Criza de pe piața muncii, în versiunea 2.0. Pentru că nu mai găsesc specialiști, firmele încep să îi crească singure (analiză Keysfin)

de DP     HotNews.ro
Marţi, 1 mai 2018, 10:00 Economie | Finanţe & Bănci


Firmele gasesc tot mai greu specialiti
Foto: Hotnews
Vă mai amintiți de 1 Mai-ul de pe vremea "Epocii de Aur"? Televiziunea ne prezenta reportaje cu batalioane de muncitori, în salopete, specializați în diverse industrii, focusați pe îndeplinirea planului cincinal stabilit de Nicolae Ceaușescu. Dincolo de propagandă, cert este că România acelor ani nu ducea lipsă de forță de muncă. Toată lumea era obligată să aibă un loc de muncă, iar școlile profesionale scoteau absolvenți pe bandă rulantă. 30 de ani mai târziu, 1 Mai nu mai e deloc privită drept Ziua Internațională a Muncii. A devenit mai mult o sărbătoare turistică, în care Litoralul, pensiunile de la munte, ieșirile la grătar în pădure au ajuns să fie în prim-plan. Muncitorii de odinioară fie s-au pensionat, fie au plecat în Occident în căutarea unei vieți mai bune.

Așa s-a ajuns ca România să treacă prin cea mai gravă criză de forță de muncă din istoria recentă. Firmele vor să se extindă, economia își turează motoarele însă riscă să le caleze, pe fondul accesului tot mai scump la bani - "benzina economică", și a lipsei acute de forță de muncă, potrivit unei analize transmise marți de analiștii companiei Keysfin.
Potrivit unei analize realizată de KeysFin, recrutarea în România a devenit o adevărată provocare. Interesul în creștere al angajatorilor a făcut ca piața de HR să crească semnificativ în ultimii ani, de la 2,06 miliarde de lei în 2012 la 3,6 miliarde de lei în 2017.

Numărul firmelor de recrutare (CAEN 7810, 7820, 7830) a avansat susținut, cu aproape 20%, de la 2685 în 2012 la 3192 de companii în 2016, iar profitul net al acestora aproape s- a dublat în acest interval, la 222,8 milioane de lei. În 2017, potrivit datelor preliminarii, profitabilitatea firmelor a atins nivelul de 255 milioane de lei.

Creșterea interesului pentru acest segment economic a dus totodată și la cresterea cu peste 40% a numărului de angajați din companiile de recrutare, între 2012-2017, la 61.800 angajați.
"Recrutarea de personal s-a profesionalizat în ultimii ani, iar piața a devenit tot mai matură. Vremurile în care firmele își căutau angajații prin anunțuri în ziare sau pe internet au trecut. Firmele și-au externalizat această importantă misiune către specialiștii în domeniu, cei care văd dincolo de CV-uri și care radiografiază piața în căutarea mixului optim de experiență, profesionalism și inițiativă”, afirmă experții de la KeysFin.

Analiza KeysFin arată că principalii jucători din piața românească de HR sunt, potrivit datelor financiare, ADECCO RESURSE UMANE SRL, cu afaceri de 285 milioane de lei în 2016, LUGERA&MAKLER SRL (239 mil. lei), MANPOWER HR SRL (105 mil. lei),  BARNETT MCCALL RECRUITMENT SRL (100 mil. lei) și IHM TOTAL CONSULT SRL (87,5 mil. lei)
Analiza arată, totodată, că cele mai multe companii de HR sunt concentrate în jurul polilor de creștere economică, precum București-Ilfov (1073 firme), zona Cluj-Sibiu (415), zona de Nord-Est (399), Constanța-Dobrogea (390) și Timișoara-Banat (340).

‘’Reprezentarea regională a business-ului în HR urmează, inerent, dezvoltarea economică a României. Investițiile s-au concentrat, în ultimii ani, în Capitală, Cluj, Sibiu, Constanța și Timișoara, astfel că și necesarul de forță de muncă a urmat această tendință. Radiografia acestui sector vine să susțină semnalul de alarmă privind evoluția discrepantă a economiei la nivel regional, altfel spus faptul că România crește cu mai multe viteze, iar acest lucru poate duce la consecințe extrem de grave din punct de vedere social”, au declarat experții Keysfin.
Nu întâmplător este faptul că zonele unde întâlnim cele mai puține firme de HR sunt cele de unde a plecat și cea mai mult populație, în special în Occident – Moldova, Oltenia și Muntenia.
 
