Mediul de afaceri din România a atras atenția, în ultimii 5 ani, că politicile publice în care scăderile de taxe și creșterile cheltuielilor sunt măsuri simultane, poate fi un mix destabilizator, mai arată Consiliul Investitorilor Străini.
Există o tendință generală a autorităților de a aborda insuficient de dinamicile pe termen lung și de a împinge rezolvarea unor probleme complexe în viitor, pentru a-și dedica atenția doar asupra acelor teme care sunt presante astăzi. Totuși, sistemele de pensii sustenabile se construiesc în decenii și FIC încurajează autoritățile să mențină cursul început acum zece ani pentru că experiența și calculele dovedesc că aceasta este decizia corectă.
Sistemul de economisire pentru pensie este foarte important având în vedere direcția estimată a evoluției demografice a României în următoarele decenii. În acest context, FIC consideră că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai satisfăcător la sfârșitul vieții active.
Potrivit FIC, toate studiile de specialitate arată că în jurul anului 2040 piramida demografică a României va fi de așa natură încât va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puține persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiți pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară.
Consiliul Investitorilor Străini mai arată că banii economisiți de angajații de astăzi reprezintă nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt și o sursă importantă de finanțare a economiei și investițiilor în prezent. Cei 42 miliarde de lei acumulați până acum in Pilonul II sunt investiți în proporție de 92% în România. Statul român și companiile listate la bursă utilizează acești bani pentru dezvoltare. Piața de capital locală ar suferi un șoc în absența acestor economii pe termen lung ale angajaților.
Consiliul Investitorilor Străini a transmis Guvernului, împreună cu Camera de Comerț Americană în România, un document de poziție în care au fost explicate argumentele tehnice pentru menținerea actualului sistem de economisire.
ptr a fi demne de numele arogat "fond privat de pensii" acestea vor trebui:
(i) sa bata din poarta in poarta ptr a ii convinge pe potentialii interesati de avantajele/beneficiile subscriptiei la fondul respectiv
(ii) sa puna la punct un mecanism tehnic-financiar ptr a colecta aceste contributii.
va fi lectie dura de capitalim primita, ironic, de la...stat.
ps: daca tot vor sa fie transparenti, de ce nu dau o ordonanta prin care sa decida clientul daca se transfera suma catre stat, nu sa o transfere cu forta
Desi am vaga impresie ca raspunsul va fi "nu" la toate 3...
Este clar ca nu ai invatat nimic din ultimii 30 de ani.
2 - pensia privata (pilonu II sau III) sunt individuale, nu la gramada... sunt singurele in care omu primeste corect in functie de cat a depus, nu se cum au chef parlamentarii. Evident, mult mai bune investitiile ca la stat... (dupa principiu un numar pozitiv e intotdeauna mai mare decat 0)
3 - poate sa nu mai depuna bani pt fonduri, dar nu poate retrage fondurile. in momentul in care banii au ajuns la privat, sunt privati si statul NU are dreptul sa ii ia! ceea ce spui tu este ilegal!
4 - banii de pensie sunt AI MEI, nu ai statului! d c nu ma intrea PE MINE statul roman ce sa faca cu ei: sa ii foloseasca el, sau sa ii depuna la privat!?
5 - statul vrea banii astia doar pt ca a facut praf economia.... vrea niste bani in plus acum, in detrimentul tuturor romanilor sub 50 de ani!
6 - nustiu d c dracu imi bat capu cu tine... e clar ca esti infectat cu ciuma rosie si deci imposibil sa poti sa gandesti obiectiv. si nu inteleg d c gandesti asa... ca distrugerea pilonului ii e si in detrimentul tau (daca nu ai 50+ ani)
era unul din lucrurile bune, de viitor, care ar fi trebuit in timp sa scape statul de "gaura neagra" reprezentata de bugetul de pensii. Il sacrifica pt a plati pe termen scurt pomenile promise.
In loc ca un roman sa isi poata consolida veniturile dupa pensionare (si chiar lasa mostenire in cazul in care nu se va putea bucura de ei) el va trebui sa astepte mila statului si a celor care vor lucra atunci cand el va iesi la pensie..
auzi.. lectie de capitalism de la stat.. tupeu de postac..
Nu vedeti cum, atunci cand sunt mai multi la gramada toti scriu acelasi lucru, cel mai probabil ca asta afisa la tembeliziunile de spalare creier a stapanilor?
Ei sunt pe pilot automat... atat.
cat despre demagogie si lectii de capitalism.. toata lumea spune "fond de pensii administrat privat".. vad ca tu folosesti formula de mai sus doar pt ca asa crezi tu ca ai argumente.. false si induse..
statul nu e capabil sa administreze astfel de fonduri de pensii.. dovada clara e gaura imensa de la bugetul alocat.. La privat totul e "pe persoana fizica", verificabil, personal (il primesc urmasii daca respectivul decedeaza). Poate face statul chestiile astea fara experienta privatului?
Nu, statul să ia gheara de pe banii din P2. Poate să demonstreze întâi că poate spori acei bani, abia apoi discutăm.
Dar la asta se pricep cel mai bine.
Adica arunci cu banii in dreapta si in stanga , nu faci niciun proiect mai serios, dupa care ramai fara bani si incepi sa furi de la populatie.
Cum poate poporul asta sa rabde atat eu nu inteleg.
Zilele astea l-am auzit pe Tariceanu, intrebat de un reporter, de ce inflatia creste intr-un ritm galopant iar asta raspunde.
Nu este un ritm galopant, in 1997 inflatia a fost dr 127%.
Bai bah tam.... in 97 nu erai in UE nu erai in Nato si ar trebui sa faci comparatie cu ultimii 5 ani in care inflatia nu a depasit 2% iar Roborul a stat sun 1%, nu-mi vorbi mie de anul 1997
ei fura acum, nu cand iesim noi la pensie
Nu, statul român trebuie să înțeleagă că nu are voie să se atingă de acei bani. Statul nu îi pune la păstrare sau la înmulțit, administratorii privați, da. Alegerea e simplă; domnule stat, îmi iei deja o grămadă de bani din salariu, măcar pensia lasă-mi-o în pace!
Momentan, interesul meu de viitor pensionar coincide cu cel al administratorului fondului meu de pensii.