”Asistăm la un atac cu efect asupra sectorului bancar. Poate vi se va părea ciudat ca un liberal clasic profesor de economie, libertarian chiar, sare în sprijinul băncilor. Pentru că și în sectorul bancar sunt destule probleme, dar mă simt obligat să o fac. Băncile de la noi sunt supuse unui tir politicianist și populist extraordonar de mare. Venit pe fondul crizei și a unei înțelegeri greșite a rolului băncilor în economie. Unii dintre noi am scos greșit în fața lucruri despre ticăloșia și lăcomia băncilor. Există în Parlament oameni care se ocupă de tăiatul cu bomfaierul la piedestalului sistemului financiar bancar din România”, a spus miercuri profesorul ASE Cristian Păun.

Cristian PaunFoto: Arhiva personala

Vezi în text interveția audio și prezentarea lui Păun la conferință

Ascultă aici intervenția lui Păun în format mp.3

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Băncile de la noi, cu profit mai mic, creditează în creștere economia. S-a vorbit că la noi dobânzile sunt mai mari în România . Păi suntem la același nivel cu  Zambia, Haiti, Bangladesh etc. Dar situația se îmbunătățește. Sunt însă și lucruri pe care ar trebui să le vadă și cei din bănci! Avem un grad de permisivitate încă scăzut. Scala e de la 1 la 7. 1 e rău, 7 e foarte bine.
  •  Dragi bancheri, nu s-au făcut eforturi în această direcție. Dacă ne uităm la ușurința  accesării unui credit, a scăzut și ea. Plafonarea dobânzilor va duce și mai jos acest indicator. Se pare că nu ne revenim după criză.
  • Bancherilor, începeți să contribuți mai mult la economia reală! Ați avut falimente ale companiilor pe care le-ați creditat, dar haideți să vedem ce se poate face!
  • Din păcate, niște politicieni care nu sunt puși la punct nici de industrie și nici de reglementatori, își permit în momentul de față să lovească în intermedierea financiară cu efecte ireversibile. E ca și cum eu aș face o lege în domeniul instalațiilor sau a toaletelor. N-o spun întâmplător, pentru că cel care acum atacă băncile are profesia de instalator. Sigur, are niște specialiști în spatele lui... Darea în plată, plafonarea dobânzilor...

sau vezi aici prezentarea în format pdf.