Wow, ce final de săptămână! O nouă furtună politică tocmai a început, după ce începutul săptămânii adusese un vânticel mai puternic. După ce Klaus Iohannis a decis în ianuarie să mai acorde încă o șansă PSD (vă mai amintiți, sper), s-a lovit acum de efectul de bumerang. Dar, știți cum e: evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. Mai jos, sinteza noastră săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le savurați în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

Social, Politic:

  • Pe Ciprian Cenan l-au sunat de la primarie. In ultimii ani, el l-a cunoscut indeaproape pe ultimul custode al bujorilor de stepa, Octavian Calugar, care s-a stins din viata in octombrie 2017. La randul sau, Calugar preluase "sfanta mostenire" de la Tatal Bujorilor, un alt localnic, pe numele lui Marcu Sancraian. Ei doi au fost cei din urma cavaleri ai bujorului de stepa.
  • Ca gay, cand traiesti in clandestinitate, e dificil sa te cuplezi. Ai cateva optiuni in offline (in club, la diferite petreceri, in grupurile de prieteni, la job, la scoala), dar cele mai multe sanse vin tot din online. Iar cum nu toata lumea prefera locurile de cruising din Bucuresti, cum ar fi Gara de Nord sau Esplanada de langa Biblioteca Nationala, cel mai simplu e pe platformele online. (Toti tipii de pe net cu care o sa iesi, daca esti gay in Romania)
  • De cand granitele sunt deschise, dar mai ales de cand viitorul in Romania ne sperie tot mai tare, se tot pleaca. Cei mai multi oameni si-au promis ca stau un pic, strang un ban si vin acasa, dar au imbatranit acolo. Parintii mei sunt printre acestia. M-am intrebat mult, mai intai ca fiica de emigranti, apoi ca jurnalista, ce e mai greu ¬ sa pleci incotro vezi sau sa revii dupa ani de trait in alta tara? Am avut timp, in 30 de ore de mers cu autocarul pe ruta Cluj-Napoca ¬ Paris, sa ma gandesc la toate si sa caut raspunsuri in povestile altora despre departare. (Cei care pleaca)
  • In satele de munte din Apuseni se spune ca o casa rezista doar atata timp cat e locuita. Peretii din barne orizontale de fag s-ar prabusi sub greutatea acoperisului invelit in straturi de paie odata cu plecarea ultimului om care le-a insufletit. Batranii de aici nu se plang niciodata de asprimea iernilor. Cand devin neputinciosi si trebuie sa paraseasca locurile in care s-au nascut, au trait si au iubit, acesti batrani isi lasa toate lucrurile in ordine: o cana si un blid pe masa, iar hainele de munca, agatate in cuier, ca si cum ar lipsi foarte putin. (Suliman, magnificii)

Economic:

  • In sedinta de Guvern din 16 decembrie 2017 la sectiunea documente confidentiale a fost aprobat Memorandumul privind aprobarea Termenilor de referinta pentru infiintarea Bancii Nationale de Dezvoltare a Romaniei, iar la inceputul lunii martie 2018, Comisia Europeana a selectat consultantul pentru realizarea proiectului, (Despre infiintarea Bancii Nationale de Dezvoltare si Investitii)

Bonus:

  • Multe explicatii au fost incercate. Una este ca aceea ca europenii timpurii credeau ca ajuta la alungarea spiritelor rele. Altii spun ca gestul era folosit de la inceput ca un fel de recunoastere simbolica a increderii. De ce ciocnim paharele, de fapt?

Un DaVinci modern:

  • Cruzimea față de roboți este imorală. Comportamentul oamenilor față de droizii din Westworld (paywall) ilustrează modul în care procesul de a răni un robot poate fi identic cu cel prin care faci rău unei persoane.
  • Romanii au o vorba: La cel sarac, nici boii nu trag. Acum, au mai venit si oamenii de stiinta sa mai puna o cocoasa pe spatele celor aflati in impas financiar. Ei au validat stiintific faptul ca oamenii care au probleme cu banii si se gandesc la cum sa si le rezolve pierd echivalentul a 13 puncte din IQ sau al unei nopti de somn, fiindu-le afectata capacitatea de a  gestiona sarcini mai complicate. Autorii studiului mai spun ca aceasta este explicatia pentru care oamenii cu probeme financiare sunt mai susceptibili de a lua decizii proaste care sa le exacerbeze dificultatile

Cele mai populare 25 de superstitii:

TED TALKS: Era Digitală - Despre tehnologie și oameni. Cu Varujan Pambuccian:

Voi ce ati citit interesant zilele astea?