Așa s-a ajuns ca România să treacă prin cea mai gravă criză de forță de muncă din istoria recentă. Firmele vor să se extindă, economia își turează motoarele însă riscă să le caleze, pe fondul accesului tot mai scump la bani - "benzina economică", și a lipsei acute de forță de muncă, potrivit unei analize transmise marți de analiștii companiei Keysfin.
Potrivit unei analize realizată de KeysFin, recrutarea în România a devenit o adevărată provocare. Interesul în creștere al angajatorilor a făcut ca piața de HR să crească semnificativ în ultimii ani, de la 2,06 miliarde de lei în 2012 la 3,6 miliarde de lei în 2017.

Numărul firmelor de recrutare (CAEN 7810, 7820, 7830) a avansat susținut, cu aproape 20%, de la 2685 în 2012 la 3192 de companii în 2016, iar profitul net al acestora aproape s- a dublat în acest interval, la 222,8 milioane de lei. În 2017, potrivit datelor preliminarii, profitabilitatea firmelor a atins nivelul de 255 milioane de lei.
Creșterea interesului pentru acest segment economic a dus totodată și la cresterea cu peste 40% a numărului de angajați din companiile de recrutare, între 2012-2017, la 61.800 angajați.
"Recrutarea de personal s-a profesionalizat în ultimii ani, iar piața a devenit tot mai matură. Vremurile în care firmele își căutau angajații prin anunțuri în ziare sau pe internet au trecut. Firmele și-au externalizat această importantă misiune către specialiștii în domeniu, cei care văd dincolo de CV-uri și care radiografiază piața în căutarea mixului optim de experiență, profesionalism și inițiativă”, afirmă experții de la KeysFin.
Analiza KeysFin arată că principalii jucători din piața românească de HR sunt, potrivit datelor financiare, ADECCO RESURSE UMANE SRL, cu afaceri de 285 milioane de lei în 2016, LUGERA&MAKLER SRL (239 mil. lei), MANPOWER HR SRL (105 mil. lei), BARNETT MCCALL RECRUITMENT SRL (100 mil. lei) și IHM TOTAL CONSULT SRL (87,5 mil. lei)
Analiza arată, totodată, că cele mai multe companii de HR sunt concentrate în jurul polilor de creștere economică, precum București-Ilfov (1073 firme), zona Cluj-Sibiu (415), zona de Nord-Est (399), Constanța-Dobrogea (390) și Timișoara-Banat (340).
‘’Reprezentarea regională a business-ului în HR urmează, inerent, dezvoltarea economică a României. Investițiile s-au concentrat, în ultimii ani, în Capitală, Cluj, Sibiu, Constanța și Timișoara, astfel că și necesarul de forță de muncă a urmat această tendință. Radiografia acestui sector vine să susțină semnalul de alarmă privind evoluția discrepantă a economiei la nivel regional, altfel spus faptul că România crește cu mai multe viteze, iar acest lucru poate duce la consecințe extrem de grave din punct de vedere social”, au declarat experții Keysfin.
Nu întâmplător este faptul că zonele unde întâlnim cele mai puține firme de HR sunt cele de unde a plecat și cea mai mult populație, în special în Occident – Moldova, Oltenia și Muntenia.
- SALARIILE, MAREA PROBLEMĂ
"Câștigul salarial reflectă, în mare parte, realitățile economice. Chiar dacă in prezent se înregistrează o creștere economică semnificativă, aceasta provine în mare parte din consum, nefiind una solidă, sustenabila pe termen lung" afirmă analiștii KeysFin.

Productivitatea muncii la noi este încă redusă, iar firmele evită să investească foarte mult în angajați. Prin creșterea salariilor din sectorul bugetar, statul încearcă să impulsioneze piața, însă având în vedere cadrul economic instabil, prea puțini investitori au urmat acest trend. În absența unor condiții investiționale propice, precum infrastructura sau sistemul fiscal, România rămâne totuși atractivă în ochii investitorilor mai ales prin costurile reduse cu forța de muncă.
