Ioana, familia monoparentală și rata sărăciei din România. Ceva între poveste, thriller și baladă

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 16 aprilie 2018, 13:50 Economie | Finanţe & Bănci


Familiile monoparentale o duc cel mai greu si nu le raman bani si pentru educatie
Foto: sxc.hu
Ioana este din provincie, dar și-a găsit un job în București și s-a mutat în Capitală prin 2007. A cunoscut un băiat, s-au plăcut, s-au luat. În 2009 a venit pe lume Adrian, primul lor copil. În 2010, soțul și-a pierdut slujba și a început s-o dea pe băutură. În 2016, Ioana a divorțat. Acum își crește singură băiatul, dar e la limita sărăciei. Două joburi nu-și permite să-și ia ca să aibă timp să se ocupe și de Adrian. Ioana reprezintă una dintre cele 145.000 de familii monoparentale, cum se numesc ele. Fie mamă singură cu copii, fie tată singur cu copii. Peste jumătate dintre aceste familii sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială. Iar rata sărăciei în rândul parinților singuri care-și cresc copilul e mai mare decât în cazul familiilor ”normale” cu doi copii. Este și o sursă a sărăciei, dar cine să să propună politici sociale pentru ei?

”O creştere importantă a ratei sărăciei de-a lungul acestei perioade s-a înregistrat în cadrul gospodăriilorformate din 1 adult cu cel puṭin 1 copil  dependent (familie  monoparentală), cu 6,4 puncte  procentuale”, se arată într-o  analiză a Institutului Național de Statistică, transmisă HotNews.ro.

În graficul de mai jos, aveți profilul sărăciei pe principalele categorii ale populației României (click pe imagine pentru a o mări, dacă sunteți interesați de această temă):

După tipul gospodăriei, în anul 2016, mai mult de jumătate (58,2%) din persoanele care trăiesc în gospodării monoparentale cu copii dependenţi s-au aflat în risc de sărăcie sau excluziune socială

Gospodăriile cu un singur părinte au mai puțini bani și mai puțin timp pentru copii.

Nu poate fi o veste bună nici faptul că numărul nașterilor din rândul femeilor necăsătorite a crescut.
 • Pentru bărbaţi, cele mai mari costuri sunt cele psihologice- rolul matern este imposibil de substituit. Pentru femei prevalează costurile materiale

În societatea modernă, ruptura de comunitate a permis schimbarea viziunii şi percepţiei faţă de acest tip de menaj. Familia clasică nu mai este atât de importantă pentru dezvoltarea personalităţii optime a copilului, în anumite condiţii, se arată într-un studiu dedicat familiilor monoparentale. Pentru un copil este mai indicată o familie monoparentală decât una în care există certuri şi probleme. Dacă în trecut familiile cu căsătorii nereuşite trebuiau să rămână împreună de dragul copiilor, în prezent se apreciază că este mai bine pentru copii dacă părinţii se despart, în loc să-i supună unui permanent conflict în familie.
 
Potrivit aceluiași studiu, pentru bărbaţi, cele mai mari costuri sunt cele psihologice- rolul matern este imposibil de substituit. Pentru femei prevalează costurile materiale.

Există desigur o serie de consecinţe negative şi pentru copii. Astfel, băieţii din familiile monoparentale prezintă o rată mai mare a comportamentelor deviante. La nivelul familiei monoparentale, funcţiile nu mai pot fi realizate în mod optim, apărând astfel o serie de dificultăţi şi deficienţe. Funcţia sexuală şi cea reproductivă sunt minimizate deoarece separarea soţilor şi dificultatea părintelui rămas cu copii în a-şi găsi un partener care să-i accepte situaţia împiedică realizarea respectivelor funcţii.
 
