Daniel Dăianu, președinte peste un institut care pare inexistent- Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 21 mai 2018, 7:56 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Daianu
Foto: Agerpres
Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme, condus de profesorul Daniel Dăianu, are un site care poate fi cumpărat de oricine, mail-ul este nefuncțional, la telefon nimeni nu a auzit de el, iar la adresa fizică nu este nimeni care poate furniza informații despre existența acestuia. Deși a fost lansat acum cinci ani, Daniel Dăianu informează pe blogul personal că a participat la două seminarii, iar aparițiile în presă sunt doar patru, toate despre faptul că el conduce institutul. De asemenea, ne-a declarat că nu are studenți implicați în activitatea de cercetare. Acest lucru este cumva normal, pentru că este aproape imposibil să iei legătura cu cineva pentru a colabora la anumite proiecte.

 • În vara anului 2013, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) anunța lansarea Institutului pentru Studierea Evenimentelor Extreme, avându-l ca președinte pe Daniel Dăianu, care la vremea respectivă era prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
 • În cadrul acelui eveniment, profesorul SNSPA vorbea despre “oameni negri”, Darth Vader din Războiul Stelelor, făcând o paralelă cu studiile pe care ar fi trebuit să le realizeze acest nou institut.

'Trăim o perioadă în care oamenii care înţeleg, dacă eşti inconştient te laşi dus de val, îşi dau seama că robusteţea şi rezilienţa nu sunt pur şi simplu nişte noţiuni pentru analiza celor din mediul universitar. Un sistem care nu are rezerve răspunde cu greutate la şocuri. Ce faci dacă ai carenţe în infrastructura de bază? Noi ştim ce carenţe avem noi, dar şi ţările industrializate descoperă că au probleme cu infrastructura de bază. Până şi Statele Unite au probleme cu infrastructura de bază. Infrastructura de bază are utilizare civilă, militară şi de apărare şi împotriva unor seminţii de pe altă planetă. O să spuneţi că Dăianu vorbeşte prostii. Eu extrapolez. Eu poate când spun seminţii de pe altă planetă mă refer la oameni răi, o seminţie rea. Eu zic că planeta Pământ este a păcii. Nu este numai a păcii. Vader (Darth Vader - Războiul Stelelor n.r.) nu vine de pe altă planetă. Oamenii negri sunt şi aici. Problema complexităţii... complexitatea aproape este un domeniu de cercetare de sine stătător. Complexitatea ajută. Ştiţi foarte bine că există o funcţie homeostatică', a spus Dăianu, la acel eveniment, citat fiind de Agerpres.

 • Astăzi, la cinci ani de la înființarea acestui institut, Daniel Dăianu, pe propriul blog, scrie că este în continuare președinte asupra acestui think-tank care „examinează şi propune politici referitoare la evenimentele extreme, complexe, sau rare, sau “lebede negre” (black swans), cum le numeşte Nassim Taleb”.

Acest institut are și o secțiune separată pe site-ul SNSPA la Departamentul pentru Relații Internaționale și Integrare Europeană, dar la numărul de telefon menționat răspunde o persoană care nu știe dacă există acest institut și cum se poate lua legătura cu cineva din cadrul acestuia. Mai mult, adresa de email nu este funcțională, iar site-ul indicat, http://www.eethinktank.eu/, este inexistent. Nu numai că este inexistent, dar poate fi cumpărat de oricine, pentru că domeniul este liber și se poate achiziționa pentru un an, de exemplu, cu 6,99 euro.

Un alt punct de contact ar fi la etajele 3 și 4 de la SNSPA, din Bulevardul Expoziției, indicate tot la pagina Școlii. HotNews.ro a mers acolo și a constatat că nu există un spațiu dedicat, la fel ca în cazul altor astfel de think-tank-uri. Întrebând la secretariat, o doamnă ne-a spus că acest institut funcționează în cadrul Departamentului pentru Relații Internaționale și Integrare Europeană, dar dacă dorim detalii, chiar și în calitate de studenți sau foști studenți, sa trimitem un mail pe o adresa de Gmail. Până la data publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

 • Pe propriul blog, Daniel Dăianu spune că a avut două activități în cei cinci ani, respectiv participarea la un seminar despre criza financiară și încă unul organizat la BNR. Ca apariții în presă, sunt postate patru link-uri, toate legate de un singur lucru, anume faptul că este președinte al acestui institut.
Daniel Dăianu a declarat, pentru HotNews.ro, că ideea de a forma ISEE a venit de la constatarea ca evenimente extreme (numite si "tail events") sunt tot mai amenințătoare.

 • „Am avut în minte între temele de abordat crize financiare, atacuri cibernetice, schimbarea de climă. Am și abordat aceste teme într-un simpozion cu colegi canadieni de la ENAP (Școala Națională de Administrație publică din Quebec), cu care avem de altfel un protocol de colaborare. Activitatea de cercetare s-a axat în special de problematica rezilientei sistemelor - eu fiind interesat de aceasta temă. Eu am și avut la o serie de conferințe expuneri pe aceasta temă și am și publicat. Riscurile sistemice și crizele financiare se încadrează tot aici”, a spus profesorul SNSPA.

Potrivit acestuia, activitatea de cercetare este firavă în raport cu ceea ce a dorit.

„O explicație este că principalii colaboratori, care au contribuit la înființarea ISEE, lucrează acum în instituții publice și au timp foarte limitat pentru astfel de preocupări. Altă explicație este că este dificil de găsit cercetători în domenii precum cyberfare și schimbări climatice - cei buni sunt implicați în activități organizate de instituții specializate. Am lăsat la urmă problema finanțării proiectelor, în sensul ca ISEE nu a avut/are resurse financiare alocate, astfel încât să fie finanțate proiecte de cercetare. Este chestiunea cea mai spinoasă. Câțiva studenți entuziaști au ajutat organizarea unor seminarii. Nu am avut studenți implicați în activitatea de cercetare. Opinia mea este că ideea ISEE este mai mult decât actuală dar, cum se vede, este greu sa dezvolți ceva de la zero”, a conchis Dăianu.

Conform informațiilor de pe site-ul SNSPA, obiectivele institutului sunt cercetarea robusteţii şi rezilienţei sistemelor în condiţii de proliferare a evenimentelor extreme, cu accent în domeniile economic, al atacurilor informatice şi al infrastructurilor esenţiale.

De asemenea, alt punct în reprezină activităţile de cercetare, dezbateri şi parteneriate care să contribuie la investigarea evenimentelor extreme (tail events) în sfera relaţiilor inter-statale, a domeniului financiar, a efectelor schimbărilor de climă etc. și oferirea unei expertize mediului academic, actorilor sociali, economici şi politici relevanţi.

Încă un obiectiv menționat este susţinerea la nivel naţional şi internaţional a programelor comune de cercetare dedicate studierii evenimentelor extreme, creşterea impactului rezultatelor cercetărilor iniţiate în mediul academic, creşterea vizibilităţii publice a produselor iniţiate în mediul academic, dezvoltarea unei comunităţi de cercetători şi atragerea de fonduri naţionale şi internaţionale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4579 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Institutul fantoma, paranormal (Luni, 21 mai 2018, 8:36)

  cearly [utilizator]

  Daniel Dăianu spune că a avut două activități în cei cinci ani, dar a primit salariul luna de luna, timp de cinci ani.... complicata politica asta.
  • +6 (8 voturi)    
   Dany Daianu (Luni, 21 mai 2018, 10:48)

   K-Man [utilizator] i-a raspuns lui cearly

   Daianu a avut doar 2 activitati despre care i se permite sa vorbeasca. Celelalte activitati sunt comandate de SRI de unde primeste si salariul.
  • +8 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 21 mai 2018, 11:08)

   IisusVine [anonim] i-a raspuns lui cearly

  • +3 (3 voturi)    
   Pai a primit salariu? (Luni, 21 mai 2018, 13:07)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui cearly

   Zice ca ISEE "nu a avut resurse financiare alocate" - deci la buget zero, nu avea de unde sa ia salariu
  • +2 (2 voturi)    
   Institutul studierii fenomenlor inexistente (Luni, 21 mai 2018, 22:03)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui cearly

   doar pentru a primi salariu.
 • +11 (11 voturi)    
  ...nedumerire... (Luni, 21 mai 2018, 8:50)

  baligosul [utilizator]

  Daniel Dăianu nu mai este angajat la ASF?
 • +13 (13 voturi)    
  Cati angajati are ? (Luni, 21 mai 2018, 8:59)

  naicul [utilizator]