Pentru ca această tendință să se schimbe este nevoie de politici macroeconomice, de susținerea investițiilor cu dezvoltare pe orizontală. Abia atunci când economia nu va mai fi atât de fragilă, vom vedea o creștere reală a veniturilor angajaților români”, au explicat analiștii de la KeysFin.
- "CĂUTĂM TINERI DORNICI SĂ MUNCEASCĂ"
"Bătălia pe salarii a ajuns la un nivel la care multe dintre firme nu mai pot concura. Un manager de vânzări a ajuns să coste 3-4000 de euro plus bonusuri, nivel pe care multe dintre companii, cu excepția multinaționalelor, nu îl pot garanta. Astfel că mulți investitori au trecut la recrutarea de tineri încă de pe băncile facultății și oferirea de programe de training, în cele mai multe cazuri plătite. Iar firmele care au nevoie de muncitori calificați, nu pentru funcții de conducere, au ales să-și dezvolte propriile școli de meserii, calificarea la locul de muncă devenind o componentă esențială în business-ul actual”, spun analiștii de la KeysFin.
Un alt trend, identificat de experți pe baza discuțiilor cu firmele de HR, indică o focusare tot mai puternică către angajații flexibili, cu spirit antreprenorial.
"Ideea de parteneriat pe proiect a ajuns să reprezinte o practică tot mai semnificativă în piața muncii. Firmele preferă să își externalizeze proiecte către specialiști independenți, pe PFA sau microîntreprinderi, beneficiile fiind multiple – de la reducerea costurilor cu forța de muncă, la cele logistice (birou, transport, etc.). Dincolo de costurile mai reduse, firmele au astfel garanția că proiectele se realizează la timp, acest lucru fiind condiționat de plata facturii. Este un trend avantajos și pentru specialiști, de exemplu dezvoltatorii software, care pot accesa astfel mai multe proiecte simultan”, au mai spus analiștii de la KeysFin.
- PIAȚA MUNCII, SEMNAL DE ALARMĂ PENTRU VIITOR
"Sistemul de educație, așa cum este el croit în prezent, este complet inutil în fața provocărilor din piața muncii. Încă se scot pe bandă rulantă generații de șomeri cu diplomă, de absolvenți de liceu și universitate care nu sunt conectați la realitățile economice”, afirmă experții.
Potrivit acestora, statul român trebuie să investească semnificativ în reorientarea sistemului educațional către necesitățile economiei. “Avem nevoie de școli de meseriași, în toate domeniile, de la auto la agricultură, de la prelucrarea materialelor la meșteșugărie. Este necesară, de asemenea, dezvoltarea unui program real de sprijin fiscal și financiar pentru firmele care angajează forță de muncă tânără, abia ieșită de pe băncile școlilor. Fără astfel de măsuri, criza se va accentua, iar alternativa va fi să aducem muncitori din țările sărace, din Africa și Asia, cu consecințe sociale inerente, vezi cazul Germaniei’, au mai declarat experții de la KeysFin.
Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din Romania.
unde este constiinta de clasa a acestor lucratori?
Sunt convins ca multi propavaduitori ai "salariilor mari pentru muncitorii nedfdetpatiti" nu au citit nimic in viata lor in afara de subtitlurile de la telenovele.
Si mai grav ea insa este lipsa de morla a propavaduitorilor socialismului primitiv, care se folosesc de saracia bietilor oameni pentru a obtine voturi. Ii mint ca sa obtina voturi si apoi se lauda cu grija lor pentru saraci. Pentru sdaracii pe care tot ei si-au facut si ii intretin.
Stanga nu are nici o mila pentru nimeni. Are doar mestersugul de a prezent frumos propriile interese.
Calea naturala este concurenta. Cei care au sal;arii mici le au pentru ca nu exista concurenta nici pe piata muncii nici in sectorul de afaceri. Nu exista pentru ca stanga neorarxista romaneasca nu vrea sa existe.
