Inspetorii antifraudă au identificat un circuit comercial ilicit cu produse importate din China, prejudiciul estimat fiind de peste 20 milioane lei, sumă care reprezintă TVA și impozit pe profit, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

ANAFFoto: ANAF

Mai exact, este vorba despre sustragerea de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate din această țară.

În data de 17 mai 2018, inspectorii antifraudă, din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, au efectuat verificări la sediile sau punctele de lucru aparţinând unui număr de 13 societăţi comerciale împreună cu ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Au fost aplicate sigilii pe spaţiile identificate în vederea păstrării integrităţii mărfurilor urmând ca pe parcursul efectuării verificărilor aflate în curs a se proceda la identificarea cantitativ faptică a bunurilor deţinute în locaţiile verificate şi compararea acestora cu evidenţa gestionară şi contabilă”, informează ANAF.

Din analiza datelor şi a documentelor s-a constatat faptul că o grupare specializată în importul, distribuția și comercializarea de produse diverse din China a efectuat în perioada 2016 – 2018 operaţiuni de import, ulterior mărfurile fiind comercializate pe piaţa internă din România.

Fiscul precizează că societatea importatoare, prin intermediul unor alte societăți cu un comportament fiscal neconform şi caracteristici specifice societăţilor de tip „fantomă”, a creat un circuit prin care au fost efectuate operaţiunile de schimb valutar aferente sumelor obţinute din vânzări, urmate în aceeaşi zi de transferul acestor sume către societăţi din China (peste 65 milioane lei) fără să existe în realitate operațiuni de import efectuate de aceste societăţi, rezultând şi aspecte cu incidențã în domeniul prevenirii și combaterii spãlãrii banilor.

„În fapt, prin relaţiile comerciale dintre societățile de tip „fantomă” în calitate de presupuși clienți ai societăţii importatoare, a fost creat un circuit cu scopul evitării înregistrării sarcinii fiscale rezultate din emiterea de documente fiscale către beneficiarii reali şi la prețul real al mărfurilor, și în acest sens societatea importatoare a emis documente de vânzare care nu reflectă, în mod real, nici valoarea și nici cumpărătorul real. Ansamblul datelor şi informaţiilor acumulate până în prezent pe parcursul investigaţiei fiscale şi declaraţiile şi documentele obţinute pe parcursul verificărilor a confirmat modul de operare, pe coordonatele descrise anterior, cu scopul sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat”, menționează ANAF.

Activităţile derulate de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală au fost efectuate în interesul soluţionării unui dosar penal şi au fost realizate în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice.