Ministrul Muncii, d-na Olguța Vasilescu a ieșit miercuri public ca să explice de ce salariile din sănătate și asistență socială au scăzut în februarie față de ianuarie. Domnia sa a explicat că salariile comunicate de INS pentru februarie se referă de fapt la luna ianuarie, care a avut 11 zile nelucrătoare și că e normal în asemenea condiții să ai și salariul mai mic. "Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale din luna februarie sunt normale, în condiţiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare. Vreau să vă spun că e normal să se întâmple acest lucru, dat fiind faptul că în luna ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare”, scrie news.ro. Ei, o asemenea gafă nu trebuie lăsată să se propage, fiind o prostie.

Lia Olguta VasilescuFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

Prima precizare:

  • Salariile comunicate miercuri de Institutul Național de Statistica privind castigul salarial mediu brut si net din luna februarie NU se refera la ianuarie, ci chiar la februarie

Dacă vă uitați lacomunicatul anterior (salariile pe ianuarie) veți vedea că în ianuarie salariile au fost mai mici decât în decembrie, și e normal să fie așa, întrucât în decembrie s-au mai acordat premii și sporuri. După logica Dvs, comunicatul pe ianuarie ar fi trebuit să se refere la decembrie, iar salariile nu aveau cum să scadă. Deci rețineți, cu tot respectul: comunicatul INS privind salariile din februarie se referă chiar la salariile din februarie

A doua precizare:

  • Luna ianuarie a avut 3 zile nelucrătoare în plus față de altă lună, nu 11...

Sâmbetele și duminicile nu se iau în calcul pentru că în nicio lună din an acestea nu sunt luate în calculul salarial potrivit modelului folosit de INS. Dealtfel, atunci când sezonalitatea afectează rezultatul final, Statistica transmite datele pe serii brute și separat, pe serii afectate de sezonalitate. Nu e cazul aici.

Și o ultimă precizare:

  • Există explicații pentru aceste scăderi, dar ele sunt de cu totul altă natură decât cele invocate în mod regretabil de Dvs!

Una dintre explicațiile scăderilor salariale au fost cauzate de angajările de personal cu salarii mici, care duc media salariilor mai jos. O altă explicație poate să țină de faptul că pentru anumite activități auxiliare din sănătate și asistență plata se face nu lunar, ci o dată la 2-3 luni, cumulat. Iar datorită efectului de bază, în statistici poate apărea o scădere.

Dar, realitatea rămâne asta: în februarie, salariile în sănătate și asistență socială AU SCĂZUT, doamna ministru! Important e cum comunicăm asta public, în mod corect.

Că de fake news e plină lumea, ați văzut....