Pe scurt: în primele două luni românii au cheltuit prin magazine și la benzinării aproape 28 de miliarde de lei, din care 11 miliarde s-au dus doar pe mâncare, băuturi și tutun, arată datele transmise la solicitarea HotNews de către oficialii Institutului Național de Statistică. Peste 3 miliarde de lei s-au evaporat în ianuarie și februarie pe parfumuri, produse cosmetice și în farmacii și peste 6 miliarde pe combustibili. Consumul privat a contribuit cu 70% la producția economică, măsurată prin intermediul Produsul Intern Brut.

HotNews.roFoto: Hotnews

E drept că ponderea cheltuielilor făcute în ianuarie și februarie în totalul cheltuielilor de consum anuale este de puțin peste 6% și respectiv aproape de 7%. Lunile cu cele mai mari cheltuieli de consum sunt august (perioada de concedii) și decembrie (tradiționala lună a cadourilor), potrivit unor calcule HotNews făcute în baza seriilor de date puse la dispoziție de INSSE.

Cheltuielile de consum sunt măsurate prin intermediul vânzărilor cu amănuntul, care ne mai arată și cât de mult consumăm pentru consumul imediat față de economiile pe care le-am putea face pentru viitor. Un nivel mai mare al consumului se traduc printr-o creștere mai mare a PIB-ului pe termen scurt. Pe de altă parte, o rată mai mare a economisirii este bună pentru sănătatea economiei pe termen lung. Asta și pentru că băncile folosesc economiile poipulației pentru a finanța firmele și populația prin canalul creditelor.

Analiștii folosesc acest indicator (vânzările cu amănuntul) pentru a înțelege obiceiurile de cumpărare ale populației. De exemplu, el arată și cum se schimbă comportamentul la cumpărare ca răspuns la modificarea prețurilor.

”Vânzările din comerțul cu amănuntul s-au ajustat cu 2.3% lună/lună în februarie, dinamica anuală decelerând la 5%”, arată un raport transmis marți de economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Radulescu. Potrivit documentului citat, evoluția confirmă schimbarea de tendință în sfera consumului privat (principala componentă a PIB), la care au contribuit mai mulți factori, printre care accelerarea inflației, incertitudinile din sfera politicii economice (cu impact asupra încrederii consumatorilor) și faza de maturitate din piața forței de muncă, piața creditului și piața imobiliară. Datele INS indică creșterea veniturilor populației cu 4.2% trimestru/trimestru și cu 15.7% an/an la 3,569 RON în T4 2017. Cheltuielile au urcat cu un ritm trimestrial de 6.1% (și cu 13.7% an/an) la 3,061 RON. ”Rata de economisire a scăzut la 14.2% (minimul din T4 2016), ceea ce exprimă premise de decelerare pentru consum pe termen scurt”, mai arată raportul BT.

De notat că între consumul privat și PIB există o corelație directă, în sensul că o creștere cu un milion de lei a consumului privat duce la o creștere a PIB cu aproximativ 1,250675 milioane lei, potrivitunei cercetări publicate în Revista de Statistică