Documentul privind execuția bugetară, la care făcea referire Klaus Iohannis, a fost publicat luni de Ministerul Finanțelor și arată că încasările bugetare pe primul trimestru sunt sub ținta asumată de Guvern

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 7 mai 2018, 22:25 Economie | Finanţe & Bănci


Venituri pe primul trimestru comparativ cu programul
Foto: Ministerul Finantelor Publice
 documente
(07 Mai 2018) DOC, 384KB
​​Veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat în proporție de 95,1% din cât a programat Guvernul pe primul trimestru, se arată într-un raport publicat luni de Ministerul Finanțelor. Documentul mai arată că în ceea ce privește TVA, gradul de realizare al programului de încasări trimestrial a fost de doar 91,4%. La accize, gradul de realizare a fost de doar 87,6%.

Acest document care arată nivelul încasărilor comparativ cu programul a fost publicat abia luni, 7 mai, deși pe 27 aprilie au fost publicate date referitoare la execuția bugetară.  Însă, acele date erau doar comparații cu perioada similiară din 2017, nu și cu cât era programat.
Președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, luni, demisia premierului Viorica Dăncilă, după ce a acuzat că execuția bugetară pe primul trimestru este "total nesatisfăcătoare".
 • Notă: Data raportului, 7 mai, apare chiar în titlul documentului
Iohannis a acuzat luni o serie de nerealizări în execuția bugetară față de estimările bugetare, citând exemplul veniturilor din accize, care „reflectă cel mai fidel degringolada din finanțele publice”.

"Cu toate că au crescut prețurile, au reintrodus acciza pe carburant, totuși colectarea de către ANAF se află la 12 % sub program. Aceasta este performața PSD. Cu toate că românii plătesc prețurile mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite", a spus președintele.

Un alt exemplu - fondurile europene, unde la venituri "suntem cu 37% sub valoarea programată" iar "la cheltuieli cu 43% sub valoarea programată".

De asemenea, la veniturile din TVA, pilonul "nerealizarea față de program e de 9%", a arătat el.

Președintele PSD Liviu Dragnea l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a prezentat "o lista întreagă de minciuni", contrazicând chiar chiar cifrele publicate de Ministerul Finanțelor. Dragnea a susținut luni seara, la Antena 3, că încasările au fost peste cât s-a programat.
La rândul său, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacţionat la declaraţiile preşedintelui Iohannis cu privire la execuţia bugetară, susţinând că "este incredibil cum mistifică realitatea şi cum, timp de un sfert de oră, a vorbit de petele negre din soare, făcându-se că nu vede lumina soarelui pe care o vedem cu toţii".
 • Date din raportul privind execuția bugetară pe primul trimestrul, publicat luni, 7 mai, de Ministerul Finanțelor
Veniturile încasate din economia internă (fără fonduri de la Uniunea Europeană) au fost de 62.109,0 milioane lei, reprezentând 6,7% ca pondere în PIB şi un grad de încasare față de ținta estimată pentru trimestrul I de 99,0%. 

Veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat în proporție de 95,1% şi au reprezentat 3,8% din PIB.
Comparativ cu anul anterior veniturile fiscale s-au redus cu 1,5%, iar ca pondere în PIB sau redus cu 0,4 puncte procentuale de la 4,2% în primul trimestru al anului 2017 la 3,8% în trimestrul I 2018 în special ca urmare a diminuării încasărilor din impozitul pe venit determinate de reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018.

Încasările din impozitul pe profit au fost în valoare de 3.689,1 milioane lei şi au reprezentat 0,4% din PIB, gradul de realizare fiind de 95,2%.

Încasările din impozitul pe venit au fost de 6.574,3 milioane lei reprezentând 0,7% ca procent în PIB şi au înregistrat un grad de realizare al programului trimestrial de încasări de 115,5%, grad de realizare datorat, în principal, încasărilor din luna ianuarie. Comparativ cu anul anterior, încasările din impozitul pe venit s-au redus cu 14,9% fiind influențate pozitiv de creșterile efectivului salariaților în economie cu 2,3%1, a câștigului salarial mediu brut cu 25,2%2 și negativ de reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018.

Încasările din impozitele şi taxele pe proprietate s-au realizat în proporție de 95,8%, dar comparativ cu încasările din trimestrul I 2017 au crescut cu 4,5%.

Încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 13.287,4 milioane lei, respectiv 1,4% ca procent în PIB, gradul de realizare al programului de încasări trimestrial fiind de 91,4%. Comparativ cu anul anterior, încasările din taxa pe valoarea adăugată au crescut cu 2,2%, iar ca procent în PIB sau redus cu 0,1 puncte procentuale. În structură, încasările din operațiuni interne au crescut cu 9,32% (+ 1,3 miliarde lei), iar cele din importurile de bunuri au crescut cu 15,16% (+ 246,78 mil. lei) față de primul trimestru 2017. Nivelul veniturilor din taxa pe valoarea adăugată au fost influențate negativ și de creșterea rambursărilor de taxă în primul trimestru al anului 2018 cu 42,4% (un plus de 1,2 miliarde lei) comparativ cu primul trimestru al anului 2017.

