Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu a declarat luni dimineața pentru HotNews.ro că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar și că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poți opta pentru Pilonul II.

Ion Ghizdeanu, (foto arhiva)Foto: Agerpres

„Avem propuneri care să îmbunătățim mecanismul și discutăm, facem analize interne, sunt mai multe. Nu există suspendare. Acolo era un cuvânt, eroare materială, era vorba de opțiuni, de perioadă de opțiune cum să facă, ce perioadă, care să intre în calcul, să vedem. Dacă era proiectul finalizat, era și notă de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumăm că s-a trecut un proiect intern nefinalizat în notă”, a declarat Ghizdeanu, pentru HotNews.ro.

El a precizat că a demarat o anchetă internă pentru a vedea cine a transmis acea informație.

„La Comisia Națională de Strategie și Prognoză avem, printre altele, tot felul de proiecte să le facem, să vedem, să facem analize ex-post, ex-ante, propuneri legislative pentru program. Problema este că a fost eroare pentru că astfel de analize interne nu erau la acel moment nici finalizate, nici discutate. Vreau să văd cine a trecut în acea transmitere de adresă și astfel de proiecte, că mai sunt două proiecte care erau în analiză și nu erau discutate”, a precizat oficialul CNSP.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat duminică seara faptul că varianta suspendării contribuțiilor la Pilonul II de pensii este „o soluție a Comisiei de Prognoză”, cu care nu este de acord și care „nu se va întâmpla”.

„​Este o soluție a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG. Nu suntem de acord cu ea. Nu se va întâmpla, pentru că trebuie să ajungă la noi”, a spus Vasilescu, la Antena 3.

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, scrie Mediafax.

Potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

​“Noinu stim nimic despre modificări la Pilonul II de pensii. Noi ne luăm după ce spune vicepremierul Viorel Ștefan. Și, din cate am înțeles, nu se schimbă nimic în acest sens. La Finanțe nu există niciun proiect și nu se lucrează la nimic legat de Pilonul II. Acum aflăm și noi că este un proiect inițiat de Secretariatul General al Guvernului”, au declarat pentru HotNews.ro, surse din Finanțe.