Însă elementul cel mai vizibil care influenţează viaţa familiilor monoparentale este costul ridicat al vieţii, implicând eforturi deosebite din partea părintelui rămas cu copiii. O situaţie deosebită la familia monoparentală o prezintă funcţia de socializare. Lipsa unui părinte poate determina lipsa afectivităţii de care are nevoie copilul, acesta nerealizând actul unei socializări fireşti şi integrarea în societate.
 
 • Cei mai puternic afectaţi în urma unui divorţ sunt copiii de vârstă mică, ei devenind mai neascultători, agresivi şi mai puţin afectuoşi

Familiile monoparentale sunt adesea victime ale sărăciei, iar copiii au tendinţa de a repeta experienţa părinţilor. Aceleaşi studii arată că monoparentalitatea rezultată din divorţ este corelată cu o diminuare a activităţii educative: mama este suprasolicitată atât din punct de vedere emoţional cât şi material şi relaţional şi este mai puţin disponibilă pentru copil exact când acesta are mai mare nevoie de atenţie şi eforturi sporite.
 
Cei mai puternic afectaţi în urma unui divorţ sunt copiii de vârstă mică, ei devenind mai neascultători, agresivi şi mai puţin afectuoşi. Studiile arată că sunt marcaţi de tristeţe, de sentimente de frustrare, confuzie şi anxietate, mulţi dintre ei căutând contactul cu părintele absent. Copiii de vârste mai mari sunt adesea furioşi pe părintele pe care îl consideră vinovat. Nici în adolescenţă experienţa divorţului nu este suportată fără probleme, existând sentimente de tristeţe, furie, nelinişte în legătură cu viitorul. 
 
Pe de altă parte trebuie remarcată creşterea substanţială pe care au înregistrat-o tinerele mame necăsătorite. Situaţia lor nu este deloc de neglijat, cu atât mai mult cu cât adesea nasc copii la vârste mici (adolescenţă).Datorită copilului, în cele mai multe cazuri nu reuşesc să-ş i termine studiile şi să dobândească o calificare pentru a se angaja. De obicei, rămân dependente de ajutoarele sociale chiar şi atunci când copiii cresc şi ar putea lucra măcar cu program redus.
 
 • Cazul mamelor singure
În  cazul mamelor singure, se apreciază că prima problemă care va apare va fi experienţa dificultăţilor financiare. Copilul devine un suport economic pentru multe dintre ele. Adolescentele care nu reuşesc să-şi termine studiile şi, deci, nu se pot angaja, de obicei, rămân dependente de ajutoarele sociale acordate, chiar atunci când copiii cresc şi ele ar putea să lucreze măcar cu program redus. Cert este că situaţia economică a mamelor singure este din ce în ce mai gravă şi că ceea ce se numeşte “feminizarea sărăciei” nu mai este demult doar o temă din cărţi, ci o realitate.
 Spre deosebire de taţii singuri care, conform statisticilor, se ocupă de copiii cu vârste mai mari, mamele singure se văd în imposibilitatea de a lucra, în condiţiile în care vârsta copiilor este foarte mică iar ajutorul din partea rudelor e cvasi- inexistent.
 
Interesul femeilor cap de familie de a-şi găsi un loc de muncă este foarte mare, proporţional cu nevoile lor de venituri suplimentare. Din păcate multe dintre ele nu au calificarea necesară pentru a găsi o slujbă, nu pot lucra datorită vârstei mici a copiilor sau preferă să nu se angajeze pentru a nu pierde ajutorul social oferit de stat. În acest punct, foarte importante sunt politicile sociale ale fiecărei ţări în parte, care pot încuraja sau descuraja părinţii singuri să-şi caute o slujbă.