 • SALARIILE, MAREA PROBLEMĂ
 Dintre statele europene, România a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani, de 195%, Cu toate acestea, nivelul salarial de la noi este în continuare incomparabil mai mic decât cel din țările occidentale. De ce acest lucru?
"Câștigul salarial reflectă, în mare parte, realitățile economice. Chiar dacă in prezent se înregistrează o creștere economică semnificativă, aceasta provine în mare parte din consum, nefiind una solidă, sustenabila pe termen lung" afirmă analiștii KeysFin.


Productivitatea muncii la noi este încă redusă, iar firmele evită să investească foarte mult în angajați. Prin creșterea salariilor din sectorul bugetar, statul încearcă să impulsioneze piața, însă având în vedere cadrul economic instabil, prea puțini investitori au urmat acest trend. În absența unor condiții investiționale propice, precum infrastructura sau sistemul fiscal, România rămâne totuși atractivă în ochii investitorilor mai ales prin costurile reduse cu forța de muncă.
Pentru ca această tendință să se schimbe este nevoie de politici macroeconomice, de susținerea investițiilor cu dezvoltare pe orizontală. Abia atunci când economia nu va mai fi atât de fragilă, vom vedea o creștere reală a veniturilor angajaților români”, au explicat analiștii de la KeysFin.
 
 • "CĂUTĂM TINERI DORNICI SĂ MUNCEASCĂ"
 Cu aceste cuvinte simple putem caracteriza cel mai simplu evoluția pieței muncii în 2018. După ce s-au războit pe salarii, pachete de beneficii și alte facilități, multe dintre firme și-au schimbat strategiile de resurse umane, investind in formarea profesioniștilor. Potrivit unui sondaj recent, peste 70% dintre oamenii de afaceri chestionați au identificat drept principală tendință pe piața forței de muncă – politica de internship.
"Bătălia pe salarii a ajuns la un nivel la care multe dintre firme nu mai pot concura. Un manager de vânzări a ajuns să coste 3-4000 de euro plus bonusuri, nivel pe care multe dintre companii, cu excepția multinaționalelor, nu îl pot garanta. Astfel că mulți investitori au trecut la recrutarea de tineri încă de pe băncile facultății și oferirea de programe de training, în cele mai multe cazuri plătite. Iar firmele care au nevoie de muncitori calificați, nu pentru funcții de conducere, au ales să-și dezvolte propriile școli de meserii, calificarea la locul de muncă devenind o componentă esențială în business-ul actual”, spun analiștii de la KeysFin.
Un alt trend, identificat de experți pe baza discuțiilor cu firmele de HR, indică o focusare tot mai puternică către angajații flexibili, cu spirit antreprenorial.
"Ideea de parteneriat pe proiect a ajuns să reprezinte o practică tot mai semnificativă în piața muncii. Firmele preferă să își externalizeze proiecte către specialiști independenți, pe PFA sau microîntreprinderi, beneficiile fiind multiple – de la reducerea costurilor cu forța de muncă, la cele logistice  (birou, transport, etc.). Dincolo de costurile mai reduse, firmele au astfel garanția că proiectele se realizează la timp, acest lucru fiind condiționat de plata facturii. Este un trend avantajos și pentru specialiști, de exemplu dezvoltatorii software, care pot accesa astfel mai multe proiecte simultan”, au mai spus analiștii de la KeysFin.
 
 • PIAȚA MUNCII, SEMNAL DE ALARMĂ PENTRU VIITOR
 Dincolo de realitatea lui 2018, viitorul pe piața muncii se anunță destul de sumbru. Scăderea nalității, ieșirea la pensie în următorii ani a unei întregi generații de angajați și mai ales exodul forței de muncă către Occident va face ca România să se confrunte în următorii ani cu o criză tot mai adâncă de forță de muncă.
"Sistemul de educație, așa cum este el croit în prezent, este complet inutil în fața provocărilor din piața muncii. Încă se scot pe bandă rulantă generații de șomeri cu diplomă, de absolvenți de liceu și universitate care nu sunt conectați la realitățile economice”, afirmă experții.
Potrivit acestora, statul român trebuie să investească semnificativ în reorientarea sistemului educațional către necesitățile economiei. “Avem nevoie de școli de meseriași, în toate domeniile, de la auto la agricultură, de la prelucrarea materialelor la meșteșugărie. Este necesară, de asemenea, dezvoltarea unui program real de sprijin fiscal și financiar pentru firmele care angajează forță de muncă tânără, abia ieșită de pe băncile școlilor. Fără astfel de măsuri, criza se va accentua, iar alternativa va fi să aducem muncitori din țările sărace, din Africa și Asia, cu consecințe sociale inerente, vezi cazul Germaniei’, au mai declarat experții de la KeysFin.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din Romania.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5035 vizualizari

