Inflația - inamicul nevăzut al Guvernului și al BNR- a urcat la 5%. Ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi și de ce ar trebui să ne îngrijorăm?

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2018, 15:24 Economie | Finanţe & Bănci


Marea dilema este cum sa misti preturile in sus sau in jos
Foto: sxc.hu
Sâmbătă am fost în piața Cultural, de unde-mi fac săptămânal achizițiile de produse agricole. Leușteanul se făcuse 4 lei, ceea ce mi s-a părut foarte mult. Dar am încurajat acest preț cumpărând 4 legături. Pentru roșiile românești făcute în seră am plătit cu 3 lei mai mult pe kilogram. Mi-a explicat vânzătorul că i s-a scumpit gazul, dar și transportul în Capitală. Am plătit pentru că voiam să mănânc roșii. Creșterea prețurilor, măsurată prin inflație, este de fapt marea necunoscută atât a Băncii Naționale, cât și a Guvernului: niciuna dintre aceste instituții nu știu foarte bine ce anume o cauzează, ce anume trebuie cu adevărat luat în calcul atunci când o măsori, ce înseamnă o inflație ”corectă” și, mai ales, cum poți s-o miști în sus sau în jos.

Primul principiu al unui război este "cunoaște-ți inamicul", scrie un editorialist al Bloomberg. Dar nu întotdeauna acest lucru e posibil.

Atunci când Isărescu și ceilalți membri ai CA din BNR cresc dobânda cheie de teama supraîncălzirii economiei, trebuie spus că sunt multe lucruri pe care nu le cunosc despre inflație. Băncile centrale de multe ori conduc în orb bătălia cu inflația.

Daniel Tarullo,fost membru al boardului FED,  într-un mesaj transmis către Brookings Institution în octombrie 2017 (după ce demisionase) admitea că nu există o teorie a dinamicii inflației care să funcționeze suficient de bine pentru a putea fi utilizată în timp real de politica monetară.

Imaginați-vă Banca Centrală ca pe un bucătar care stă cu mâna încleștată pe butonul care reglează nivelul flăcării gazului de sub oală. Dacă economia nu reacționează, bucătarul face flacăra mai mare. Dacă economia dă în clocot, dă flacăra la mai mic.

Numai că apare și aici o problemă: în oală ai și carne și cartofi și ceapă. Unele fierb mai repede decât altele iar o flacără mică (sau mare) le ajută pe unele dar le face praf pe altele. Exact ca în domeniul prețurilor. Prețurile nu se mișcă la unison!

Ceea ce Institutul Național de Statistică definește ca fijnd inflația, este doar o medie ponderată a creșterii și scăderii prețurilor tuturor bunurilor și serviciilor dintr-un coș care reflectă cheltuielile tuturor românilor. Aceste prețuri se modifică din mai multe motive, inclusiv datorită evoluției tehnologiei, preferințelor consumatorilor dar și din cauza costurilor importurilor (prin cursul de schimb).

De asemenea, oamenii percep diferit inflația. Detalii, aici.

 • Cum ”citesc” bancherii  comunicatul de joi al INS
Banca Transilvania: Astazi Institutul National de Statistica (INS) a comunicat evolutia preturilor de consum in luna martie. Statisticile confirma tendinta ascendenta a inflatiei, determinata de o serie de factori, de partea ofertei (liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze naturale si majorarea cotatiilor internationale la titei) si din sfera cererii (dinamica economiei la un ritm peste potential).

Astfel, preturile de consum au crescut cu 0.29% luna/luna in martie.

Preturile la bunuri alimentare (33.15% din cosul de consum) au urcat cu 0.48% in martie fata de februarie, evidentiindu-se majorarea preturilor la legume/conserve din legume si la fructe/conserve din fructe cu ritmuri lunare de 2.21%, respectiv 3.32%.

De asemenea, preturile la marfuri nealimentare (45.99% din cosul de consum) au crescut cu 0.15% luna/luna in martie: preturile la energie electrica si combustibili au consemnat ritmuri lunare de 0.15%, respectiv 0.13%.
Nu in ultimul rand, tarifele la servicii (20.86% din cosul de consum) s-au majorat cu un ritm lunar de 0.3% in martie, notandu-se cresterile de preturi la apa/canal/salubritate, restaurante/cafenele/cantine si transport interurban cu dinamici luna/luna de 0.35%, 0.40%, respectiv 0.50%.

Inflatia anuala a accelerat de la 4.72% in februarie la 4.95% in martie, cel mai ridicat nivel din iunie 2013.
Preturile la bunuri alimentare au crescut cu 4.01% an/an, cel mai ridicat ritm din luna decembrie 2017.

De asemenea, preturile la marfuri nealimentare au accelerat de la 6.27% an/an in februarie la 6.57% an/an in martie (nivelul maxim din iunie 2011).
Nu in ultimul rand, tarifele la servicii au crescut cu 2.9% an/an in martie, in usoara decelerare de la 2.92% an/an in februarie.

Pe indicele armonizat UE inflatia a accelerat de la 3.8% an/an in februarie la 4.0% an/an in martie, in linie cu previziunile din scenariul nostru central.
In trimestrul I inflatia s-a situat la 4.7% an/an (3.7% an/an pe indicele armonizat UE), evolutie determinata de: dinamica economiei la un ritm peste potential, liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze naturale, majorarea cotatiilor internationale la titei (in medie cu peste 23% an/an) si deprecierea monedei nationale.

Mentinem prognozele privind dinamica preturilor de consum pe termen scurt si mediu, dat fiind ca evolutia din martie a confirmat scenariul nostru. Astfel, ne asteptam ca inflatia medie anuala (pe indicele armonizat UE) sa accelereze de la 1.1% in 2017 la 3.4% in 2018. Pentru 2019 si 2020 previzionam decelerarea acestui indicator spre valori medii anuale de 2.9%, respectiv 2.6%.

Date fiind perspectivele privind dinamica preturilor de consum, a economiei si tensiunile din sfera echilibrului macroeconomic previzionam ca banca centrala va continua ciclul monetar post-criza in trimestrele urmatoare, rata de dobanda de referinta putand sa depaseasca 3% la final de 2018

BCR:  Similar cu lunile precedente, prețul produselor alimentare a înregistrat cea mai mare creștere în termeni lunari (+ 0,48% m / m), determinată de prețurile volatile ale fructelor și legumelor. Componenta externă a produselor alimentare proaspete a jucat un rol important. Prețul serviciilor a crescut cu 0,3% m / m în luna martie, în timp ce produsele nealimentare si-au temperat creșterea la 0,15% m / m.
 
Inflația CORE2 ajustată, monitorizată de banca centrală, a atins nivelul de 3% în martie, de la 2,9% în februarie. Inflația de bază a înregistrat o creștere constantă în ultimele luni și acest lucru ar putea complica procesul de luare a deciziilor privind politica monetară la următoarea reuniune de politicămonetară care va avea loc în luna mai, când BNR va publica și noul raport privind inflația.
Credem că rata inflației IPC va continua să crească în aprilie, datorită majorării anunțate recent a prețului gazelor naturale și a prețurilor la tutun. Aprilie ar puteasă reprezinte un maxim pentru inflația anuală, prognozată la 5,2%. Inflația anualizată ar trebui să rămână la niveluri înalte până în toamnă și să scadă în perioada noiembrie - decembrie, dar notăm o depășire marginală a acestei limite la sfârșitul anului.
 
De asemenea, am revizuit marginal prognozele noastre pentru inflația din decembrie 2018, de la 3,6% la 3,7%. Considerăm, de asemenea, că rezultatul final pentru acest an fiind puternic dependent de recolta agricolă din acest an și de ritmul creșterii prețurilor administrate, în timp ce evoluția prețurilor petrolului oferă o altă sursă de incertitudine, având în vedere tendința de creștere asociată cu contextul geopolitic supraîncălzit.
 
Piraeus Bank: Rata lunara a inflatiei a fost  aproape de asteptarile pietei la 0.29% facand ca rata anuala sa urce la 4.95% de la 4.72% in februarie. Preturile produselor alimentare au avut cea mai mare crestere lunara (de 0.48%) urmate de cele ale serviciilor (in urcare cu 0.30% fata de februarie) si de produsele nealimentare, in crestere cu 0.15%.

