”O bancă centrală apasă pe pedala dobânzii de politică monetară ori de câte ori trebuie să se confrunte cu inflația. Dacă inflația se duce prea jos, lasă și dobânzile în jos, adică pune în calea inflației un leu ieftin. Dacă inflația urcă prea sus, atunci în calea inflației apare un leu scumpit printr-o creștere a dobânzii de politică monetară. La începutul lunii aprilie a crescut acciza la tutun. Sunt șapte milioane de fumători în România. Cheltuielile de consum în sfera alcoolului și tutunului sunt foarte mari. O creștere a accizei determină brusc o creștere a prețurilor”, explică într-un interviu acordat RFI, Adrian Vasilescu, consilier de strategie în Banca Națională.

Adrian VasilescuFoto: Hotnews

Redăm mai jos transcriptul discuției:

Reporter: Cum se justifică această nouă creștere a dobânzii de politică monetară? Ce a generat-o și ce urmărește BNR prin această măsură?

Adrian Vasilescu: Așa cum se justifică pretutindeni în lume. O bancă centrală apasă pe pedala dobânzii de politică monetară ori de câte ori trebuie să se confrunte cu inflația. Dacă inflația se duce prea jos, lasă și dobânzile în jos, adică pune în calea inflației un leu ieftin. Dacă inflația urcă prea sus, atunci în calea inflației apare un leu scumpit printr-o creștere a dobânzii de politică monetară. La începutul lunii aprilie a crescut acciza la tutun. Sunt șapte milioane de fumători în România. Cheltuielile de consum în sfera alcoolului și tutunului sunt foarte mari. O creștere a accizei determină brusc o creștere a prețurilor. Mai departe, au existat cereri de reglementare ale unor companii de energie către autoritatea în materie, ANRE. Aceste cereri au fost aprobate. Când crește și energia termică, și energia electrică se produc scumpiri de prețuri pe toate palierele. Așadar, Banca Națională s-a văzut obligată să intervină cu această creștere de dobândă. Este singura explicație. Nimeni nu poate să găsească o altă explicație.

Rep: O explicație a venit și de la Liviu Dragnea. Spunea recent, după întâlnirea cu conducerea BNR, președintele Camerei Deputaților, că a convenit cu Banca Națională că principalele cauze pentru creşterea inflaţiei sunt factori exteriori, din afara celor două instituţii, dând ca exemplu gazele, energia și petrolul, care – spunea Liviu Dragnea - au o contribuţie masivă la creşterea inflaţiei. Este întru totul adevărat?

A.V: Da! Acciza însă ține de Guvern. Nu este o altă autoritate care urcă acciza. Acciza este o taxă pe consum pe care o dirijează Guvernul.

Rep: Liviu Dragnea a mai precizat, după întâlnirea cu conducerea BNR, că îşi menţine declaraţiile conform cărora funcţionari din BNR îşi coordonează declaraţiile cu cele ale Opoziţiei. Anterior, liderul PSD spunea chiar că aceste afirmații aduc deservicii țării. Își coordonează BNR declaraţiile cu cele ale Opoziţiei?

A.V: Vă dau un răspuns clar, cu titlu personal. Nu văd vreo dovadă că ar exista o coordonare între voci din Banca Națională și voci ale Opoziției sau chiar voci ale partidului de guvernământ. Nu există așa ceva. Iar specialiștii din BNR nu publică texte politice, nici texte cu influență politică. Publică analize economice, analize de politică monetară, analize de politică economică.

Rep: Cred că sunteți de acord cu mine că este o stare oarecum tensionată între BNR și Guvern. Chiar am citit un text semnat de dumneavoastră astăzi și spuneați că BNR va rezista. Citez câteva afirmații importante ale dumneavoastră. „Banca Națională are date să nu se simtă ca fiind un vas sub presiune, nici în pericol să fie doborâtă de astfel de presiuni. BNR este o instituție care are și un scut foarte puternic în față, legea. Banca Națională nu are cum să fie placată în îndeplinirea atribuțiilor pe care tot legea i le stabilește.” De cine să fie placată, domnule Vasilescu? De ce este nevoie de legea care să o apere? Este cineva care o atacă?

A.V: Da. În spațiul public sunt voci care atacă Banca Națională. O atacă pentru că (a se citi: posesorii acestor voci) și-ar dori să vină la conducerea Băncii Naționale. Și această dorință se vede din textele pe care le publică.

Rep: La cine vă referiți? Este foarte important să spunem lucrurilor pe nume.

A.V: Nu vreau să le dau atâta importanță...

Rep: Nu la persoane, dar la instituții sau din mediul politic. La ce vă referiți?

A.V: Nu instituțiile vor să vină la conducerea Băncii Naționale, ci persoane care sunt prezente în spațiul public și sunt susținute de cercuri media.

Rep: Care este miza atât de importantă ce se află în spatele acestei încercări de a pune cineva mâna pe conducerea BNR?

A.V: Forța și importanța acestei instituții în societatea românească, asta-i miza.

Rep: Chiar domnul Iohannis spunea recent că PSD încearcă să afecteze independența Băncii Naționale. Președintele a încercat să medieze un conflict între BNR și PSD. Cum vedeți lucrurile?

A.V: Nici Banca Națională, în general, nici eu nu facem niciodată arbitraj politic. Este o lege care spune clar că Banca Națională nu solicită niciodată atribuții sau indicații din partea niciunei autorități a statului. Nicio autoritate nu poate să dea indicații Băncii Naționale. Numai legea stabilește atribuțiile Băncii Naționale.

Rep: Totuși, îmi amintesc că citeam acele scrisori adresate BNR de către Președintele Camerei Deputaților, în care domnul Dragnea spunea destul de clar care este viziunea sa și cum crede că ar trebui să stea lucrurile cu politicile BNR...

A.V: Domnul Dragnea a publicat ambele scrisori, atât scrisoarea domniei sale, cât și scrisoarea de răspuns a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale. Cred că acest schimb de scrisori este edificator.

Rep: Așadar, îl vedeți normal?

A.V: Nu este vorba numai de normalitate. Este vorba despre ieșirea adevărului la suprafață. Adevărul nu iese decât din confruntare, din dialog. Este întâia oară când s-a întâmplat așa ceva în societatea românească, când un șef din Parlament are un punct de vedere, îl trimite Consiliului de Administrație al Băncii Naționale și primește punctul de vedere al Consiliului de Administrație. Și noi avem de învățat din scrisoarea Președintelui Camerei Deputaților. Și sunt convins că și Președintele Camerei Deputaților are de învățat din scrisoarea de răspuns a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale.