din romania. Poate ca asta deja a devenit o problema de siguranta nationala.
Prin urmare, daca am inteles eu bine, sunteti intr-o pozitie de senior management, castigati de 6-8 ori mai mult decat in Romania pe o pozitie similara, iar asta continua sa insemne mult mai putin decat castiga un localnic pe acelasi job?
Pot sa spun fara sa va suparati ca nu va cred?
Si, ca sa nu ducem discutia la nivel de gradinita, n-ati vrea dvs. sa spuneti exact cu ce va ocupati si in Romania, si acolo (eventual unde e acel acolo) si cam ce inseamna pozitia aceea de senior manager? Fara nume de oameni sau firme, fireste...
Altfel, e limpede ca "dincolo" se castiga mult mai bine, asta e incontestabil. In plus, sunt multe alte avantaje nemonetare importante pentru unii oameni, de la felul in care se respecta legea, la lucruri simple, gen curatenie publica, comportamentul oamenilor s.a.m.d.
In ce masura compenseaza toate acestea traumele autoexilului, depinde in ultima instanta de individ.
Du-te la Timisoara unde oamenii sunt terorizati de mafioti, iar politia nu face nimic.
Asta nu e discriminare?
Iar impozitele din EU sunt in genere in jur de 40%, cu unele exceptii. In Elvetia poti sa platesti si sub 20%.
In aceste conditii, daca vrei sa ramai in acest iad in degringolada si colaps trebuie sa ignori complet asa zisul stat. Nu trebuie sa ai nici o baza in el. Iti pui deoparte cash care sa nu fie in banca, si iei lunar din el pana crapi. Daca crapi mai devreme dau cash-ul copiilor. Daca ai stransi la 60 de ani 100.000 de euro, vei trai bine merci din ei pana la moarte. Mai ales ca speranta de viata este statistic vorbind putin peste 70 de ani.
1. Sunt 5,22 mil. pensionari ; se iese la pensie la 63 ani ( varsta medie ) si se traieste pana la 75 ani (medie) ; deci in sistem ies anual circa 435.000 pensionari; ( 5.220.000 : 12 ani = 435.000 pens/ an) ;
2. In sistem de pensii intra anual un numar de cca. 145.000 pensionari ( sunt circa 5.800.000 salariati , care lucreaza in medie 40 de ani , deci 5.800.000 sal: 40 ani= 145.000 salaiati se pensioneaza anual ) .
3. Facem diferenta intre iesiri si intrari in sistem si obtinem 435.000 pens. ies/an - 145.000 pens. intra/an = 290.000pens. este numarul cu care nr.de pens. in plata va scdea an dupa an ; deci balanta se va echilibra cam cand 2.66 salariati vor da pensie pt un pensionar. ; adica vor fi cam 2.200.000 de pensionari ceea ce se va intampla cam dupa 12,5 ani ; va las placerea de a afla cu se ajunge la acest nr. de ani . Multa sanatate si nu mai confundati nr. de nascuti cu nr..de cei care au muncit si contribuit in Romania.
2) cei care au rămas, din 1990-2000, majoritatea au lucrat la negru sau pe salariu minim plus bonuri de masă- deci nu vor face presiune pe pensii, vor avea vechime incompletă și pensie minimă, 640 lei.
3) singura problemă va fi cu pensiile speciale, care vor depăsi însumate, fondul de pensii normale, în 10-15 ani.
Dimpotrivă e posibil ca ei după ce au trimis în România tot timpul bani, la pensie să se întoarcă acasă și să-si mănânce de afară în țară, fiind viața mai ieftină.
persoana și depus dosarul în Canada, care a ajuns în Romania, pt perioada lucrată de 12 ani , cu facultate cu tot și a primit o pensie de 500 lei pe card, la o bancă din Romania. Putea alege să inse trimită în Canada, conform convenției între state.
Din Canada beneficiază de pensia de vârstă fixă de la stat pt toți peste 65 de ani și pensia de la fostul servici.
Toate se cumulează si se declară la venituri pt impozitare.
Poți să dai alt caz concret, în care eventual acea pensie din Romania să devină una egală cu cea din strainâtate? Sau invers?
Daca ai lucrat 10 de ani in Canada, ti se adauga la vechimea, de 6 ani sa zicem, din Rom si treci astfel de pragul de 15 si devi eligibil pentru pensie in Rom, putzina cata e. In plus, ei si pentru ce ai lucrat in Canada, de la canadieni. Ca sa stie toti romanii, pensia de la stat din Canada e mica: maximum EUR 1000 pe luna, daca ai lucrat 40 de ani.
Pentru toti cei care au cotizat , nu este o problema pentru stat , la modul in care plateste pensiile , va avea bani si peste 50 de ani! Problema este ca din banii lor , se platesc pensiile minime, si ale celor care nu au cotizat ( vezi servicile speciale , armata si politia ....)
"Decretel" nu are de ce sa fie folosit nici in titlu nici in cuprins ,este folosit periorativ si nu serveste decat intereselor brauseleze de a jigni ,complexa, induce angoase si fallii intre generatii.
Jenant cu valoare adaugata.
#JeSouisSaMaAfluInTreaba.
Se fura de când m-a știu pe lume
Minciuna și hoția face parte din cultura românească ...Comuniștii au mințit și furat 45 de ani, Nimeni nu scotea o vorba ca erai la Jilava sau la Gherla....
Sistemul continua deoarece tot comuniști sunt la putere ( sub un nume mai modern)
Se perpetuează sistemul și, din păcate au rămas putini oameni cu conștiința in țara , ei sunt fără putere sa schimbe ceva...
Păcat de aceasta frumoasa țărișoară ....intr-o zi va dispare .
Opriți Hoții ... când se mai poate ?!?!
Dar populatia activa scade procentual... este si o intrebare necesara in timpul alegerilor. Ca tot veni vorba de planuri de viitor.
"Democratii euroatlantici" pe care tu ii acuzi conform instructiunilor partidului, ne pun la dispozitie miliarde de euro pe care PSD evita sa-i cheltuiasca pentru ca: 1. Nu pot fi furati. 2. I-ar face pe oameni independenti de PSD.
Vezi aici: https://cohesiondata.ec.europa.eu/countries/RO
Esti un om cu adevarat rau si ticalos. Cum e viata fara constiinta?
Motivul pentru care PSD a cumparat armament din SUA a fost pentru a-i placa pe americani, astfel incat sa-l lase pe Dragnea sa fie dictator. In ciuda acestor lucruri, SUA deja a reclamat instituirea statului mafiot in Romania.
Nu e obligatoriu ca PSD sa cumpere armament rusesc pentru a se face presh si in fatza rusilor, oligarhia e omniprezenta in regiunea noastra:
https://www.g4media.ro/oamenii-lui-gabriel-comanescu-promovati-in-posturi-cheie-de-premierul-dancila-comanescu-romanul-cu-cele-mai-mari-contracte-in-rusia.html
REPET - toate cele 19 guverne de după 1990 au furat ban public și fondurile de pensii, indiferent de insignă. NU am preferinte la NICIUN partid , toate sunt pt. mine la fel de mafiotice.
fondurile de pensii vor fi demne de numele "privat" cand vor reusi sa convinga un singur mushteriu, unul! sa transfere macar un ban in fondul lor de pensii.
pana atunci vor ramane milogii statului, recte al cotizatiilor sociale colectate de acesta.