  Interesant de aflat este cati angajati sunt in cadrul acestui institut si ce salarii au.
 • +12 (14 voturi)    
  nu v-ati prins (Luni, 21 mai 2018, 8:59)

  madafaca [utilizator]

  Pai asta e doar o alta institutie infintata ca sa mai praduiasca niste bani de la buget pentru partidu de la putere.
  Este cunoscut de toata lumea faptul ca toti directorii isi dau o parte din salar la partid ca o cotizatie, ca doar deaia i-a pus partidu acolo...
 • +10 (10 voturi)    
  Singurul lucru (Luni, 21 mai 2018, 9:34)

  gebica [utilizator]

  cu adevarat important este ca probabil este si acesta un mod de a capusa bugetul de stat in directiile in care "e nescesar"
 • +14 (14 voturi)    
  Ia leafa ??? Asta-i singura problema.... (Luni, 21 mai 2018, 9:42)

  cartofil [utilizator]

  Daca nu ia leafa, sa-i fie de bine, sa continue cu institutul asa cum e, daca-i trebuie o jucarie la varsta lui. Daca ia leafa insa lucrurile se schimba radical. Inseamna ca dl Daianu ne fura pe noi toti, cetatenii Romaniei.
 • +13 (13 voturi)    
  Cand nu avem Cercetare (desi ne trebuie), (Luni, 21 mai 2018, 9:46)

  Susufler0 [utilizator]

  nu avem iar cand avem cercetare (cazul de fata)... tot nu avem !

  PS. Cum ar spune unii - si acum nu ar gresi : "Punct" !
 • +9 (9 voturi)    
  xxxxl (Luni, 21 mai 2018, 10:09)

  vorbeste lumea [utilizator]

  cel mai complicata treaba trebuie ca e-n ziua de leafa ...
 • +11 (11 voturi)    
  Sinecuri pt prieteni (Luni, 21 mai 2018, 10:14)

  fat.cat [utilizator]

  Da, dar Institutul pentru studierea influentei razelor de luna asupra menstruatiei la cotofene unde este? De aceea nu progresam ca popor! Numai noi nu-l avem! Cu site, adresa de mail, cercetatori (ca la carte) si salariul sefului de la 20000 € in sus, depinde de complexitatea studiilor, ca asta e treaba grea, doar pentru initiati.
  • +12 (12 voturi)    
   Ai gresit (Luni, 21 mai 2018, 10:58)

   spysoby [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   Institutul pentru studierea influentei razelor de luna asupra asupra fotosintezei la conifere e denumirea exacta a institutului.
 • +6 (6 voturi)    
  xxxxl (Luni, 21 mai 2018, 10:29)

  vorbeste lumea [utilizator]

  la profunzimea si practicabilitatea rationamentelor si activitatii persoanei-subiect nici nu se mai putea gasi altceva mai necesar de potrivit ...
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 mai 2018, 10:41)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  slugi periculoase (Luni, 21 mai 2018, 10:58)

  revo [utilizator]

  Pana acum 30 de ani, periculosi in tara asta erau scriitorii, pentru ca erau instruiti dar mai ales aveau verb. Au fost toti inregimentati si transformati in slujitori ai sistemului, jalnici cantareti de curte. Cei care au miscat in front, au decedat subit in camerele lor de hotel sau alunecand pe scara tramvaiului.

  Acum, periculosi sunt cei care au ceva scoala, ceva inteligenta, au experienta intr-un domeniu, relatii, au iesit in lume, au fost inregimentati de mult & cunosc dedesubturile sistemului si au capacitatea de a se exprima. Ei trebuie controlati, tinuti in frau cu sinecuri banoase si folositi din cand in cand.

  Dancila, de exemplu, nu prezinta, biata de ea, niciun pericol, va dati seama de ce.
  Daianu e un pericol, pentru ca are tot ce-i trebuie, dar nu are caracter si ar putea dezerta! Deci, sluga (moderna) trebuie legata de glie cu bani, functii si privilegii.
 • +11 (11 voturi)    
  Sa verificati si Academia Romana! (Luni, 21 mai 2018, 11:34)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Acolo sa vedeti cate institute sunt fara site, fara nimic...nici nu stiti unde se afla....dar iau bani.
 • +1 (1 vot)    
  daianu (Marţi, 22 mai 2018, 12:47)

  costelm [utilizator]

  alta creatura care freaca menta la greu pe bani buni platiti de poporul mioritic
  la mai mare


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by