Comisia Europeană avertizează: România sare peste limita de deficit bugetar în 2018 și continuă scumpirile. Cele 4 riscuri asupra economiei țării

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 3 mai 2018, 14:17 Economie | Finanţe & Bănci


fakepath\Prognoza de primavara 2018
Foto: Hotnews
​România va avea în anii 2018 și 2019 deficite bugetare peste limita de 3% din produsul intern brut acceptată în Uniunea Europeană, iar scumpirile suportate de populație la produse și servicii vor continua, avertizează joi Comisia Europeană în Prognoza de primăvară. România va avea în continuare un avans procentual accelerat al produsșului intern brut, dar 4 riscuri amenință economia țării, potrivit CE.

„Creșterea reală a produslului intern brut a continuat în 2017, determinată de un boom în privința consumului, stimulat de politica fiscală expansionistă. Creșterea se estimează că va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Inflația a crescut la sfârșitul anului 2017 și urmează să crească în continuare în 2018, înainte de o oarecare temperare care va veni în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va crește semnificativ, în special din cauza creșterii salariilor din sectorul public” - estimează Comisia Europeană în prognoza de primăvară.

România ar urma să înregistreze astfel o creștere economică de 4,5% în anul 2018, și 3,9% în 2019, după ce avansul de 6,9% din 2017 bazat pe ”boom-ul” consumului populației.  

În privința deficitului bugetar, Comisia Europeană estimează că din anul 2018 România va depăși limita de 3% din PIB, peste care țara riscă declanșarea procedurii UE de deficit excesiv. Astfel, pe 2018 România ar urma să aibă un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar în 2019, de 3,8% din PIB, în principal din cauza creșterilor salariale din sectorul public .

„Legea unitară de salarizare în sectorul public, adoptată în vara anului 2017, a majorat cu 25% salariile publice brute în ianuarie 2018 și prevede creșteri suplimentare pentru medici și profesori. (...)  Se preconizează că deficitul va atinge 3,8% din PIB în 2019, determinat de creșterea transferurilor sociale și a investițiilor publice”, consideră CE.

Salariile au crescut și în sectorul privat, mai ales prin majorarea salariului minim pe economie. „Piața îngustă a forței de muncă, împreună cu majorarea salariului minim de 16% în februarie 2017 și creșterea substanțială a salariilor din sectorul public au condus la o accelerare a creșterii salariilor. Compensația medie pe angajat a crescut cu 15% în termeni reali în 2017. Se preconizează că salariile vor continua să crească în 2018, deși într-un ritm mai lent, datorită majorării suplimentare a salariilor din sectorul de stat și a unei creșteri suplimentare cu 9% a salariului minim net, care a intrat în vigoare din ianuarie” - crede CE.

În acest timp, populația se vede nevoită să plătească mai mult pentru bunurile și serviciile cumpărate. „După doi ani consecutivi de scădere a prețurilor de consum, inflația a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, deși a fost atenuată de reducerea TVA și a accizelor la combustibil. Inflația a început să se accelereze în a doua jumătate a anului, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie, acestea din urmă fiind cauzate atât de creșterea prețurilor la combustibili la nivel mondial, cât și de anularea în octombrie 2017 a reducerii accizelor din ianuarie” - amintește CE.

Executivul comunitar reține că „inflația a continuat să accelereze la începutul anului 2018, deoarece efectul reducerilor fiscale din ianuarie 2017 a dispărut, ajungând la 4% până în martie 2018”.

„Se preconizează că inflația va fi de 4,2% pentru anul 2018 în ansamblul său și că va scădea până la 3,4% în 2019, pe măsură ce inflația prețurilor la energie va fi temperată”, mai spun cei de la CE.

Pe măsură ce inflația a intrat din nou în intervalul-țintă (2,5% ± 1 pp), Banca Națională a României a început să înăsprească politica monetară. În ianuarie și februarie 2018, dobânda  de politică monetară cheie a fost majorată cu un total de 0,5 puncte procentuale, la 2,25%, prima creștere din 2008 încoace.

În acest context, Comisia Europeană avertizează asupra a 4 riscrui asupra economiei țării:

 • „Înăsprirea treptată a politicii monetare a băncii centrale ca răspuns la presiunile inflaționiste emergente și la o creștere a decalajului de producție ar putea slăbi perspectivele investițiilor private.
 • Investițiile ar putea fi afectate în mod negativ dacă guvernul va reduce în continuare investițiile publice pentru a-și atinge obiectivele privind deficitul bugetar.
 • Creșterea continuă a costului unitar al forței de muncă, datorată creșterii salariilor care depășește creșterea productivității, poate să reducă exporturile României.
 • În general, incertitudinea cu privire la politicile guvernului ar putea împiedica avansul economic”.

