- Mai întâi, rezultatele:
La o creștere cu 50 de puncte de baza a ROBOR ( de la 2.00% la 2.50% sau de la 2.50% la 3.00% a ROBOR), rata pe care banca ți-o va pretinde crește în medie cu 50 de lei.
- Și mai explicit: presupunem că ai luat un credit de 200.000 de lei pe 20 de ani. La un nivel al ROBOR de 2.5%, rata ta este de 1347,69 lei ( la o dobândă medie de Robor +marja de 2.75%. Dacă ROBOR urcă la 3% (iar marja băncii rămâne constantă, de 2.75%) rata ta va deveni 1404 lei. E drept, se modifică și suma totală plătibilă băncii. În rimul caz, vei returna băncii care te-a împrumutat cu 200.000 de lei, circa 323.445 de lei. În al doilea caz (ROBOR 3%, marja băncii 2.75%) vei returna băncii 337.000 lei.

Desigur, ca să evitați oscilațiile ROBOR, mai există și soluția sa vă ”mutați” creditul de pe dobândă variabilă, pe împrumut cu dobândă fixă. La început, ratele vor fi mai mari, dar pe întreaga durata a creditului veți fi mai câștigați! Prin urmare, soluția pare simplă: credit în lei, cu dobândă fixă! Gândiți pe termen mediu și lung, nu pe următoarele 3-4 luni!
”La inceputul perioadei de rezerva minima obigatorie a venit si o colectare mai buna a Trezoreriei. "De regula ramaneau in piata 2-3 miliarde de lei. Fiecare trezorier stia ca o sa apara un deficit la mine in cont. Dar merg in piata si vine R. O banca care incepe cu R si care avea permanent surplus de lichiditate permanent. Si trosc!, ii lasa in piata. Si eu ii dau lui mai mult decat daca i-ar lasa in piata si i-ar lua BNR la facilitatea de depozit. Ii dau cu 0.3-0.4 dobanda mai mare. Si trece o zi, trec doua, si nu mai apare R! Ca Finantele au colectat mai bine si i-au luat lui R lichiditatea. Si R n-a mai pus bani in piata. Asa sunt bancherii, sunt speriosi!", a mai adaugat anterior, Guvernatorul.
Isărescu a mai explicat faptul ca o lichiditate scazuta in piata ajuta cursului leului. "Duce dobanzile in sus si nu depreciaza cursul, ci impotriva, scade cursul. O lichiditate scazuta inseamna ca fiecare cauta bani si daca nu gasesc, incep sa vanda valuta. Iar daca-i strangi prea tare cu lichiditatea, cursul nu creste ci scade. Dar dobanzile n-o sa mai vina unde-au fost pentru ca limita de jos deja e 0.75, conditiile de piata sunt mult mai stricte si noi am declarat ca vom gestiona ferm lichiditatea. Nu se impaca flexibilitate mai mare cu lichiditate mai laxa. Nu mai merge! Flexibilitate mai mare a cursului cu gestiune laxa sau adecvata a lichiditatii nu se imppaca; iti dai cu stangul in dreptul! Cred ca a inteles si Raiffesen...", a conchis Isarescu, zambind.
Reamintim ca indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la creditele in lei ancorate la dobanda variabila, a crescut pana la nivelul de 2.54% (luni) ,
Daca nu stiati ROBOR-ul se stabileste de catre primele 10 banci din Romania ca si medie aritmetica intre ofertele de cotatii pentru depozite intre acestea ... adica primele 10 banci care controleaza aproximativ 90% din sistemul bancar decid valoarea ROBOR-ului care apare ca si valoare variabila in majoritatea contractelor de credit.
In acest timp EURIBOR si LIBOR sunt in continuare negative , iar euro, dolarul si francul s-au devalorizat nesemnificativ :))) Funnny isn't it !!!
Acum apare o noua pacaleala la orizont ... DOBANDA FIXA .... care e o dobanda mai mare decat ROBOR + MARJA din contract si care bineinteles ca va ramane asa pe toata perioada de creditare , de ce ??? Pentru ca ROBOR e stabilit de bancile care controleaza 90% din sistemul bancar, de aia :D:D:D
In concluzie, asa cum zicea Moise Guran la Biziday : cel mai bun credit e cel pe care nu-l ai si cred ca acum e cea mai proasta perioada mai ales pentru creditele imobiliare deoarece risti sa iei un credit mare ( valoarea caselor e foarte mare in prezent) si care te va costa foarte scump ( ROBOR-ul va creste ca sa tempereze apetitul oamenilor pt credite, adica pt consum tocmai pt a scadea inflatia).
PS: ca sa fie clar CRESTEREA ECONOMICA nu are nimic de a face cu bunastarea generala a populatiei unei tari, de ea profita doar firmele / patronii / actionarii majoritari al companiilor care au inregistrat cresteri de vanzari / profituri . Degeaba i-a crescut profitul companiei mele daca patronul nu e dispus si nu poate fi constrans sa-l imparta si cu angajatii prin cresteri salariale !
In al doilea rand, cresterea economica intra cu adevarat in buzunarele "rapacilor" capitalisti, care, in "lacomia" lor, vor dori mai mult, productie si vanzari mai mari, respectiv noi locuri de munca. Nu e chiar un lucru rau. Scade somajul, mai multi bani pe piata, impozite si venituri mai mari pentru stat, etc. Evident statul poate obliga firma sa te plateasca mai bine prin cresterea salariului minim, dar "lacomia" de care vorbeam va duce doar la limitarea angajarilor, daca nu chiar la cresterea productivitatii prin desfiintarea unor posturi deja existente. E o problema de echilibru si e complicat de stabilit care este limita pana la care statul poate interveni.
