Aproximativ 80% dintre analiștii Chartered Financial Analyst România (CFA) anticipează o depreciere a leului (față de euro) în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), se arată într-un comunicat transmis luni de CFA. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7106 (valoarea mediană 4,7000), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540 (valoarea mediană 4.7300). Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (apr. 2019/apr. 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,55% (valoarea mediană înregistrată este 4.50%).

Adrian Codirlasu, vicepresedintele AAFBRFoto: LinkedIn

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96%, și respectiv 92% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rată medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,20% (valoarea mediană 3,00%), iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,84% (valoarea mediană 4,80%). Că urmare, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.

În luna aprilie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară cu 1,9 puncte până la valoarea de 49,5 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 11,3 puncte). Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 66,4 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 9,6 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 1,7 puncte până la valoarea de 41,4 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 12,1 puncte).

Incepand cu luna februarie 2018, in cadrul sondajului au fost adaugate doua noi intrebari si anume:

- Cum considera participantii la sondaj pretul actiunilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (sub-, corect, supra- evaluate). In exercitiul din luna aprilie, 33% dintre poarticipantii la sondaj considera actiunile corect evaluate.

- Cum considera participantii la sondaj pretul activelor imobiliare din orasele din Romania. In exercitiul din luna aprilie, aproximativ 64% dintre participanti considera activele imobiliare ca fiind supraevaluate.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: conditiile curente (referitoare la mediul de afaceri si piata muncii) și anticipatiile (pentru un orizont de timp de un an) pentr: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 150.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele peste 148 societati membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

Membrii CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.