Conform Institutului National de Statistica, productia industriala a continuat sa scada in februarie. Dupa declinul de 2.8% fata de luna anterioara, postat in ianuarie, in cea de-a doua luna a anului productia industriala a scazut cu 0.7% MoM crescand insa cu 6.7% fata de cea din februarie 2017. Industria prelucratoare a fost cea care a determinat scaderea, productia in acest sector scazand cu 2.5% fata de ianuarie, in timp ce in sectorul energetic si in cel extractiv s-au inregistrat cresteri de 5.8% respectiv de 3.2%.

 • Consecințele creșterii prețurilor (în România):

Pentru Guvern: erodează creșterile salariale promise prin intermediul programului de guvernare. Dă apă la moară atacurilor la BNR, instituție văzută în mod fundamental greșit ca fiind anti-Guvern.Duce la nemulțumiri și potențiale ieșiri în stradă.

Pentru BNR: Îi sporește vulnerabilitatea în fața atacurilor Guvernului. Îi pune în fața unui scenariu (puțin probabil la această oră) de a rata ținta de inflație.

Pentru români: Îi pune în fațascenariului creșterii dobânzilor la credite (prin majorarea dobânzii cheie -focul de sub oală și a alinierii ROBOR, care dă semnalul în materie de dobânzi la împrumuturi), le reduce puterea de cumpărare și le ”mănâncă” din salarii.

Nimeni nu câștigă, asta e clar. Ceea ce nu este clar e faptul că deși PSD pare să nu înțeleagă din mecanismele de funcționare ale economie, continuă să se încăpățâneze în luarea de măsuri totalmente deraiate de la orice logică economică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6961 vizualizari

 • +22 (24 voturi)    
  incep a aparea rezultatele (Joi, 12 aprilie 2018, 15:45)

  Ingwar [utilizator]

  idiotii care considera ca PSDul lea marit salariile cu 200-300lei trebue sa inteleaga ca inflatia de 5% neutralizeaza orice crestere salariala, ba mai mult va ia din buzunarul propriu. nu mai zic de cei din IT care au pierdut pina la 25% din salariu. batae de joc
  • -3 (7 voturi)    
   deci salariile au scazut dar inflatia a crescut :) (Vineri, 13 aprilie 2018, 11:00)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

   tot aud ca au scazut salariile, in cel mai bun caz ar fi crescut la unii cu sume foarte mici.
   apoi aud da inflatia a crescut din cauza cresterilor salariale.
   sigur votantii sunt de vina, nu opozitia :))
 • +24 (24 voturi)    
  lasa ca... (Joi, 12 aprilie 2018, 15:46)

  liviu_ [utilizator]

  a dat OUG vaselica pentru a trece INS in subordinea guvernului...
  o sa avem 0 inflatie, 0 deficit, dar in mod surprinzator euro o sa ajunga la 7-8 lei...

  PS: si cincinalu in 4 ani... neaaparat!
  • 0 (0 voturi)    
   ei - nu mai merge cum... (Vineri, 13 aprilie 2018, 12:12)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   A fost odata!

   Pot sa ncerce dansii dar evropenii au inteles de la gretzi cum este cu raportarile astea manarite...

   Nu se mai poate minti- ghinion!
 • +23 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 aprilie 2018, 15:53)

  [anonim]

 • -12 (20 voturi)    
  cine a dus in sus euro? (Joi, 12 aprilie 2018, 16:39)

  vodatepes [utilizator]