Societate egalitarista in care muncesti sau nu ai aceleasi venituri este o utopie draga stangii.
Ceea ce ai spus tu in doua vorbe este asa numita teorie critica, un fel de marxism dat cu apa de trandafiri. Si demonstreaza ca nici tu nu ai habar despre ce vorbesti.
O politica de prost dusa in continuare.
a) salariile in mediul neconcurential (=stat) sunt mai mari decat cele in mediu concurential?
b) nu exista invatamant superior?
Nu e vorba doar despre instruire porfesionala, e vorba si despre morala, etica etc. Ce nu stii, inveti. Dar caracaterul se formeaza pana la 21 de ani, dupa care greu mai schimbi ceva la el.
Ori, nimeni nu are grija de aceasta parte a educatiei. Familiile indoapa odraslele cu meditatile, scolile ii asasineaza cu cunostinte inutile.
Lucrtatorul roman nu e ieftin absolut deloc. Iresponsabilitatea multora, ura fata de patroni, conduc la o atitudine distructiva activa a unora sau la ascunderea tarelor la altii. Asemenea comportamente au un cost foarte ridicat.
Dar degeaba spun aceste lucruri, sunt consitent de asta. Va trebui sa trecem printr-o criza reala ca sa intelegem ca oamenii trebuie sa depuna un efort ca sa traiasca. doecamdata o tara intreaga trage matza de coada, 90% din populatie traieste pe seama celor 10% care sunt prea neglijenti sau prea batrani ca sa mai emigreze, asa ca lucreaza ca prostii in contnuare pentru a hrani puturosii, mangafalele, smekerii.
In plus, nu asta este problema economiei romanesti, ci climatul neconcurential. In lipsa concurentei nu poti deosebi un lucrator eficent de unul care trage chiului.
Oricat te-ai stradui, nu ;poti decide din birou cat sa aiba fiecare salariu. Salariul il stabileste piata.
Cand exista. Nu e cazul Romaniei.
Ceea ce nu pricep social-democrații de sorginte comunistă este situația din România.
1. Productivitatea/eficiența NU DEPINDE de muncitor (adică muncitorul nu poate dubla eficiența decât dacă renunță la viață socială și somn).
Productivitatea depinde de
A. eficiența managerială a adminstratorului afacerii și
B. de politicile și infrastructura oferite de stat.
Abia acum ajungem la problema românească. Eficiența managerială a patronilor crește lent, dar în ritm stabil. Însă când ajungem la politicile și infrastructura oferite de stat, nema/canci/ioc! Oricâte eforturi ar face patronii să mărească productivitatea, statul este mult mai eficient în a le drena finanțelel fără a le oferi ceva în schimb (de fapt, nu oferă nimănui decât minimul necesar pentru a justifica existența taxelor, nu mărimea lor și modul de cheltuire).
2. Eficientizarea astăzi înseamnă diminuarea numărului de lucrători, creșterea salariului celor rămași. Dar asta înseamnă că statul trebuie să creeze un climat economic favorabil apariției de noi afaceri/activități și păstrarea echilibrului între mărimea și felul plăților destinate ajutoarelor sociale și stimularea angajărilor/creerii de mici afaceri de către șomeri.
Asta înseamnă politici economice pe bază de viziune și perspectivă chestii de care li se cam rupe politrucienilor români, care au creat un sistem clientelar bazat pe primarul dătător de ajutoare sociale și colector de voturi. Restul nu contează, poate să se prăbușească economica, că politrucienii nu sunt racordați la realitatea economică a țării, de aceea se și miră sincer de ce nu îi votează IT-știi, că doar le-au dat scutiri de impozit (dacă nu i-au votat, acum suferă consecințele, alături de handicapați, în noul sistem de taxare superhaotică.)
Eu îți mai ofer unul: patronul își asumă riscuri iar statul le mărește prin proastă administrare. Riscurile mărite trebuie însoțite de beneficii pe măsură - dar de unde? Așa că muncitorul este plătit la minim, nu pentru că patronul este lipitoare, ci pentru că guvernanții sunt lipitorile bugetului.
