Conceptul de anticorupție a afectat dezvoltarea țării, iar “spectacolul căteușelor” nu a funcționat în Bulgaria pentru că și-au văzut de propriul interes, susține Grațiela Gavriescu, ministrul Mediului. Ea a participat, marți, la un eveniment de lansare a unui raport realizat de Societatea Academică din România la Reprezentanța Comisiei Europene. „Cu părere de rău trebuie să spunem lucrurilor pe nume. (…) Am luat conceptul de anticorupție și l-am transformat în ce? În repercutarea dezvoltării de care aveam nevoie noi, ca români! Ați făcut o țintă din oamenii politici și nu numai, și funcționari publici, din tot sistemul, numai pentru că așa au considerat că este mai bine. ”, a spus Gavrilescu

Imagine din timpul conferinéi de martiFoto: Hotnews

”Atunci facem din nou referire la Bulgaria. Bulgaria nu a pus țintă pe conceptul anticorupție ca să lovească în cei care trebuiau să construiască autostrăzi și în modul în care cei care sunt direct implicați ar putea să beneficieze de creșterea economică”, a mai adăugat ministrul Mediului.

Ea este de părere că în Bulgaria nu a funcționat „spectacolul cătușelor” pentru că și-au văzut de propriul interes.

“Poate că spectacolul cătușelor, dacă în Bulgaria nu a funcționat, este cu certititudine că nu a funcționat pentru că și-au văzut propriul interes și că instituțiile abilitate în domeniul justiției își fac treaba și au considerat să-și facă treaba cu neintroducerea fricii în populație și în autoritățile publice locale și naționale”, a arătat ministrul Mediului.

La rândul ei, Alina Mungiu-Pippidi, președinte al Societății Academice din România, i-a răspuns că dacă Guvernul ar deschide ușa către merit și competență, vor constata că nu există preconcepții ale generației tinere vizavi de Executiv.

„Am vrea să trăim într-o altă geografie a competenței administrative. Dacă anul acesta până în președinția Uniunii Europene și în afară de trainingurile celor care participă la această președinție vedem vedem și un efort în acest sens și se dă un semnal că începe o altă eră în adminsitrație, vă asigur că o parte din forța asta de muncă în administrație, care se creează și în România în școlile noastre de administrație și în străinătate, se va întoarce. Veți vedea că nu există prejudecăți și preconcepții față acest Guvern de la generația tânără. Ei tot ce vor este ca voi să le deschideți ușile. Deschideți ușile la merit și la compentență și veți vedea că toată lumea are de câștigat”, a spus Alina Mungiu Pippidi.