  Cine a dus in sus euro? Intr-o tara in care importam peste 80 % din ce consumam cursul euro este fff important. Cine a facut presiune pe euro? Cand tot ce cumparam se raporteaza la euro te intrebi de unde vine nebunia asta? Pai au disparut 1.5 miliarde de euro de pe piata. Daca dispare marfa de pe piata automat ca pretul marfi care ramine disponibila creste. Parca asa spune o lege simpla economica. Pai daca tu BNR ai strans cu peste 1.5 miliarde de euro de pe piata desi nu aveai nevoie automat ca ai facut presiune pe euro, iar importatori au trebuit sa cumpere mai scump euro si automat a trebuit sa recupereze lei platiti. De unde? Prin pret. Se ridica pretul creste inflatia. Asa ca luati ultimul raport al BNR sa vedeti cum au strans peste plan 1.5 miliarde de euro de pe piata desi nu aveau nevoie si acum Isarescu trimite scrisori lu ala vine la comisi bla bla bla . A comis o si urat de tot.
  • +12 (12 voturi)    
   Pai e foarte simplu : (Joi, 12 aprilie 2018, 21:03)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   cursul de schimb se stabileste ca orice pret , in functie de cerere si oferta.Daca importam 80% din ce consumam si deficitul comercial e de 1.6 mld. euro doar pe primele doua luni ale anului , e logic sa creasca cursul din moment ce cererea e mult mai mare decat oferta.Daca aveam excedent commercial , adica daca exportam mai mult decat importam atunci cursul era in scadere pt. ca erau mai multi euro pe piata. Logic , nu?
   • +1 (1 vot)    
    Logic, insa doar pentru unii si anume (Vineri, 13 aprilie 2018, 13:05)

    CaiusCosades [utilizator] i-a raspuns lui kokos

    doar pentru aceia ale caror capete nu-s pe post de dopuri ca sa nu le ploua in gat :)
    PSD-istii si simpatizantii lor nu sunt inclusi in categoria de mai sus.
  • 0 (0 voturi)    
   bre omule nu ai inteles... (Vineri, 13 aprilie 2018, 12:29)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Omule preturile au crescut pentru ca exista presiunea banilor cre circula si rumanul vrea sa cumpere...

   Nu ca BNR-ul a strans banii - BNR-ul isi facu datoria. Di vina sunt consumatorii care er si cer si atunci sa satisfaci cererea cer valuta sa aduci din afara pentru ca oferta ta interna este mica cat o... de furnica...

   mai intai rumanul a bagat mai mult la mat - au crescut importurile la produsele alimentare ca rumanii "nu mai stie" sa cultive pe terenurile din RO...

   Dupe rumanul a vrut sa isi ia plasma, masina noua si alte acareturi si iarasi au crescut importurile...

   Ieconomia din RO nu mai poate duce presiunea asta creata de o cerere cu mai mare decat poate furniza , li s-au incalzit rau de tot bujiile rumanilor care deja vedeau RO ca America...- unii economisti au spus de mult ca PIB-ul a depasit PIB potential...Aici este buba mare...

   Trebe sa se mai relaxeze si sa mai bage un ban la ciorap - daca ei poate!

   In loc sa o ia usurel in sus, mai cu o investitie mai cu o usoare crestere de consum - a vrut rumanul sa bage totul dintr-o data si uite ghinion de nesansa a crescut inflatia! Aferim, au infrant cei din p$d!

   Zice DP ca tehnologia asta, bat-o vina, ar duce la inflatie - bre oameni buni cu cine aplici tehnologia aista??? Nu prea ai cu cine sa folosesti tehnologia - zic datele - asa ca sa lasam dorintele/visele - realitatea este mai trista decat am vrea...

   Asta este pretul pe care il platim cu totii pentru depasirea PIB-ului potential - eroarea MAXIMA a gubernarii p$d care cred ca are cam slabuti ieconomisti (sau o fi doctrina de vina???)

   In rest numai de bine sa avem parte!
 • +18 (18 voturi)    
  Ce vorbești ?! (Joi, 12 aprilie 2018, 17:19)

  mircea_cjn [utilizator]

  BNR-ul e de vină că, prin politica aiuristică a pesedeului, avem o balanta comerciala total dezechilibrata?
  PSD a stimulat consumul, fără investiții, consumul e preponderent din import, importul masiv inseamnă cerere mare de euro. Clar? Astea sunt performantele economice ale guvernarii populiste PSD.

  Ce vrei, sa fabrice BNR euro?
  • +1 (1 vot)    
   nu are sens sa discuti cu trollul! (Vineri, 13 aprilie 2018, 11:13)

   Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   NU are rost sa incerci sa "discuti" cu un troll pedeserist!