Încasările din accize au fost în sumă de 5.847,2 milioane lei și au reprezentat 0,6% din PIB, gradul de realizare al programului de încasări stabilit pentru trimestrul I fiind de 87,6%. Încasările din accize au crescut comparativ cu cele înregistrate în primul trimestru ala anului 2017 cu 2,6% pe fondul evoluției comerțului cu amănuntul in cazul produselor alimentare bauturi și tutun dar și a evoluției comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule, în magazine specializate care a crescut cu 8,2%3 și respectiv 3,7%.

Încasările din contribuţii de asigurări au reprezentat 2,4% din PIB şi au înregistrat un grad de realizare al programului de încasări de 105,6%.

Veniturile din contribuții sociale în primul trimestru al anului 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, sunt mai mari cu 31,1%. Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017. Trendul pozitiv al indicatorilor macroeconomici realizați, precum câștig salarial mediu brut și efectivul salariaților din economie, generează încasări superioare din contribuții sociale față de programul estimat în primul trimestru al anului 2018 cu 5,6%.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, încasările din contribuții de asigurări au crescut cu 31,1% în condițiile în care efectivul salalariaților în economie a crescut cu 2,3%5 , iar câștigul salarial mediu brut cu 25,2%6 .

Începând cu luna februarie, încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

Sumele reprezentând contribuția la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) în primul trimestru au fost cu 24,3% mai mari comparativ cu primul trimestru al anului anterior.

Veniturile nefiscale au fost de 4.732,9 milioane lei (0,5% din PIB) şi au înregistrat un grad de realizare a programului trimestrial de 107,9%. Depășirea programului de încasări a fost determinată de încasările peste nivelul programat pentru primul trimestru a veniturilor din proprietate, la bugetul de stat.
Sumele primite de la Uniunea Europeană aferente proiectelor finanțate atât din cadrul financiar 2007-2013, cât și din noul cadru financiar 2014-2020, încasate în trimestrul I al anului 2018, au reprezentat 0,5% din PIB, prezentând un grad de realizare faţă de nivelul programului trimestrial de încasări de 63,1%.

Vezi aici și atașat întreg raportul

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5083 vizualizari

 • -6 (8 voturi)    
  PAi,de unde era sa stie ... (Marţi, 8 mai 2018, 7:20)

  gigiN [utilizator]

  ....Gepetto,ce,lui ii spune cineva,ceva ???!!!
  • +4 (4 voturi)    
   Nea Gigică, pe ce lume trăiești? (Marţi, 8 mai 2018, 9:29)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Pe aia pictată rozaliu de A3, RoTV? Președintele are dreptate - au mărit cheltuielile ca să mituiască pe fraieri și să plătească pensiile alea nesimțite, și acum nu au bani.
   Când o să intre inflația serios, o să te trezești că dai 3 lei pe kilul de roșii în toiul verii și pâinea tot atât. Abia atunci o să vază și ultimul guguștiuc Gigel că PCR-FSN-PDSR-PSD a distrus total țara.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 mai 2018, 7:58)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  Firea ca fire... (Marţi, 8 mai 2018, 8:07)

  Iaca [utilizator]

  Ca muxca -n lapte se baga Firea ca asa are firea !
  Firea spunea ca Dragnea nu a vorbit urat despre Presedinte.
  Presedintele vorbeste urat zicandL"Dragmea si ai lui |.
  ASsa-i,trebuia sa zica,Dragnea& Co .
  Dragna dixit:"Klaus Iohannis a prezentat o lista intreaga de minciui "
  Ce academic vorbeste Dragnea ! Asa-i blondo ? Verba volant,scripta manent dar blonda o da "blond" ,pe mustata lui Liviu,sau rond !
 • +4 (6 voturi)    
  Firea (Marţi, 8 mai 2018, 8:12)

  nahir [utilizator]

  nu a ratat ocazia de a-si demonstra inca o data abilitatile de pupincurista de prim rang, aducand osanale desantate "soarelui" din Kiseleff nr.10, parlitul de opait dragnea.
  Ea si cu soarele ei, dragnea, nu au facut decat sa demonstreze ca Johannis are dreptate, contrazicandu-si propriul ministru de finante, datele prezentate de presedintele tarii fiind cele publicate de Ministerul de Finante (de cine o fi condus si din care guvern o face parte?).
  Cat despre vasilica, tind sa-i dau dreptate lui dragnea dintr-un singur punct de vedere. vasilica e atat de absenta incat a devenit vizibil si pentru orbi ca ea e doar o marioneta neinsufletita si cu calti in creier in loc de creier, un fel de chintesenta a personajelor din "Vrajitorul din Oz".
 • -6 (8 voturi)    
  Habar n-ai (Marţi, 8 mai 2018, 8:48)

  stos [utilizator]

  Laînceputul anului, Ministerul de Finanțe a publicat o previziune urmărind evoluția unor indicatori. Se sepcifică că în lunile februarie și martie inflația va crește pînă la 4,7%. Încasările sunt mai kici cînd inflația crește. În plus, efortul salarial pentru bugetari a consumat mai mult din bugetul de stat. este de ajuns ăs te lămurești scribo fără cultură minimă economică? Presteaă altă muncă. la fel și Ioahannis care recită aceeași poezie fără sens.
  • +2 (2 voturi)    
   Incoerență maxima (Marţi, 8 mai 2018, 10:15)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui stos

   Ma gandeam daca nu esti cumva Viorica Vasilica.
  • +1 (1 vot)    
   Corect se scrie altfel (Joi, 10 mai 2018, 18:38)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui stos

   Nu kici, nici chici, că chici de fraier. Corect se scrie guvernarea kitsch.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by