Creștere a deficitului bugetului general consolidat în primele 3 luni ale anului 2018 față de 2017

de CZ     HotNews.ro
Vineri, 27 aprilie 2018, 21:36 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(27 Apr 2018) PDF, 77KB
România a avut un deficit la  bugetul general consolidat de 4,46 miliarde lei, adică 0,48% din produsul intern brut, în primele 3 luni ale anului 2018, în condițiile în care în perioada similară a anului 2017 se înregistrase excedent, de 1,5 miliarde de lei, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice.

Dacă facem o comparație, bugetul general consolidat era pe plus cu 0,19% din PIB în ianuarie-martie 2017, în timp ce în primele 3 luni ale anului 2018 a fost pe minus 0,48% din PIB.

Totuși, MFP arată că deficitul înregistrat este sub nivelul prognozat pentru perioada analizată de 0,97% din PIB (8,96 miliarde lei). Bugetul general consolidat include bugetul de stat, bugetele de pensii şi de şomaj.

Veniturile bugetului general consolidat pe primele 3 luni ale anului 2018, potrivit MFP:
 • Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 66,4 miliarde lei, reprezentând 7,2% din PIB, sunt cu 11,5% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.
 • MFP spune că se înregistrează „creșteri semnificative” comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+31,1%) și din veniturile nefiscale (+17,0%).
 • De asemenea, Ministerul susține că revoluția fiscală, prin care au fost mutate contribuțiile sociale de pe partea angajatorului pe partea angajatului ar fi avut un efect pozitiv asupra încasărilor. „Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017” - susține MFP.
 • Veniturile din TVA în primele trei luni au fost de 13,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 2,2% față de perioada similară a anului precedent, iar veniturile din accize au fost în sumă de 5,8 miliarde lei (0,6% din PIB) cu 2,6% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.
 • De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 4,5% față de aceeași perioadă a anului 2017.
 • S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 14,9% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018, precum și din impozitul pe profit cu 3,3% față de anul precedent și din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități cu 0,8%.
 • Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 4,3 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat pe primele 3 luni din 2018, potrivit MFP:

 • Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 70,84 miliarde lei, cu 22,1% mai mari față de primele trei luni ale anului precedent.
 • Cheltuielile de personal sunt cu 18,1% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 • Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 12,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.
 • Subvențiile acordate în primele trei luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 25,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate (1,4 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul.
 • Dobânzile se mențin ca procent în produsul intern brut la același nivel ca în aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,3% din PIB.
 • Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 11,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.
 • Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne si externe, au fost de 4,9 miliarde lei, de aproape 3 ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut - mai spune MFP.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1589 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  Una calda, una rece (Vineri, 27 aprilie 2018, 21:45)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  A fost pe minus, dar nu atat de "pe minus" pe cat credeau altii, chiar mai minus decat minus.

  Astept sa iasa PSD sa nege tot si sa demonstreze ca nu am inteles nimic, ca sunt bani, ca economia duduie, ca nu e deficit ca o ducem exceptional.

  Cat despre cheltuieli, sunt curios ce procente si sume au fost dedicate catedralei minciunii neamului.
  • -2 (4 voturi)    
   pai nu ziceati ca n-au crescut salariile? (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 0:09)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Cheltuielile de personal sunt cu 18,1% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu prietene (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 1:34)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Nu a zis nimeni ca "nu au crescut salariile". Asta este in lumea voastra paralela. Lumea zice ca nu au crescut la toti. Este o diferenta. Este vorba de o discriminare bazata pe cresterea salariilor din pix, fara sustinere economica.

    Invata ce e aia PIB, buget, deficit, infaltie, dobanda, datorie externa si cum se influenteaza una pe alta. Apoi discutam.

    Cat despre majorarea primara a membrilor "importanti" de stat (cea a angajatilor directi gen consilieri, primari etc) sa nu uitam cum au ramas restul zonelor fara buget. Asta fara sa mentionez Catedrala Minciunii Neamului.

    Asa ca idee minuscula:
    https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/elevii-premianti-nu-mai-primesc-burse-fiindca-primarii-au-folosit-banii-ca-sa-si-mareasca-salariile.html

    Dar stiu ca pentru cei ca voi educatia este pe ultimul loc ca prioritate. Dar era asa... "ca idee". Dar atata vreme cat voi va primiti "recompensele" stiu ca restul plevei nu conteaza.