Si, o ultima observatie, ptr EURIBOR, LIBOR: si acestea vor creste la un moment dat. Deocamdata cei cu credite in valuta sunt mai putin nefericiti, dar atunci cand se va intampla probabil ca va fi acelasi vuiet ca atunci cand francul elvetian a luat-o razna si nefericirea va creste.
Ar trebui sa intelegem cum functioneaza economia de piata. Piata e locul unde cererea se intalneste cu oferta, "intalnire" care are ca rezultat pretul. Cu cat statul intervine mai mult, cu atat pretul este alterat si nu mai reflecta realitatea.
Exemplu: "În primele două luni din 2018, exporturile au însumat 10,88 miliarde euro, iar importurile au însumat 12,54 miliarde euro.".
De acolo rezulta ca importatorii, care au lei si vor euro, cer cu 1.25 mld eur mai mult decit ofera exportatorii, care au euro si vor lei. Iar diferenta asta dintre cerere si oferta duce natural la cresterea cursului, pina cererea se intilneste cu oferta, fix ca la piata. Ceea ce ar duce cursul mai sus cu 10-12%. Ca sa contracareze acest fenomen natural, BNR are o singura alternativa: cresterea dobanzilor astfel incit diferenta aia de 1.25 mld eur mpe 2 luni sa fie acoperita de fondurile speculative, care vin cu euro, ii schimba in lei si-i tin la bancile de la noi ca sa faca profit.
Si toata jucaria asta nu are nici o legatura momentan cu valoarea euribor si cursul de schimb. BNR a venit cu surplus de euro din rezerva valutara 1-2 luni, dupa care i-a explicat lui Livache ca nu mai poate continua asha, ca se termina rezerva. Si pus sa aleaga intre curs de 5 lei si robor de 4%, alegerea a fost simpla.
Bancile manipuleaza ROBOR-ul si cu asta basta.
Nu exista explicatii coerente pentru cresterea ROBOR-ului, lucruri care se intampla azi cand creste ROBOR-ul se petreceau si pe vremea scaderii ROBOR-ului.
http://www.capital.ro/deficitul-comercial-al-romaniei-a-fost-anul-trecut-de-aproape-13.html
https://www.businesscover.ro/romania-a-incheiat-2016-cu-un-deficit-comercial-de-aproape-10-mld-euro/
5.8 mld in 2013, 6.1, 8.3, 10, 13 mld in 2017, crestere de 35% in primele 2 luni din 2018.
Deci se vede clar cum a crescut.
Mai departe, o portine din acest deficit se finanteaza din banii veniti de la UE, fie ca vorbim de plata la hectar in agricultura, fie ca vorbim de fonduri europene atrase.
De la un punct uncolo, insa, el trebuie finantat din fonduri speculative.
Ca sa inglobam si chestiile astea, ne uitam la deficitul de cont curent, care spune strict cita valuta a intrat si cita a iesit.
Si uite ce frumos arata el, deficitul de cont curent:
http://www.zf.ro/eveniment/deficitul-de-cont-curent-s-a-dus-spre-3-din-pib-16928656
La asta poti sa mai adaugi sin evolutia inflatiei:
http://www.insse.ro/cms/ro/content/ipc-serii-de-date
cu completarea ca acum inflatia e de 5%, si ai toate instrumentele sa vezi ca economia de piata functioneaza dupa niste reguli previzibile, nu dupa sloganuri de asistat social cu bancile care manipuleaza roborul.
Ce ne facem insa cu inflatia? Daca te uiti la evolutia inflatiei:
http://www.insse.ro/cms/ro/content/ipc-serii-de-date
sa zicem pe ultimii 10 ani, vezi ca ea a evoluat intre 8% si -1,5%. Si asta poe 10 ani, nu pe 30.
Cum evaluezi tu inflatia medie si in consecinta dobanda fixa pe care s-o ceri prietenului tau? Asha e ca iti iei o marja de siguranta, mai ales cind vezi cum e guvernata romania zilele astea? Sau te risti si ceri 5% dobanda fixa, constient fiind ca daca se ajunge la devalorizare de 10%, cum a fost in 2004 spre exemplu, vei primi inapoi mai putin decit ai dat?
Asha e ca iti iei o marja de siguranta mai mare decit iti iese tie media dobanzii? De aia totdeuna dobanda fixa, mai ales in tari neserioase precum Romania, va fi foarte scumpa. Daca am fi spre exemplu Germania, unde in ultimii 20 de ani cresterea cumulata a salariilor a fost de 25% si cea a imobiliarelor tot de 25%, parca te-ai risca. Dar cind vorbim de Romania, cu fluctuatiile ei din ultimii 30 de ani....
Acu, despre zicerea lui Guran, asha e, dar si sa-ti iei o casa dupa ce-ai strins bani 10-15 ani poate fi o problema... Iar a nu-ti lua deloc poate crea niscaiva probleme la pensie, cind va fi relativ dificil sa suporti si costurile unei chirii, mai ales daca ea va fi mare.
PERFORMANTELE GUVERNULUI PSD sunt cauza evolutiei ROBOR = este singurul lucru de spus.
Cu Ciolos ROBOR-ul a stagnat fara nici o legatura cu situatia economica, iar acuma urca asa pentru profitul bancii.
Au umflat bancile clientii de credite cu ROBOR scazut si acuma scot profit. In curand urmeaza sa refinanteze lumea pe dobanda fixa la 10% si totul va fi pe placul camatarilor.
Pai ce-ai facut, Bobita? I-ai dat apa la moara lu' tovarasu Dragnea?
Daca 'mneata afirmi asa ceva, ultima oaie din talpa tarii cum sa nu puna botul cum ca "la BNR e inflatia"???
Auzi, Bobita - da' la kilogram se da inflatia asta? C-as vrea sa-i fac cadou unui vecin.