Modificări importante ale Codului Muncii: de la definirea muncii nedeclarate la încheierea contractului individual de muncă/ Vezi în text documentul oficial

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2018, 14:13 Economie | Finanţe & Bănci


Codul Muncii a fost upgradat acum doua zile
Foto: sxc.hu
În urmă cu două zile a apărut în Monitorul Oficial Legea nr. 88/2018,  care aduce noi obligații privind respectarea legislației muncii, respectiv modifică Codul muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificări ulterioare. O primă modificare a reprezintă definirea muncii nedeclarate, iar o alta vizează încheierea contractului individual de muncă.

Munca nedeclarată  reprezintă:
 • primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
 • primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţi.

O altă modificare
o constă încheierea contractului individual de muncă. Aceasta se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.

Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se  transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru.

Pentru salariaţii mobili şi salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu, angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia.

Zilele libere pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Notă: Legea nr. 88/2018 sancționează angajatorii cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană cu care acesta nu are încheiat un contract de muncă, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei se sancționează și angajatorii care primesc la muncă una sau mai multe persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, precum și primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat.

 • Primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale  de  muncă  cu  timp  parţial se sancționează cu  amendă  de  10.000  lei  pentru  fiecare  persoană  astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.
Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 48 de ore de la  data  încheierii  procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din amenda, inspectorul de muncă făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

În cazul constatării săvârşirii uneia dintre faptele prevăzute mai sus, inspectorul de muncă dispune măsura sistării activităţii locului de muncă organizat, supus controlului, în condiţiile stabilite în procedura de sistare elaborată de Inspecţia Muncii şi aprobată prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale.

Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale, în condiţiile legii, şi numai după ce a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii prin încheierea contractului  individual  de muncă,  transmiterea  elementelor  contractului  individual  de  muncă  în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi prezentarea documentelor care dovedesc plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pentru perioada în care a prestat activitate nedeclarată. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Bența.
 
Reluarea activităţii cu încălcarea dispoziţiilor de mai sus constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5679 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Nu mai bine muncim noi AFARA ? (Joi, 12 aprilie 2018, 22:31)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Sa nu mai aiba clica de penali bani din taxele si impozitele mele ?
  Ramaneti voi aici in romanica cu toti spalatii aia pe creier care balesc zi de zi pe televiziunile infractorilor felix si ghita !!!
 • -1 (1 vot)    
  Legi (Vineri, 13 aprilie 2018, 10:39)

  teo4ro [utilizator]

  Ma intreb daca se poate sa avem macar o lege in tara asta care sa nu aiba nici o chichitza cretina gandita cu picioarele?

  De ce dracu obligi prin lege ca unica limba a contractului de munca sa fie limba romana? De ce era asa de greu sa specifici ca in cazul in care angajatul este de alta nationalitate, contractul trebuie sa fie si in limba materna a acestuia?
 • 0 (0 voturi)    
  Paianjenii de pe (Vineri, 13 aprilie 2018, 13:49)

  Alfabetix [utilizator]

  ITM online nu ii mai scutura nimeni?!
  Cel mai arhaic sistem de evidenta a salariatilor facut in copilaria IT-ului romanesc a ramas neschimbat de cand s-a renuntat la carnetele de munca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by