    Asa ca hai sa reluam discutia obiectiv, ce zici?
   • 0 (0 voturi)    
    Au crescut la .. (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 9:40)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    armata, militie, securitate, primari, parlamentari, functionari. Adica la toti cei de care Romania nu are nevoie dar are nevoie partidul sa se mentina la putere.
   • 0 (0 voturi)    
    Si ma rog ... (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 9:46)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Daca in primul trimestru am ajuns la deficit, sunt foarte curios cum vor sustine limita de 3% stiind ca in semestrul 2 de obicei cheltuielile explodeaza. Singura posibilitate de a se mentine in limita de deficit sunt fondurile europene sau impunerea de noi taxe ( gen nationalizarea Pilonului 2 ). Desigur ar mai fi o varianta, aceea ca Dragnea sa nu mai pompeze bani in achizitiile de armament din Israel via SUA. Dar asta e putin probabil, datoriile catre cei care l-au adus la putere trebuie platite.
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 aprilie 2018, 22:03)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Incompetenta PSD (Vineri, 27 aprilie 2018, 22:30)

  florinos [utilizator]

  PSD va da vina pe Soros, Iohannis, Ciolos, multinaționale, luna februarie sau pe reptilieni .. faptul ca PSD nu are oameni competenți se vede la cel mai mare nivel iar asta este doar începutul.
 • +2 (4 voturi)    
  Au mai tocat un miliard de euro. (Vineri, 27 aprilie 2018, 23:36)

  ouyang [utilizator]

  Pe telefoane, iepurași, sindrofii stupide și salarii. Nimic nu rămâne după ce trec lăcustele pesediste. Bravo națiune de tâmpiți!
 • -1 (5 voturi)    
  Si asa incepe.. (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 0:00)

  adrianhn [utilizator]

  Iarasi vine PNL cu deficit 30%, scadere economica si invazia extraterestrilor.... pana la anul cand toate institutiile internationale vor preciza ca PSD a facut o treaba foarte buna, crestere economica cea mai mare din Europa, deficit sub 3%, si scaderea datorie ca procent din PIB.

  Unii muncesc si cresc salariile si pibul Romaniei si altii stau la loc caldut si se cearta ca la piata.
  • +1 (1 vot)    
   Nu stiu ce spui tu (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 9:54)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Dar mie PSD nu mi-a dat nimic, ah, mi-a marit taxele de cand a venit la putere, puterea de cumparare mi-a scazut, salariul nu mi-a crescut , mi-a scazut. Si cam la fel s-a intamplat cu cateva milioane de angajati in sectorul privat. Deci, hai sa fim corecti si sa spunem ca PSD a facut bine pentru cam 1/4 din populatia Romaniei si in general pentru acele categorii de care au nevoie sa se mentina la putere ( pensionari, armata, politie, securitate, etc). Si vorbind de pensionari, soacra-mea a primit in 1,5 de ani de cand sunt astia la putere vreo 70 lei la pensie. Realitatea simpla e ca pensiile au crescut substantial pentru cei cu pensii mari (peste 2000 lei). Cei cu pensii mici au primit praful de pe toba.
 • 0 (0 voturi)    
  calcul (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 19:41)

  jjiacobuta [utilizator]

  Inainte de a comenta daca pe 3 luni avem 0.48% atunci cat avem in 12 luni ? sub 2% atunci care e problema . Franta are peste 5% SUA nu mai vorbesc peste 10%. Deci despre ce vorbim? De dragul cifrelor nu vedem ca ar fi sub deficitul de anul trecut . Am mai vazut comentarii de genul avem deficit de cont curent adica importam mai mult decat exportam . Pai nu noi i-am vrut pe occidentali sa le videm pe 1 EURO orice si apoi ei sa inchida tot ce au cumparat si sa ne vanda produsele lor facute chiar si in China? Ce mai avem noi ? Tot ceea ce exportam e tot la multinationale . Cand nu mai esti proprietar aproape pe nimic normal ca ai deficit de cont curent . Nu mai e nimic posibil de facut acum, dupa toate erorile induse . Ce sa mai facem ? Investitorii romani sunt considerati hoti pus la zid si anchetati . Asa ca . Politica economica daca nu reusim sa o impunem au grija "unii" sa nu cumva sa sarim de pe traiectoria care ne-a fos destinata . In 1950 am refuzat in CAER sa fim doar niste agricultori acum nu mai refuzam nimic si dam vina pe PSD desi traiectoria noastra occidenatal arata ca nu avem voie sa facem altceva decat vrea uniunea europeanu si SUA . Deci? Cand FMI spune despre unul din membri delegatiei noastre sa nu mai participe la urmatoarea intalnire atunci semnalele sunt clare . Unii deranjeaza cand spun adevarul si noi suntem suficient de prosti sa acceptam orice ne propune occidentul chiar daca nu e in interesul nostru . Noi nu vedem padurea din cauza copacilor si asta e grav . Ori suntem pentru noi ori pt altii ? Trebuie sa ne hotaram .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by