Wow, ce final de săptămână! O nouă furtună politică tocmai a început, după ce începutul săptămânii adusese un vânticel mai puternic. După ce Klaus Iohannis a decis în ianuarie să mai acorde încă o șansă PSD (vă mai amintiți, sper), s-a lovit acum de efectul de bumerang. Dar, știți cum e: evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. Mai jos, sinteza noastră săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le savurați în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

Social, Politic:
- Pe Ciprian Cenan l-au sunat de la primarie. In ultimii ani, el l-a cunoscut indeaproape pe ultimul custode al bujorilor de stepa, Octavian Calugar, care s-a stins din viata in octombrie 2017. La randul sau, Calugar preluase "sfanta mostenire" de la Tatal Bujorilor, un alt localnic, pe numele lui Marcu Sancraian. Ei doi au fost cei din urma cavaleri ai bujorului de stepa.
- Ca gay, cand traiesti in clandestinitate, e dificil sa te cuplezi. Ai cateva optiuni in offline (in club, la diferite petreceri, in grupurile de prieteni, la job, la scoala), dar cele mai multe sanse vin tot din online. Iar cum nu toata lumea prefera locurile de cruising din Bucuresti, cum ar fi Gara de Nord sau Esplanada de langa Biblioteca Nationala, cel mai simplu e pe platformele online. (Toti tipii de pe net cu care o sa iesi, daca esti gay in Romania)
- De cand granitele sunt deschise, dar mai ales de cand viitorul in Romania ne sperie tot mai tare, se tot pleaca. Cei mai multi oameni si-au promis ca stau un pic, strang un ban si vin acasa, dar au imbatranit acolo. Parintii mei sunt printre acestia. M-am intrebat mult, mai intai ca fiica de emigranti, apoi ca jurnalista, ce e mai greu ¬ sa pleci incotro vezi sau sa revii dupa ani de trait in alta tara? Am avut timp, in 30 de ore de mers cu autocarul pe ruta Cluj-Napoca ¬ Paris, sa ma gandesc la toate si sa caut raspunsuri in povestile altora despre departare. (Cei care pleaca)
- In satele de munte din Apuseni se spune ca o casa rezista doar atata timp cat e locuita. Peretii din barne orizontale de fag s-ar prabusi sub greutatea acoperisului invelit in straturi de paie odata cu plecarea ultimului om care le-a insufletit. Batranii de aici nu se plang niciodata de asprimea iernilor. Cand devin neputinciosi si trebuie sa paraseasca locurile in care s-au nascut, au trait si au iubit, acesti batrani isi lasa toate lucrurile in ordine: o cana si un blid pe masa, iar hainele de munca, agatate in cuier, ca si cum ar lipsi foarte putin. (Suliman, magnificii)
- Pe Armand Assante l-am prins la premiera filmului si l-am intrebat despre demonii lui. Si despre scandalul metoo, cea mai mare decadere a omului. Si despre lumea terifianta de astazi, in care te poti sinucide instant. Citeste o lectie de omorat demonii si de dezvoltare personala.
Economic:
- In varianta de primavara a Prognozei pe termen mediu 2018 ¬ 2021, publicata vineri, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere, la 3,2% de la 2,6%, proiectia privind inflatia la sfarsitul acestui an. Acelasi lucru se intampla cu deficitul de cont curent si cursul, proiectia pentru Produsul Intern Brut (PIB) a fost insa mentinuta. Alarma de cresteri de la Prognoza: Inflatia, cursul valutar si deficitul de cont curent ¬ revizuite in sus.
- Radu Craciun: Fed si BNR submineaza economia.