De multe ori mama începe să sporească raporturile de comunicare privitoare la diferite aspecte legate de viaţă cu copilul care, în mod crescător îşi asumă rolul de confident. În multe situaţii mama tinde să se sprijine pe copil, considerându-l suport emoţional, astfel încât copilul este implicat în structuri interacţionale ce reclamă un anumit grad de maturitate în raport cu care el este suficient pregătit. Dacă, treptat mama tinde să se confeseze copilului rolul de părinte absent, conflictele ce apar între ei tind a se imita vechile conflicte materiale. Copilul este presat să preia acest rol şi poate fi pedepsit pentru că se  “comportă”ca fostul soţ. Deoarece copiii nu pot să -şi exprime trăirile tensional-conflictuale şi sentimentele, în timp pot să apară diferite forme “marcate” de reacţie, cum ar fi cazul unor somatizări sau conduite nevrotice.
 
Unii cercetători atrag atenţia asupra unor probleme particulare mamă-fiică în această situaţie. În mod primar, sunt implicate aici sentimente de gelozie şi competiţie, în arii psihologice, cum ar fi “întâlnirile” şi realizările ulterioare academice. 
 • Problemele taţilor singuri

De regulă, tații dispun de o mai mare libertate financiară decât mamele singure, ca urmare a nivelului, în general, mai crescut de educaţie, care le permite asigurarea unei securităţi economice sporite şi o mai mare flexibilitate în folosirea resurselor financiare.
 
Tatăl în calitate de unic părinte este conştient că trebuie să fie pentru copil şi tată şi mamă ceea ce conduce la apariţia unor noi responsabilităţi, cum ar fi cele legate de menaj şi de treburile casnice şi gospodăreşti. Unii sunt lipsiţi de asemenea experienţe şi se manifestă prin tendinţa de a împărţi acest gen de sarcină cu copiii. Fetele sunt de mai mare ajutor în aceste situaţii.
 
Tatăl întâmpină dificultăţi- se plânge mai ales de faptul că nu mai pot sincroniza multiplele îndatoriri legate de creşterea şi educaţia copiilor, de treburile casnico – menajere şi de sarcinile de la locul de muncă (sursa mijloacelor de subzistenţă). Cele mai multe dificultăţi apar în cazul în care copiii sunt foarte mici, necesitând măsuri speciale de îngrijire.
 
Conform unor cercetări, copiii ce aparţin familiilor numai cu tată aau cateva trăsături specifice:
 
• tatăl solicită mai multă independenţă copilului;
• el devine mai protectiv şi mai grijuliu (slăbind în ceea ce priveşte autoritatea), acordând o mai mare importanţă aspectelor legate de educaţie şi nu celor disciplinare;
• apelul la  diferite forme de sprijin extrafamilial (bunici, rude) este mai frecvent;

O preocupare deosebită o vădesc taţii pentru fiicele lor, în privinţa dezvoltării lor ca “stăpâne şi mame” ale casei. Cercetările remarcă o anumită preocupare anxioasă pentru o socializare adecvată a fetelor şi a dezvoltării lor sexuale. Aceşti taţi sunt şovăielnici în privinţa discutării chestiunilor sexuale şi îş i exprimă îngrijorarea cu privire la adecvarea modelului de rol social al fiicelor lor.
 
La tați, mai apare un lucru: datorită creşterii implicării lor emoţionale în raportul cu copiii, apare un declin al experienţei lor în activităţile sociale. Evită activităţile sociale care implică prezenţa unor cupluri căsătorite, iar activităţile în care ar putea întâlni în special taţi divorţaţi sau văduvi sunt puţine. Participarea lor la evenimente e mai redusă, dar creşte implicarea în activităţi politice, de studii sau antrenament formativ suplimentar.


Una peste alta, reținem următoarele:

 • Evoluția societății este în direcția eliminării normelor care odată păreau de ne-atins: nașteri inafara căsătoriei, acceptarea facilă a divorțurilor cuplurilor cu copii
 • Rata sărăciei este uriașă în cazul familiilor monoparentale
 • Inițiativele Guvernului sunt cvasi-nule în această direcție
 • Acei copii sunt viitorul de mâine al României
 • Sărăcia în cazul familiilor cu un singur părinte este o cauză și nu un efect
 • Respectivele familii  își condamnă copiii la o educație precară
Toate acestea luate împreună și fiecare sepăarat este o problemă de care ar trebui să ținem seama.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7849 vizualizari

 • +8 (26 voturi)    
  deci... (Luni, 16 aprilie 2018, 14:13)

  ..13 [utilizator]

  Te gandesti de zece ori pana te hotaresti sa iti iei elanul necesar de a face un copil...