Doar va intreb , daca nu ati putea sa va mobilizati si sa desfiintati pentru totdeauna guvernantii , care sunt lipitorile bugetului .
Nici patronii nu sunt păcătoși, nici guvernanții nu sunt inutili (cu excepția celor actuali, care sunt mai dăunători decât coropișnițele și lăcustele). Deformați deliberat realitatea și tot nu ați furnizat nici un argument.
Doar că în triada angajați-patroni-guvern trebuie să existe anumite echilibre socio-economice care sunt deliberat distruse de actualii guvernanți în interesul propriu.
Cel mai bine s-a văzut asta în cazul superhaoticei treceri la noua mpozitare. După ce au avut niște ieșiri absolut halucinante împotriva trecerii impozitelor de la patroni la angajați, ei au făcut exact acel lucru, dar într-un mod în care a dat peste cap tot echilibrul câștigat în decursul a zeci de ani. Iar primul care a făcut tranziție a la alandala a fost Văcăroiu, cu liberalizarea prețurilor și nici o măsură similară în ce privește salariile (care erau încă plătite de stat) -asta ca să ne facem o idee despre pretinsa protecție socială a PCR-FSN-PDSR-PSD, în realitate un șantaj mafiot la scară națională.
Dar nu ma deranjeaza absolut de loc , dar tare imi este teama ca nu multi care se dau de dreapta au avut vreo afacere sau au muncit in occident avand functii de decizie .
De ceva vreme tot aud ca vine apocalipsa , noroc ca eu privesc de departe si astept sa vad ce o sa se intample cand o sa se abata nenorocirea peste biata tarisoara ,
Ca primul ministru britanic impreuna cu stalin , eu decis ca noi sa fim in locul Greciei , asta este cu totul altceva .
Eliminarea elitelor a cauzat prăbușirea intelectuală și morală a poporului român. Refacerea parțială a durat mult și nu s-a încheiat de fapt niciodată - guvernanții corupți și agramați sunt via dovadă a acestui fapt.
Că cei de dinainte de 1945 nu erau îngeri este un lucru. Că practic comuniștii au distrus țara sub pretextul protecției sociale este un altul - primul este pretextul pentru cel de-a doilea.
Daca spiritul de economisire ar fi la cote mai mari , rezulatatele ar aparea foarte repede , din pacate multi romani cheltuiesc banii pe care nu ii au pe lucruri care nu sunt absolut necesare .
Sa iiei de la patroni sa sai la "saraci" este o cale sigura sa ii saracesti si pe unii si pe altii. Si asa obtii voturi, cu care iti asigura accesul la robinetul cu bani multi si usori ai statului.
Sunt tinuti asa de stanga romaneasca neomarxista, doritoare de voturi. Pe care nu le-ar mai lua daca salariile ar creste.
Cea mai simpla metoda de a tine pe romani saraci este sa eviti crearea mediului concurential. Si asta se inampla.
Este o lipsa totala de morala (crestina sau de care dotiti) sa tii oamenii in saracie sub pretextrul caii ajuti, doar ca sa le castigi voturile.
Daca ar aparea intr-advar un climat concurential, salariile ar creste si stanga nu ar mai avea voturi. Este o aboradare9 imorala si indecenta.
Sau poate autorul articolului nu este roman ?
La ce a dus asta, s-a vazut.
Sunt de acord cu faptul ca multinationalele fac excese. Dar asta este si rezultatul unui climat concurential scazut.
Corporatiile (firmele mari multinationale in fapt) fac ce doresc pentru ca nu li se opune nici un stat puternic si nici un sector priivat de afaceri puternic.
Consider insa ca ar fi eficient sa ne concentram pe infiintrea statului liberal, diverrsificarea economiei si crearea unui mediu concurential real. Astfel, corporatiile si-ar pierde privilegiile, care nu isi au locul intr-un stat capitalist.