- Sunt numiti generatia Bumerang. Tineri care pleaca la studii sau isi gasesc un job si se muta din casa parinteasca, ceea ce oricum demult visau dar care se re-intorc in cuibul parintesc. Pentru unul din 6 aventura se incheie rapid din cauza lipsei banilor ,de cele mai multe ori.¬ (Generatia Bumerang. Unul din 6 tineri romani se intoarce sa locuiasca cu parintii din cauza problemelor financiare)
- Guvernele Romaniei ignora sau chiar incurajeaza indisciplina financiara a companiilor statului, ingaduind acumularea arieratelor acestora mai ales fata de bugetele publice. Companiile de stat devin astfel noduri de proliferare a arieratelor in intreaga economie, potrivit economistilor consultati de cursdeguvernare.ro. Virusul arieratelor in economie si la bugete: Companiile de stat au datorii intarziate cat jumatate din venituri.
- In sedinta de Guvern din 16 decembrie 2017 la sectiunea documente confidentiale a fost aprobat Memorandumul privind aprobarea Termenilor de referinta pentru infiintarea Bancii Nationale de Dezvoltare a Romaniei, iar la inceputul lunii martie 2018, Comisia Europeana a selectat consultantul pentru realizarea proiectului, (Despre infiintarea Bancii Nationale de Dezvoltare si Investitii)
- Pensiile din Pilonul II, in opt intrebari si raspunsuri. Tema pensiilor din Pilonul II a devenit tot mai actuala, odata cu aparitia in spatiul public a zvonurilor privind o posibila nationalizare a acestora. Intentiile afisate public privesc ”posibilitatea” de a opta intre Pilonul I si Pilonul II, model intalnit si in Ungaria.
Bonus:
- Multe explicatii au fost incercate. Una este ca aceea ca europenii timpurii credeau ca ajuta la alungarea spiritelor rele. Altii spun ca gestul era folosit de la inceput ca un fel de recunoastere simbolica a increderii. De ce ciocnim paharele, de fapt?
- De ce călătorește Kim Jong Un cu toaleta sa personală în toate vizitele? Simplu: pentru că excrementele sale pot oferi indicii privind dtarea sa de sănătate, iar acest lucru este strict secret!
Un DaVinci modern:
- Cruzimea față de roboți este imorală. Comportamentul oamenilor față de droizii din Westworld (paywall) ilustrează modul în care procesul de a răni un robot poate fi identic cu cel prin care faci rău unei persoane.
- Romanii au o vorba: La cel sarac, nici boii nu trag. Acum, au mai venit si oamenii de stiinta sa mai puna o cocoasa pe spatele celor aflati in impas financiar. Ei au validat stiintific faptul ca oamenii care au probleme cu banii si se gandesc la cum sa si le rezolve pierd echivalentul a 13 puncte din IQ sau al unei nopti de somn, fiindu-le afectata capacitatea de a gestiona sarcini mai complicate. Autorii studiului mai spun ca aceasta este explicatia pentru care oamenii cu probeme financiare sunt mai susceptibili de a lua decizii proaste care sa le exacerbeze dificultatile
- Exorcismul revine la modă, dacă ținem cont că ditamai Vaticanul anunță că va organiza noi cursuri pentru a răspunde cererii crescute...
- Noah, fain. Asta ne mai trebuia: spray-ul cu cafea. Dar ce draga, s-a scumpit productia de cani? Sau sa ne pregatim pentru plasturele cu snitel?
Cele mai populare 25 de superstitii:
- Noua moda in Coreea de Sud: operatia chirurgicala care sa iti faca un zambet permanent!
- V-a atins chelnerita prieteneste pe brat sau pe umeri in timp ce va lua comanda? Nu e intamplator. Exista si pentru asta studii stiintifice, care confirma ca suntem tentati sa-i lasam un bacsis mai consistent. Dar asta nu e tot. Despre efectul contactului tactil (non-sexual) mai puteti citi lucruri extrem de interesante aici sau aici.
- Ce i-ar putea face pe angajati sa lucreze mai bine: amenintarea cu o pedeapsa sau un stimulent? Vestile sunt proaste : Teama de concediere si un sef al dracului par sa ne faca mai productivi...
TED TALKS: Era Digitală - Despre tehnologie și oameni. Cu Varujan Pambuccian:
Voi ce ati citit interesant zilele astea?