(Descarcă de AICI Prognoza CE de primăvară 2018, pentru România)

În ansamblul Uniunii Europene, ratele de creștere înregistrate în UE și în zona euro au depășit așteptările din 2017, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, și anume 2,4%. Se așteaptă ca această creștere să își mențină ritmul susținut în 2018 și să încetinească ușor în 2019, rata ei fiind estimată la 2,3% și, respectiv, la 2,0% atât în UE, cât și în zona euro.

În context, Comisia Europeană crede că „o creștere economică solidă favorizează reducerea în continuare a deficitului și a datoriei publice, precum și o îmbunătățire a condițiilor de pe piața muncii”.

„În prezent, deficitul consolidat pentru zona euro este mai mic de 1% din PIB, preconizându-se că, în cursul acestui an, va scădea sub 3% în toate statele membre din zona euro” - mai spune CE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5330 vizualizari

 • +8 (18 voturi)    
  hai ca cifrele arata incurajator... (Joi, 3 mai 2018, 14:33)

  liviu_ [utilizator]

  pentru distrugerea economiei, evident...


  si nu m-ar mira ca lucrurile sa fie MULT mai rele decat atat...
  psd poate ascunde multa vreme rahatu sub pres...
  • -4 (10 voturi)    
   asa ziceau si anul trecut :)))) (Joi, 3 mai 2018, 15:44)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/comisia-europeana-anticipeaza-ca-romania-va-inregistra-in-2017-un-deficit-bugetar-de-peste-limita-de-3-admisa-de-ue.html
   • +2 (8 voturi)    
    Da (Joi, 3 mai 2018, 16:47)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Daca ai studia putin domeniul ai vedea ca una este preconizare pe analiza, alta este sa se intample. Asta nu se intampla peste noapte. Anul trecut era un avertisment de bun simt dar se pare ca stapanii tai nu stiu ce-i aia "economie". Ma rog, stie Volguta si incearca sa ne invete pe toti, chiar si briucselu', dar nenorocitii astia de ieuropeni nu vor sa inteleaga. Nu asculta, nu au rabdare.

    Corect? Corect!

    Desigur ma astept ca atunci cand se va depasi sa iesi si sa spui ca sunt trucate ca nu reflecta realitatea, ca e Soros ca e nu-stiu-mai-ce, orice dar nu PSD de vina.
   • +2 (2 voturi)    
    economia (Joi, 3 mai 2018, 17:57)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    nu raspunde instant la probleme...
    de fapt cifrele de anu asta reprezinta in mare masura masurile "geniale" de anu trecut...
    • +2 (2 voturi)    
     Ce sa-i faci? (Joi, 3 mai 2018, 21:37)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Nu toti au notiuni elementare, dar multumita educatiei GhitaTV si A3, se cred atotstiutori in fiecare domeniu.
 • -12 (28 voturi)    
  In primavara2017 prognoza crestere de 4.3 in 2017 (Joi, 3 mai 2018, 14:34)

  adrianhn [utilizator]

  Asta ca sa inteleaga toata lumea ca prognozele Comisiei Europene nu sunt adevarul suprem al galaxiei.

  De fapt in primavara lui 2017 Comisia Europeana prognoza pentru tot anul 2017 :

  Crestere economica de 4.3% , deficit de 3.5% si datorie ca procent din PIB ( Debt to GDP ratio) de 39.3%.

  Ca Comisia Europeana sa anunte realitatea in aprilie 2018, , ca Romania a avut in 2017 o crestere de 6.9%, deficit de 2.9% si datorie ca procent din PIB ( Debt to GDP ratio) de 35%.

  Prognoza comisiei Europene din primavara lui 2017

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/ip053_en_1.pdf

  Dar postacii PNL , USR si pro-Iohannis ne vor explica cum ar trebui sa inchidem pravalia ca prognozele sunt adevarul suprem. . . Asa se intampla cand majoritatea votantilor USR si PNL au invatat economie de pe feisbuc.
  • +8 (16 voturi)    
   :))) (Joi, 3 mai 2018, 15:11)