 • -5 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 1 mai 2018, 10:24)

  Lok [anonim]

  • +9 (11 voturi)    
   ce gluma buna (Marţi, 1 mai 2018, 11:01)

   john06 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   cum adica specialist pe un singur domeniu?pai tocmai asta e ideea,sa poti sa zici la un moment dat ca te pricepi la ceva,ca stii ceva sa faci bine/f,bine,nu sa te pricepi la n chestii la nivel mediocru si la nimic in mod special,greseala asta o fac multi la noi,stiu sa fac multe la un nivel slab si apoi se mira ca nu castiga bine,grea e viata cu asa mentalitate.
    () () ()
 • -9 (13 voturi)    
  si totusi, Ro are 5 milioane de muncitori... (Marţi, 1 mai 2018, 10:31)

  demaGOGU [utilizator]

  ...dintre care aproape 3 mil presteaza pe salariul minim de EUR 300!

  unde este constiinta de clasa a acestor lucratori?
  • +2 (12 voturi)    
   mana pe carte (Marţi, 1 mai 2018, 12:04)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Pentru 90% dintre ei, 300 de euro e prea mult. Sigur insa ca reprezinta oa masa de manevra pentru teluri politice jalnice. Confuzia dintre social-democratie si marxism (sau teoria critica) este posiblia si produce saracie pe nebagare de seama.

   Sunt convins ca multi propavaduitori ai "salariilor mari pentru muncitorii nedfdetpatiti" nu au citit nimic in viata lor in afara de subtitlurile de la telenovele.

   Si mai grav ea insa este lipsa de morla a propavaduitorilor socialismului primitiv, care se folosesc de saracia bietilor oameni pentru a obtine voturi. Ii mint ca sa obtina voturi si apoi se lauda cu grija lor pentru saraci. Pentru sdaracii pe care tot ei si-au facut si ii intretin.

   Stanga nu are nici o mila pentru nimeni. Are doar mestersugul de a prezent frumos propriile interese.

   Calea naturala este concurenta. Cei care au sal;arii mici le au pentru ca nu exista concurenta nici pe piata muncii nici in sectorul de afaceri. Nu exista pentru ca stanga neorarxista romaneasca nu vrea sa existe.

   Societate egalitarista in care muncesti sau nu ai aceleasi venituri este o utopie draga stangii.

   Ceea ce ai spus tu in doua vorbe este asa numita teorie critica, un fel de marxism dat cu apa de trandafiri. Si demonstreaza ca nici tu nu ai habar despre ce vorbesti.
  • +2 (4 voturi)    
   Chiar ca (Marţi, 1 mai 2018, 12:22)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   mi-a placut asta "cu constiinta de clasa " .
  • +3 (7 voturi)    
   Din 5 milioane... (Marţi, 1 mai 2018, 12:57)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   3 milioane lucreaza ca bugetari- mai bine zis trandavesc- si consuma bani grei care ar putea fi folositila altceva.
   O politica de prost dusa in continuare.
  • +5 (5 voturi)    
   În sufletul lui Marx, cu satelitul! (Marţi, 1 mai 2018, 14:45)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Citește ce a scris încă din 1985 Toffler (Șocul viitorului, AL treilea val, Powershift/Schimbare-comutare de putere) ca să înțelegi că nu mai trăiești pe vremea lui Marx. Sau vrei să-ți tragă un robot șuturi în fund, conform principiului socialist ”Fiecare șut în fund înseamnă un salt înainte”?
 • +11 (13 voturi)    
  Vise taica, vise (Marţi, 1 mai 2018, 10:37)

  Dedalus [utilizator]

  Cum poate sa existe o piata a muncii reala cand:
  a) salariile in mediul neconcurential (=stat) sunt mai mari decat cele in mediu concurential?
  b) nu exista invatamant superior?

  Nu e vorba doar despre instruire porfesionala, e vorba si despre morala, etica etc. Ce nu stii, inveti. Dar caracaterul se formeaza pana la 21 de ani, dupa care greu mai schimbi ceva la el.

