Cei opt ani în care s-a aflat la putere, prim-ministrul ungar Viktor Orban, marele câștigător al alegerilor de duminică, au fost însoțiți de ample discuții cu privire la unele din inițiativele premierului, deloc bine primite de către apărătorii drepturilor omului și a partenerilor săi europeni, noteaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Acapararea puterilor Statului

Începând cu 2010, Orban a început o vastă revizuire a Constituțiiei, scoțând în evidență valorile "creștinismului" și "familiei tradiționale".

De asemenea, reforma sporește controlul guvernului asupra justiției și cimentează puterea partidului lui Fidesz în toate instituțiile. Se creează o autoritate media, care poate sancționa organele de presă pentru difuzarea informațiilor "nefondate".

Washingtonul este alarmat de "situația democrației în Ungaria" și UE încearcă, fără succes, să obțină concesii din partea Budapestei.

  • "Orbanomics"

Autoclamat campion al unei economii "illiberale", Viktor Orban a asigurat de asemenea controlul de facto al Băncii Centrale. Atacurile împotriva independenței acestuia din urmă au dus, la sfârșitul anului 2011, la o suspendare a negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Guvernul adoptă o serie de legi care duc la creșterea taxării băncilor mari, toate străine. Ca urmare a creșterii francului elvețian în 2015, a impus un curs de schimb favorabil pentru mulți cetățeni maghiari care se împrumutaseră în această monedă.

Cu o creștere de 4% în 2017 și o rată a șomajului la un nivel istoric scăzut (3,8% în decembrie), Ungaria se bucură astăzi de un dinamism economic incontestabil, parțial datorită fondurilor structurale europene.

  • Cortina de fier și xenofobia

Ostili primirii de imigranți, Orban a spus că aceștia amenință să „dizolve“ identitatea Ungariei și a întregii Europe.Orban a ridicat în 2015 un gard ghimpată de mai multe sute de kilometri la granița cu Serbia și Croația, adoptând una dintre cele mai restrictive legislații din Europa privind dreptul la azil pe teritoriul maghiar.

El se opune planului de distribuire a refugiaților în UE adoptat de statele membre și organizează, în octombrie 2016, un referendum pe această temă. Mii de postere care pun pe picior de egalitate imigranții cu terorismul sunt afișate pe străzi.

In asemenea condiții, evident că votul "Nu - primirii imigranților” predomină, dar participarea la vot este insuficientă pentru ca referendumul să fie validat.

Întreaga campanie a lui Viktor Orban pentru alegerile legislative s-a axat pe "amenințarea vitală" reprezentată de "invazia migratorie".

  • Viktor, Vladimir și Visegrad

Primul ministru este un admirator declarat al lui Vladimir Putin, pe care l-a și primit de două ori în 2017.

Ungaria a semnat, de asemenea, în 2014 un împrumut controversat cu Rusia pentru finanțarea extinderii singurei centrale nucleare din Ungaria. În același an, Orban a citat Rusia ca model pentru "statul său non-liberal".

Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, guvernul maghiar a fost inspirat de unele metode ale lui Putin, atacând instituții independente, ONG-uri și libertatea presei.

Viktor Orban a sprijinit reactivarea alianței regionale a Grupului de la Vișegrad, ai cărei membri -- Ungaria, Polonia, Republica Cehă, și Slovacia- sunt uniți prin ostilitatea lor privind acceptarea de migranți și care și în mod regulat sunt considerați ”scandalagii” UE.

  • Obsesia Georges Soros

În afară de imigranți, companiile străine, Comisia Europeană și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Viktor Orban, și-a orientat răzbunarea și împotriva miliardarului american de origine maghiara George Soros, care este văzut în ultimele luni ca fiind inamicul numărul unu al Ungariei.

Potrivit prim-ministrului, Soros vrea să inunde Ungaria și Europa cu musulmani și imigranți africani, iar organizațiile pe care le finanțează - inclusiv prestigioasa Central European University din Budapesta - sunt doar un mijloc prin care acest lucru să se concretizeze.

În vara anului 2017, fața finantatorului, flancată de avertismente adresate populației, a fost afișată pe întreg teritoriul Ungariei, iar un nou proiect de lege intitulat "Stop Soros" dorește să facă viața și mai dificilă pentru ONG-uri.