După mai bine de o oră de dezbateri aprinse, deputații din comisia de Finanțe-Bănci a Camerei Deputaților au votat pentru justificarea doar a primei de la stat , nu și a sumei economisite de către clienții băncilor pentru locuințe, așa cu ceruse atât Guvernul cât și Curtea de Conturi. Reamintim că sistemul e blocat de doi ani în urma unui control al Curții de Conturi care a condus și la un nou proiect legislativ care să reglementeze funcționarea băncilor pentru locuințe. Proiectul legislativ a fost întors anul trecut din plenul Camerei la comisiile de specialitate iar marți, comisia de Buget a Camerei (care e și for decizional) a votat ca varianta finală să fie justificarea primei de stat. Săptămâna viitoare va avea loc o nouă rundă de discuții pentru rescrierea amendamentelor propuse, după care proiectul va fi re-trimis în plen.

Imagine din timpul sedintei de marti a comisiei de buget a CDFoto: Hotnews

În prezent, circa 400.000-500.000 de români se afla în sistem, niciun client nou neputând adera la acesta, în ultimii doi ani. Cele doua banci din piata (Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR BpL) nu au facut decât sa dea credite, în aceasta perioada, în valoare totala mai mare de 100 de milioane de lei.

Conflictul dintre Curtea de Conturi si cele doua banci pentru locuinte de la noi a izbucnit dupa ce Curtea de Conturi a dat publicitatii un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Cele doua banci au contestat la Curtea de Apel Bucuresti masurile recomandate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate, RBL si BCR BpL având câstig de cauza, în prima instanta.

Sistemul Bauspar are o traditie veche în tari precum Germania sau Cehia, una din caracteristicile importante ale acestui sistem, la nivel international, fiind acela ca, pentru acordarea unui credit, este nevoie de pâna la noua depozite, subliniaza reprezentantii domeniului.

Vom reveni