   Isarescu spunea, cu multa vreme in urma, ca
   "BNR poate face sa cada orice Guvern"

   asa este, dar reciproca nu este adevarata, daca Guvernul este inconstient si provoaca un dezechilibru urias, este imposibil pt BNR sa salveze sutuatia, ca doar nu are rezerve de 100-200 de miliarde Euro, ca sa poat acoperi deficitul ...
   • +1 (1 vot)    
    ma scuzati dar... (Vineri, 13 aprilie 2018, 12:34)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Votant Ilici

    Io am spus mai de mult - BNR-ul lucreaza cu materialul clientului...

    Iar clientul BNR-ului este omul din tiliorman...
    Prost material - se uzeaza repede, prinde scame si aduce si alte neplaceri.

    Acum BNR-ul asteapta respectuos schimbarea clientului dar stai cu mana fix pe portofel ca atatia hoti sunt liberi...
 • +11 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 12 aprilie 2018, 17:24)

  un_deget_de_secaturi [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 aprilie 2018, 18:07)

  [anonim]

 • -11 (11 voturi)    
  Inflatia (Joi, 12 aprilie 2018, 19:37)

  TrueBlue [utilizator]

  Acum doua saptamani mi-am cumparat cateva piese pentru autoturism: stergatoare de oparbriz si luneta, filtru de aer si filtru de polen. Absolut toate au pret mai mic cu cativa lei decat cel de acum 3 ani. Acelasi magazin (online), aceleasi produse ca marca si model. Bineinteles ca si benzina este mai ieftina decat era in vara lui 2012 (eu am o situatie la zi cu toate cheltuielile). Dar as vrea sa va spun ca apa plata - o anumita marca, populara dealtfel - s-a scumpit aproape permanent in ultimii doi ani - nu conteaza ca TVA a scazut de la 24% la 9%.
  • +10 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 aprilie 2018, 8:17)

   [anonim] i-a raspuns lui TrueBlue

 • +5 (7 voturi)    
  tot o scaldam.... (Vineri, 13 aprilie 2018, 9:09)

  Toni_Romania [utilizator]

  Tot o ametim cu termeni financiari, la deruta. Realitatea e doar una: pe Romania cam 80% din romani au venit sub 1000 lei, la preturi de UE. Adica saracie endemica. De care vbeste si Com.Europeana.
 • +7 (7 voturi)    
  Da klarr (Vineri, 13 aprilie 2018, 10:03)

  vladf [utilizator]

  Astia nu stiu sa articuleze si tu crezi ca sunt in stare sa faca analize sau strategii economice?

  Ei mananca in continuare kkt la tv cu v-am marit salariile.

  Nu conteaza ca lumea iese in strada fix pe acest motiv, cum ca defapt nu au crescut sunt mai mici.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 aprilie 2018, 11:31)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  unde este pacatul? (Vineri, 13 aprilie 2018, 12:50)

  ..13 [utilizator]

  Ati dorit sa consumati - dar la alternative v-ati gandit???

  ce insemna daca va faceti solar???
  Sigur ca investitia viitoare, timpul consumat nu satisface cererea Dvs. actuala, dar...

  1. mai scadea cu ceva infim consumul actual si creste putintel de tot PIB-ul ala potential...
  2. daca mai multi nu mai consumau acum, rationalizau oarecum consumul, iar agregat scadea cererea si posibil sa conduca chiar si la o scadere de pret pe piata...
  3. va treceau naduselile si faceati o investitie privata
  4. posibil sa fii creat si niscavai locuri de munca - munca este sanatoasa nu dauneaza chiar atat de grav sanatatii
  5. cine stie ce tehnologie mai foloseati in lucrarea Dvs. de... mama mama!

  Oite ce de beneficii - si toate sunt numai ptr Dvs.!

  Pana la urma placa asta este buna, zic io, si pentru gubernatii nostri care daca ar citi mai mult, ar invata din carti si din experienta celor apropiati lor cu adevarat s-ar misca altfel ...

  Pana atunci - aferim au infrant!
  Dar ne doare pe toti la buzunare!

  Curat ghinion!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by