Sergiu Oprescu a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, pentru un al doilea mandat, a anunţat miercuri instituţia, potrivit Agerpres. Din board mai fac parte Luminiţa Delia Runcan (dir. adjunct BT) desemnată vicepreşedinte, Francois Bloch (PDG al BRD-GSG), Mihaela Bitu (deputy CEO, directorul diviziei de commercial banking la ING Bank) Dan Sandu (Intesa) aleşi în calitate de membri, la care se adaugă membrii deja existenţi Cornel Theodor Stănescu şi Ion Popovici", se arată în comunicatul ARB.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank RomaniaFoto: Ager Press

Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani.

"Radu Graţian Gheţea ocupă funcţia de preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor. Conducerea executivă este asigurată de preşedintele executiv, Florin Dănescu", potrivit sursei citate.

"Există o complementaritate mare între sistemul bancar şi ceilalţi membri ai pieţei financiare, avem nevoie de o bună funcţionare a tuturor pieţelor şi de o bună corelare în dezvoltarea echilibrată a acestora, precum şi de stabilitate şi predictibilitate. Ne vom asuma rolul de principal coagulator al industriei financiare", a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al ARB.

De asemenea, Asociaţia continuă implementarea strategiei care vizează creşterea nivelului de educaţie financiară prin Platforma de Educaţie Financiară, accelerarea introducerii tehnologiilor digitale în serviciile financiar-bancare prin Platforma pentru Agenda Digitală şi integrarea intermedierii financiare pentru creşterea gradului de accesare a fondurilor europene, susţinerea IMM-urilor, dezvoltarea Parteneriatului Public Privat şi finanţarea proiectelor mari de investiţii.

Asociaţia Română a Băncilor este una dintre cele mai puternice asociaţii profesionale din România, care reprezintă întreaga piaţa bancară formată din 36 de bănci active ca persoane juridice române sau străine în sectorul financiar şi care s-a extins prin includerea a şase noi membri afiliaţi, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat ce îşi propune să contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent şi de încredere în România.

Astfel, companiile de consultanţă Deloitte România, EY România, Mazars România, instituţia emitentă de monedă electronică Orange Money şi societăţile de avocatură Stoica & Asociaţii şi Avram Marieta au devenit primele companii non-bancare membri afiliaţi ai ARB.

"Schimbările tot mai dinamice din economie şi societate necesită o cooperare tot mai strânsă a sistemului bancar cu instituţii non-bancare, pentru susţinerea unei dezvoltări continue şi sustenabile. Le mulţumim noilor membri care ni s-au alăturat şi care şi-au exprimat astfel suportul pentru un dialog continuu şi aplicat între sectoare diverse ale mediului de afaceri, precum şi pentru iniţiativele şi programele care contribuie la dezvoltarea economica a României", a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB.

Obiectivele strategice ale ARB vizează contribuţia sistemului financiar bancar la prosperitatea economică şi alinierea la mediul sistemului bancar din zona Centrală şi Est Europeană, prin eficientă, competitivitate şi stabilitate, ca voce reprezentativă autorizată pentru întreaga industrie financiar - bancară.

Sistemul bancar românesc şi-a menţinut stabilitatea structurală pe parcursul anului 2017, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate fiind la un nivel adecvat, cu peste 38% lichiditate imediată.

Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar era de 18,86%, la finele lunii decembrie 2017. Menţinerea indicatorului de solvabilitate peste dublul pragului minim stabilit conform cadrului de reglementare european CRD IV/CRR, de 8%, s-a făcut în principal prin aport de capital suplimentar din partea acţionarilor.

Priorităţile industriei bancare vizează menţinerea rolului sistemului bancar de principal finanţator al economiei României cu asigurarea stabilităţii şi credibilităţii sectorului bancar.

Asociaţia Română a Băncilor are o tradiţie de 27 de ani şi este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi în 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancara pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 24 de comisii tehnice.