  Chiar si asa unul din parinti poate sa nu fie pregatit pentru rolul de tata/mama.
  Si mai si este ca daca se analizeaza educatia se constatata ca si chiar daca ai pe mama si pe tata cu tine tot analfabet functional esti...

  Este o problema extrem de grava - problema la nivelul societatii.Cancer generalizat.
  Poate sa fie o problema de morala la nivelul societatii.

  NU ajuta religiozitatea ci predarea valorilor prin exemple si fapte. Greu.

  Naspa spre imposibil.
  Solutia este tot plecatul in afara tarii si poate te mai intorci putin si mai pleci mai mult iarasi.
  • +1 (7 voturi)    
   bre... (Luni, 16 aprilie 2018, 14:53)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Da ce s-a intamplat???
  • -12 (24 voturi)    
   Nu orice valori se pot preda prin fapte (Luni, 16 aprilie 2018, 15:14)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Religia este de fapt o formă de educație. Ea dispare de la sine în țările dezvoltate, fiind înlocuită de alte forme de educație.

   În România nu ai deocamdată alte forme de educație funcționale și eficiente, iar eliminarea religiei ar duce la dezastre sociale. Societatea se modernizează în ritmul ei, soluțiile marxiste nu duc nicăieri.
  • +9 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 aprilie 2018, 16:14)

   [anonim] i-a raspuns lui ..13

  • +9 (11 voturi)    
   solutii, nu morala.. (Luni, 16 aprilie 2018, 18:28)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   faptul e consumat. aceste familii monoparentale exista si for exista. cuplurile nu se formeaza dupa reguli matematice. problema este individuala, dar riscul e la nivel de societate. acesti copii vor fi platitorii de taxe de maine. daca statul ii sustine, investeste in viitor.
 • +9 (31 voturi)    
  familia traditionala ? (Luni, 16 aprilie 2018, 14:38)

  adrian_rolland [utilizator]

  "În 2010, soțul și-a pierdut slujba și a început s-o dea pe băutură"
  • -4 (16 voturi)    
   familia (Luni, 16 aprilie 2018, 15:44)

   Hexadanus [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Mai bine e cu droguri si violenta (cauta statistici, in "familiile" gay violenta e mai des intalnita decat in familia normala. In "familiile" lesbi, violenta e si mai raspandita), ca-n "familiile" progresiste, nu?
   Cata prejudecata si principii formata numai din meme-uri pe FB. Realitatea, insa, doare.
  • -3 (7 voturi)    
   Logica schioapa: (Luni, 16 aprilie 2018, 18:31)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Anual pe soselele patriei mor 2-3 mii de oameni in accidente de circulatie. Solutia? Sa interzicem automobilele. Cam asa e si cu asaltul la familia traditionala.
   • +6 (8 voturi)    
    pai nu e familie traditionala? (Marţi, 17 aprilie 2018, 3:21)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    "asaltul" e fix pe dos.. habotnicii ortodocsi spun ca familia traditionala e singura acceptabila.
 • +1 (19 voturi)    
  Numărul de copii per familie în România (Luni, 16 aprilie 2018, 15:09)

  Harald [utilizator]

  Mai gravă decât starea familiilor monoparentale este condamnarea la sărăcie a familiilor care au 3 sau mai mulți copii în România.

  Familia monoparentală este totuși recunoscută de societate drept o situație anormală, indiferent de motivele pentru care e preferabil să rămână monoiparentală. Însă o familie în care ambii părinți își îndeplinesc rolurile are mult prea multe șanse să ajungă condamnată la sărăcie dacă are 3 sau mai mulți copii și abia asta e cu adevărat grav.

