Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

Social-Politic:

  • Mia are sute de copii  Într-o casă cu cinci etaje din comuna Chiajna trăiesc 40 de copii care au aceeași mamă: tanti Mia, o femeie blondă şi cu ochi albaștri care îți inspiră blândețe din primul moment în care îi auzi glasul.
  • Noaptea de Înviere. Live pe Facebook. N-am pornit cu intenția asta, dar a rezultat un eseu video despre latura aceea a poporului român pe care nu ne place s-o vedem, mai ales la marile sărbători. Falsa evlavie, miștoul, cumetria, vorbirea de rău, umflarea în pene. Nu e aici întreaga Românie, dar e o bună parte din ea. Sunt părinții care-și uită copiii dezbrăcați în fața camerei de filmat, sunt naivele care nu de puține ori devin ținte pentru proxeneți, sunt cei singuri care caută alinare în cel mai nepotrivit loc din lume: infinitatea internetului.
  • În sfârșit, un om curajos! ”Președinția României nu are niciun document despre nevoile educației - la aproape 4 ani după ce a declarat educația o prioritate - și nici nu face ceva “ca să pună în practică un document care de fapt nu există”. Constatarea vine de la psihologul Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fost ministru al Educației și președintele comisiei prezidențiale pentru educație care a elaborat pactul pe educație
  • Fostul președinte Ion Iliescu, față de care Klaus Iohannis a dat aviz favorabil pentru urmărirea penală, alături de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, a scris vineri pe blogul personal că finalitatea dosarelor ”Revoluția” și ”Mineriada” nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului despre acele evenimente, ci este doar un ”spectacol justițiar”, o ”farsă”, care jignește ”sacrificiul și memoria celor care au luptat pentru libertate și democrație”. Detalii.
  • Elena Udrea- are sau nu statut de refugiat politic. Avocatul Elenei Udrea a spus vineri judecătorilor de la Înalta Curte că aceasta are statut de refugiat politic în Costa Rica, afirmație întărită de Udrea ulterior, într-o intervenție telefonică la Antena 3. Judecătorii au respins însă cererea ei de a fi audiată la distanţă în dosarul "Gala Bute", prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, ci doar că a depus o solicitare.
  • Președintele Comisiei Europene (CE), Jean Claude-Juncker, i-a răspuns premierului român, Viorica Dăncilă, că în trecut CE a cerut informații privind gestionarea corupției la nivel înalt din România, întrucât aceasta este un criteriu al Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție (MCV). Răspunsul lui Juncker a venit în 4 aprilie, după ce în 21 martie Dăncilă îi ceruse liderului de la Bruxelles să explice de ce a solicitat, în trecut, CE informații de la autoritățile române privind dosare penale aflate atunci în diferite faze
  • Ce înseamnă un simplu ”DA”. În plin scandal internațional privind manipularea informațiilor online în scopuri politice și comerciale, Vodafone România le oferă abonaților săi câte 5 GB dacă își dau acordul pentru prelucrarea datelor personale. Utilizatorului i se promite acest bonus dacă, până în data de 6 aprilie 2018, trimite un sms cu textul "DA" la un număr alocat. În fapt, acest "DA" înseamnă o încuviințare ca datele sale personale, inclusiv locul de unde folosește telefonul mobil, să îi fie procesate și înstrăinate către terți.
  • Răspuns fără precedent al Universității din București, la alocarea de către Ministerul Educației a cifrei de școlarizare: „Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități”

Economic:

  • Nervozitate pe axa București-Bruxelles. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că România va elabora, până la sfârșitul lunii aprilie, un document oficial de răspuns la Raportul de țară elaborat de către Comisia Europeană, răspuns în care va detalia, pe de-o parte, măsurile pe care Guvernul le va aplica pentru a răspunde observațiilor europene legate de evoluția unor indicatori macro-economici și, pe de altă parte, va semnala ”toate nemulțumirile noastre vizavi de modul în care, în cazuri justificate, și vă spun- sunt foarte multe din păcate, lucrurile ar trebui schimbate în relația România-Comisie sau România-state membre”
  • Soarta Pilonului II de pensii pare să fie clară. Noua variantă a Pilonului II de pensii, cea în care acesta va deveni opţional, va fi prezentată în iunie. Premierul spune că aceasta este prioritatea Guvernului pentru perioada următoare, în timp ce ministrul Finanţelor se angajează că statul va administra banii cel puţin la fel de bine ca firmele private

De prin lume:

  • Bine ca s-a lamurit, ca era obositor sa gestionezi 6 emotii de baza. Acum, ca sunt numai 4, lucrurile devin mai suportabile. Initial, stiam (via Dr. Paul Ekman ) ca exista sase emotii de baza care sunt universal recunoscute si usor de interpretat prin expresii faciale specifice, indiferent de limba sau cultura. Acestea sunt : fericire, tristete, teama, furie, surpriza si dezgust. Dar, un nou studiu publicat in revista Current Biology de oamenii de stiinta de la Universitatea din Glasgow, contesta acest punct de vedere si sugereaza ca de fapt cele 6 emotii de baza sunt numai 4
  • La ce varsta devii geniu? In jur de 40, dar depinde si de stiinta in care te manifesti. In matematica de pilda, mai devreme putin.
  • Primele povesti cu fantome au aparut in scrierile lui Pliniu cel Tanar, care mentiona infricosat cum un batran cu barba aflat in lanturi ii bantuia locuinta din Atena. De atunci incoace, desi avem explicatii stiintifice pentru aproape orice, oamenii continua sa  creada in existenta fantomelor. Unii, nu toti. In cazul americanilor, vorbim de circa 45% din populatie. Pentru ei, iata 4 posibile explicatii stiintifice in ceea ce priveste existenta fantomelor. La români nu stiu care e procentul celor care cred în ele, nu am vazut  încă studii in aceasta privinta. Noi credem mai degraba in lucruri fantomatice, gen promisiuni electorale, creșteri nesfârșite de salarii șii bune intentii politice.
  • Sheena Iyengar: Arta de a alege

Sheena Iyengar cerceteaza maniera in care luam hotarari - si credintele noastre raportate la deciziile pe care le luam. In cadrul TEDGlobal, ea vorbeste atat despre alegerile pe care le facem zi-de-zi (Coca Cola vs Pepsi) cat si despre cele de natura profunda, si ne impartaseste rezultatele cercetarii sale, dezvaluind cateva atitudini surprinzatoare asupra modului in care decidem.

Voi ce ati citit interesant in aceste zile? O zi frumoasa tuturor!