  Ori, nimeni nu are grija de aceasta parte a educatiei. Familiile indoapa odraslele cu meditatile, scolile ii asasineaza cu cunostinte inutile.

  Lucrtatorul roman nu e ieftin absolut deloc. Iresponsabilitatea multora, ura fata de patroni, conduc la o atitudine distructiva activa a unora sau la ascunderea tarelor la altii. Asemenea comportamente au un cost foarte ridicat.

  Dar degeaba spun aceste lucruri, sunt consitent de asta. Va trebui sa trecem printr-o criza reala ca sa intelegem ca oamenii trebuie sa depuna un efort ca sa traiasca. doecamdata o tara intreaga trage matza de coada, 90% din populatie traieste pe seama celor 10% care sunt prea neglijenti sau prea batrani ca sa mai emigreze, asa ca lucreaza ca prostii in contnuare pentru a hrani puturosii, mangafalele, smekerii.
  • +5 (7 voturi)    
   perfect (Marţi, 1 mai 2018, 11:01)

   daldepsd [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   adevarat! statul face prea putin pentru mediul concurentional si nu reformeaza nimic cu adevarat.
  • +2 (6 voturi)    
   Lucratorul roman (Marţi, 1 mai 2018, 12:27)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   este inca platit la un nivel scazut , v-as ruga sa faceti o comparatie , cam cate bunuri sau servicii isi poate cumpara un lucrator in occident pentru oora de munca si ce poate sa isi cumpere un lucrator roman , fac referire ca ambii sa aiba aceeasi calificare .
    () ()
  • 0 (2 voturi)    
   greva!!! (Marţi, 1 mai 2018, 13:24)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Eu cred ca Romania va fi salvata daca cei care produc in tara asta ar intra in greva. Dar nu o greva clasica. Pur si simplu o miscare prin care cei care produc plus valoare ar putea sa se hotarasca sa cumpere numai minimul necesar (aici ar intra mancarea, bunurile de ingrijire personala si facturile curente). Cred ca in cateva luni, guvernul ar fi pus cu botul pe labe.
    () ()
 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 mai 2018, 11:25)

  [anonim]

 • -1 (5 voturi)    
  situația pe țară (Marţi, 1 mai 2018, 12:57)

  Toni_Romania [utilizator]

  situația pe țară este așa - Cam 80% din români au venit sub 1000 lei pe lună, la prețuri de UE - așa că mai domol cu miștoul la adresa perioadei RSR
  • +2 (6 voturi)    
   stanga fara mila (Marţi, 1 mai 2018, 13:35)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Au prea mult inca. Daca va e asa mila de ei, cand ati facut ultima opera de caritate din banii proprii? E usor sa fii milos din banii altora, cum face actuala sstanga romaneasca. ii tine pe toti in saracie si le da bani din munca altora, adica din impozite. Si numesc aceasta miniuna sfruntata "echitate sociala". Altfel spus, daca nu muncesti, iti dau eu bani. Dar de la altii, nu de la mine. Ce e al meu e al meu.

   Sa iiei de la patroni sa sai la "saraci" este o cale sigura sa ii saracesti si pe unii si pe altii. Si asa obtii voturi, cu care iti asigura accesul la robinetul cu bani multi si usori ai statului.

   Sunt tinuti asa de stanga romaneasca neomarxista, doritoare de voturi. Pe care nu le-ar mai lua daca salariile ar creste.

   Cea mai simpla metoda de a tine pe romani saraci este sa eviti crearea mediului concurential. Si asta se inampla.

   Este o lipsa totala de morala (crestina sau de care dotiti) sa tii oamenii in saracie sub pretextrul caii ajuti, doar ca sa le castigi voturile.