   Io1234 [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   si pe timpul lu Ceasca se anuntau rezultate galactice...
   Si in Grecia nu de mult a fost la fel, rezultate excelente pana nu au aflat ca au fost masluite... ceva imi spune ca si in RO se va repeta scenariul GR...
   • +1 (5 voturi)    
    pai de ce (Joi, 3 mai 2018, 17:55)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Io1234

    vrea dragnea sa-si subordoneze Institutul National de Statistica? Nu zicea volguta ca nu se potrivesc cifrele INS cu cifrele de la partid? Ei, acuma or sa se potriveasca, chiar daca noi o sa fim in rahat pana deasupra capului.
  • +5 (11 voturi)    
   pai normal ca prognoza 4.3% (Joi, 3 mai 2018, 15:14)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   De unde sa stie CE continutul programului de guvernare?!? Prognoza e facuta pentru cese intimplase pina la inceputul lui9 2017. Cine avea sa stie ca salariile si pensiile vor fi marite peste ce poate duce bugetul, ca toate vgeniturile de investitii ale companiilor de stat vor fi confiscate de guvern si bagate in consum, ca inclusiv medicamentele vor disparea de pe piata pentru a face loc cresterilor de salarii, ca toate investiile statului vor fi stopate si toti banii bagati in consum, si tot asha.

   Daca e sa calculam citi bani au fost confiscati de la companiile nationale ca sa acopere gaura de la buget, s-ar vedea si diferenta de deficit.
  • +3 (7 voturi)    
   ehh (Joi, 3 mai 2018, 15:31)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Stiu ca bariera lingvistica te impiedica sa intelegi bine limba romana. Iti explica colegul tau de vutca, "asistat".

   PROGNOZA e prognoza, nu un fapt cert. E ca la meteo cand o prognoya POATE sa nu anunte ca ploua si totusi sa picure peste Moscova. Aici insa avem de-a face cu date certe, mai putin cele privind 2019.

   ADICA daca acum spune CE ca Romania a avut in 2017 deficit bugetar de 2,9 atata e deficitul, degeaba va zvarcoliti voi.

   Si uite: anul asta deficitul va fi de 3,4 iar DEFICITUL STRUCTURAL de 3,8. antele-gi?

   Bine, stim cu totii ca pentru voi, postacii cracanatului putler astea sunt vesti bune. Hai, ca se duce la vale rubla, pune mana si behaie ceva.
  • -5 (11 voturi)    
   nici prognoza de anul trecut nu a fost buna (Joi, 3 mai 2018, 15:45)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/comisia-europeana-anticipeaza-ca-romania-va-inregistra-in-2017-un-deficit-bugetar-de-peste-limita-de-3-admisa-de-ue.html
  • +1 (3 voturi)    
   Dar cum s-a ajuns la 2.9 stii?? (Joi, 3 mai 2018, 18:19)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Prin taieri la investitii si prin haituirea cetateanului. Anul asta de unde mai taiati???
   • -2 (2 voturi)    
    printr-o crestere peste cea prognozata (Vineri, 4 mai 2018, 9:12)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    cresterea a fost de 7% nu de 4%
  • +2 (2 voturi)    
   Iti taie tie din ajutor (Joi, 3 mai 2018, 18:36)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Cu promisiunea pesedista ca iti da inapoi in doua zece patru zece.
 • +10 (12 voturi)    
  dar nu asta este important (Joi, 3 mai 2018, 15:00)

  gwolf [utilizator]

  ci protocoalele !!! alea secrete intre SRI si DNA.
  Alea sunt tot ce conteaza, daca le facem publice, totul revine la normal: moneda se intareste, vom avea excedent comercial, romanii se intorc acasa, reluam investitiile. TOTUL revine pe roz.

  Alo catre postaci: primesc si eu o prima de rusalii?
 • -4 (10 voturi)    
  Care-i legatura cu realitatea? (Joi, 3 mai 2018, 15:41)

  holinessdani [utilizator]

  De fapt lucrurile stau f prost, tara e in faliment si oamenii mor de foame.
  Inclusiv stirile cu bataliile de pe sosele din WE-uri (prelungite sau nu), din statiunile de la mare sau munte, mall-uri si ale locuri exotice sunt doar fake news.
  Un exemplu de cat se minte, si uite ca pana si Comisia Europeana crede, este treaba cu cresterea salariilor, mai ales a celor din sanatate..
  Pai cum sa minti in asa hal, doar cei din sanatatea au spus clar ca de fapt li s-au micsorat salariile, au fost si in greva si poate mai sunt si in ziua de azi.
  Ca ce e ciudat e ca ziarele nu mai scriu nimic de ei dar probabil ca au fost cumparati de psd sau santajati cumva, ca altfel nu-mi explic tacerea asta!
 • +3 (7 voturi)    
  "Nu ne pasa, nu ne pasa, c-am mancat fasole (Joi, 3 mai 2018, 16:30)

  Susufler0 [utilizator]

  grasa !" ;)

  PS. Asta ar putea fi una din multele atitudini responsabile cu care am putea intampina avertismentul CE !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by