Vezi ca lumea a treia nu mai e demult lumea a treia, comparatia in acest moment ar fi magulitoare pentru Romania, nu batjocoritoare.
Iar de simplu, da, este simplu!
Doar ca trebuie mai intai sa intelegem si sa acceptam ca nu exista Mos Craciun
Situatia ar fi cu totul alta daca statul ar da doi bani pe romani si ar crea niste legi ca lumea, precum si daca le-ar lua in serios pe cele existente, dar uite ce se intampla, statul ia pensiile oamenilor ca sa aiba Dragnea bani de amanta tanara.
Uite ce Guvern avem, numai slugi, astia de ce nu fac nimic concret, ci doar dau declaratii citite gresit de pe prompter la Haznaua 3 ?
Nu poti sa dai vina in intregime pe corporatii, cand Romania e sat fara caini si daca ai bani multi faci orice te taie capul.
Caci pentru ce altceva au acceptat tari dezvoltate sa faca o uniune cu tari ca Romania si Bulgaria, carora sa le pompeze apoi fonduri la greu?
Nu e altruism, sunt doar cu multi pasi inaintea noastra.
Dar uite ce s-a intamplat in 30 de ani, din care 21 cu PSD la putere, au facut praf ce a ramas din comunism si au inlocuit totul cu o societate de consum.
Se consuma de toate orbeste, orice ca sa distraga atentia de la penuria de valori, e cum au reparat podul Constanta, au dat o spoiala ca sa ascunda degradarea.
Frecvent, PSD organizeaza targuri si concerte, orice ca sa tina prostimea ocupata, ca sa nu-si dea seama cat de rau o duc de fapt.
Oricine spune adevarul despre PSD, ca ei sunt tartorii nostri si cancerul Romaniei, este imediat hulit si marginalizat. De-asta pleaca oamenii, pe langa salarii, nu e vorba doar de salarii.
Uitati-va ce a facut Vauban cu diviziile de la vanzari in ultimii doi ani. Iii angajeaza si ii da afara dupa 3 luni. De fapt, ei vor sa nu plateasca. E incredibil ca din zeci de oameni angajati sa nu gasesti doi buni. Si erau oameni cu experienta cei care au fost dati afara dupa trei luni
Uitati-va la Sii care angajeaza numai pe modelul ... sa arati ca un top model. Firma de IT.
Si oameni buni, cu experienta, stau degeaba. Sau se cara pe rand afara din tara, in timp ce astia se plang ca nu gasesc oameni.
Așa cum am scris mai sus, în România nu există deocamdată o criză reală de forță de muncă. Nici măcar criza de sclavi nu este una acută. A început să se manifeste timid pe ici pe colo. În mod normal, unul dintre interesele majore ale statului român ar trebui să fie "abolirea" sclaviei moderne.Ce trebuie să facă în acest sens? În primul rând să modifice Codul Muncii prin abrogarea prevederilor care permit patronilor să comită abuzuri împotriva angajaților,prevederi care au fost introduse de către guvernul Băsescu-Boc în 2011. Să legifereze sancțiuni aspre pentru patronii care se folosesc o oameni la "negru". Patronii dovediți că folosesc oameni "la negru" să fie obligați să plătească statului contribuțiile sociale retoactiv pe ultimii 5 ani pentru toți cei pe care i-a primit la muncă fără încheierea formelor legale de angajare.
Apoi, este necesară creșterea (treptată) semnificativă a salariului minim pe economie până la nivelul la care să acopere nevoile de bază ale lucrătorului (prima treaptă a Piramidei lui Maslow). Întreprinzătorii mici pot fi sprijiniți prin măsuri fiscale (este necesară renunțarea la cota unică de impozitare) nu prin menținerea în mod artificial a salariului minim pe economie la un nivel foarte jos.
Lucratorul roman e tembel - e de bine. Patronul roman e un idiot - e de rau. E plina tara de patroni si toti si-au dat mana pe-aici, de bine ce le merg afacerile.