​Cele mai sărace țări din Uniunea Europeană iși doresc acum să adere la zona euro, scrie publicația financiarăBloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ultima doritoare este România, care a spus săptămâna trecută că își va prezenta strategia pănă la sfârșitul anului, readucând în prim plan o idee pusă în așteptare în 2015. România se alătură astfel Bulgariei și Croației pe calea ce duce la intrarea în zona monedei unice. Acest demers ar putea să ajute aceste țări balcanice să rămână aproape de nucleul UE în condițiile în care apar dubii privind distribuția unor fonduri de dezvoltare cruciale, comentează Bloomberg.

”După Brexit, situarea în afara zonei euro ar putea să te transforme într-un outsider”, a declrat Juraj Kotian, economist al Erste Group Bank.

”Dacă ne uităm la proiectul UE de buget vedem că se pune mai mult accent pe zona euro. Comisia Europeană vrea să aibă această facilitate de convergență pentru aderarea la euro, așa că tările trebuie să profite de acest lucru”, a adăugat Kotian.

Planurile celor trei țări sunt diferite de cele altor state mai bogate din fostul sud-est comunist. Deși Slovenia, Slovacia și balticele Estonia, Letonia și Lituania folosesc toate euro, Polonia, Cehia și Ungaria nu au niciun plan clar în această direcție.

Experiența Greciei, care a arătat ce se poate întâmpla când renunți la politica monetară independentă nu prea a ajutat.

Pe de altă parte, fondurile de dezvoltare ar putea fi necesare în anii următori pentru cele mai puțin prospere țări UE, în condițiile în care încearcă să micșoreze diferența de bogăție.

Pregătirile bulgarilor sunt în faza cea mai avansată. Cea mai săracă țară din UE, care deține președinția rotativă a Uniunii, a impus deja un curs fix al levei față de euro și vrea să intre în mecanismul de schimb - precursorul adoptării euro - vara aceasta.

Croația plănuiește să treacă la moneda unică în următorii 5-7 ani, iar România - cea mai mare dintre cele trei - nu a anunțat încă data țintă, scrie publicația citată.