  Măsurile socialiste gen mai multe sau mai mari ajutoare sociale nu rezolvă problema, în condițiile în care fiscalitatea este deja mult prea mare. De-aici trebuie începute lucrurile, de la mai puțină fiscalitate.

  În urmă cu 50-60 de ani, cam în orice țară europeană salariului soțului era de-ajuns, pentru o familie cu 3-4 copii. Inventarea fiscalității bazate pe TVA a sărăcit efectiv întreaga Europă, iar soluția socialistă pentru creștere economică a fost importul permanent de imigranți. Asta nu poate continua la nesfârșit, iar România a fost mereu suficient de săracă încât să nu poată aplica deloc soluția importului de imigranți, în schimb a reușit să creeze un aparat bugetar de dimensiuni monstruoase, raportat la productivitatea economică de care dispune.

  Cam în 10 ani modelul economico-social românesc va deveni complet nesustenabil și ar fi de preferat o aterizare controlată în loc de o prăbușire. Deci nu mai multe ajutoare sociale pe ansamblu, ci mai puține, dar acordate doar celor care au reală nevoie. ȘI însoțite de mai puțini bugetari și mai puțină fiscalitate.

  Categoria ”familie monoparentală” nu spune nimic despre venitul per membru de familie și de la asta ar trebui început, în mod normal.
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 aprilie 2018, 16:08)

   [anonim] i-a raspuns lui Harald

   • 0 (2 voturi)    
    Poți da și un citat? (Luni, 16 aprilie 2018, 20:28)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui

    Ar fi o premieră absolută, să fi scris eu vreun comentariu în favoarea ajutoarelor sociale. E mult mai probabil să nu fi înțeles tu ce-ai citit.
  • -3 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 aprilie 2018, 16:59)

   [anonim] i-a raspuns lui Harald

   • +7 (7 voturi)    
    Sistemul de pensii nu e o schema Ponzi (Luni, 16 aprilie 2018, 21:24)

    samy19 [utilizator] i-a raspuns lui

    La noi nu functioneaza din vina lui Iliescu si a partidului sau de atunci care speriati de somaj au preferat sa pensioneze oamenii inante de termen. Atunci s-a dezechilibrat sistemul de pensii si ne aflam in situatia in care nu sunt suficienti salariati care sa suplineasca numarul umflat artificial de pensionari.

    Iar femeile nu au intrat in campul muncii ca urmare a unei "povesti" romantice inventate de stat ca sa sa sustina sistemul de pensii, s-au angajat in primul si in al doilea razboi mondial pentru ca barbatii erau pe front. Atunci milioane de locuri de munca au ramas vacante si societatea a fost nevoita sa apeleze la femei, ceea ce a dus la consecinte formidabile in plan social, politic si economic - drepturile femeilor, dreptul la vot, dreptul la munca, concediul maternal etc. Femeile au devenit participanti activi la viata politica si economica.
  • +3 (5 voturi)    
   Poti sa arati o statistica care sa arate (Luni, 16 aprilie 2018, 21:39)

   sucar [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   ca introducerea TVA a saracit Europa ? Poti sa dovedesti ca importul de imigranti este o solutie socialista ? Modelul nordic de dezvoltare te contrazice in totalitate. Acolo statul social este puternic si au un nivel de trai foarte ridicat.
   • -2 (6 voturi)    
    Argumentum a contrario (Marţi, 17 aprilie 2018, 0:09)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui sucar

    După părerea ta, o taxă ca TVA-ul îmbogățește cetățenii? Crește activitatea economică? Orice produs are un preț final pe care piața îl suportă, iar dacă 20% din acel preț final e TVA, activitatea economică va scădea evident, dacă în economia reală nu se vor regăsi decât 80% din bani.

