Exporturile din primele două luni ale României au fost de aproape 11 miliarde de euro. Partea proastă e că am importat mărfuri de peste 12,5 miliarde de euro
În luna februarie 2018 exporturile au însumat 5,45 mld. euro, iar importurile au fost de 6,33 mld. euro, rezultând un deficit de 882,5 milioane euro.
În perioada 1.I-28.II 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,7% la export şi 37,1% la import) şi alte produse manufacturate ) (32,0% la export şi respectiv 30,7% la import).
În raport cu mărimea populației României, exportul de bunuri și servicii la finele anului 2017 era de 3.130 euro/locuitor, nivel situat la doar circa un sfert din media Uniunii Europene (11.600 euro/locuitor), respectiv chiar mai puțin, în comparație cu statele dezvoltate din UE (12.937 euro/locuitor). Comparativ cu statele membre UE, România se situa pe ultimul loc la acest indicator, fiind devansată și de Bulgaria (3.846 euro/locuitor), ceea ce face dificilă recuperarea decalajelor în această privință.

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Care face parte din aceesi categorie cu datoria externa a lui ceasca. Pentru ca fara datorie externa romania a reusit sa devina cea mai saraca tara din europa si printre cele mai sarace din lume in timp ce tarile cu cele mai mari datorii erau si cele mai bogate!
Iar asta cu deficitul extern e la fel o gogoasa, De fapt foarte putine tari exporta mai mult decat importa. De exemplu sua are deficit comercial de vreo 45 de miliarde dolari lunar. Si care-i problema?
De fapt importurile ajuta la cresterea economica in aceesi masura ca exporturile. Si creeaza locuri de munca de asemenea: transporturi, logistica, vanzari etc.
In timp ce unul care si-a cumparat un strung si trage targa pe uscat si se chinue vai de capul lui si poate mai si da faliment si lasa datorii pe la furnizori si clienti ce beneficii aduce tarii?
Iar aia cu comertul e chiar tare, tu pe ce lume traiesti? Adica cei care fac productie sunt mai bogati decat cei care fac comert?
Auzi, cica pune mana pe o carte! Dupa cele scrise de tine ma intreb daca tu ai vazut vreodata vreo carte de aproape!
2. Nu toate statele au deficit comercial, ci doar unele. Per total suma deficitelor trebuie sa fie 0.
3 In UE suntem in top3 la deficit comercial: http://www.business24.ro/macroeconomie/crestere-economica/romania-a-ramas-pe-minus-cu-1-4-miliarde-de-euro-la-sfarsitul-lui-2017-1593789?utm_source=business24.ro-Cross&utm_medium=Romania+a+ramas+%3Ci%3Epe+minus%3C%2Fi%3E+cu+1%2C4+miliarde+de+euro+la+sfarsitul+lui+2017&utm_campaign=Interpromo
4. Comparatia cu SUA e totalmente fortata. SUA importa tiparind dolari, noi cu RONi nu cumparam din afara mai nimic. Asha ca spre deosebire de SUA noi trebuie sa ne finantam altfel deficitul altfel decit tiparind lei.
5. deficitul comercial in sine nu e neaparat ceva rau. Daca importi tehnologie ca sa produci la anul si sa exporti e foarte bine. Daca importi produse de consum finit, nu e bine. Iar pragmatic, asta se va vedea in cursul de schimb, care va avea tendinta sa scada pin la nivelul la care sa elimine deficitul. Cind in tara intra 11 mld eur is ies 12.5, in mod natural apare o criza de euro pe piata bancara, iar cursul de schomb va creste.
Si nici macar teoria cu criza bancara si euroii nu sta in picioare. Romania are cea mai mare rezerva valutara din ultimii 50 de ani desi in ultimii 30 a tot fost pe deficite! Ca sa nu mai vorbim de valuta detinuta de populatie (multe, multe miliarde), care populatie n-a mai avut valuta cam din 1945 toamna!
PS. Da, ma pricep la economie!
PSS. Chiar si la un BM nou cheltuielile incep exact din secunda din care a iesit din parcarea magazinului de BM-uri.
In primul rand asigurarea, apoi poate un inprumut la banca, apoi o benzina, mai un bec, mai un cauciuc, mai o spalare erc, si deja sunt o groaza de oameni care lucreaza pentru toate astea.
PLUS TAXE-le la stat! Incepand cu TVA si alte impozite si acareturi! Si crezi ca dupa 2 sau 3 ani BM-ul ala merge la fier vechi? Nu, va mai circula vreo 10-20 de ani in care cheltuiele vor creste exponential, deci economia va profita cel putin 20 de ani!
Pe langa toate astea povestile alea cu cumpararea unui utilaj si bla, bla, bla sunt doar povesti din cartile dupa care se studia la ASE-ul comunist.
Cit despre rezerva BNR, ea s-a format in perioada in care piata era inundata de euro, fie prin fonduri de pre-aderare, fie prin fonduri de aderare, fie prin imprumuturi in valuta, valuta care ulterior ajunge pe piata valutara in exces.
Cit despre BMW, n-a zis nimeni ca nu produce cheltuieli si nu duce la ceva activitate economica. Doar ca activitatea aia economica va fi preponderent cu piese de import, deci stimulind economia altora. Pe cind o fabrica de facut cutii de pizza da de munca constant la citeva zeci de persoane, inlocuieste cartoanele importate (care au dezavantajul transportului), si genereaza mult mai multe beneficii economiei decit ce produce service-ul BMW-ului. Da' na, pentru unii e mai greu de inteles cum functioneaza economia...
maşini şi echipamente de transport (48,7% la export şi 37,1% la import) şi alte produse manufacturate ) (32,0% la export şi respectiv 30,7% la import).
Deci cel putin pe categoriile astea doua, care insumate fac 80% din exporturi, si care nu-s materii prime, avem excedent.
Probleme mari avem in agricultura, spre exemplu, unde exportam prea putin produs finit, dar in rest la capitolul asta sptam bine.
Deficitul actual de dat strict de salarii marite aiurea, fara fundament economic, salarii ncare s-au dus pe consum din import.
La maşini şi echipamente de transport avem excedent gramada. Nu producem noi BMW sau Audi, dar avem nenumarate fabricute care produc piese pentru ele.Prin ardeal e plin de din astea.
Iarasi, majoritatea electronicelor si electrocasnicelor sunt produse altundeva, dar avem sectorul IT care lucreaza in R&D pentru ele, avem Continental care proiecteaza sisteme electronice pentru automotive, avem Delphi care produce injectoare de masini pentru americani, Infineon care proiecteaza sisteme de siguranta, si tot asha.
Intr-adevar, in domeniul alimentar stam rau, desi si aici, e greu sa te bati cu spaniolul, italianul, turcul sau egipteanul la produs legume iarna, cind ala produce bine-mersi in sera, ca-s 10-15 grade afara, iar tu tre sa incalzesti sera de la -10 grade. Si mai stam rau in in domeniul confectiilor, unde producem putin, si ce producem exportam, si importam chestii ieftine si proaste.
Ingrijoratoare sunt volumele relativ reduse de comert exterior si structura acestora, care depinde de cativa operatori in mare masura.