Preţurile de consum în luna aprilie 2018 comparativ cu luna aprilie 2017 au crescut cu 5,2%, au transmis luni reprezentanții INstitutului Național de Statistică. Calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) , rata anuală este de 4,3%. Reamintim că, potrivit proiecțiilor BNR, rata anuală a inflației IPC este prognozată să atingă 3,6% la sfârșitul anului 2018 și 3,0% atât la finele anului 2019, cât și la orizontul prognozei, trimestrul I 2020. După saltul semnificativ din primul trimestru al acestui an, inflația va oscila în jurul valorii de 5% până la finele trimestrului III al acestui an.

HotNews.roFoto: Hotnews

Creșterea inflației a fost determinată de scumpirea fructelor proaspete, a citricelor și fructelor meridionale, a prețului gazelor, cartofilor, a biletelor de avion și a combustibililor. Consumul în creștere are la bază creșterile salariale ”inevitabile”, după cum spunea recent și Guvernatorul BNR, dar care se vor reflecta în preţuri.

„Nu cred că cineva mai poate opri creşterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Naţională nu se împotriveşte creşterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenţie şi iar atenţie. Cum vreţi să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Cum să oprim corupţia în spitale, dacă nu prin creşteri de salarii? Dar trebuie să fim atenţi, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piaţa muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în preţuri”, a spus marţi, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul I 2018.

”Rata inflației a crescut la 5,2% în aprilie, de la 5% în martie. Prognoza BCR a fost de 5,3% (an/an), în timp ce consensul pieței (Reuters) a fost de 5,2%. În termeni lunari, prețurile au crescut în aprilie cu 0,54%, cea mai mare parte fiind explicată de elemente temporare cum sunt creșterea prețului administrativ al gazelor naturale (+ 4,3% lună/lună) și a tutunului (+ 2,4% lună/lună). Creșterea prețului petrolului Brent pe piețele internaționale a pus presiune asupra prețului carburanților (+ 1,6% lună/lună). Toți acești factori au determinat creșterea prețului produselor nealimentare cu un procent substanțial în luna aprilie. Prețurile produselor alimentare au urcat ușor (0,2% lună/lună) în timp ce serviciile au înregistrat o creștere modestă (0,1% lună/lună), aici având un rol și aprecierea leului.

Deși în creștere (3,1% în aprilie față de 3% în martie), inflația CORE2 ajustat nu arată semne de supraîncălzire și dacă cererea internă ăși va reduce ritmul de creștere în 2018, credem că presiunea pe inflație venită din partea cererii nu va fi atât de puternică. În perspectivă, inflația ar putea scădea ușor în luna mai și va rămâne aproape de 5% până la începutul toamnei. Previziunea noastră pentru inflația de la sfârșitul anului este de 3,7% an / an, cu o scădere importantă în luna octombrie explicată în mare măsură de un efect statistic (inflația lunară a fost foarte ridicată în luna octombrie a anului trecut). Riscurile pentru scenariul nostru de inflație sunt înclinate în sens ascendent, deoarece prețul global al petrolului s-a angajat într-o tendință ascendentă constantă, reflectând riscuri politice mai mari în Orientul Mijlociu. Recolta agricolă ,care depinde în continuare de condițiile meteorologice și traiectoria viitoare a prețurilor administrate reprezintă, de asemenea, riscuri pentru prognoza noastră privind inflația” se arată într-un raport al BCR publicat luni.