   Daca ar aparea intr-advar un climat concurential, salariile ar creste si stanga nu ar mai avea voturi. Este o aboradare9 imorala si indecenta.
    ()
  • +5 (5 voturi)    
   Și cine a creat sistemul? (Marţi, 1 mai 2018, 15:07)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Să=ți spun eu, FSN-PDSR prin specialistul lui pește Văcăroiu, care a liberalizat prețurile fără să facă același lucru cu salariile, care pe atnci erau plătite de un singur patron: statul român. Și așa a pornit economia de tarabă bazată pe cumetrii, care numai de piață nu este, cu salarii mai mari la funcționarii de stat care emană efluvii mentolate de la locurile de muncă, în timp ce privații se spetesc să le plătească salariile și pensiile.
    ()
 • +1 (5 voturi)    
  Ce inseamna cuvantul "focusat" ? (Marţi, 1 mai 2018, 13:27)

  Frankie [utilizator]

  Am vazut ca l-ati folosit de doua ori in acest articol.
  Sau poate autorul articolului nu este roman ?
  • 0 (2 voturi)    
   Este român (Marţi, 1 mai 2018, 22:54)

   StefanV [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Dar e din generația nouă. Nu știe prea multe, dar vorbește tare și cu tupeu. Și le ia fața celor mai pregătiți. Pentru că acum se caută ăia care vorbesc mai stâlcit. Și vorbesc prost 2 limbi.
  • +1 (1 vot)    
   Scuzati ca ma focusez (Miercuri, 2 mai 2018, 15:13)

   rcb [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   ... dar pe tine nu vad ca te cheama Ionel, Gigel sau Costel. Te deranjeaza ca unul foloseste un neologism si tie nu ti-a zis nimeni ca te cheama ca pe Grivei din Tarile de Jos?
  • 0 (0 voturi)    
   Anglofon-bufon (Marţi, 8 mai 2018, 16:23)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   --
 • +1 (7 voturi)    
  Neoiobagia (Marţi, 1 mai 2018, 14:09)

  ww [utilizator]

  Muncitorii romani sunt urmasii sarmani ai iobagilor care dormeau in bordeie de pamant, ca sa se poata trai in huzur in marile capitale europene. Nu s-a schimbat din pacate nimic. Acum nu mai e nevoie de prezenta militara ca sa fim tinuti in foame, s-au inventat sisteme mult mai sofisticate (vezi recentul Panama Papers). Salariile sunt si vor fi mici, pentru ca profitul este exportat si nu imparte nimeni bunastarea cu palmasii din Romania. "Specializarea" despre care se vorbeste este doar un alt slogan gretos din repertoriul multinationalelor, nimic altceva.
  • +2 (6 voturi)    
   comunism sau capitalism? (Marţi, 1 mai 2018, 14:47)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Impartirea bunastarii este ideea centrala a socialismului, ca prim stadiu in constructia comu nista.

   La ce a dus asta, s-a vazut.

   Sunt de acord cu faptul ca multinationalele fac excese. Dar asta este si rezultatul unui climat concurential scazut.
    ()
  • +2 (2 voturi)    
   Statul roman e rau si pradalnic, lucreaza pt. sine (Marţi, 1 mai 2018, 18:08)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui ww

   si nu va ridica nici macar un deget pentru cetateni.

   Situatia ar fi cu totul alta daca statul ar da doi bani pe romani si ar crea niste legi ca lumea, precum si daca le-ar lua in serios pe cele existente, dar uite ce se intampla, statul ia pensiile oamenilor ca sa aiba Dragnea bani de amanta tanara.

   Uite ce Guvern avem, numai slugi, astia de ce nu fac nimic concret, ci doar dau declaratii citite gresit de pe prompter la Haznaua 3 ?

   Nu poti sa dai vina in intregime pe corporatii, cand Romania e sat fara caini si daca ai bani multi faci orice te taie capul.
 • +5 (7 voturi)    
  Vinovat pentru asta: statul borfas. (Marţi, 1 mai 2018, 14:13)

  Marionette [utilizator]

  Mafiotii din statul borfas se comporta ca vatafii cu cei din mediul privat. De aceea acestia inchid si pleaca. In romania nu ti se da voie sa muncesti si automat nu exista locuri de munca. Daca nu exista locuri de munca suficiente, salariile vor fi mici. E simplu.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu e nicio criză de forță de muncă (Marţi, 1 mai 2018, 20:36)

  Costin33 [utilizator]

  Deocamdată, în România nu e o criză reală de forță de muncă. A început să se manifeste o oarecare criză de sclavi, ceea ce e foarte bine. Sperăm ca în următorii 10-15 ani sclavia să devină doar o amintire sinistră în această țară.
 • -1 (1 vot)    
  Nu prea mai sunt solutii (Marţi, 1 mai 2018, 20:37)

  Gojifruit [utilizator]

  Atat timp cat oricine poate pleca intr-o tara vestica pe salariile de acolo, nu prea mai ai cum sa ai oameni aici.
  Caci pentru ce altceva au acceptat tari dezvoltate sa faca o uniune cu tari ca Romania si Bulgaria, carora sa le pompeze apoi fonduri la greu?
  Nu e altruism, sunt doar cu multi pasi inaintea noastra.
  • +1 (1 vot)    
   Cred ca ar fi ramas oameni in Romania, daca... (Marţi, 1 mai 2018, 22:13)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

   ar fi devenit o tara civilizata, o tara cu stat de drept si cu valori, o tara cu salarii mai mici ce-i drept, dar cu demnitate.

   Dar uite ce s-a intamplat in 30 de ani, din care 21 cu PSD la putere, au facut praf ce a ramas din comunism si au inlocuit totul cu o societate de consum.

   Se consuma de toate orbeste, orice ca sa distraga atentia de la penuria de valori, e cum au reparat podul Constanta, au dat o spoiala ca sa ascunda degradarea.

   Frecvent, PSD organizeaza targuri si concerte, orice ca sa tina prostimea ocupata, ca sa nu-si dea seama cat de rau o duc de fapt.

   Oricine spune adevarul despre PSD, ca ei sunt tartorii nostri si cancerul Romaniei, este imediat hulit si marginalizat. De-asta pleaca oamenii, pe langa salarii, nu e vorba doar de salarii.
 • +1 (3 voturi)    
  Care criza? Nu vor sa plateasca (Marţi, 1 mai 2018, 22:47)

  StefanV [utilizator]

  Care criza pe piata muncii? Pai toate firmele in Bucuresti vor sa angajeze interni cu, "musai" cinci ani experienta. Adica ei nu vor , de fapt, un intern. Dar nu vor sa plateasca mai mult.

  Uitati-va ce a facut Vauban cu diviziile de la vanzari in ultimii doi ani. Iii angajeaza si ii da afara dupa 3 luni. De fapt, ei vor sa nu plateasca. E incredibil ca din zeci de oameni angajati sa nu gasesti doi buni. Si erau oameni cu experienta cei care au fost dati afara dupa trei luni

  Uitati-va la Sii care angajeaza numai pe modelul ... sa arati ca un top model. Firma de IT.

  Si oameni buni, cu experienta, stau degeaba. Sau se cara pe rand afara din tara, in timp ce astia se plang ca nu gasesc oameni.
 • -3 (5 voturi)    
  Minciună sfruntată (Miercuri, 2 mai 2018, 10:02)

  Costin33 [utilizator]

  Titlul acestui articol e o minciună sfruntată.
  Așa cum am scris mai sus, în România nu există deocamdată o criză reală de forță de muncă. Nici măcar criza de sclavi nu este una acută. A început să se manifeste timid pe ici pe colo. În mod normal, unul dintre interesele majore ale statului român ar trebui să fie "abolirea" sclaviei moderne.Ce trebuie să facă în acest sens? În primul rând să modifice Codul Muncii prin abrogarea prevederilor care permit patronilor să comită abuzuri împotriva angajaților,prevederi care au fost introduse de către guvernul Băsescu-Boc în 2011. Să legifereze sancțiuni aspre pentru patronii care se folosesc o oameni la "negru". Patronii dovediți că folosesc oameni "la negru" să fie obligați să plătească statului contribuțiile sociale retoactiv pe ultimii 5 ani pentru toți cei pe care i-a primit la muncă fără încheierea formelor legale de angajare.
  Apoi, este necesară creșterea (treptată) semnificativă a salariului minim pe economie până la nivelul la care să acopere nevoile de bază ale lucrătorului (prima treaptă a Piramidei lui Maslow). Întreprinzătorii mici pot fi sprijiniți prin măsuri fiscale (este necesară renunțarea la cota unică de impozitare) nu prin menținerea în mod artificial a salariului minim pe economie la un nivel foarte jos.
  • -1 (1 vot)    
   Stai linistit (Miercuri, 2 mai 2018, 15:17)

   rcb [utilizator] i-a raspuns lui Costin33

   Ca nu o sa te ia nimeni in seama. Oricine zice ca pestele de la cap se-mpute e comunist, vandut sovieticilor, de stanga, tine cu Obama si practic un pierde-vara care sta pe capul capitalistilor.

   Lucratorul roman e tembel - e de bine. Patronul roman e un idiot - e de rau. E plina tara de patroni si toti si-au dat mana pe-aici, de bine ce le merg afacerile.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by