    Modelul nordic are la bază apărarea asigurată de alții și resursele naturale abundente, ceea ce justifică socialismul. Când ai petrolul de care dispune Norvegia sau minereurile și pădurile pustii de care dispune Suedia, e firesc să le exploateze statul, ele nu aparțin cuiva anume care să fi muncit pentru ele. Modelul nordic are la bază capitalism real, nu butaforie cu securiști, ca în România.

    Dacă petrolul norvegian nu ar fi fost vândut altor state europene, Norvegia n-ar fi avut cine știe ce bani. Înainte de 1974 era doar o țară de pescari, cam ca Insulele Feroe astăzi. Dacă ar fi exploatat petrol doar pentru nevoile proprii, iarăși n-ar fi avut cine știe ce bani. Pentru ei a fost o conjunctură norocoasă, combinația dintre crizele provocate de OPEC și zonele de exclusivitate economică de care dispun ei în marea Nordului, în baza legislației internaționale.

    Prin contrast, românii nu trăiesc din petrol și gaze naturale vândute Europei de Vest. Românii chiar trebuie să muncească și uneori muncesc chiar pentru socialismul din Germania, în fabricile de componente auto din RO. Dacă tu crezi că ai de unde să le mai iei taxe ca să aplici modelul nordic, asta te aduce în aceeași tabără cu Ion Iliescu, el propunea ”modelul suedez” în 1990-1992, tocmai când Suedia începuse să-l reformeze.

    Libertatea economică din țările nordice este comparabilă cu cea din Statele Unite, așa au de unde să ia taxe mari pentru programe sociale. Românii au plecat deja în număr de milioane din țară, crezi că e loc de taxe mai mari?
    • 0 (2 voturi)    
     Un comentariu excellent (Marţi, 17 aprilie 2018, 5:00)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Unii taxeaza bunastarea, romanii vor sa taxeze saracia!!!
    • +2 (4 voturi)    
     In economie nu conteaza parerile personale (Marţi, 17 aprilie 2018, 13:19)

     sucar [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     ci faptele. Te-am intrebat de statistici tu imi livrezi speculatii si nici alea intemeiate. Dupa logica ta statul n-ar mai trebui sa perceapa nici un fel de taxe si impozite pentru ca scade economia.

     Cu banii incasati se pot construi autostrazi care aduc dezvoltare economica, se pot investi in educatie care este direct responsabila de prosperitatea unei natiuni, in sanatate, in cercetare, toate acestea find factori multiplicatori ai investitiei initiale. Cand banii circula ei produc alti bani.

     Petrol are si Romania si gaze si paduri si minereuri, nu asta e problema, ci gestiunea lor, gestiunea banului public, coruptia, justitia, statul de drept. Tarile nordice functioneaza foarte bine si sunt un model invidiat chiar si de americani, au implementat un sistem functional care genereaza prosperitate si securitate economica si sociala pentru cetatenii lor.

     Sunt tari pe lumea asta cu mult mai mult petrol si gaze, de exemplu Rusia, care insa sunt state esuate economic, social si politic, deci aceste bogatii nu reprezinta o garantie, conteaza filosofia economica care le pune in valoare.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu există statistici pentru realitatea alternativă (Miercuri, 18 aprilie 2018, 11:42)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui sucar

      Ce statistici vrei pentru o Europă în care n-ar fi existat TVA-ul, atât timp cât o asemenea Europă n-a existat? O ții minte pe Elena Ceaușescu stirgând ”Dovada! Dovada!” ? Exact asta faci tu acum.

      Uită-te la Statele Unite, dacă vrei să vezi cum arată o Uniune unde nu există TVA și unde unele state nu percep nici măcar impozit pe profit, iar taxele la carburanți reprezintă jumătate din prețul de vânzare și totuși acel preț final e doar jumătate din cel european.

      ”se pot construi autostrăzi” e o glumă proastă, în ultimii 50 de ani n-ai fost în stare să construiești nici măcar 1 000 km de autostrăzi. Nici măcar pe vremea când economia națională era cu totul a statului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by